5 handige tips voor tijdens een reis in China

China is een land apart, het is één van de grootste landen ter wereld, heeft met 1.3 miljard inwoners bijna twee keer zo veel inwoners als heel Europa bij elkaar en heeft een zeer bewogen geschiedenis. Het staat bekend om het overheerlijke eten, prachtige natuurgebieden en fascinerende bouwwerken zoals de Grote Muur, het Terracotta Leger en de Verboden Stad in Beijing. 

Maar het staat ook bekend als een ‘lastig’ land om rond te reizen. Er doen genoeg verhalen de ronde over vreemd eten, moeizame communicatie en onhygiënische toiletten. Dus voor iedereen die op reis gaat naar China: hier zijn 5 reistips voor China! 

Tip 5 - Donkere kleding voor tijdens het eten

Eten in China doet men met eetstokjes en voor de ‘beginners’ kan dat soms nog een hele opgave zijn! Kun je nog geen vliegen vangen zoals Mr. Miyagi in de Karate Kid? Doe dan donkere kleding aan tijdens het eten van een overheerlijke noodle soep. De noodle-slurp-vlekken zijn namelijk niet altijd even makkelijk uit een wit T-shirt te krijgen! 

Tip 4 - VPN applicatie

Wil je ongestoord Facebooken, Instagrammen of je e-mail checken met Gmail? Dat kan helaas niet in China door de welbekende internetblokkade van de Chinese overheid. Maar wil je toch de mooiste kiekjes delen met de familie en vrienden? Dat kan, maar dan moet je wel voorafgaand aan de reis al wat voorbereidingen treffen door een 'Virtual Private Network' te downloaden. Het is slim dit voor aanvang van de reis te doen aangezien het in China namelijk erg lastig is een VPN applicatie te verkrijgen. 

Door middel van het downloaden van een VPN applicatie op de telefoon kan de blokkade vaak worden omzeild. We zeggen erbij vaak, want ook deze applicaties worden soms geblokkeerd. Er zijn talloze gratis applicaties, al werken die vaak minder goed dan de betaalde versies. Let wel, ook deze applicaties zijn niet onomstreden, lees je dus goed in voordat je een VPN applicatie gaat gebruiken! 

Tip 3 - Gebruik geen openbare toiletten

Niet alles wat je leest over China is waar. Zo spugen echt niet alle Chinezen zo maar op straat en boert ook lang niet iedereen tijdens of na het eten om aan te geven dat het goed gesmaakt heeft. 

Wat echter wel (helaas) vaak waar is, zijn de onhygiënische openbare toiletten. De Chinese overheid heeft in 2016 opdracht gegeven 110.000 nieuwe toiletten te maken. Hopelijk zien we in de komende jaren dus een flinke verbetering en kunnen we deze binnenkort uit ons lijstje schrappen! Maar probeer voor nu, waar mogelijk, de openbare toiletten te vermijden. Is de nood toch te hoog? Zorg er dan voor zelf toiletpapier mee te nemen. Wellicht is een desinfecterende handgel ook geen overbodige luxe! 

Tip 2 - Reis niet tijdens de gouden week

Er zijn twee weken per jaar die je eigenlijk moet proberen te vermijden. De Gouden Week aan het begin van het jaar (meestal in januari of februari) en een tweede Gouden Week die start op 1 oktober. 

De Gouden Week werd oorspronkelijk in 1999 in het leven geroepen om het binnenlandse toerisme een boost te geven en mensen de mogelijkheid te geven familie aan de andere kant van het land te bezoeken. Tijdens deze week zijn vrijwel alle Chinezen vrij en reizen flink het land door. 

China is normaal gesproken al een druk land, maar probeer je reis naar China om deze weken heen te plannen, want (bijna) niemand zit te wachten op een bezoek aan de Grote Muur zoals op deze foto! 

#01 Vertaal applicatie

Chinezen zijn in veel dingen (erg) goed, maar de Engelse taal is daar (over het algemeen) niet één van. Met meer dan 1.3 miljard Chinezen is het voor het merendeel ook gewoonweg niet nodig om een andere taal te leren dan Mandarijn. 

Aangezien het alfabet ook niet echt te vergelijken is met ons alfabet, is het zo nu en dan niet de makkelijkste bestemming om te communiceren met de lokale bevolking. Waar je met een welbekend ‘point it’ boekje ver zult komen, is het nog handiger om voorafgaand aan de reis een goede vertaal applicatie te downloaden op je telefoon. 

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de vertaal applicatie van Google "Google Translate" te downloaden. Download dan wel ook alvast de taal zodat je deze ook offline kan gebruiken! Of ga nog een stapje verder en download de vertaal applicatie "Pleco". Hier kun je de Chinese karakters natekenen waarna Pleco dit zo goed mogelijk probeert te vertalen naar een Engels woord. Zo weet je precies wat voor soort vlees er op de menukaart staat! 

Thailand

Rondreizen Azië

Op vakantie naar Azië? Alle rondreizen in Azië op een rijtje!

Naar het reisaanbod

Sprinkhanen in Thailand

Bijzondere gerechten

Ben je benieuwd naar de bijzondere gerechten vanuit alle windstreken van onze aardbol?  

Lees snel verder

Zelf China ontdekken?

Wil je ook kennis maken met de hoogtepunten van China?
Bekijk dan onze rondreizen!

Naar de reizen

10 tips voor slim koffers inpakken

Ga goed voorbereid op vakantie met onze 10 tips om slim je koffer in te pakken!

Lees snel verder