Een land van uitersten

Praktische informatie Iran

Praktische info Iran

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

Behalve overnachtingen in hotels, beleeft u een unieke overnachting in een karavanserai. De karavanserai van Zein-o-Din is gebouwd in de 17de eeuw en bood reizigers en hun lastdieren onderdak langs de Zijderoute. U slaapt op matrassen op de met tapijten bedekte vloer. De kamers, die in een cirkel rond de binnenplaats zijn gelegen, hebben geen deur, maar worden afgesloten met dikke gordijnen. De douches en toiletten zijn gemeenschappelijk. Overnachten in een karavanserai biedt minder comfort dan een hotel, maar dit is absoluut de meest sfeervolle overnachtingslocatie van uw reis! U verblijft tijdens de rondreis in een zo comfortabel mogelijke standaard hotels. Houdt u echter rekening met een andere standaard dan u wellicht in andere landen bent gewend. Sommige hotels beschikken bijvoorbeeld over een hurktoilet.

Elektriciteit

De netspanning in Iran is 220 volt, net zoals in Nederland en België. Een adapter of een verloopstekker is dus niet nodig. Ook een wereldstekker is niet nodig.

Eten en drinken

De Iraanse keuken is zeer divers en veel gerechten laten u de invloeden uit het Midden-Oosten proeven.
De Perzische filosofie over eten is: 'Hot & Cold'. Men is van mening dat een juiste balans tussen 'warm' en 'koud' eten, goed is voor de gezondheid.

Een aantal heerlijke gerechten zijn:
'Dizi' (een stoofpot die zijn naam dankt aan het aardewerk waarin deze geserveerd wordt.)
'Aash' (een dikke soep)
Verder wordt er veel Kebab gegeten, in veel verschillende soorten en maten en met heerlijke kruiden.
'Plov' (witte rijst met vlees en groenten)
Als dessert eet men vaak veel fruit en zoetwaren, zoals 'gohl' (noten met een suikerlaagje) en 'falude' (een sorbet gemaakt van rijstmeel, fruit en rozenwater).


Fotograferen

Indien u de bevolking wilt fotograferen, helpt het vaak om eerst toestemming te vragen (al dan niet in gebarentaal). U merkt al snel aan de houding van deze persoon of dit gewenst is of niet. Vrouwen laten zich over het algemeen niet graag door mannen fotograferen. Wanneer u deze persoon eerst begroet en een praatje maakt, werkt het vaak ontwapenend. Ook waarderen zij het vaak als u de digitale foto achteraf laat zien. Toon te allen tijde respect, ook als een persoon zich niet wil laten fotograferen. Dit kan namelijk religieuze redenen hebben.

Wees terughoudend met het nemen van foto's. Dit voornamelijk bij religieuze gebeurtenissen, militaire gelegenheden en objecten zoals vliegvelden en bruggen. In musea is fotograferen veelal verboden.

Algemene informatie digitale fotografie:
Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

In Iran gebruikt men de Iraanse Rial als munteenheid. Eén Rial bestaat uit honderd dinar. 1 euro staat gelijk aan 52.000 Rial (koers april 2018).

In Iran zijn er geen pinautomaten en creditcards worden niet geaccepteerd. U dient derhalve contant geld mee te nemen dat u ter plaatse wisselt bij een wisselkantoor. We raden u aan om tussen de € 250,- en de € 300,- per week contant aan zakgeld mee te nemen, naast de benodigde entreegelden en bijdrage aan de fooienpot. Vanwege de constante geldontwaarding van de Iraanse munt wijzigt de wisselkoers voortdurend. Op vrijdag zijn alle banken en wisselkantoren gesloten.


Kledingvoorschriften

Een belangrijk onderdeel van de Iranese cultuur is de kleding. In Iran dient iedere vrouw, tevens u als toerist, gepast gekleed te zijn. Dit houdt in dat uw hoofd, haar en nek bedekt met een sjaal, uw armen en benen. Alle kleuren mogen. Op sommige religieuze plekken is het verplicht een zwarte châdor te dragen. Dit is een Perzisch gewaad dat het gehele lichaam behalve het gezicht bedekt. Deze kunt u bij de moskeeën veelal lenen.

Voor mannen geldt dat de armen bedekt moeten zijn, op religieuze plaatsen worden lange mouwen aanbevolen. Alle kleuren mogen. Officieel geldt als kledingadvies lange broeken.

Er is verandering gaande in de kleding van de jonge generatie ten opzichte van de oudere, maar voor iedereen geldt dat ze zich met respect voor het geloof dienen te kleden.

Ook op straat is het dragen van korte broeken en mouwen officieel niet toegestaan.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Iran in Nederland:
Duinweg 20
2585 JX Den Haag
Tel.: (070) 328 40 01
E-mail: thehague.mfa.gov.ir
Openingstijden: maandaag t/m vrijdag van 14.00 - 16.00 (visumaanvragen)

Nederlandse ambassade in Iran:
No. 60 West Arghavan
Dibaji Northstreet, Farmanieh
Tehran
Tel: (+98) 21 23 66 00 00
E-mail: teh@minbuza.nl
Openingstijden: zondag t/m woensdag 07.30 - 16.00 uur, donderdag 07.30 - 13.30 uur.

