Top 5 - Leukste markten in Thailand

Markten en Thailand, het lijkt wel of elke stad of soms zelfs elke wijk een markt heeft. Maar elke markt in Thailand is weer anders, waar men bij de ene markt voornamelijk goedkope toeristische souvenirs verkoopt, bevat de volgende een enorme hoeveelheid artistieke hoogtepunten. 

Behalve de spullen die te koop staan op de markt, is de markt zelf vaak al een hele ervaring. Neem bijvoorbeeld de vele drijvende markten in de omgeving van Bangkok, of de Maeklong Railway Market waar acht keer per dag een trein dwars door de markt rijdt! 

Rustig langs de vele creatieve verkopers op de markt kuieren, hier en daar een lekker hapje eten en natuurlijk het fameuze afdingen proberen. 

Dit zijn de vijf leukste markten van Thailand! 

#05 Maeklong Railway Market

Het is waarschijnlijk één van de meest speciale markten ter wereld, de ‘trein-markt’ in Samut Songkhram, een klein dorpje op zo’n uur rijden van Bangkok en Kanchanaburi! De markt is wereldberoemd geworden doordat een trein 8 keer per dag, zeven dagen per week, dwars door de markt heen rijdt. Op het moment dat de trein aan komt tuffen, klappen de marktkooplui de luifels snel in, worden alle goederen die hoger dan het onderstel van de trein zijn snel aan de kant gezet en begint de show. 

Op de markt, die al sinds 1905 bestaat, werd voorheen voornamelijk vis verkocht. De visvangst in de Golf van Thailand, waar Samut Songkhram aan ligt, was (en is nog steeds) één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de lokale bevolking. Op een gegeven moment besloot de Thaise overheid een treinrails te bouwen om ook de rest van Thailand van de verse goederen uit de regio te voorzien. De treinrails ging echter dwars door de locatie waar op dat moment de markt was. De marktlui waren echter niet onder de indruk en besloten te blijven. 

Tegenwoordig is een belangrijke drijfveer voor de markt hoogstwaarschijnlijk de vele toeristen die dit spektakelstuk willen aanschouwen, echter maakt dat de voorstelling niet minder leuk om te zien! 

#04 De Chatuchak markt in Bangkok

Eén van de grootste markten ter wereld is de Chatuchak markt in Bangkok. De markt heeft maar liefst 15.000 verschillende kraampjes en vrijwel alles wat je je maar kan bedenken is er te koop. De markt is zo groot, dat als je elke kraam voor één minuut bezoekt, je maar liefst 10 volledige dagen nodig heeft om de gehele markt te bezichtigen! 

Veel mensen gaan naar de markt om zich te laten verrassen, een uitstekende manier om uzelf even helemaal onder te dompelen in de Thaise marktcultuur. Kijken, vergelijken en onderhandelen. Dat laatste is overigens van groot belang tijdens een marktbezoek in Thailand. Vrijwel nergens zijn de prijzen vooraf vastgesteld en er is nagenoeg altijd wel ruimte om te onderhandelen. De één vindt het maar niets, maar de ander vindt het prachtig. Doe je het niet, dan betaal je gegarandeerd een te hoge prijs. 

Er staan verschillende plattegronden her en der verspreid over de markt, om aan te geven in welke straat of wijk in de markt je je begeeft. Daar staat ook (niet heel erg gedetailleerd) aangegeven wat voor soort goederen waar te koop zijn. Plan gerust een aantal uur voor een bezoek aan de grootste markt van Bangkok, want hier kun je al je souvenirs voor thuis kopen!

#03 Warorot Food Market in Chiang Mai

Wie aan Thailand denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk aan paradijselijke eilanden zoals Koh Phi Phi en Phuket, een uiterst vriendelijke bevolking en natuurlijk de overheerlijke wereldberoemde Thaise keuken. Op onze lijst van leukste markten in Thailand mag dan natuurlijk een food market niet ontbreken. 

De wereldberoemde Warorot Food Market in Chiang Mai is een vrij grote markt in het centrum van de stad. Afhankelijk van het seizoen zullen er verschillende producten te koop zijn op de markt, maar gegarandeerd zul je er talloze heerlijke producten kunnen proeven. Als de markt ’s avonds op zijn einde raakt, stroomt het net buiten de markt vol met andere kleine kraampjes waar men de lekkerste Thaise curry's, verse sapjes en andere overheerlijke snacks verkoopt! 

#02 Chiang Mai Walking Street

Chiang Mai in Noord-Thailand herbergt een ongekend aantal culturele hoogtepunten. De stad is qua inwoners ongeveer net zo groot als Zwolle, staat bol van prachtige tempels, markten en hippe uitgaansgelegenheden. Vrijwel de hele regio van Chiang Mai en de historische binnenstad staan op de nominatie lijst van UNESCO om uitgeroepen te worden tot Werelderfgoed. 

Er zijn tal van verschillende avondmarkten in Thailand en afhankelijk van het moment zal de een net wat leuker zijn dan de ander. Echter is de avondmarkt op zondagavond in Chiang Mai er één die in deze lijst niet mag ontbreken. Een zeer uitgebreide markt voert dwars door het historische centrum, waar alle lokale ontwerpers hun goederen uitstallen. Hier vindt men minder van de welbekende olifantenbroeken die vrijwel elke reiziger al op de kop heeft getikt bij een bezoekje aan de Khao San Road in Bangkok. 

Nee, op de avondmarkt in Chiang Mai zijn mooie lokale producten te vinden en dat gecombineerd met een uitgebreid aanbod aan heerlijke Thaise gerechten maakt deze markt tot één van onze favorieten! 

#01 Drijvende markten

Wat ons betreft zijn de leukste markten van Thailand de drijvende markten. Lokale handelaren verkopen hun goederen vanaf een boot aan kopers aan de kant of op andere boten. Deze markten zijn ooit ontstaan doordat dorpen en steden ontstonden rondom rivieren en men per boot het snelste van a naar b kon komen. 

Toen Bangkok en de omliggende regio flink groeiden en de infrastructuur beter en beter werd, verplaatsten veel markten zich meer landinwaarts richting de grotere wegen. Veel van de drijvende markten worden tegenwoordig voornamelijk in stand gehouden voor het toerisme. Wat overigens niet erg is, toeristen kunnen zo ervaren hoe de Thaise bevolking (vroeger) handelden langs de waterkant! Een leuke ervaring tijdens een reis door Thailand. 

Wellicht ook interessant

Thailand

Rondreizen Azië

Op vakantie naar Azië? Alle rondreizen in Azië op een rijtje!

Naar het reisaanbod

Rijstvelden en lokale arbeiders in Azië

Ervaar tijdens een reis door Thailand de vriendelijkheid van de bevolking. Bezoek tempels, tropische eilanden en prachtige natuurparken. 

Rondreizen Thailand

Boten in Thailand

Landinformatie Thailand

Het 'Land van de Glimlach' is een schitterende tropische bestemming met vele indrukken. Wil je liever genieten van de zon op één van de heerlijke stranden, ook dat is mogelijk in Thailand.

Lees meer over Thailand

Grand palace en Wat phra keaw tijdens zonsondergang in Bangkok Thailand

4 hoogtepunten in Bangkok

Wat zijn de bezienswaardigheden in Bangkok, wat kan je niet missen tijdens een bezoek aan Bangkok?

Lees verder