Top 10 - Natuurrijke hoogtepunten van Maleisië

#10 Vuurvliegshow in Kampung Kuatan

Een ecologische excursie even boven Kuala Lumpur naar het achtste natuurwonder. Dat is nog eens een affiche. Langs de oevers van de Selangor rivier in Kampung Kuatan steelt een kolonie ‘klip-klip’ vuurvliegen elke avond de show. Even is het spannend wanneer u in het pikkedonker in de wankelende sampan stapt op weg naar de voorstelling, maar uw moed wordt beloond en u heeft zo eersterangs kaartjes. Op ooghoogte ontvouwt een wonderbaarlijk decor van duizenden heldere, dartelende lichtflitsen die verschillen van kleur en lengte. Met hun ‘ingebouwde zaklampjes’ geeft elk vliegje een uniek paarsignaal, met op de achtergrond een concert vol oerwoudgeluiden.

#09 Lekker luieren, duiken of snorkelen op de Perhentian eilanden

Naast een paradijs voor natuurliefhebbers, is Maleisië ook een heerlijke strandvakantie bestemming. Voor de noordoostkust van Maleisië liggen de tropische Perhentian eilanden. Deze twee eilanden (en nog drie kleine eilandjes) hebben prachtige witte stranden, met een echte tropische sfeer en zijn erg geschikt om te duiken of te snorkelen. Perhentian Besar wordt gezien als het rustigere eiland en Perhentian Kecil wordt meer door backpackers bezocht waardoor het s'avonds wat drukker kan zijn. Eindig op de door palmbomen omzoomde, schone en langgerekte bountystranden en laat u verleiden tot een duik in de koraalrijke wateren. 

#08 Sandokan op Selingan Turtle Island

Over schildpadden gesproken. Selingan Turtle Island ligt voor de kust van Noordoost-Borneo waar de machtige zeeschildpadden op de stranden hun eieren leggen. Te bereiken via de kustplaats Sandakan. Niet te verwarren met Sandokan, de knappe piraat, nobele prins en vrijheidsstrijder en ook wel ‘Tijger van Maleisië’ genoemd. Ook op Turtle Island wordt gevochten, maar dan om het behoud van de bedreigde schildpaddenpopulatie.

#07 Jungledorp Sukau

Landinwaarts van Sandakan ligt het op houten paalwoningen gebouwde jungledorp Sukau. Dat de Nederlanders hier onuitwisbare indruk hebben gemaakt, blijkt wel uit de bijnaam van de alleen op Borneo voorkomende neusaap: Monyet Belanda. Oftewel Hollandse aap… Vaar over de Kinabatangan rivier en geniet van de pure natuur met haar kleurpracht, geluiden en oosterse geuren. Met een beetje geluk spot u in de wildernis joekels van krokodillen, varanen, kuddes pygmee-olifanten, maar ook de neushoornvogel en last but not least… orang-oetangs langs de oevers van de rivier. 

#06 De koppensnellers van Batang Ai

Batang Ai NP ligt verborgen in de onherbergzame jungle van Sarawak in Borneo, grenzend aan West-Kalimantan. Dit is het gebied van de ooit gevreesde koppensnellersstam Iban. Alleen al de reis is een enorm avontuur, het laatste stuk met een traditionele longboat. Een verblijf in een longhouse maakt indruk. Wees gerust, u staat niet op het menu en van de trofeeën van weleer is geen spoor te bekennen. Interesse in de levenswijze van de Iban? Leer met de blaaspijp te schieten en onderneem een jungletrekking door het ongerepte regenwoud met uitleg over de vele medicinale planten. Tip: drink ’s avonds een glaasje rijstewijn, ook wel Tuak genoemd.

