Een land van uitersten

Plaatsen in Iran

Plaatsen Iran

Wilt u meer weten over de meest interessante plaatsen van Iran? Lees hier meer over onder andere Bandar, Hamadan, Isfahan, Kashan, Qom, Ramsar, Tehran, Yazd en Zanjan.

Bandar Anzali

Tevens bekend als Bandar-e Pahlavi (voor de Iraanse revolutie) is een belangrijke havenstad aan de Kaspische kust.
Deze havenstad bestaat uit een eiland genaamd 'Mianposhteh' en de omliggende landerijen.
De klokkentoren 'Manareh' is zeker een bezoekje waard, maar ook de lange promenade langs de haven en het water-logged delta van en het strand langs de rivier Sefid.

Hamadan

Hamadan is één van de oudste steden ter wereld en ligt in een groen bergachtig gebied. De stad wordt ook wel de 'zomerhoofdstad' van Iran genoemd. Jaarlijks trekken toeristen tijdens de zomer naar deze stad vanuit onder anderen Tehran (400 km afstand). De inwoners van Hamadan zijn zeer trots op de historische erfenis van de stad en de eer dat Avicenna (de wetenschapper en schrijver die in het westen bekend staat als 'Abu Ali Sina') hier begraven is. Zelfs scholen, straten en ondernemingen worden naar deze belangrijke persoon vernoemd.

Isfahan

Isfahan, ook bekend als Esfahan, is zonder twijfel de mooiste stad van Iran.
Met 2,5 miljoen inwoners is het ook de derde stad van het land en de afstand vanaf Tehran is circa 340 km.In de stad vindt u onder anderen de talrijke parken waar u mensen ziet picknicken en de grote bezienswaardigheid 'Meidan-e-Eman (Khomeiniplein) is het een stad met oneindig veel sfeer.
Op het bekende Khomeiniplein vindt u de blauwe Eman moskee, deze is met tegelwerk en gekleurde mozaïeken versierd en behoord tot één van de meest spraakmakende moskeeën van de Islamitische architectuur.
Dwars door Isfahan loopt de Zayande rivier met drie oude bruggen die de oevers met elkaar verbinden.
Vlakbij de stad zijn ruïnes van een vuurtempel, Ateshgah, van de Zoroaters te bewonderen. Vanuit hier heeft u tevens geweldig zicht over de oases van Isfahan.

Neem een kijkje in de Moskee van de sjah met Google Street View

Kashan

Deze stad ligt in de provincie van Isfahan. Het Perzische woord 'Kashi' komt van het woord 'tegel'. Kashan is de eerste grote oase die u zult vinden langs de Qom-Kerman weg, deze weg loopt langs de rand van de woestijnen van Iran.
De charme van Kashan is te danken aan het contrast tussen de woestijn en het groene van deze goed onderhouden oase. De huizen in Kashan zijn van leem en hebben luchtkokers en windtorens tegen de zomerhitte.
De Koninklijke Fin-tuinen (typisch Perzische tuinaanleg) bevinden zich net buiten Kashan en het water onder de hoge cipressen.

Qazvin

Deze stad ligt ongeveer 165 km ten noordwesten van Tehran, op een hoogte van 1800 meter boven de zeespiegel.
Het is hier relatief kouder, maar vaak droog, door de ligging aan de zuidkant van gebergte Elboers.
Qazvin is de voormalige hoofdstad van het 'Perzische Rijk' (voordat het land Iran genoemd werd) en een belangrijk cultureel centrum voor het hele land.
Er zijn veel archeologische opgravingen te vinden, behorend tot een van de vele Sassanidische bouwwerken. Eén daarvan is in het midden van de stad terug te vinden: de ruïnes van 'Meimoon Ghal'eh'.
Andere bezienswaardigheden zijn de graven van de twee Saljuki tijdperk prinsen 'Aboe Saeed Bijar', zoon van Sad, en 'Aboe Mansoor Iltai', zoon van Takin. Deze graven liggen in twee aparte torens, genaamd de 'Kharaghan Twin Towers' welke echter zwaar beschadigd zijn door een aardbeving in 2003.

Qom

Deze stad staat bekend als een van de heilige steden van Iran. Dit vanwege het graf van Fatima, zus van imam Reza, die in 816 overleed. Het is een bezienswaardigheid waar mensen vanuit de hele wereld voor naar Iran toekomen.
De gouden koepels en de sierlijke minaretten van het heiligdom zijn van ver te zien, maar helaas niet toegankelijk voor niet-moslims. Verder heeft Qom het 'Namak Lake' een zoutmeer  van ongeveer 1800 km² waarvan slechts 1 km² uit water bestaat. Verschillende moskeeën zoals de Jami, Antiq, A'zam en Jamkaran zijn ook belangrijke trekpleisters van Qom.

