Cuba, een reis terug in de tijd

Iedereen die naar Cuba reist, is benieuwd naar de bewogen geschiedenis van het land. Deze geschiedenis leeft nog altijd, waardoor de bestemming voor velen als een reis terug in de tijd aanvoelt. Van de vele oldtimers die in de straten geparkeerd staan tot de koloniale gebouwen in Havana: de 10 belangrijkste aspecten van historisch Cuba!

#10 Trinidad

Nee, we hebben het niet over het Caribische eiland: in Cuba ligt ook een plaats genaamd Trinidad. Dit UNESCO-Werelderfgoed stamt uit de negentiende eeuw. De prachtig gelegen plaats bestaat uit een verzameling fraaie huisjes met oranje dakpannen rond een pittoresk kerkgebouw. De geschiedenis is minder lieflijk: de stad werd gebouwd op suiker- en slavenhandel. Leer meer over de verhalen van de stad in de verscheidene musea en tijdens een wandeling door het koloniale centrum. 

#09 Cafetal Buenavista

De ruïnes van Cuba's oudste koffieplantage geven inzicht in een minder bekend deel van de Cubaanse geschiedenis. In 1801 werd de plantage gebouwd door Franse vluchtelingen uit Haïti. De enorme maalsteen en het huis van de slavenmeester (nu een restaurant) vertellen een verhaal over het Cuba van voor de revolutie.

#08 Fietstaxi door Camagüey

Als een van de oudste steden van Cuba is Camagüey een bijzondere plek op deze lijst. De kronkelende straten en steegjes lijken wel op een doolhof, maar zijn bewust aangelegd als verdediging tegen piraten. In Camagüey komen de verfijndheid van Havana en de sfeer van het oude Cuba samen. Verken de stad in stijl met een van de traditionele fietstaxi's. 

#07 Historisch centrum van Cienfuegos

In deze universiteitsstad is het massatoerisme nog niet doorgedrongen. Statige villa's van voormalige plantage-eigenaren en een paleis dat doet denken aan het Alhambra van Granada: dit is zonder twijfel een van de charmantste steden van het eiland. Met al die historische rijkdom mag het oude centrum van Cienfuegos niet ontbreken op de bucketlist van reizigers naar Cuba. 

#06 Muzikale verleden van Santiago de Cuba

Cuba is bekend om revolutie, rum en... ritme! Het kloppende hart van de Cubaanse muziekwereld ligt in Santiago de Cuba. Met Spaanse en West-Afrikaanse invloeden is de muziek van Cuba uitgegroeid tot een bijzondere mix van stijlen. Muzikanten zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van deze stad. Van de rumba tot de Cubaanse jazz: probeer maar eens stil te blijven zitten!

#05 Miljoenen jaren oud: de grot bij Viñales

We weten nu alles over de Cubaanse Revolutie, maar de geschiedenis van het land gaat natuurlijk veel verder terug. Vaar met een bootje door La Cueva del Indio ('de grot van de indiaan'), bij Viñales, om een kant van Cuba te zien die miljoenen jaren oud is. De spectaculaire kalksteenformaties hier zijn stukken ouder dan mensen.

#04 De Oldtimers

Tijdens een wandeling door de stad zijn we onherroepelijk al meerdere oldtimers tegengekomen. De klassieke auto's zijn een symbool van Cuba en brengen veel sfeer in het straatbeeld. De beste manier om dit deel van Cuba te ervaren, is uiteraard door zelf een ritje te beleven! Maak een rondrit in een van de klassieke oldtimers om het Cuba-gevoel helemaal compleet te maken.

#03 Bodeguita del Medio

Havana is een hotspot van geschiedenis, maar in deze bar in Havana is wel erg veel historische rijkdom te vinden. Beroemdheden zoals Salvador Allende, Pablo Neruda en Ernest Hemingway zouden hier regelmatig te zien geweest zijn. Het staat zelfs bekend als de plek waar de beroemde cocktail Mojito is uitgevonden. Geen betere plek om even bij te komen met een drankje!

#02 Het koloniale centrum van Havana

Het Museum van de Revolutie ligt in het oude centrum van Havana, waar verschillende imposante koloniale bouwwerken zijn te bezichtigen. De kleurrijke huizen met prachtige balkons en authentieke vestingwerken behoren tot het UNESCO-Werelderfgoed en zijn een must see in de Cubaanse hoofdstad. Rond het Plaza de Armas liggen de belangrijkste koloniale monumenten, zoals het indrukwekkende Castillo de la Real Fuerza en het uitbundige Palacio de los Capitanes Generales.

#01 De revolutie van Che en Fidel

Dit deel van de geschiedenis kan uiteraard niet ontbreken uit deze lijst: de Cubaanse Revolutie in de jaren '50. Het iconische portret van Che Guevara is misschien wel het beroemdste ter wereld, maar toch weten velen eigenlijk heel weinig af van de revolutie zelf. In het Museum van de Revolutie te Havana wordt het verhaal verteld tot in alle details, aan de hand van originele documenten, voorwerpen en voertuigen. 

Wellicht ook interessant voor u

Bijzondere gerechten

Rondreizen Midden & Zuid-Amerika

Op vakantie naar Midden & Zuid-Amerika? Alle rondreizen in Midden-Amerika en Zuid-Amerika op een rijtje!

Naar het reisaanbod

Cuba

Ga zelf ook op ontdekkingstocht door het verleden van Cuba!

Naar de reizen