12-daagse groepsrondreis Yangtze Cruise & Yellow Mountain

Jenny op reis door China

Mijn naam is Jenny en ik werk op de marketing afdeling van FOX. Ik heb het grote geluk dat ik mee heb mogen reizen op de allereerste vertrekdatum van de 12-daagse groepsrondreis Yangtze Cruise & Yellow Mountain.

In dit blog vertel ik over mijn ervaringen. Wat ik nu al kan verklappen is dat met name de Yellow Mountain een diepe indruk op me heeft achter gelaten, de schoonheid van dit gebergte is haast onwaarschijnlijk. Maar daarover later meer!

Dag 1 en 2: Amsterdam - Chengdu

Op dinsdagavond  vertrek ik om 21.15 vanaf Schiphol, dus eerst heb ik nog een gewone werkdag op ons kantoor in Hoofddorp. Aan het einde van de dag sluit ik af, klaar om naar China af te reizen. Ik heb er ontzettend zin in. Voor mij is het reizen in een groep helemaal nieuw, dus ik ben erg benieuwd!

We vliegen met KLM, rechtstreeks naar Chengdu, waar we de volgende dag rond het middaguur aankomen. Bij de bagageband spreekt reisgenote Laura mij aan, die vermoedt dat ik ook bij de groep hoor. Dat heeft ze goed gezien! Nadat we allebei onze koffers hebben, lopen we naar de aankomsthal waar reisleider Carl en lokale gids Benny al op ons staan te wachten. We wachten daarna op de rest van de groep.

We zijn in totaal met 11 reizigers: 

  • Piet en Elly, die samen reizen met de vriendinnen Jet en Marijke
  • Petra en Jelle
  • De vrienden Nel en Frans
  • En drie alleenreizenden; Marjan, Laura en ik

Per bus worden we naar ons hotel in het centrum van Chengdu gebracht. Het is ongeveer 40 minuten rijden. Carl en Benny gebruiken deze tijd om ons over Chengdu te vertellen. De tijd vliegt voorbij en voor ik het weet zijn we al bij ons hotel. Daar leg ik aan de groep uit dat ik voor FOX werk en dat ik mee reis om over de reis te schrijven, te fotograferen, te leren over China en om eens met eigen ogen te zien hoe het reizen in een groep werkt. Intussen hebben Carl en Benny de incheck verzorgd en delen de kamersleutels uit. We hebben nu even tijd om op te frissen, wat te rusten en om Chinese Yuans te pinnen, de pinautomaat zit direct om de hoek van ons hotel.

De heerlijke lokale keuken
’s Avonds hebben we een gezellig welkomstdiner aan de ronde tafel, wat erg gebruikelijk in China is. Er komen veel verschillende gerechten op het draaiplateau, enkele ook flink pittig, zoals het in deze provincie, Sichuan, gebruikelijk is. Ik ben dol op Aziatisch eten en het smaakt me dan ook uitstekend. Doordat je met elkaar aan een grote ronde tafel zit, is het direct gezellig en leer je elkaar ook gelijk een beetje kennen. Het komt op me over als een aangenaam reisgezelschap!

Dag 3: Chengdu - Chongqing - Ciqikou - aan boord Yangtze cruise

Vroeg op vandaag, want we hebben een druk programma. Om 6 uur is de wake up call. Reisleider Carl heeft wat dat betreft een paar afspraken vastgelegd. Drie kwartier na de wake up call zet je je koffer voor je deur, zodat deze voor je naar de bus gebracht wordt, en anderhalf uur na de wake up call vertrekt de bus. Ik moet zeggen dat dit de hele reis prima werkt.

Het ontbijt is in het direct aangrenzende Crowne Plaza hotel en overvloedig. Ook veel keuze voor een westers ontbijt. We betalen vanochtend de bedragen voor de entreegelden en fooienpot, dus daar hebben we verder geen omkijken meer naar. Behalve dat Laura aan het eind van de reis het overzicht controleert en goedkeurt.

