Waar moet je op letten?

Top 10 do's & don'ts in Azië

#10 Wel de lokale gewoontes respecteren

Wie in Azië is geweest, weet dat het verheffen van de stem als gezichtsverlies wordt beschouwd. Altijd beleefd blijven glimlachen. En een boeddhistisch ritueel verstoren; dat is heiligschennis. Elk land heeft zo zijn - soms aparte - gewoontes en gebruiken op het gebied van tafelmanieren, religie en omgangsvormen. Zo is het in Thailand ‘not done’ om de het koningshuis te beledigen. Het is daarom goed je voor je vertrek te verdiepen in de cultuur van het land. Je leert zo leuke weetjes en dit vergroot tegelijkertijd het wederzijds begrip en je voorkomt pijnlijke situaties.

#09 Niet het hoofd van kinderen of volwassenen aanraken

In Azië zijn ze dol op kinderen, dat merkt je al wanneer je met een Aziatische luchtvaartmaatschappij vliegt. Kinderen krijgen lekker veel aandacht. Even in de wangetjes knijpen, snoepjes en complimentjes geven. Toch zul je ze de kinderen nooit een aai over de bol zien geven; dit is taboe. Dat heeft een reden. Het hoofd is de tempel van het lichaam; hierin huist de ziel en het wordt als heilig gezien. Ook getuigt het van weinig respect om het hoofd van beelden, zoals dat van Boeddha aan te raken. Dit geldt niet alleen in Azië, maar ook voor grote delen van Afrika

#08 Geen water uit de kraan drinken

Op eigenlijk alle verre bestemmingen waar je heen reist, rijst steevast de vraag: “Kan ik wel of niet water uit de kraan drinken”? Wanneer je weet dat in het buitenland de meest voorkomende oorzaak van maag- en darmklachten het lokale drinkwater is, is deze vraag gelijk beantwoord. Dat risico wil je gewoonweg niet lopen. Hoe ver moet je hierin gaan? Geen ijsklontjes in je drankje? Je tanden niet spoelen met kraanwater? Geen rauwe groenten en fruit eten dat gewassen is met kraanwater? Speel op zeker, houd je  aan het aloude reizigersmotto “Cook it, wash it, peel it or forget it”.

#07 Wel genieten van de lokale keuken

Je doet zichzelf tekort wanneer je niet open staat voor de lokale Aziatische keuken. De culinaire standaard is vaak ongekend hoog en de lokale specialiteiten variëren per regio. En dan heb je ook nog eens de keuze uit exclusieve vijfsterrenrestaurants tot eenvoudige eettentjes op de markt; het aanbod is enorm. Neem je het zekere voor het onzekere? Geniet dan van de vele smakelijke en gevarieerde vegetarische gerechten die geserveerd worden. Het eten is alleen al een reden om naar Azië te gaan. Niet voor niets bieden wij tijdens een aantal rondreizen een kookcursus aan!

#06 Niet met je linkerhand eten

Wist je dat het in landen als Nepal, India maar ook Indonesië en Maleisië beleefd is om met de handen te eten? Kleine correctie: het is beleefd om met je rechterhand te eten. Waarom niet met links? Je linkerhand wordt - hoe zeggen we het netjes? - geassocieerd met toiletbezoek. Chinezen daarentegen eten weer alles met houten stokjes. Wij horen je al denken: "Al die kleine rijstkorrels, hoe krijg ik dat voor mekaar?" Het vereist inderdaad oefening om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Zo vind je op YouTube tal van instructiefilmpjes die je hierbij helpen.

#05 Wel met twee handen iets aangeven/aanpakken

Goed, de linkerhand, daar eet je niet mee. In veel Aziatische landen zoals Thailand en Japan toon je weer veel respect door met je rechterhand, of nog beter, met je beide handen dingen aan te geven of aan te pakken. Dat is geen probleem en dit wordt weer gezien als beleefd. Natuurlijk raak je niet iemands hoofd met twee handen aan, dat is juist weer extreem beledigend. Ach, wij begrijpen dat dit allemaal verwarrend is. Vooral de linkshandigen moeten alert zijn.

#04 Wel je schouders en knieën bedekken tijdens een tempel bezoek

Heb je weleens geprobeerd de Sint-Pietersbasiliek in Rome te bezoeken? Dan weet je dat je je aan de strikte kledingvoorschriften dient te houden. Zo ook in Azië, waar religie eveneens een grote rol speelt. Vele prachtig gedecoreerde boeddhistische kloosters en tempels sieren het straatbeeld. Bij een tempelbezoek hoort gepaste kleding. Dus niet al te bloot, ook al kunnen de temperaturen tot tropische hoogtes oplopen. Zorg ervoor dat de schouders en de knieën bedekt zijn, bij zowel de man als de vrouw. Dit voorkomt scheve gezichten en zo loop je niet uit de pas.

#03 Niet met je rug naar een Boeddha beeld toe staan

Het getuigt van weinig respect om een Boeddhabeeld de rug toe te keren. Loop dus achterwaarts terug en draai pas om wanneer je enkele meters van het beeld verwijderd bent. Niet altijd even gemakkelijk wanneer je in een tempel of tempelcomplex bent met talloze beelden. Nog enkele tips: raak de beelden nooit aan, toon respect voor de aanwezige monniken en trek ook je schoenen uit. Sta nooit hoger dan het beeld en met je voeten wijzen naar Boeddha is ook taboe.

#02 Niet je voetzolen laten zien

Lekker even zitten met de benen over mekaar. Bij ons heel gewoon, maar ongepast in landen als Thailand, Cambodja en Vietnam. Waarom? De voeten zijn letterlijk en figuurlijk het laagste deel van het lichaam. Wijzen met je voetzolen is dan ook uit den boze. Met je voeten iets dat op de grond ligt aangeven is minstens zo ongepast. Buig dus beter even door de knieën, buk en gebruik je handen om ongemakkelijke situaties voor te zijn. Vergeet ook vooral niet je schoenen uit te trekken wanneer je iemands huis betreedt.

#01 Wel afdingen op de markt

"Kan er nog wat van de prijs af"? We worden steeds handiger in het spel van afdingen. Wanneer je in Azië op straat niet afdingt, betaal je geheid te veel. Wees bewust van het feit dit hier de gewoonste zaak is. Voel je vooral niet schuldig; het prijsniveau is hier gewoon stukken lager dan in Nederland. Enkele tips: oriënteer je eerst en wees niet te gretig. Bepaal vooraf het bedrag dat je maximaal wilt betalen. Loop desnoods weg. Als ze je laten gaan, weet je zeker dat je onderboden hebt. Ga uiteraard respectvol met elkaar om en zie het afdingen vooral als een spel.

Wellicht ook interessant

Sprinkhanen in Thailand

Bijzondere gerechten

Ben je benieuwd naar de bijzondere gerechten vanuit alle windstreken van onze aardbol?  

Lees snel verder

Mooiste stranden, Mauritius

Mooiste stranden van de wereld

Van de Seychellen tot Cuba en Mauritius tot Thailand. Waar vinden we de mooiste stranden ter wereld?

Lees verder