Top 10 - Hoogtepunten van Mexico

Prachtige oerwouden, een waanzinnige geschiedenis, witte stranden en vriendelijke mensen: Mexico heeft het allemaal. Duik de geschiedenis in en beleef de eeuwenoude Mayacultuur, of zet je stoeltje in het zand en geniet van een cocktail aan de Caribische zee. Slenter door kleurrijke straatjes van koloniale steden en bestel een heerlijke taco of tortilla. Het bruisende Mexico is bijzonder veelzijdig. Wij hebben tien hoogtepunten voor je op een rijtje gezet. 

10. Tulum

Een hip stadje met een bruisend nachtleven, parelwitte stranden, een azuurblauwe zee en schitterende archeologische vindplaatsen; dat is Tulum. Overal waar je loopt, vind je gezellige eettentjes en de sfeer is er bijzonder relaxed. Direct aan het sprookjesachtige strand van de kristalheldere zee, ligt de oude Mayastad Tulum. Deze archeologische vindplaats wordt gezien als de laatste Mayastad voor de kolonisatie. De oude ruïne wordt omgeven door prachtige natuur en je vindt hier ontzettend veel grote leguanen. Mocht je het warm hebben gekregen na een bezoekje aan deze oude tempel, neem dan een verfrissende duik in de turquoise Caribische zee. 

9. Oaxaca

De stad Oaxaca wordt gezien als het culturele hart van Mexico. Overal in deze kleurrijke stad vind je traditionele kunst- en handwerken. Omdat Oaxaca nog niet echt ontdekt is door de grote massa’s toeristen, is het er nog bijzonder authentiek. Maak een wandeling door de pittoreske straatjes langs pastelkleurige huisjes en strijk neer op één van de velen gezellige terrasjes. De enorme kathedraal in het centrum van de stad, maakt het plaatje compleet. Het is niet voor niets dat Oaxaca is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

8. Cañon del Sumidero

Stap in een bootje en vaar langs imposante torenhoge rotswanden van de Cañon del Sumidero. Dit is een gigantische kloof die hier is ontstaan door een geologische breuk. Deze canyon is tevens het leefgebied van verschillende exotische dieren. Houd je ogen goed open want de kans bestaat dat je krokodillen of slingeraapjes tegenkomt. Ook is deze omgeving het domein van verschillende vogelsoorten. Het komt regelmatig voor dat de bewolking blijft hangen tussen de enorme rotswanden en dat geeft deze kloof een betoverende uitstraling. Houd je camera gereed, want de Cañon del Sumidero zit vol verrassingen. 

7. Mérida en Campeche

In Mexico vind je nog overal sporen uit de koloniale tijd. Op het schiereiland Yucatán ligt de ‘Witte Stad’ Mérida. Dit was vroeger het centrum van de sisalproductie van Mexico. Hierdoor was het een uiterst welvarende stad, wat je nog altijd terugziet aan de indrukwekkende architectuur van de statige gebouwen. Campeche is misschien wel de mooiste koloniale nederzetting van Mexico. Het is de enige ommuurde vestingstad van het land. Binnen deze muren zijn de huizen en andere gebouwen bijzonder kleurrijk en zorgvuldig versierd met smeedijzer en stucwerk. 

6. San Cristóbal de las Casas

Op een hoogte van 2300 meter ligt de stad San Cristóbal de las Casas: het hart van de oude Mayacultuur in Mexico. Verdwaal in een wirwar van kraampjes op de bruisende Mayamarkt, waar de oorspronkelijke bewoners handgemaakte souvenirs verkopen. De stad beschikt over talloze gezellige restaurants, cafés en terrasjes, waar je kunt genieten van een lokale Chiapan Koffie of een gerecht uit de Mexicaanse keuken. Het meest imposante bouwwerk is de Cathedral of St. Christopher. Vanaf het plein kun je rustig de tijd nemen om te genieten van dit imposante koloniale bouwwerk. San Cristóbal de las Casas is één van de leukste plaatsjes in Mexico.

