5 culturele bezienswaardigheden in Vietnam

Dankzij een veelzijdige geschiedenis, is Vietnam bijzonder rijk aan culturele bezienswaardigheden. Je vindt er tal van boeddhistische tempels, keizerlijke steden en authentieke bergdorpjes. Het land heeft te maken gehad met een duistere oorlog, waarvan de littekens nog altijd zichtbaar zijn. De overgebleven gangenstelsels en de boobytraps van de Vietcong zijn fascinerend om te zien. Ook de historische musea die je overal in het land vindt, zijn erg indrukwekkend. 

Verboden stad Hue

Ooit was de verboden stad in Hue het keizerlijke centrum van Vietnam. De ommuurde stad bestond uit majestueuze paleizen, indrukwekkende tempels, typerende lotusvijvers en een prachtige citadel. Vanuit deze citadel regeerden de keizers van de Nguyen dynastie het land. Tijdens de Vietnamoorlog is een groot deel van de Verboden stad verwoest, maar er wordt hard gewerkt aan een eervol herstel. Dit monumentencomplex heeft de naam ‘Verboden Stad’ gekregen, omdat het gewone volk hier niet mocht komen toen de keizers er woonden. Tegenwoordig verwelkomen de lokale bewoners alle gasten met open armen. 

Cu Chi Tunnels

Het Noord-Vietnamese leger (beter bekend als de Vietcong) groef tijdens de oorlog een ingenieus gangenstelsel om de vijand te slim af te zijn. De Vietnamezen leefden voornamelijk onder de grond, om vervolgens onverwacht op te duiken en na een aanval weer snel te verdwijnen. Het ruim 200 kilometer lange gangencomplex diende als schuilplaats, opslagruimte en communicatiecentrum, maar er waren zelfs scholen en ziekenhuizen in gevestigd. Om dit goed verborgen tunnelstelsel te beschermen, plaatse de Vietcong lugubere boobytraps, waarvan er nog velen intact zijn gebleven. De mystieke Cu Chi Tunnels, nabij Ho Chi Minh Stad, hebben een verbijsterend effect op de bezoekers.   

Bergstammen in Mai Chau en Sapa

Glooiende valleien, groene rijstvelden, adembenemende vergezichten, bergstammen en oude tradities: in de districten Mai Chau en Sapa beleef je deze sprookjesachtige wereld. Verscholen tussen de bergen leven de Vietnamezen hier nog volgens eeuwenoude gewoonten. De altijd vriendelijke mensen geven je met veel plezier een kijkje in hun dagelijkse bestaan. De omgeving van Mai Chau en Sapa leent zich perfect voor rustgevende wandelingen of fietstochten langs verschillende authentieke dorpjes. Snuif hier de sfeer op van het vredige Vietnam. 

Hanoi

Hanoi is de sfeervolle en romantische hoofdstad van Vietnam. Je vindt hier een sprankelende mix van het nieuwe en het oude Vietnam in één. Honderden eetkraampjes geven kleur en geur aan deze bruisende stad. Ooit regeerden de Fransen hier en hun sporen vind je terug in de architectuur en in de veelzijdige keuken. Als je hier bent, mag een bezoekje aan het Ho Chi Minh Complex niet ontbreken. De aanbeden revolutionair vond hier zijn laatste rustplaats en je kunt hem hier bekijken. Hanoi leent zich prima voor een gezellig avondje uit in een restaurant, een barretje of gewoon bij een leuk tentje op straat.

Hoi An

Eén van de meest charmante plaatsjes van Vietnam is Hoi An. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan en het is alsof je in de 18e eeuw bent beland. Met haar schilderachtige straatjes, terrasjes, de rivier en het nabijgelegen strand, biedt dit plaatsje je alle gelegenheid om heerlijk tot rust te komen. In de omgeving vind je tal van oude religieuze bouwwerken; zowel in de buitenlucht als in grotten. Probeer in Hoi An zeker even de verse vis die wordt bereid in de straattentjes aan de rivier. Heerlijk.

Reisaanbod Vietnam

De vele bezienswaardigheden in Vietnam zelf ontdekken?

Bekijk het reisaanbod