Belgische ambassade in Iran:
Agha Bozorghi - Shirin Dd End Nr 4
Elahieh - 1964616451 Teheran
P.O. Box 11365 - 115 Teheran
Tel : (+98) 21 223 91 909 (politieke afdeling)
Tel : (+98) 21 223 98 780 (consulaire afdeling)
E-mail : tehran@diplobel.fed.be


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Ook mag er geen stempel van Israël in uw paspoort staan, anders loopt u het risico niet te worden toegelaten. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor een bezoek aan Iran is een visum verplicht. Voor groepsreizen wordt door FOX het visum collectief aangevraagd bij de Iraanse Ambassade. Het aanvraagformulier, wat u circa 2 maanden voor vertrek van ons krijgt toegezonden, dient u met paspoort en pasfoto's aangetekend aan ons toe te sturen of af te geven. Uw paspoort dient twee lege pagina's naast elkaar te bevatten. 

Voor de kosten van het visum via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Prijzen & Inbegrepen'.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.


Reisbegeleiding

Onze reizen worden begeleid door onze eigen professionele Nederlandssprekende reisleiding.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Iran heeft verschillende mooie en bijzondere souvenirs om mee naar huis te nemen. Wereldwijd is het land de grootste tapijtproducent. Het Perzisch tapijt is één van de populairste souvenirs.

Daarnaast heeft Iran een groot scala aan specerijen en allerlei soorten thee. Ook is het land een belangrijke producent van saffraan en verkoopt men goede en verse kwaliteit kardemom. De waardevolle kaviaar schijnt de beste kwaliteit van de wereld te hebben! Op de bazaar kunt u verder ook mooie aardewerken en keramiek kopen.

Het prijsniveau in Iran is opmerkelijk lager dan in Nederland.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Om contact te houden met het thuisfront heeft u meerdere mogelijkheden:

Er zijn veel telefooncellen en vanuit de meeste steden kunt u dus goed telefoneren. Collect call is helaas (nog) niet mogelijk in Iran. De Internetcafés groeien ook hier mee met de tijd. Mobiele telefoons zijn te gebruiken alleen sms-jes komen vaak niet aan. Raadpleeg uw provider voor informatie over het netwerk.

In de meeste (toeristische) plaatsen zijn er internetcafés te vinden en ook kunt u soms in uw hotel ook gebruik maken van het internet. Tip! Denkt u eraan dat u ook kunt bellen via het internet. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

Over het algemeen kan post versturen vanuit het buitenland erg lang duren. Houdt u er dus rekening mee dat uw kaartje vanuit Iran pas aan kan komen wanneer u alweer terug bent van vakantie.


Tijdsverschil

In Iran is het 2,5 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 1,5 uur later.

Tips en fooien

Het geven van fooien wordt in Iran vanzelfsprekend gevonden. De lonen zijn laag en veel mensen zijn afhankelijk van de fooien die zij krijgen. In het bijzonder in horecagelegenheden, aan chauffeurs, gidsen en dergelijke is het gebruikelijk om een fooi van 5 à 10% te geven.

Wanneer u een taxirit maakt, heeft u kans dat wanneer u de chauffeur vraagt 'chand toman' (hoeveel toman?) dat hij zal antwoorden met 'ghabeli nadari' (het is geen moeite). Maar de chauffeur verwacht alsnog betaald te worden.Het is een algemeen gebruik dat de mensen formeel beleefd communiceren.


Vaccinaties/Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht. Echter worden de volgende vaccinaties wel aanbevolen:
• DTP
• Buiktyfus
• Malaria
• Hepatitis A+B

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke evt. vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u, bij extreme hitte, het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo'n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over malariaprofilaxe en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk kunnen zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: u krijgt ter plekke de eventueel benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en deze kosten worden soms vergoed door uw reisverzekering.


Veiligheid

Iran is bijzonder veilig als reisbestemming. Naast de grote steden zoals Teheran en Isfahan, waar zoals in elke grote stad veel diefstallen worden gepleegd, straatcriminaliteit komt weinig voor. U wordt geadviseerd niet teveel met uw kostbare bezittingen in het zicht te lopen, en uw paspoort in bewaring te geven bij de receptie van uw hotel.

Bepaalde gebieden worden u afgeraden om te bezoeken. In delen van Sistan-Balouchistan en Kerman is veel criminaliteit. Verstandig voor vertrek de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

In de steden is het goed oppassen op het verkeer wat vaak erg hectisch kan zijn.


Vervoer

Een prima infrastructuur van snelwegen, treinen, bussen en luchthavens maakt een prachtige rondreis mogelijk. U kunt vrijwel overal komen met de trein of bus. Deze vervoersmiddelen zijn comfortabel doordat zij niet overvol worden gevuld met passagiers. Binnen de grote steden worden er vaak wel meer mensen meegenomen dan verantwoord is, dus dan is een goedkope taxi een aantrekkelijk alternatief. Een auto huren is vrijwel onmogelijk in Iran, maar met uw eigen auto zijn de meeste wegen goed begaanbaar.

Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Iran heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreis dient u rekening te houden met € 38,- per persoon zakgeld per dag.

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018