Wat eten we op reis?

Culinair Zuid-Afrika

Eten en drinken in Zuid-Afrika

Naast alle natuurlijke en culturele hoogtepunten, staat Zuid-Afrika ook bekend om de uitmuntende keuken. We geven hier een aantal tips van gerechten en drankjes die je niet mag missen tijdens een reis door Zuid-Afrika.

Braai


Vraag een Zuid-Afrikaan waar hij niet zonder kan en het antwoord zal in veel gevallen ‘vlees’ zijn. En wel van de braai. Braaien is de Zuid-Afrikaanse variant van onze barbecue. Het grootste verschil is dat ze braaien op open houtvuur en niet op kolen. En het vlees heet net even anders; boerewors, sosatie en mielies. Daarnaast is braaien meer dan vlees grillen alleen. Het is een echte sociale aangelegenheid.

Wijn


De West-Kaapregio is wereldberoemd om de wijnproductie. Plaatsjes als 
StellenboschFranschhoekRobertson en Paarl kennen we van de etiketten op de flessen wijn. Een bezoek aan een wijnboerderij mag in deze regio dan ook niet ontbreken tijdens een rondreis door Zuid-Afrika. Geniet van een wijnproeverij of vul een picknickmand met de mooiste wijn en heerlijk eten en maak een fietstocht door het schitterende landschap vol wijnvelden. Ultiem genieten! 


Biltong


Biltong is een zoute Zuid-Afrikaanse snack, gemaakt van gedroogde reepjes vlees. Voornamelijk rundvlees, koedoe en struisvogel. Biltong is onmisbaar tijdens de braai of een rugbywedstrijd, maar de Zuid-Afrikaners snacken het ook gewoon tussendoor. Een leuk weetje: Biltong is geïntroduceerd door de Hollanders die naar Zuid-Afrika kwamen. Vandaar ook de naam. De vorm is als een tong en het vlees dat gebruikt werd is afkomstig van… de billen!

Bobotie


Deze heerlijke ovenschotel heeft als belangrijkste ingrediënten gehakt, eieren, ui, melk, kurkuma en specerijen. Er zijn vele variaties aan verdere vulling mogelijk. Wist je dat de Verenigde Naties al in 1951 een receptenboek heeft uitgegeven waarin bobotie als traditioneel Zuid-Afrikaans recept staat omschreven? Toch komt het gerecht niet bij de oorspronkelijke bewoners van het land vandaan, maar is het waarschijnlijk bedacht door een Hollander… Jan van Riebeeck. Hoe dan ook, zeker proeven als je in Zuid-Afrika bent!

Malva pudding en milktart


Twee nagerechten die je beslist moet proeven zijn malva pudding en milktart. Malva pudding is een warme zoete cake, opgediend met pudding en custardsaus. De ingrediënten kunnen per regio verschillen. Milktart is een ander typisch Zuid-Afrikaans toetje. Dit is eigenlijk een soort taartje met een zoete bodem en gevuld met, natuurlijk, veel melk, suiker, bloem en eieren. Uitgeserveerd met een laagje kaneelpoeder. Beide nagerechten staan op bijna elke lokale dessertkaart en zijn een heerlijke afsluiting van je maaltijd.

Don Pedro


Een ander toetje, of eigenlijk drankje, is Don Pedro. Dit vloeibare nagerecht wordt gemaakt van vanille ijs, Amarula en slagroom. Een soort Amarula milkshake dus. Amarula is een Zuid-Afrikaanse likeur, gedistilleerd uit de vruchten van de Marula boom. Nog nooit dronken apen gezien? Zoek dan een Marula boom op… Van het eten van de vruchten van de boom, worden apen een beetje tipsy…

Hoogtepunten Zuid-Afrika

Prachtige natuurparken, boeiende steden en een rijke cultuur. Zuid-Afrika heeft wel honderden hoogtepunten. 

Bekijk onze Top 10

Reisaanbod Zuid-Afrika

Ga in Zuid-Afrika op zoek naar de Big-Five in de nationale parken, geniet van de heerlijke wijnen en breng een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en natuurlijk Kaapstad! 

Naar het reisaanbod