Waar moet u rekening mee houden

Reis intensiteit

Waar moet u rekening mee houden als u wilt bepalen of een reis qua intensiteit geschikt voor u is? Ondanks dat het voor iedereen verschilt, hebben we toch enkele aspecten voor u op een rijtje gezet waar u rekening mee kunt houden. Samen met de nodige adviezen voor het kiezen van een bestemming, reistijd en wat u het beste ter plaatse kunt doen. 

De vlucht

Vliegt u met een rechtstreekse vlucht naar uw bestemming of heeft u een overstap onderweg? Een rechtstreekse vlucht is natuurlijk het fijnst, want dan bent u het snelst op uw bestemming. Maar een vlucht met overstap onderweg heeft ook zo zijn voordelen. U kunt even rustig uw benen strekken, een gewoon toilet bezoeken en op uw gemak een kopje koffie drinken aan een gewoon tafeltje. Ook heeft u soms de mogelijkheid onderweg een stop in de plannen en enkele dagen in een bruisende stad door te brengen, u maakt dan een zo genaamde ‘stop-over’. Zo went u alvast een beetje aan het tijdsverschil met Nederland en maakt u bovendien kennis met nog een nieuwe bestemming, naast uw rondreis! 

Ons advies:
De vliegreis is onmogelijk te vermijden wanneer u een verre bestemming wilt bezoeken. Ziet u erg op tegen de vermoeidheid die bij een vlucht hoort, bijvoorbeeld omdat u nooit kunt slapen aan boord? Vraag dan naar de mogelijkheden om 1 of 2 dagen eerder te vertrekken. Zo heeft u de kans om bij te komen van de vlucht en kunt u uitgerust aan uw rondreis beginnen. Of kies voor een bestemming dichter bij huis, Marokko en Jordanië liggen op slechts 5 á 6 uur vliegen en wanneer u daar aankomt, bent u al in een compleet andere wereld!

Tijdsverschil

Gaat u naar Australië of Nieuw-Zeeland dan heeft u met het grootste tijdsverschil ten opzichte van Nederland te maken. In Nieuw-Zeeland is het in onze winter maar liefst 12 uur later! Dit zult u, zeker de eerste paar dagen, wel merken. Kiest u voor een bestemming in Azië dan kan het tijdsverschil variëren van 8 uur verschil met Japan tot 4,5 uur verschil met India en Sri Lanka. Het minste tijdverschil heeft u met de Afrikaanse landen, Zuid-Afrika, Namibië en Marokko hebben slechts 1 uur tijdsverschil! Maar wist u dat Suriname en Argentinië ook maar 4 uur tijdsverschil met Nederland hebben? 

Ons advies:
Ga zo snel mogelijk mee in het lokale ritme, zo komt u het snelst van uw jetleg af. Komt u ’s ochtends vroeg aan in Azië, ga dan niet gelijk uren slapen, slaap maximaal 2 uur en ga dan op pad om uw omgeving een beetje te leren kennen. Zo kunt u ’s avonds gewoon in slaap vallen en wordt u de volgende ochtend al bijna weer uitgerust wakker om volop te genieten van de reis die voor u ligt! 
 

Het klimaat

Elk land heeft natuurlijk een eigen klimaat en per persoon verschilt het ook hoe goed iemand tegen de temperatuurverschillen kan. De één kan prima omgaan met tropische temperaturen, terwijl de ander het liever niet té warm heeft. Iemand die wat minder goed tegen warmte kan, zal een reis daardoor als intensiever ervaren. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid. Hogere temperaturen en luchtvochtigheid zullen een reis zeker vermoeiender maken voor iemand die daar minder goed tegen kan. 

Ons advies:
Bedenk vooraf goed welk klimaat u fijn vindt en bekijk de temperatuurverschillen op een bestemming gedurende het jaar. Geeft u de voorkeur aan niet te warm, kies dan bijvoorbeeld voor een rondreis door de Verenigde Staten in het voorjaar of najaar in plaats van midden in de zomer. Dit is natuurlijk niet op elke bestemming mogelijk, want in een tropisch klimaat rond de evenaar is de temperatuur vrijwel het hele jaar hetzelfde. In dat geval kunt u vaak wel rekening houden met de luchtvochtigheid. In het regenseizoen zal de luchtvochtigheid hoger zijn dan in het droge seizoen. 

