Top 10 - Hoogtepunten van Zuid-Afrika

Het adembenemende Zuid-Afrika heeft misschien wel honderden hoogtepunten, zowel in natuurlijk als in cultureel opzicht. Wij maakten een selectie van tien plekken die u niet mag missen tijdens een reis door dit afwisselende land. Reist u even mee?

#10 St. Lucia

St. Lucia is een sfeervol plaatsje aan de oostkust, even ten zuiden van Swaziland. In het gelijknamige meer leven veel krokodillen en nijlpaarden. Tijdens een boottocht zult u deze vast en zeker spotten, net als veel watervogels. Ook is het stadje een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het iSimangaliso Wetland Park. Een tropisch rif, strand, bos en moeras worden hier beschermd en u kunt er een gamedrive maken. En bent u hier tussen half mei en half december, dan kunt u, met wat geluk, zelfs op zoek naar walvissen!

#09 Johannesburg

Voor veel mensen is Johannesburg een stad om op aan te vliegen en snel uit weg te rijden, maar daar zijn wij het toch niet helemaal mee eens. Ook Johannesburg is een stad om te ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het indrukwekkende Apartheidsmuseum. Of wat dacht u van een tour door het levendige township Soweto, eigenlijk een stad op zich. Om niets te missen raden we aan dit met een lokale gids te doen. Minder bekend is Newtown. Vroeger een sloppenwijk, tegenwoordig een bruisende wijk met theaters, kunstgaleries en straatartiesten. Rijd dus niet snel weg, maar plan voordat u de natuur in rijdt een dag of twee in voor cultuur snuiven in Johannesburg!

#08 Panorama Route

Op de weg van Johannesburg naar het Krugerpark, mag u de schitterende Panorama Route beslist niet overslaan. De naam verklapt het al een beetje, maar u zult langs deze route getrakteerd worden op een aantal prachtige watervallen en adembenemende uitzichten. God’s Window bijvoorbeeld of het beroemde uitzicht op de Drie Rondavels. Een stop bij de bijzondere Bourke’s Luck Potholes is ook zeker de moeite waard. Vanaf een brug kijkt u in een ravijn vol bijzonder geërodeerde gaten. En bij elke stop heeft u de gelegenheid om handgemaakte souvenirs en lekkernijen te kopen bij de vele verkoopstalletjes. 

#07 Tuinroute

De Tuinroute dankt haar naam aan de grote hoeveelheid bloemen, planten en bomen die langs de route te vinden zijn. Het bijzondere van dit stukje kustlijn is de weelderige vegetatie, wat met name opvalt als u de route met de klok mee rijdt vanaf Johannesburg. Vanaf de hoge pieken van de Drakensbergen rijdt u via de rollende graslanden van de Wild Coast naar het zuiden waar u ineens in een tropisch kustbos terecht komt. Een bijzondere variatie van de natuur! Stop beslist bij Tsitsikamma National Park, de groene longen van de Tuinroute. Durft u de spannende wandeling over de hangbrug van de Storms River aan?  

#06 Pretoria

De hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria. In het Zuid-Afrikaanse voorjaar, ons najaar, staan de jacaranda bomen hier schitterend in bloei, wat de stad een paarse gloed geeft. Bezoek het Voortrekker Monument, opgericht om de grote trek van de blanke pioniers te herdenken. In het centrum van Pretoria ligt Church Square, waaraan diverse gebouwen uit eind 19e eeuw staan. Een bezoek aan Pretoria is een bezoek terug in de tijd.

#05 Hluhluwe-Imfolozi National Park

Beroemd om de populatie witte neushoorns die hier leeft en qua landschap een groene, heuvelachtige verrassing. Dat is Hluhluwe-Imfolozi National Park. Wist u dat u dit uitspreekt als Sloesloewie-Imfolozi? Maak een gamedrive met een ervaren ranger en ga op zoek naar de zeldzame zwarte neushoorn. Sowieso kunt u, met geluk, hier de complete Big Five spotten; de olifant, het luipaard, de buffel, de neushoorn en de leeuw. Dus pak uw verrekijker en uw camera in en ga mee op safari!

#04 Drakensbergen

De Drakensbergen is een indrukwekkende bergketen met de hoogste bergen van het land. U kunt hier fantastische wandelingen maken! In dit gebergte zijn oude rotstekeningen van de San, ook wel bekend als Bosjesmannen, nog goed bewaard gebleven. 

Wanneer u de mogelijkheid heeft, boek dan zeker de excursie via de Sani Pass naar Lesotho. Per 4WD met chauffeur rijdt u een spectaculaire route. Eenmaal in Lesotho kunt u de hoogst gelegen pub van Afrika én een traditioneel Basotho-dorp bezoeken. De route voert gedeeltelijk door niemandsland en dat merkt u aan het onderhoud van de weg…

#03 Stellenbosch

Stellenbosch is de hoofdstad van de Kaap Hollandse architectuur én de perfecte uitvalsbasis om de wijnregio van Zuid-Afrika te verkennen. De populairste activiteit is hier dan ook… wijnproeven! Het plaatsje zelf is echter ook leuk om doorheen te wandelen. Hippe koffiezaakjes, kleine kerkjes en bijzondere winkeltjes zoals ‘Oom Samie se winkel’ zijn een verfrissende afwisseling op de wijnboerderijen die u ongetwijfeld zult bezoeken. 

#02 Kaapstad

De mooiste stad van Zuid-Afrika is zonder twijfel Kaapstad. De ligging aan de voet van de Tafelberg, het heerlijke klimaat, fantastische restaurants en de ideale uitvalsbasis voor uitstapjes in de Kaapregio maken het tot een topbestemming. In Kaapstad kunt u gerust een week verblijven zonder u te vervelen. 

Indrukwekkend is een bezoek aan Robbeneiland. Hier zat Nelson Mandela 19 van zijn 27-jarige gevangenschap uit. Een oud-gevangene zal de rondleiding verzorgen, iets dat u beslist niet onberoerd zult laten. Bijkomen van dit enerverende bezoek doet u in het gezellige Victoria & Albert Waterfront. Sfeervolle bars en restaurantjes, leuke winkeltjes en veel straatartiesten zorgen voor een heerlijke vakantiestemming.

#01 Kruger National Park

Hét hoogtepunt van Zuid-Afrika is en blijft het Krugerpark. Dit grote nationale park ligt in het oosten van het land, tegen de grens met Mozambique en Zimbabwe. U kunt hier per 4WD met ranger op gamedrive, maar ook kunt u met uw eigen huurauto prima op zoek naar het vele wild. Vroeg opstaan loont hier echt, want dan zijn de meeste dieren actief. Kijk goed om u heen en laat u verrassen door grazende olifanten, rondhuppelende impala’s en, met geluk, jagende leeuwinnen. Een onvergetelijke ervaring! 

 

South African Tourism Board Logo

Rondreizen Afrika

Binnenkort op vakantie naar Afrika? Alle rondreizen in Afrika op een rijtje! 

Naar het reisaanbod

Reisaanbod Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika kunt u op zoek naar de Big-Five in de nationale parken. Geniet van de heerlijke wijnen, breng een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en natuurlijk aan Kaapstad! 

Naar het reisaanbod