Niet om te knuffelen...
Om half acht vertrekken we naar het Panda onderzoekcentrum. Het is ongeveer een half uurtje rijden en gids Benny weet in het park de beste plekken te vinden. We wandelen een goede twee uur rond in deze keurig aangelegde, heuvelachtige omgeving. We zien groepjes met jonge reuzenpanda’s, maar ook volwassen panda’s die liever solitair leven. Heel bijzonder om deze dieren van zo dichtbij te zien. We eindigen bij de veel kleinere rode panda’s, wat een charmante beestjes!

Hierna rijden we naar een stadspark waar we een theehuis bezoeken. Overal zitten locals aan tafels met thee en een spel mahjong. Het is een drukte van belang en wij vinden het leuk om hen zo fanatiek bezig te zien. Zij vinden het ook leuk om ons te zien. Blijkbaar zien ze zo’n groep westerlingen niet elke dag… we krijgen hier ook het aanbod om onze oren te laten wassen, maar dat slaan we even over. We drinken een heerlijke kop jasmijn thee, niet uit een zakje, maar de blaadjes en bloemetjes gewoon in het water, dus filteren met je tanden of met de deksel van je kopje. Nog best een kunstje!

We stappen weer in de bus en rijden naar een restaurant om te lunchen. Een lunch of diner inclusief drankje kost ons steeds 80 yuan (delen door 7,5). Het is wederom Sichuan stijl en aan een ronde tafel. Overheerlijk. Om aardig te zijn, hebben ze er voor ons ook frietjes tussen gezet, maar die laat bijna iedereen staan.

Reizen per hogesnelheidstrein
Het is hierna een kort stukje rijden naar het station. Hier moet je ongeveer een uur voor vertrek van de trein zijn, want het kan nogal druk zijn bij de bagagecontrole. Alle tassen gaan hier net als op de luchthaven door een scanner. De stationshal lijkt overigens qua formaat en indeling ook wel op een luchthaven. Zo groot! We zijn zo door de controle, dus we hebben voldoende tijd om een rondje te lopen, wat te drinken of om gewoon rustig te wachten. Een kwartier voor de trein vertrekt, mag je het perron op. Iedereen heeft een gereserveerde plek en we zitten bij elkaar. In de coupé is een apart gedeelte waar je makkelijk je koffer kwijt kunt.

Met zo’n 300 km per uur doen we er een uur of twee over voor we arriveren in Chongqing. Hier staat onze nieuwe lokale gids, Gullit, ons op te wachten. Als Chinese kinderen op de middelbare school Engelse les krijgen, kiezen ze voor zichzelf een Engelse naam uit. In het geval van onze gids Gullit was dit eind jaren tachtig en werd er voor het eerst in China een groot voetbaltoernooi op televisie uitgezonden… ‘ons’ EK van 1988. Daarom heeft hij destijds de naam Gullit gekozen en hij is blij dat hij eindelijk een Nederlandse groep heeft die die naam ook daadwerkelijk uit kan spreken…

Sfeervol Ciqikou
We stappen in een busje en nemen alleen onze handbagage mee. De grote koffers blijven achter en worden direct naar de cruiseboot gebracht, waarop we vanavond zullen inchecken. Wij gaan eerst nog even wat sight-seeing doen. Na een half uurtje rijden, komen we aan in Ciqikou. Dit is een oud gedeelte van Chongqing en hier was vroeger de porseleinhaven, gelegen aan de Yangtze rivier. Tegenwoordig is het een knusse wijk met smalle sfeervolle straatjes met voornamelijk winkeltjes. Er zijn veel kunstenaars, cafeetjes met muzikanten en ook veel streetfood.  

Dineren doen we in een hotpot restaurant. Hotpot komt oorspronkelijk uit Chongqing, dus dat willen we hier graag proeven. We hebben twee smaken hotpot. Pittig en neutraal. Het is een soort fondue, maar dan zonder prikkers. Je gooit van alles in de kokende pot (groente, vlees, tofu) en dat lepel je er na een tijdje weer uit. Je kunt aan het sausjesbuffet zelf een sausje samenstellen. Je maakt het dus zo pittig (of mild) als je zelf wilt. Lekker!

We rijden naar onze boot voor de Yangtze Cruise. Om een uur of negen stappen we de boot op, waar we een welkomstwoordje krijgen van Herbert, onze Engelssprekende gids aan boord. Hij legt het programma uit en we drinken een kopje thee.