De afstanden en infrastructuur

Het aantal kilometers die per dag gereden worden, zijn vaak niet bepalend voor de reisduur van die dag. In Canada gaan 100 kilometers op een dag veel sneller dan in Indonesië. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de intensiteit van de reis. Met name de landen in Azië en Zuid-Amerika beschikken veelal over wegen die van mindere kwaliteit zijn, heel erg druk zijn of door de bergen heen kronkelen. In dat geval gaat het rijden een stuk langzamer dan dat u misschien zou denken. Zo moet u in Indonesië rekening houden met lange reisdagen, maar gelukkig hoeft u, ook bij onze privé rondreizen, niet zelf te rijden. Daarnaast is er onderweg zoveel moois te zien, zowel qua uitzichten als het dagelijks leven op straat, dat u zich zeker niet zult vervelen. Natuurlijk wordt er ook regelmatig gestopt om een bezienswaardigheid te bekijken, gewoon even de benen te strekken, een drankje te doen of het toilet te bezoeken. 

Ons advies:
Bepaal voor uzelf hoe u het liefst wilt reizen. Wilt u optimaal van de omgeving genieten zonder dat u ergens aan hoeft te denken, kies dan voor een groepsrondreis waarbij uw reisleider alles regelt en uw buschauffeur zorgt dat u op de mooiste plekken komt. Heeft u liever meer vrijheid, kies dan voor een privé rondreis waarbij u door uw eigen chauffeur wordt rondgereden of zelf rijdt met een huurauto (bestemmingsafhankelijk). Lange reisdagen zijn vaak niet te vermijden, maar bij diverse bestemmingen heeft u wel de mogelijkheid om te kiezen voor een ‘Easy Going’ reis. U legt dezelfde afstanden af, maar tussen de reisdagen door verblijft u langer op dezelfde locatie waardoor de reis als minder intensief wordt ervaren. 
 

Het eten en drinken

Ook bij het eten geldt; zoveel mensen, zoveel meningen. Voor de één kan het niet kruidig genoeg, terwijl de ander voorkeur geeft aan een lekkere burger met frietjes. Vooral landen in Azië staan bekend om kruidige gerechten, maar er zijn vaak ook genoeg alternatieven. Bij buffetten kunt u natuurlijk zelf kiezen wat u het liefst eet en de menukaarten zijn vaak zo uitgebreid dat u keuze te over heeft om iets naar uw smaak uit te kiezen. Gaat u mee op een groepsrondreis of single groepsreis dan heeft uw reisleider vaak tips voor de leukste restaurants waar u lekker en veilig kunt eten. 

Ons advies
Doe het de eerste dagen wat rustiger aan met kruidig eten, laat uw lichaam rustig wennen aan het verschil met de Hollandse boerenkool! En is het een hele warme dag, drink dan geen ijskoud drankje. Uw lichaam laat u dan vrijwel direct merken dat het temperatuurverschil niet gewaardeerd wordt… 

Hoogteverschillen

Vliegt u vanuit Nederland, dat onder de zeespiegel ligt, naar bijvoorbeeld Peru dan heeft uw lichaam wel even de tijd nodig om te wennen aan het hoogteverschil. Lima valt nog wel mee, op een hoogte van 1.550 meter, maar wanneer u in Puno aankomt dan gaat u het verschil zeker merken. Snel buiten adem, wat hoofdpijn, verminderde eetlust en de pechvogels krijgen te maken met hoogteziekte. Tijdens onze reizen kan het voorkomen dat reizigers getroffen worden door hoogteziekte, echter komen onze reizen niet op een dusdanige hoogte dat er gevaar kan ontstaan, mits u voor de reis in goede gezondheid verkeerd. Maar voor iedereen zal de hoogte zeker invloed hebben op de intensiteit van een reis. 

Ons advies:
Om te wennen aan hoogteverschillen is het belangrijk dat u het de eerste dagen rustig aan doet. Plan niet gelijk op de 1ste dag een uitgebreide wandeling, drink veel water of thee (geen koffie of cola!), ga op tijd slapen en drink geen alcohol. Zo geeft u uw lichaam de tijd om te wennen, zodat u daarna volop kunt genieten!

Handige reisapps

Wanneer uw op rondreis bent is het altijd handig om wat apps op de telefoon te hebben die het leven ter plaatse extra makkelijk maken! Wilt u weten welke apps?

Lees snel verder

10 tips voor slim koffers inpakken

Ga goed voorbereid op vakantie met onze 10 tips om slim uw koffer in te pakken!

Lees snel verder

Hoeveel zakgeld hebben we nodig?

Wilt u een mooie reis maken, maar vraagt u zich af met hoeveel zakgeld u nog rekening moet houden?

Lees snel verder!