Zuid-Afrika door de ogen van kinderen

Familie groepsreis Zuid-Afrika

FOX reisspecialist Rianne ging in augustus 2019 samen met haar man Jan-Eric en haar kinderen Nienke (10 jaar) en Tobias (8 jaar) op familie groepsreis naar Zuid-Afrika.

 

Waarom Zuid-Afrika met kinderen?

Rianne: 'We vinden het belangrijk dat onze kinderen leren over de wereld, niet door het kijken van filmpjes of uit boekjes, maar in het echt. In Zuid-Afrika kun je kinderen goed laten zien waar dieren in hun natuurlijke omgeving leven, niet in een dierentuin of in een circus, en wat je kan doen tegen het uitsterven van het wild.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel veel leuke activiteiten voor kinderen, zoals klimmen, mountainbiken, bobsleeën, paardrijden en boottochten!'

Tips uit eigen ervaring
'In de winterperiode (onze zomer) kun je prima reizen in Zuid-Afrika, maar neem wel voldoende vesten en truien mee. In de ochtend en avond is het wel fris, zeker als je in een open jeep (safari) of Hop on Hop off-bus (Kaapstad) zit. Zorg voor een camera met goede zoommogelijkheden! Dat hoeft niet per se een spiegelreflexcamera te zijn met megalens, er zijn ook telefoons en compacte camera's met goede zoom.'

Zuid-Afrika door de ogen van kinderen

Wat vonden jullie de leukste activiteiten? 
Nienke:
1. Dieren spotten in Kruger Park: ik was er best goed in. Het was leuk om de dieren eerder te spotten dan alle anderen.
2. Paardrijden in Swaziland; ik zit op paardrijden en ik mocht keihard in galop tussen de zebra's, gnoes en vlak langs krokodillen. 
3. Pinguïns bij Betty's Bay: pinguïns zijn echt heel schattig. Je zag ook kleintjes en eentje was een nest aan het bouwen.
4. Klimmen: ik had dit thuis ook al eens gedaan, maar dit parcours was moeilijker. Het was lachen toen iedereen expres ging wiebelen en anderen moeite hadden te blijven staan.

Tobias:
1. Mountainbiken in Swaziland, echt cool om te fietsen over alle hobbels en tussen de dieren.
2. Safari: ik zag allemaal dieren in het echt, niet in een dierentuin!


3. Klimmen op rotsen: bij Kaap de Goede Hoop, Signal Hill, Betty's Bay en de watervallen langs de Panoramaroute.
4. Zwemmen: het water was heel koud en niet iedereen durfde erin, maar ik ging wel altijd. 
5. Piratenschip: er waren piratenattributen die je mocht vasthouden en de boot leek ook echt op een piratenschip.

Wat viel jullie het meest op in Zuid-Afrika?
Nienke: 'Ik vond het gaaf om de haven van Kaapstad te zien, die is echt groot. Ook waren er veel bergen (heuvels).'
Tobias: 'Dat er meer arme mensen waren. Dat vond ik wel zielig. Het was ook rustiger op de weg dan in Nederland.'

Zuid-Afrika in één woord? 
'Superleuk!' 

Wat heb je tegen je vriendjes over Zuid-Afrika verteld? 
Nienke: 'Dat ik heel veel dieren heb gespot in het Krugerpark. Tegen mijn paardrijdvriendinnen heb ik verteld dat ik heel hard in galop mocht.'
Tobias: 'Dat ik op safari ben geweest.'

Wat vonden jullie ervan dat jullie op familie groepsreis zijn geweest?  
Nienke: ‘Eerst vond ik het wel spannend omdat het allemaal nieuwe mensen zijn. De andere kinderen waren ook allemaal veel ouder. Maar na een tijdje waren we echt één groep en aten we met z'n allen, zaten bij elkaar in de bus en gingen we ook chillen op een kamer.’

Tobias: ‘Leuk, zo leerde ik meer kinderen kennen en ik heb veel geleerd van de oudere kinderen.'

Reisverslag Nienke

Dag 1: Amsterdam - Kaapstad
Vakantie! We gaan met de bus naar Schiphol.  De wachtrijen zijn best kort en we hebben genoeg tijd tot we gaan vliegen dus heb ik nog een uurtje PicsArt gespeeld. Dan nog even naar het toilet en hup, wel 10 uur en 48 minuten vliegen naar Kaapstad. Dat valt niet mee, maar ik vermaak me wel met films en muziek. Op de luchthaven van Kaapstad zien we de groep en onze reisleider voor het eerst en stappen we in de bus naar ons hotel voor de komende nachten. We gaan snel slapen.