De hutten zijn prima, mét balkon. Het verblijf is op basis van volpension en mocht je wat extra willen kopen, dan gaat dat met de kaart van je kamer. Bij het uitchecken betaal je dan de rekening.

Wifi is aanwezig, 80 yuan per gigabyte en niet stabiel. Ook geen bereik op de kamers. Ik sla over. Overigens is de wifi in al onze hotels tijdens deze reis aanwezig, van goede kwaliteit en gratis. Hou er wel rekening mee dat social media, whatsapp en sommige e-mailprogramma's in China niet werken. Lees bij onze tips voor een reis naar China hoe je hier mogelijk toch gebruik van kunt maken.

Klik op onderstaande afbeelding om een uitgebreide foto impressie van deze dag te bekijken.

Dag 4: Yangtze Cruise

Om 7.00 uur is de wake up call van de boot. Nou ja call, er begint een vrolijk muziekje af te spelen op mijn kamer. Een minuut of tien later wordt het wat rigoreuzer, dan volgt een waarschuwingssignaal en een mededeling in het Chinees (erg lang) en Engels (opvallend kort) dat het ontbijt van 7.15 tot 8.30 genuttigd kan worden. We hebben een vaste tafel met onze groep en langzaamaan druppelt iedereen de ontbijtzaal binnen. Er zijn ongeveer 380 gasten aan boord. Op ons, twee Amerikanen en een groepje Taiwanezen na, allemaal Chinees. Een gezellige drukte.

Er is veel keuze bij het ontbijtbuffet, voornamelijk Aziatisch. Voor de westerse smaak is er ook keuze, verschillende zoete broodjes, wat jam, boter en je kunt een ei laten bakken. Daarnaast is er fruit en sap. Koffie en thee worden aan tafel geserveerd. Voorafgaand aan het ontbijt was er ook een tai chi sessie voor de liefhebbers, maar die zaten niet in onze groep...

In principe is er nu een vrije ochtend. Je kunt naar de bioscoop om een film te kijken of een documentaire in de bar. Uiteraard kun je ook op je balkon of op het zonnedek van de omgeving en de buitenlucht genieten. Zonnedek is overigens een merkwaardige naam, want de zon schijnt zelden in het Yangtze gebied. Juist de bewolking geeft de omgeving een mysterieuze uitstraling. Tussen de middag is er een uitgebreid lunchbuffet, inclusief toetjes en fruit. 

Bezoek aan de rode pagode
’s Middags gaan we op (inbegrepen) excursie. In verband met weersomstandigheden, hoogte van het water en andere organisatorische redenen, kan het programma per afvaart verschillen. Wij bezoeken vandaag de rode Shibaozhai pagode. In een kwartiertje wandelen we er naar toe. Het stukje over een wiebelende brug is best een beetje spannend. Je kunt de pagode in en het verhaal gaat dat als je de 99 houten treden, die leiden naar de boeddhistische tempel bovenop de rots, beklommen hebt, je de volgende dag 9 jaar jonger wakker wordt. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Het resultaat van deze belofte valt helaas tegen...

Om 19.00 staat het dinerbuffet klaar, wederom veel keuze. Na het diner is er karaoke, maar tot onze teleurstelling lopen de Chinezen aan boord daar niet warm voor (en wij al helemaal niet). Na wat uitwaaien op het buitendek zoek ik mijn kamer op.

Dag 5: Yangtze Cruise

Vandaag varen we door de beroemde drie kloven van de Yangtze! Om 7.00 uur start de muziek weer en mogen we aanschuiven voor het ontbijt. We liggen aan wal bij The White Emperor City, waarnaar ook een optionele excursie georganiseerd wordt. Ik blijf aan dek net als de meeste groepsgenoten. Frans, Nel, Laura en Carl zijn wel op pad. Vanaf het schip hebben we een mooi uitzicht op een oude stadspoort en een witte pagode.