#05 Hollandse apen in Bako National Park

We hebben de bijnaam van de neusaap al verklapt. Deze ‘Hollandse apen’ zijn in het per boot bereikbare schiereiland Bako National Park de hoofdattractie. Hondsbrutaal zijn hier de makaken; gelukkig weet uw gids ze met trucjes op afstand te houden. De combinatie van het vochtige klimaat en het moeilijk begaanbare terrein bezorgt u menig zweetdruppel, maar daar staat tegenover dat de wonderbaarlijke natuur u keer op keer verrast. Tijdens de nightwalk spot u o.a. tarantula’s, gierzwaluwen, vuurvliegjes, slangen, felgroene kikkers, lichtgevende paddenstoelen, wandelende takken en met wat geluk de civetkat.

#04 Tropische stop op Langkawi

Uw rondreis eindigen met een verblijf aan de tropische stranden van Langkawi. Geef toe, dat is een verleidelijke gedachte. Deze archipel van 99 eilanden voor de kust van Noordwest-Maleisië in de Andaman Zee is een nog niet door toeristen overspoeld idyllisch vakantie-oord waar u ook nog eens duty-free uw slag slaat. Stap in de panoramische gondelkabelbaan en zweef als de bruine zeearend, het nationale symbook van Langkawi, over het hoofdeiland. Onovertroffen zijn de hagelwitte stranden van Burau Bay. Verder vindt u hier hotsprings, watervallen, honderden vlinder- en vogelsoorten, prachtige duiklocaties, fietsroutes en gezellige night markets.

#03 Tea time in Cameron Highlands

De hooglanden van Maleisië kennen een wat koeler klimaat. Ideaal voor de verbouw van thee en dat was natuurlijk een kolfje naar de hand van de Britse kolonisator. Het terrein bleek ook nog eens ideaal om te golfen. Nou ja, zo af en toe liep er een tijger over de green, dus geheel ongevaarlijk was dat nu ook weer niet. Zo groen als jonge theebladeren zijn de uitgestrekte Cameron Highlands. Dit gebied is ook het centrum van de aardbeienteelt. Vergeet niet de plaatselijke lekkernij te proeven: aardbeien gedompeld in warme chocolade. 

#02 Orang-oetans op Borneo

Wie Borneo bezoekt, kan natuurlijk niet om hier in het wild levende oerang-oetangs heen. De Maleisiërs zagen de overeenkomst tussen deze mensapen en de mens. Ze noemden ze orang-oetangs. ‘Orang’ betekent ‘man’ en ‘oetan’ ‘bos’. Hoewel de vele palmolieplantages het leefgebied van deze mensapen bedreigen, vindt u op Borneo nog relatief veel onaangetast regenwoud. De gemakkelijke manier is om een opvangcentrum te bezoeken waar de beesten worden voorbereid op een terugkeer in de jungle. Krijgt u kans deze bosmensen in het wild te spotten, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

#01 Tropisch regenwoud Taman Negara

Taman Negara (letterlijk vertaald: Nationaal Park) is het oudste tropische regenwoud ter wereld. De canopy walk, uitkijkend over de hoogste bergtoppen terwijl u luistert naar een kakofonie van oerwoudgeluiden, is een hoogtepunt tijdens een bezoek aan Maleisië. Naast de avontuurlijke canopy walk, zijn de jungle trekking, nightwalk, een bezoek aan de oorspronkelijke bewoners van het land, de Orang Asli en een boottocht stroomopwaarts naar de watervallen aanraders. Dit is het leefgebied van olifanten, waterbuffels, apen, slangen, luiaards, zwijnen, hertjes en vele vlindersoorten.

Thailand

Rondreizen Azië

Op vakantie naar Azië? Alle rondreizen in Azië op een rijtje!

Naar het reisaanbod

Reisaanbod Maleisië

Bezoek de bruisende hoofdstad Kuala Lumpur, de historische handelsstad Malacca, Cameron Highlands, het levendige Penang én de geweldige jungle op Maleisisch Borneo! Geniet ook van de mooie stranden en het heerlijke eten.

Naar het reisaanbod

Landinformatie Maleisië

Maleisië is met alle contrasten en smeltkroes aan culturen één van de meest bijzondere landen in Zuidoost-Azië!

Lees meer over Maleisië