5. Playa del Carmen

Als je op zoek bent naar een ultieme zon, zee en strandbestemming, dan zit je in Playa del Carmen helemaal goed. Je kunt ervoor kiezen om lekker te luieren in het parelwitte zand, of je gaat voor een actievere dagbesteding in deze levendige kustplaats. De kristalheldere zee leent zich bijvoorbeeld perfect om te duiken en te snorkelen. Ga op zoek naar exotische vissen en zeeschildpadden die hun thuis hebben gevonden in het prachtige koraal van deze omgeving. Vanuit Playa del Carmen vertrekken er boten en catamarans naar het tropische Isla Mujeres. Dit Caribische eiland voldoet aan alle exotische verwachtingen. 

4. Het Mexicaanse eten

Het is altijd mooi meegenomen wanneer het lokale eten en drinken een positieve toevoeging is aan je reis. In Mexico is dat zeker het geval. Tortilla’s en taco’s worden hier in heerlijke samenstellingen op traditionele wijze bereid. Ben voorzichtig met de hoeveelheid chilipepers die je bestelt, want de Mexicanen zijn wat anders gewend dan wij bourgondiers. Een authentieke Mexicaanse maaltijd smaakt nergens zo lekker als in het land van herkomst zelf. Met een tropische cocktail of een biertje met citroen ‘on the side’ ga je in een Mexicaans restaurant letterlijk een heerlijke avond tegemoet.

3. Chichén Itzá

Eén van de meest belangrijke en bekendste steden van de Maya’s is Chichén Itzá. Hier bevindt zich de iconische piramide van Kukulcán. Dit mystieke wereldwonder werd gebouwd tijdens de hoogtijdagen van de Mayacultuur in Mexico. De piramide is ongeveer dertig meter hoog en in de constructie zitten tal val ingenieuze verwijzingen naar de beroemde Mayakalender. Hoe langer je bij dit fascinerende bouwwerk doorbrengt, hoe meer je mee wordt genomen naar de bijzondere geschiedenis van dit gebied. Chichén Itzá staat met recht op de werelderfgoedlijst van UNESCO.Eén van de meest belangrijke en bekendste steden van de Maya’s is Chichén Itzá. Hier bevindt zich de iconische piramide van Kukulcán. Dit mystieke wereldwonder werd gebouwd tijdens de hoogtijdagen van de Mayacultuur in Mexico. De piramide is ongeveer dertig meter hoog en in de constructie zitten tal val ingenieuze verwijzingen naar de beroemde Mayakalender. Hoe langer je bij dit fascinerende bouwwerk doorbrengt, hoe meer je mee wordt genomen naar de bijzondere geschiedenis van dit gebied. Chichén Itzá staat met recht op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

2. Mexico City

De hoofdstad van Mexico is een gigantische metropool vol contrasten. Je vindt er schitterende gebouwen en kathedralen, maar ook armoedige krottenwijken. Je kunt tot rust komen in één van de vele stadsparken of jezelf verliezen in de chaos van het luidruchtige verkeer. Mexico City is een fascinerende stad met maar liefst 10 miljoen inwoners. Een hoogtepunt is Plaza de la Constitutión; het centrale plein van de stad. Hier bevinden zich de grootste Kathedraal van het Westelijk halfrond en de Basiliek van de Maagd van Guadelupe: hét bedevaartsoord van Mexico. Of je van de stad houdt of niet, Mexico City zal niet vervelen. 

1. Palenque

Eén van de meest bijzondere archeologische vindplaatsen van de Mayacultuur is Palenque. Voor lange tijd lag deze indrukwekkende Mayastad verborgen in de jungle van Mexico. Wat deze plek uniek maakt, is dat er veel inscripties en Mayahiërogliefen gevonden zijn. Hierdoor weten we nu relatief veel over het leven van de Maya’s in deze stad. De prachtige omgeving geeft een vredig en mysterieus karakter aan deze oude nederzetting. De kans bestaat dat je bij een bezoekje aan Palenque tropische dieren zoals toekans of apen tegenkomt. Tijdens een reis door Mexico, mag deze bestemming niet ontbreken.

Landinformatie Mexico

Mexico het land van de Maya's! Geniet van de witte zandstranden, indrukwekkende mayaruïnes en koloniale steden zoals Oaxaca. 

Lees meer over Mexico

Laat u nog meer inspireren

We hebben vele inspirerende artikelen geschreven. Neem eens een kijkje en droom weg bij al het moois dat deze wereld ons te bieden heeft. 

Meer reisinspiratie