Adembenemend mooie kloven
Aan het eind van de ochtend varen we de eerste kloof binnen, de Qutang kloof. Helaas begint het op dat moment te regenen. Het maakt het uitzicht echter niet minder mooi met die wolken aan de toppen van de kloof. Na de lunch varen we de tweede, langere kloof binnen, Wu. Ook hier is het uitzicht schitterend.

Gids Herbert vertelt ondertussen een uitgebreid verhaal over de kloven en de gevolgen van de bouw van de Drie Kloven Dam. De rivier is ruim 170 meter gestegen en meer dan 1 miljoen Chinezen hebben hun huizen moeten verlaten om naar hoger gelegen gebieden te verhuizen. Herbert benadrukt echter dat de dam overstromingen (en dus doden) voorkomt, veel energie opwekt én transport bevordert, omdat de rivier rustiger is dan voorheen. Wij Nederlanders prikken wel een beetje door dit Chinese promotiepraatje heen, maar luisteren braaf. Onze kritische vragen stellen we later aan Carl.

’s Middags gaan we van boord voor een tocht met kleine bootjes over de smalle Shennv Stream. We varen tussen hoge kliffen, waar de mist op en tussen hangt. Wat een sprookjesachtige sfeer, zo mooi! Onze gids op dit bootje is Alyssa en zij is opgegroeid in dit gebied. Haar huis is twee uur lopen hoger op de klif. Ze vertelt hoe hier gevist wordt, hoe de markt georganiseerd wordt en hoe jongens meisjes proberen te versieren. Wat een wereld van verschil met ons leven.

’s Avonds is het Captains farewell diner, maar geen schrik, een galajurk hoeft niet mee. De keuze van het buffet is deze avond nog wat uitgebreider.

Dag 6: Einde Yangtze cruise - Hefei

Vandaag een vroege wekker, want al om kwart over zes moet de koffer voor de deur. Geen ontspannen muziekje dus, maar direct het rigoreuze signaal. 

Vanochtend verlaten we het schip alweer. Om 8 uur vertrekken we voor de excursie naar de Drie Kloven Dam. Eerst gaan we met een kabelbaan de kade op, daarna per bus naar het visitor center, waar alle tassen gecontroleerd worden. Hierna mogen we door naar een uitzichtpunt op de dam en de sluizen. Met roltrappen gaan we omhoog. Het krioelt er van de mensen. Voor de Chinezen is dit ook een belangrijke attractie en ze komen van overal uit het land.

Na dit uitzichtpunt is het een kwartiertje wandelen naar een volgend punt, waar je lager, maar dichter op de dam staat. Niet alleen de dam is een attractie. Piet, Elly, Marijke en Jet zijn zeer populair onder de Chinezen en moeten regelmatig op de foto.

Per bustransfer worden we naar de pier in Yichang gebracht, waar de cruise officieel eindigt. We stappen met ons eigen reisgezelschap in de FOX bus naar het station, waar we de hogesnelheidstrein naar Hefei nemen. Deze doet er een kleine vijf uur over. Best een zit, maar wél comfortabel. In de trein worden warme maaltijden verkocht, die aardig smaken.

Om acht uur ’s avonds komen we aan en de gids voor de komende dagen, Jack, staat hier al op ons te wachten. De plaats Hefei heeft geen toeristische hoogtepunten en is voor ons enkel een overnachtingsplek op doorreis. Dat het bijzonder is dat we hier komen, blijkt wel bij aankomst bij het hotel. Een politie agent die daar toevallig staat, pakt zijn telefoon en begint schaamteloos foto’s van ons te maken...

Klik op onderstaande afbeelding om een uitgebreide foto impressie van de Yangtze Cruise te bekijken.

Dag 7: Hefei - Tunxi

Om 9 uur vertrekken we weer naar het treinstation van Hefei. Het ontbijt in de Chinese versie van ons Holiday Inn hotel is zeer uitgebreid. Er is zelfs kaas!

Om half elf hebben we de trein naar Huangshan, waar we rond het middaguur aankomen. Het hotel in deze kleine stad (200.000 inwoners) is niet ver rijden. Het heeft daarnaast een goede ligging, direct naast het oude stadsdeel Tunxi en aan de rivier bij een 500 jaar oude brug.