Dag 2: Kaapstad
Wakker worden: normaal heb ik hier geen zin in, maar dat hoort nu eenmaal bij een groepsreis. Lekker ontbijten, jippie! 
Voordat we de bus instappen, doen we een voorstelronde, Dan stappen we de bus in en rijden we naar een fort uit de tijd van de VOC (Kasteel de Goede Hoop).Daarna gaan we naar een berg (Signal Hill) en daar zie je bijna heel Kaapstad, mooi! Kaapstad ligt aan de zee en na de lunch gaan we naar Waterfront. Oeps, we komen er iets te vroeg aan en hebben wat tijd om lekker te shoppen voordat we gaan varen op een piratenschip. COOL! Nou, waarom moet ik nou weer een reddingsvest aan? 

Als we gaan varen zien we een zeehond, pinguïn en een paar dolfijnen, wow! 

Na de superleuke boottocht eten we met zijn vieren bij McDonald's! Een taxi zoeken naar het hotel valt nog niet mee: papa en mama moesten per se een Unicabtaxi hebben. Als we eindelijk in het hotel zijn, gaan we gelijk slapen, yes! We moeten morgen namelijk weer vroeg op. 

Dag 3: Kaapstad
Vandaag moeten we weer vroeg op,  maar we gaan wel iets leuks doen. We gaan in een dubbeldekkerbus rondrijden (Hop on Hop Off bus) en krijgen overal uitleg wat we zien. We stappen allemaal uit bij Kirstenbosch (botanische tuin).

 

De volgende stop is een township: dat is een wijk met huisjes van mensen die arm zijn. Daar lopen we rond. Ik zie dode ratten liggen: ieuw! Ook stoppen we nog bij de vuurtoren. We eten bij het hotel en hup naar bed.

Dag 4: Kaapse schiereiland
Alweer opstaan, pff. We rijden vandaag langs de zee (Chapmans Drive). Het is een weg met veel bochten, maar een mooi uitzicht. De reisleidster vertelt dat de bergen lijken op een draak. Er staat ook een kasteel  in  de bergen. Volgens het verhaal moet de ridder de draak verslaan om de prinses uit het kasteel te redden. Later zien we bavianen langs de weg. We stoppen bij een struisvogelboerderij: cool.We maken snel een foto bij Kaap de Goede Hoop.Bij Cape Point gaan we met een minitrein omhoog: wat een mooi uitzicht!Als lunch eet ik lekkere spaghetti met kaas. Als we klaar zijn, kijken we in een winkeltje. Hé, de bus rijdt weg. Oh, gelukkig daar is hij weer.  Van onze reisleidster krijgen we een zakje en we mogen kristallen (steentjes) uitzoeken: yes! 

Dag 5: Kaapse wijngebied
Alweer vroeg op. Yes, papa helpt me met aankleden. Fijn. Ontbijten en de bus in. Helaas, het regent. We gaan naar een taalmonument omdat Afrikaans van heel veel andere talen komt. Het  regent echt heel hard en ik ben blij als ik weer in de bus zit. We gaan wijn proeven. Nou, ik niet. De kinderen krijgen druivensap.We mogen ook kaas proeven: bah. Milo houdt van kaas en krijgt alles van ons. Als we weer terug zijn in Kaapstad, gaan we eten bij Waterfront. In het hotel mag ik nog fitnessen, dan douchen en naar bed.

Dag 6: Hermanus
Na het ontbijt gaan we de bus in. De eerste stop maken we bij de pinguïns. We zien er veel. Iemand vindt ook een krabbetje. Ik ga de bus weer in , maar mama komt me weer halen: er zijn nog veel meer pinguïns en we zien ook Kaapse klipdassen.Bij de volgende stop gaan we naar een walvismuseum. Er hangt een skelet van een walvis: wat gaaf. Na onze lunch bij Wimpy kijk ik nog eventjes in een winkeltje. Dan gaan we walvissen zoeken (aan land, want doordat het te hard waait, gaat de boottocht niet door). Ook daar zien we weer Kaapse klipdassen. Waarom kijken zoveel mensen die kant op? Is daar misschien een walvis? Rennnnneeennnn!!! Nee hè, we zijn te laat. Ik hoor dat ze een walvis hebben gespot.Ik zie nog een zeeleeuw of zeehond. Dan gaan we naar de bus en naar het hotel. Dit wordt alweer de laatste nacht in Kaapstad. Het was leuk en geef dit hotel een dikke tien hoor. Morgen weer vroeg op.

