Wordt er in Nederland gesproken over nasi dan denken we gelijk aan gebakken rijst, smaakvol bereid met kruiden en groenten. In Indonesië heet dit gerecht nasi goreng waarbij goreng staat voor ‘gebakken’. Vraag je in Indonesië om nasi dan krijg je gekookte witte rijst.
Wanneer je tijdens een reis door Indonesië op de menukaarten kijkt, dat zul je vele variaties aantreffen op nasi goreng. Nasi goreng ikan met vis, nasi goreng jawa met paprika kruiden, nasi goreng kambing met geitenvlees, nasi goreng kampung met kleine gedroogde zoute visjes en stukjes kip en ga zo maar door.
Hetzelfde geldt voor saté. Ook hier kent men in Indonesië vele variaties. Bijvoorbeeld saté ayam met kippenvlees, saté babi met varkensvlees en saté udang, bestaande uit gemarineerde garnalen op een stokje. Maar zelfs steden en streken hebben hun eigen variant. In Jakarta vindt men op de menukaart saté betawi, gemaakt van heerlijk gekruid kippengehakt. En in de stad Padang op Sumatra maakt men graag saté padang, gemaakt van rundvlees en voorzien van een gele of rode saus waar voor de bereiding wel 19 verschillende kruiden zijn gebruikt!
Ook vegetariërs kunnen genieten van de Indonesische keuken. Gadogado is bijvoorbeeld één van de groentegerechten dat zonder vlees of vis bereid wordt. Wel moet je dan kiezen voor empeng in plaats van kroepoek om erbij te eten, maar daar straks meer over.
Naast diverse kort gekookte groentes is de pindasaus het belangrijkste ingrediënt van de gadogado. Vers geroosterde pinda’s die zijn fijngemalen met een keur aan kruiden en natuurlijk sambal voor de pittige smaak.
Bij bijna elke maaltijd in Indonesië wordt kroepoek en/of emping geserveerd. Kroepoek wordt meestal gemaakt van vismeel en gewone meel. Van het deeg dat ontstaat, wordt een soort brood gemaakt dat in plakjes wordt gesneden. Tot slot worden deze plakjes gefrituurd en ontstaat de lekker knapperige kroepoek.
Ook emping wordt vaak als bijgerecht geserveerd. Deze krokante schijfjes worden gemaakt van de nootachtige zaden van de melindjoe-boom. De zaden worden eerst gepoft, daarna geplet en tot slot gedroogd. Het schijfje dat dan ontstaat wordt nog even gebakken in hete olie, en eet smakelijk!
Als laatst nog een tip: als je niet weet of het gerecht op je bord heet gekruid is, hou dan altijd kroepoek of emping in de buurt. Deze werken heel goed om het vuur in je mond te blussen, net zo als droge rijst of suiker.
Bali is een van de populairste eilanden van Indonesië.
Ben je benieuwd naar de bijzondere gerechten vanuit alle windstreken van onze aardbol?
Zelf Indonesië ontdekken?
Een heerlijke rondreis maken of ontspannen tijdens een strandvakantie op Bali? Bekijk onze reizen!