In de loop van de middag maken we een wandeling door Tunxi. Eerst bezoeken we een oude inktfabriek, één van de weinige plekken in China waar op traditionele manier nog inkt en inktsteen gemaakt wordt. De reden dat deze hier gevestigd is, is omdat de nabij gelegen Yellow Mountain het meest geschilderde stukje van China is.

Daarna wandelen we door de straatjes van Tunxi en bezoeken we een kwastenworkshop, waar we ook zelf een kwast leren maken. Dit is niet gemakkelijk en als we de haren van de kwast bij elkaar moeten knopen hangt er bij de meesten wat ongemakkelijk een touwtje uit de mond. Hilariteit alom. Na afloop mag je je kwast, waarin je naam in het Chinees gegraveerd wordt, meenemen als souvenir. Wie het leuk vindt, kan ook nog wat Chinese tekens tekenen.

Daarna eten we met z’n allen in een lokaal restaurantje aan de ronde tafel. Het is weer erg gezellig en smaakvol. Ook ’s avonds is Tunxi sfeervol. Aan de overkant van ons hotel, op de oude brug, is het druk met vissers aan de waterkant, veel elektrische scootertjes en lekker wat reuring. Gezellig plekje dit!

Dag 8: Bezoek Yellow Mountain

Vandaag is de dag waar ik het meest naar uitgekeken heb, we bezoeken Yellow Mountain. Ik ben vooral heel benieuwd of dit gebied aan mijn hoge verwachting zal voldoen.

We vertrekken om 9 uur. Gids Jack geeft aan dat vroeger vertrekken niet verstandig is, omdat de meeste Chinezen vroeg gaan en het dan dus een stuk drukker is. Het is eerst een uur met de eigen bus, dan een half uur met een shuttle bus en dan nog een kwartier met de kabelbaan. Het uitzicht vanuit de cabine is al verbluffend.

Om 11.30 zijn we boven en starten we onze wandeltocht. Trap op trap af, pittig, maar onwaarschijnlijk mooi. Het is niet in woorden uit te drukken en de foto’s laten niet half zien hoe mooi het is. Op het moment dat de mistflarden die het gebergte bedekken licht weg trekken, raak ik zelfs een beetje ontroerd.

De paden en trappen op de berg zijn zeer goed, er zijn mooie uitzichtpunten en ja er komt af een toe een grote groep Chinezen langs met een reisleider die in een microfoontje tettert, maar niet zo veel als waar ik bang voor was. En hoe verder we gaan, hoe rustiger het wordt.

De meesten van onze groep komen tot het beoogde eindpunt. Een enkeling haakt bijna op het einde af door hoogtevrees en voor een ander groepje is het hotel dat we eerder gepasseerd zijn (jawel, op de berg) de plek om te stoppen en daar met een kop koffie van het uitzicht te genieten. Mocht je om welke reden dan ook niet meer terug de trappen op willen lopen, dan kun je je tegen betaling laten dragen in een stoeltje.

Om half vier hebben we weer bij de kabelbaan afgesproken en iedereen is er keurig op tijd. Op de terugweg naar het hotel genieten we van een welverdiend diner aan een ronde tafel.

Yellow Mountain heeft vandaag niet aan mijn verwachtingen voldaan, het heeft ze overtroffen!

Dag 9: Tunxi - Xidi

Na de wandeldag van gisteren, worden onze benen vandaag nog niet gespaard. We bezoeken vanochtend het Mukeng Bamboo Forest. Hier en in de dorpjes in de omgeving is een deel van de film ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ opgenomen, de eerste Chinese film die meerdere Oscars heeft gewonnen. 

In dit bamboebos maken we een rondwandeling, eerst bergop en via een 100 meter hoger gelegen dorpje midden in het bos weer bergaf. Het is opvallend hoe weinig mensen we onderweg tegen komen, ze zijn op twee handen te tellen. In het dorpje drinken we bij een hip theehuisje een kop koffie of thee. We hebben geluk met het weer, op het moment dat we terug bij de parkeerplaats aankomen, begint het te regenen. Gelukkig kunnen wij de bus in.