Dag 7: Kaapstad - Johannesburg - Lydenburg
Opstaan leuk? Nee! We pakken de koffers in en gaan naar het vliegveld. Op de luchthaven hebben we eventjes tijd om rond te kijken in de winkeltjes en dan hup het vliegtuig in. Het is maar twee uurtjes naar Johannesburg. Dan moeten we nog wel een stuk rijden. We lunchen op een boerderij met een paardenmanege. Er zijn ook een paar vrouwen die vertellen hoe ze wonen (Ndebele dorp).We komen laat bij het hotel. Ze hebben er een game kamer met tafeltennis en biljart en wifi. 

Dag 8:  Panorama Route
We vertrekken vandaag  iets later, om 09.00 uur. De eerste stop is een grote waterval. 

Hier konden we ook klimmen op rotsen. Bij de volgende stop kon je hele mooie foto's maken. 

Er waren ook  heel veel Zuid-Afrikaanse kinderen die op schoolreisje waren. Ze wilden graag met ons op de foto. We stoppen ook bij de potholes. Dat zijn allemaal kleine watervallen met water  waar je in kon lopen. Je moest wel goed opletten anders werden je schoenen nat. Ik heb mijn schoenen uitgedaan en ging in het water met mijn voeten. Ik zag een bankpas in het water die we er uit hebben gevist. We laten het pasje maar liggen op de rotsen. Als lunch neem ik pizza hawaii, jammie. Wow, we zien iemand bungeejumpen. Dat is gelukkig niet wat wij gaan doen. We gaan met een lift naar beneden in een dal en dan door een soort jungle wandelen. Onderweg komen we over een wiebelbrug. Alle kinderen wiebelen expres: lachen! We gaan terug naar het hotel. Het is best koud om te zwemmen en niemand durfde echt een duik te nemen. Tobias gaat wel...omdat ik hem er in heb geduwd. 's Avonds eten we met alle kinderen samen aan een tafel. 

Dag 9: Lydenburg - Hazyview - Phalaborwa
Vroeg op staan. Haha grapje, we konden uitslapen. We gaan vandaag klimmen en naar het nieuwe hotel. Nou, eten maar en hup de bus in. Het klimparcours was superleuk. Tobias durfde niet meer, maar ik wel. Het ging redelijk soepel, alleen tokkelen naar beneden vond ik wel een beetje eng. De eerste keer ging fout, maar daarna ging het wel goed.Als al dat zand van mijn kont is, gaan we naar de supermarkt om lunch te halen. We eten dit keer in de bus en rijden langs wildparken en zien vanuit bus al een giraf en zebra. De chauffeur zet Afrikaanse muziek op: leuk! Bij het hotel krijgen we een leuk huisje. Dan gaan we eten bij een kampvuur, het buffet is heerlijk. We slapen onder een klamboe: grappig. Je raadt het al, morgen weer vroeg opstaan! 

Dag 10: Kruger National Park
Heel vroeg opstaan, want we gaan naar Kruger Park om dieren te spotten, yes! Eten doen we later, maar we krijgen wel alvast een klein croissantje. We gaan naar de jeep. Wow, de wind waait wel echt hard. Brrr! Als we het park inrijden, zien we meteen een bruine hyena. En daar een impala! Deze beesten worden ook wel McDonald's genoemd vanwege de strepen op hun kont, die lijken op de letter M. Kijk daar bavianen. Oh, heel veel olifanten! Eentje gaat zitten (om goed bij de bladeren in de boom te kunnen en zijn kleintje te voeden). Superleuk. We zien ook hyena's, zeba's, een giraf, nijlpaarden, krokodillen, leeuwen en zelfs een cheeta.Jammer, we moeten weer terug. We zijn wel tien uur lang op safari geweest! Wel gaan we nog met zijn allen eten. Dat is ook leuk. Iona, Nikki en Anne gingen nog Leef zingen van André Hazes omdat ze de live zangeres niet zo heel best vonden. Morgen lekker uitslapen.