Ramsar

Ramsar is gelegen aan de Kaspische zee, in de provincie Mazandaran. De stad bevindt zich in een prachtige omgeving met bossen en bergen, groene velden en mooie stranden.
Mensen komen vanuit het hele land, maar voornamelijk vanuit Tehran, hier om te ontsnappen aan de drukte en vervuiling van een grote stad.

Ramsar is ook bekend geworden door de zogenoemde 'Ramsar-conventie', een internationale conferentie over de waterlanden (draslanden) die in 1971 in deze stad gehouden werd.
Het doel van deze conventie is 'het behoud en het oordeelkundig gebruik van alle watergebieden door middel van plaatselijke, regionale en nationale acties en internationale samenwerking, als bijdrage tot het tot stand komen van een duurzame ontwikkeling in de gehele wereld'.

Rasht

Rasht is de hoofdstad van provincie Gilun en daarmee ook de grootste stad aan de Kaspische kust.
Het is ook een belangrijk handelscentrum tussen Rusland en Iran met de haven van Bandar-e Anzali. Samen met de plaats Mausoleh, is het één van de belangrijkste attracties met haar stranden en bergen aan de Kaspische kust.
Jaarlijks komen er duizenden buitenlandse toeristen vanuit onder anderen Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Australië en Japan.
Rasht staat bekend om haar beroemde gebouw op het plein van de gemeente (Meidaane Shahrdari). Deze is bijna 100 jaar oud, maar wordt nog steeds ieder jaar gerenoveerd.

Shiraz

Ookwel 'de stad van rozen en nachtegalen' genoemd, ligt aan het Zagrosgebergte. Deze stad heeft een heiligdom waar ook de niet-moslims (eventueel met begeleiding) vaak welkom zijn.
Dit heiligdom heet Shah-e-Cheragh, en hier ligt de broer van imam Reza begraven. Wanneer u binnen treed wordt u omgeven door duizenden kleine spiegeltjes. Dit bezoek zal ongetwijfeld een oogverblindende indruk bij u achterlaten.
Ook het mausoleum van de dichter Hafez is een aanrader om te bezoeken en zijn er veel souvenirs, zoals tapijten en kruiden, te vinden in de bazaar van Shiraz.

Neem een kijkje in de Vakil Bazaar met Google Street View

Teheran

Ook wel Teheran genoemd, is sinds 1788 de hoofdstad van Iran en ligt in het noorden van het land.
De stad ligt in de gelijknamige provincie, aan de voet van het gebergte Elboers, waar in de winter veel mensen komen skiën.
Met bijna net zoveel inwoners als in Nederland, is het de stad met de grootste populatie in Iran. De bevolking bestaat hier voornamelijk uit jonge (onder de 30 jaar) hoog opgeleide mensen.

 

Bekijk de Tajrish Moskee met op de achtergrond het Elboers gebergte met Google Street View

Tehran is voornamelijk beroemd om de grote indrukwekkende bazaars in het zuiden van de stad, het voormalig paleis van de sjah en de vele parken en musea.
Loop door de oude stad met haar rijke historie, en ontdek hoe de architectuur zijn eigen verhaal vertelt met moderne en antieke gebouwen.
Een aantal aanraders zijn het Nationaal Museum en het Tapijtenmuseum.

Yazd

Yazd is één van de oudste steden van Iran en tevens centrum van de godsdienst zoroastrisme (ookwel mazdeïsme genoemd).
Naast de prachtige moskeeën, vindt u ook Iraanse kunst en 'badgirs' in deze plaats. Dit zijn opvallende windtorens.

Zanjan

Zanjan ligt in een vallei en staat bekend om haar mooie handwerk zoals messen, traditionele sandalen, genaamd 'charoogh' en 'malileh' en de plaats ligt op 298 km afstand van Tehran.
De Zanjani kunstenaars maken veel decoratieve schalen en zilveren sieraden. Zanjan werd ooit bekend om zijn roestvrije en scherpe messen, maar helaas is deze traditie stilaan weggevallen door de komst van de Chinese messen die veel goedkoper waren, maar natuurlijk minder artistiek. Veel dorpelingen zijn traditionele tapijtwevers en dit is wel het meest populaire handwerk van Zanjan.
Andere bezienswaardigheden zijn: de bazaar met ongeveer 940 winkels, twee baden (Bollori en Moini) en zelfs een moskee. Het Zolfaghari gebouw met haar puntdaken en gekleurd glas, is gevestigd in het oude stadsgedeelte.
Terug naar boven