Onderweg naar ons volgende hotel lunchen we bij een leuk restaurantje. Het hotel in Xidi zou authentiek zijn. Bij zo’n beschrijving denk je wellicht dat het een eenvoudig hotel is, maar alles behalve dat. De kamer is misschien wel de mooiste van de hele reis. Wat verder opvalt, is dat het ontzettend rustig is. Naast onze groep is er nog een enkele kamer bezet.

In de loop van de middag vertrekken we naar Xidi zelf, 500 meter van het hotel gelegen. Xidi is een historisch dorpje met enkele honderden inwoners. Alle huizen zijn wit met zwarte daken, vaak honderden jaren oud en liggen aan een smal straatje met kinderkopjes of aan een watertje. Enorm sfeervol! In 2000 is Xidi uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. We maken eerst met elkaar een wandeling onder leiding van Jack en daarna is er ook tijd om zelf het plaatsje te verkennen. De meesten van ons belanden echter op een terras.

’s Avonds dineren we in het hotel en daarna drinken we nog wat met elkaar in de lobbybar. Het was weer een heerlijke dag vandaag. 

Klik op onderstaande afbeelding om een uitgebreide foto impressie van de regio Huangshan te bekijken.

Dag 10: Xidi - Shanghai

Na alle dagen geluk met het weer, hebben we vandaag pech. Het regent flink. Gelukkig heeft iedereen wel een regenjas of paraplu mee. We starten de ochtend op een groene theeplantage. Het had zo mooi kunnen zijn, lekker vrolijk met elkaar thee plukken… De meesten blijven onder hun paraplu en een enkeling waagt zich even in het theeveld. Ik laat snel een paar actiefoto’s van me maken en daarna gaan we gauw naar binnen. Binnen showt een medewerker ons hoe de thee gedroogd wordt en daarna genieten we van een proeverij van vooral groene thee.

Hierna rijden we verder naar Tangmo. Net als Xidi een authentiek dorp, maar niet op de lijst van UNESCO en dus minder druk. Dat zou overigens ook door de regen kunnen komen. Mijn jasje blijkt inmiddels niet meer zo waterdicht, dus ik ben blij als we in een soort woonhuis terecht komen voor de lunch. Er staan twee ronde tafels, eigenlijk gewoon in de woonkamer. We worden direct uitgenodigd om een kijkje in de keuken te nemen. Met trots door de eigenaren wordt het eten geserveerd en het smaakt weer prima.

Vervolgens rijden we naar het treinstation van Huangshan. Hier nemen we afscheid van Jack en stappen in de trein naar het zonnige Shanghai, welke er een uur of vier over doet. Reisgenote Marjan heeft naast de regen nog veel grotere pech vandaag. Ze is op het station ongelukkig op haar hand gevallen en moet hier in het ziekenhuis naar laten kijken. Erg naar!

Acrobatiek van hoog niveau
In Shanghai willen we graag de optionele acrobatiekshow bezoeken, dus dat wordt geregeld. We kiezen voor een upgrade van onze plekken en hebben geluk, we mogen op rij 1 plaatsnemen van het Shanghai Center Theatre! Op het moment dat ze voor een messenwerp-act iemand uit het publiek zoeken, knijpen wij 'm wel even op die voorste rij, maar we hebben geluk. Het slachtoffer wordt achterin de zaal gevonden. Tot grote hilariteit van zijn vrienden. 

De show is adembenemend, wat een lichaamsbeheersing. Je kunt zien dat de acrobaten op jonge leeftijd al met trainen zijn begonnen, zo bekwaam als ze zijn.

Dag 11 Shanghai

We mogen uitslapen, om 10 uur zullen we vertrekken voor de stadstour. Ik ben al vroeg wakker en maak voor het ontbijt een wandeling in de omgeving van het hotel. We zijn wel echt in een andere wereld beland. Zo authentiek en rustig als ik de afgelopen dagen ervaren heb, zo hectisch en groots is Shanghai!

En wat een geluk hebben we vandaag, het is werkelijk zonovergoten en de lucht is strakblauw. De stadstour begint met een bezoek aan de Jaden Boeddha tempel. Een rustpunt in de hectiek van de stad.

