TOP 10 - Hoogtepunten van Peru

#10 Culinair Peru

Wist u dat Peruanen dol zijn op cavia's? Ze houden de beestjes alleen niet als huisdier, maar roosteren ze en eten ze op! Een ander leuk weetje: de aardappel kwam oorspronkelijk alleen in het Andesgebergte voor.

Op culinair gebied is Peru veel meer dan cavia's en aardappelen. Zo is Lima op dit moment de gastronomische hotspot van Latijns - Amerika. Hier smelten Indiaanse, Spaanse en Afrikaanse kookkunsten samen. Van geweldige fusionrestaurants, uitgebaat door bekende chefs, tot Peruaanse streetfood; de keuze is reuze.

#9 De Ballestas Eilanden: klein Galapagos

Op de kustweg van Lima naar het zuiden met de zandduinen van Ica en de Nazca-lijnen liggen voor de kust de Ballestas Eilanden. Dit natuurreservaat midden in de oceaan is veel meer dan een tussenstop.

Stap in de boot en laat u door nieuwsgierige dolfijnen escorteren naar de eilandengroep. Op de kliffen spot u een ongekend grote diversiteit aan dier- en vogelsoorten, variërend van zeeleeuwen, zeerobben en pinguins tot pelikanen, blauwvoet Jan-van-genten en aalscholvers.

#8 Condors spotten in Colca Canyon

De Grand Canyon kent natuurlijk iedereen. De naamsbekendheid van Colca Canyon in de Peruaanse Andes valt daarbij in het niet. Terwijl dit wel het diepste ravijn van de wereld is, uitgesleten door de Colcarivier. 

Op sommige plekken is de kloof wel drie kilometer diep. De gaten in de kloofwanden werden door de Inca's gebruikt als begraafplaats, maar ook voedselbewaarplaats. 

Met een beetje geluk ziet u vanuit het ravijn de machtige Andescondor door de kloof zweven. Deze bedreigde vogelsoort heeft vleugels met een spanwijdte van wel drie meter. 

#7 De mysterieuze Nazca-lijnen

Tussen het Andesgebergte en de Stille Oceaan ligt in het zuiden van Peru de Sechurawoestijn, de grootste woestijn van Zuid-Amerika. Met in het zuiden de beroemde, door de Nazca-indianen in de bodem gekraste lijnen. 

Ze beelden figuren en vormen uit zoals vissen en vogels, maar ook mensen en zelfs een astronaut. Afbeeldingen zo groot dat ze vanuit de hoogte het best zichtbaar zijn. De betekenis van dit indrukwekkende lijnenspel blijft misschien wel voor altijd een raadsel.

Dankzij de vochtige oceaanwind vindt u hier ook unieke planten en kleurrijke bloemenoases, die vogelsoorten als de kolibrie aantrekken. 

#6 De jungle van Puerto Maldonado

Wist u dat één van ’s werelds bekendste beren hoog uit de bergen van Peru komt? Door een aardbeving gescheiden van zijn ouders, kwam Beertje Paddington - want over hem hebben we het -  uiteindelijk via een lange boottocht in Londen terecht, waar hij nog vele avonturen beleefde. 

Wij hadden Beertje Paddington een andere boottocht aanbevolen, namelijk die door de prachtige natuur van het Amazonegebied van Peru. Waar u reuzenotters, kaaimannen, apen, schildpadden en vele bonte vogelsoorten spot. Of een avontuurlijke nachtwandeling, op zoek naar de brilbeer, de enige echte beersoort in Zuid-Amerika. De jungle van Puerto Maldonado is een prachtige afsluiting van uw vakantie in Peru. 

#5 Lima, hoofdstad van Peru

Het gunstig aan de zee gelegen Lima nam de rol van Cuzco al snel over als toegangspoort tot De Nieuwe Wereld. Aangelegd aan de hand van een raster, groeide het zelfs uit tot de hoofdstad van Spaans Zuid-Amerika. 