Dag 11: Phalaborwa
Samen met Bauke, Babette, Tygo, Anne en Mark lekker chillen bij het zwembad. Later komen ook Iona en Milo nog. We halen bij de supermarkt wat te eten en daarna weer het zwembad in. Oh, daar zijn ook Nikki en Sean. 's Avonds gaan we op avondsafari. Alle lampen van de jeeps gaan aan want zo kun je de ogen van de dieren goed zijn. Een haasje, nog een haasje en dan opeens een hele grote olifant van heel dichtbij. We rijden naar een waterplaats en zien daar olifanten en hyena's. De olifant jaagt de hyena weg en rent er achteraan. Hij trompettert: coooool! Dan zien we ook nog  een krokodil. Ik wil blijven, maar we moeten met zijn allen terug naar het hotel voor het avondeten.

Dag 12: Phalaborwa - Nkambeni
Vroeg opstaan en ontbijten, want we gaan naar een nieuw hotel. Onderweg stoppen we bij een opvang voor cheeta's (Hoedspruit Endangered Species Centre) en we zien heel veel cheeta's uiteraard, maar ook gieren die net worden gevoerd: cool! Ook zien we zebra's en baby-cheeta's, luipaard, leeuwen en neushoorns.


Vanaf het zwembad van het nieuwe hotel kun je nijlpaarden zien. We hebben er foto's van gemaakt. 's Avonds doen we een safari. We zien een leeuw en leeuwin die op elkaar lagen, dat was cool. We kijken ook naar de zonsondergang. Verder zien we helaas alleen vogels. We gaan snel slapen in ons tenthuisje.

Dag 13: Nkambeni - Swaziland
Met de bus rijden we naar een opvang voor apen (Jane Goodall chimpanseecentrum).Het was wel lang rijden er naar toe, maar het is de moeite waard. Een aap met de naam Cozy trekt steeds de aandacht door te klappen en te dansen. Vroeger moest hij dat ook doen om geld te verdienen voor zijn baasje en werd ie op zijn hoofd geslagen. Dat is wel zielig. Cozy vraagt heel vaak om eten. Ook zien we een andere aapje met een baby, schattig. Wist je dat we chimpansees kunnen helpen door geen palmvet te eten? Dan rijden we door naar Swaziland.Daar hebben we hutjes. Je kan de andere families horen praten. We zeggen tegen Milo en Sean in de andere hut welterusten. De bedden slapen wel heel lekker.

Dag 14: Swaziland
Vroeg opstaan, want ik ga paardrijden. Dat is leuk. Ik wil heel graag op Blaze, een prachtig wit paard en dat mag nog ook. Alleen Charlotte, Nikki en ik mogen in keiharde galop, wel drie keer. Dat was gaaf.Een andere groep gaat mountainbiken. 's Middags lekker zwemmen hoewel het wel koud is. 's Avonds hebben we met zijn allen gegeten en daarna gingen we chillen bij een hutje met de anderen.

Dag 15- 16: Swaziland - Johannesburg - Amsterdam
Neeeeeeee, de laatste dag en we gaan weer naar huis. We moeten een heel stuk rijden met de bus, maar met alle kinderen achterin is het supergezellig! 

 

Verre familiereizen door de ogen van kinderen

Een verre rondreis met je gezin is een onvergetelijke belevenis, natuurlijk ook voor de kinderen. Benieuwd hoe zij een verre familiereis ervaren? Wij vroegen het ook aan de kinderen van enkele FOX reisspecialisten die onlangs zijn teruggekeerd van een rondreis in:

  1. Thailand
  2. Ecuador
  3. Sri Lanka
  4. Bali

 

Reisblog: op familie groepsreis door Ecuador

Reisspecialist Frank ging met zijn gezin op familie groepsreis naar Ecuador. Benieuwd naar zijn vakantie ervaringen?  

Lees verder

Waarom kiezen voor een familiereis met FOX?

Ontdek samen met andere gezinnen onder begeleiding van onze Nederlandssprekende reisleiding of privé met het eigen gezin op comfortabele wijze een verre bestemming.
Met FOX op familiereis

Familie rondreizen

Familie rondreizen, in groeps- of individueel verband, zijn speciaal afgestemd op het reizen met kinderen vanaf 6 of 8 jaar.

Naar het reisaanbod