Daarna bezoeken we old town met het beroemde Huxing Ting Theehuis, waar Laura en ik een beker knalroze ijsthee kopen. Mierzoet, maar ook lekker fris. We rijden door naar de Franse wijk, Xintiandi. Een sfeervolle wijk waar hip Shanghai op dat moment de terrassen bevolkt. We hebben hier vrije tijd om rond te wandelen en na een klein uurtje rijden we verder richting de beroemde Bund boulevard. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht op de skyline van Shanghai en met de hemelsblauwe lucht maken we allemaal prachtige foto’s. Ook hier hebben we de tijd om in ons eigen tempo rond te wandelen en iedereen is op de afgesproken tijd weer bij de bus.

Omdat we allemaal de excursies Shanghai by Night en de avondcruise geboekt hebben, dineren we vroeg. Ons laatste ronde tafel diner van de reis. De keuken in Shanghai is zoeter dan in de andere delen van het land waar we geweest zijn en ook deze smaak valt in goede aarde bij de groep.

Letterlijk een hoogtepunt
Lokale gids Zoë geeft aan dat we weer op tijd weg moeten, als we rond zonsondergang bovenin Shanghai Tower willen zijn. Deze toren zit niet standaard in de avondtour, maar is sinds 2017 te bezoeken en heeft op dit moment het hoogste observatieplatform ter wereld. We kiezen daarom voor deze toren in plaats van degene die inbegrepen is en betalen daarvoor iets meer. Binnen 55 seconden staan we met de snelste lift ter wereld op 546 meter hoogte. Je snapt dat niet alleen de Amerikanen alles in de overtreffende trap willen hebben, hier in Shanghai moet ook alles groter, hoger en sneller. De toren zelf is 632 meter hoog. Het uitzicht is, omdat het zulk goed weer is, behoorlijk indrukwekkend!

Om half acht stappen we op de boot voor onze skyline cruise over de Huangpo river. Hier zien we de moderne wolkenkrabbers spectaculair verlicht. Wat een mooie afsluiting van deze reis. Terug in het hotel drinken we met elkaar nog wat in de lobbybar. We kijken allemaal terug op een bijzondere reis.

Dag 12: Shanghai - Amsterdam

Om half negen vertrekt de bus naar de luchthaven. We rijden er ongeveer een uurtje over en op het vliegveld verloopt de check-in voorspoedig. Aan het begin van de middag gaat ons KLM toestel de lucht in en we landen zo’n elf uur later, om een uur of half zes, weer op Schiphol.

Ik kijkt terug op een hele bijzondere ervaring, op een prachtige bestemming en met een fijn reisgezelschap. China heeft mij echt verrast en ik kan iedereen dit gedeelte van het land van harte aanbevelen. Ook (of juist!) als je al eerder in China geweest bent.

Klik op onderstaande afbeelding voor een uitgebreide foto impressie van de laatste dagen van deze reis. 

 

Zelf China verkennen?

Ben je na het lezen van het blog nieuwsgierig geworden naar het altijd verrassende China? Neem dan zeker eens een kijkje tussen ons reisaanbod (groepsrondreizen, single groepsreizen, familiereizen en privé rondreizen). En wil je bovenstaande belevenissen binnenkort zelf mee maken? Kies dan voor de 12-daagse groepsrondreis Yangtze Cruise & Yellow Mountain

Bekijk de reizen

FOX Reisspecialist

 Jenny 
 10 jaar bij FOX 
 Marketing 
 Groepsrondreis China

5 reistips voor China

Binnenkort op reis naar China? Lees onze reistips!

Naar reistips voor China!

Reisblog Canada

Ook reisspecialist Esther heeft een reisblog bijgehouden, over haar reis door West-Canada!

Lees verder

Reisblog Cuba

Benieuwd naar de verhalen van reisspecialist Gaby? Zij heeft een reisblog bijgehouden over haar reis door het land van de salsa, sigaren, rum, oldtimers en Fidel Castro, of te wel Cuba!

Lees verder

Arend in Moskou

Reisblog: op Single Stedentrip door Rusland

Reisspecialist Arend ging mee op de 7-daagse Single Stedentrip in Rusland. Benieuwd naar zijn ervaringen? 

Lees verder