Een bezoek maakt duidelijk dat de stad twee gezichten heeft. Enerzijds het koloniale centrum, het zakendistrict San Isidro, het artistieke Barranco en de chique uitgaanswijk Miraflores met volop winkels, restaurantjes en mooie vergezichten op zee. 

Anderzijds de omringende sloppenwijken als Villa El Salvador, waar vele inheemse migranten uit de Andes wonen. Deze wijk heeft zich met succes weten te ontwikkelen tot voorstad van de metropool, dat wel.  

#4 De Inca Trail naar Machu Picchu

Het Incarijk, met als hoofdstad Cuzco, strekte zich op zijn hoogtepunt uit van Ecuador tot en met Noord-Chili over een lengte van wel 6.000 kilometer.

Cruciaal daarbij was de infrastructuur. Het ingenieuze wegenstelstel dat ze in het bergachtige gebied aanlegden was zijn tijd ver vooruit en beter dan het Romeinse ooit was geweest. 

De Peruaanse Inca Trail is een reis over het meest bewandelde en beroemdste pad op weg naar Machu Picchu. Dwars door de Heilige Inca Vallei, met authentieke dorpen en ruïnes en stoïcijns kijkende lama’s op de achtergrond. Na een lange beklimming is het panorama vanaf Machu Picchu over de Urumbamba-vallei en het tropisch regenwoud tussen de Andestoppen uw beloning. 

#3 Incahoofdstad Cuzco

De navel van de wereld. Het op grote hoogte gelegen Cuzco, omgeven door vruchtbare valleigronden, werd door de Inca’s beschouwd als de bron van alle leven. 

Deze oude Incahoofdstad vormde eeuwenlang het centrum van een Andesbeschaving. De Spanjaarden wisten wel raad met de gouden en zilveren kunstschatten en langzaamaan raakte de stad in de vergetelheid. Tot de ontdekking van Machu Pichu. Het voormalige machtscentrum is anno nu geliefd om de oude Inca- en koloniale architectuur en lokale markten. 

#2 De verlaten Incastad Machu Picchu

Naast het Spaans is ook het Quechua van de Inca’s een officiële taal in Peru. In het Quechua betekent Machu Picchu ‘oude top’. 

Deze Inca bergvesting is één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Onontdekt door de Spanjaarden dankzij de beschutte ligging in het Peruaanse Andesgebergte, terwijl het maar op ruim 100 kilometer afstand van de door de ‘conquistadores’ bezette Incahoofdstad Cuzco ligt. 

Uniek en intrigerend vanwege zijn spectaculaire natuurlijke omgeving en de zonnecultustempels en -rituelen. Mystiek vanwege het feit dat het op een bepaald moment verlaten is door Inca’s, maar tot op de dag van vandaag weet niemand waarom.   

#1 Titicacameer

Bij de naam Titicacameer denkt u wellicht aan Pippi Langkous, die daar zo graag naartoe wilde. Net zoals Taka-Tukaland overigens, dat dan weer niet echt bestaat. Voor de fantasierijke schrijfster Astrid Lindgren zijn dit synoniemen voor verre, avontuurlijke oorden, waar je met de vliegfiets en een heteluchtballon heen reisde.  

Op 3.800 meter is dit het hoogstgelegen bevaarbare meer van de wereld. Wat opvalt zijn de vele rietkragen. Zo veel zelfs dat de Uros indianen daar op eilanden leven die gemaakt zijn van riet. Ook hun boten zijn van riet, net als de hutten. Het Urosvolk eet zelfs knolvormige wortels van riet. Kortom, een typische Pippi Langkousbestemming om van weg te dromen.

Rondreizen Midden & Zuid-Amerika

Op vakantie naar Midden & Zuid-Amerika? Alle rondreizen in Midden-Amerika en Zuid-Amerika op een rijtje!

Naar het reisaanbod

Zelf Peru ontdekken?

Bekijk onze rondreizen naar Peru om zelf de fantastische hoogtepunten te ontdekken!

Bekijk alle reizen