10/11-daagse groepsrondreis Hoogtepunten van Israël

Ga goed voorbereid op reis naar Israël! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

 • Elektriciteit

  Israël gebruikt 220 Volt wisselstroom. De stopcontacten in Israël hebben drie polen, maar de Europese tweepotige stekkers passen ook hierin. Soms zijn er adapters nodig, maar deze kunnen veelal worden geleend/gehuurd in het hotel.

 • Eten en drinken

  Door de vele culturen in Israël, is er een grote verscheidenheid aan gerechten. De Israëlische keuken heeft vele oosterse invloeden en Arabische specerijen, aubergine, courgette en uien zijn vaak terug te vinden in de gerechten.

  Het Israëlische eten staat bekend om het ‘kosher’ zijn. Dit betekent letterlijk in het Hebreeuws schoon, rein of toegestaan. Zo zijn er een aantal regels die nageleefd worden, denk hierbij aan dat alleen vlees van herkauwende dieren met gespleten hoeven gegeten mogen worden, zoals geiten, runderen en schapen. Eén van de bekendste snacks is falafel, een gefrituurde lekkernij van gepureerde kikkererwten dat geserveerd wordt met groenten en humus op een pitabroodje.

  Ook wordt Israël steeds meer bekend om de wijn die er geproduceerd wordt, vooral in Galilea worden heerlijke wijnen gemaakt. Kraanwater is prima drinkbaar en op straat kunt u heerlijke verfrissende sapjes krijgen.

  Prijsindicatie van maaltijden:
  Ontbijt: tussen de 5 en 7 euro
  Lunch: tussen 7 en 15 euro, uiteenlopend van een pita falafel tot een een warme maaltijd.
  Diner: tussen 20 en 25 euro, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.

 • Fooien

  Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis verrichten tientallen personen diensten voor u, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en zal daarom zeer op prijs worden gesteld.

  In Israël is een fooi een werkelijk onderdeel van het inkomen voor personeel. Het is gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10 tot 15% te geven van de totale rekening. Ook voor kamermeisjes is het gebruikelijk om wat extra's achter te laten. Denk aan € 1 per dag.

  Vaak neemt de reisleider het initiatief om een gezamenlijke fooienpot te maken, zodat u niet ieder moment van de dag naar uw portemonnee hoeft te grijpen.

  Ook de reisleider en de chauffeur verwachten een fooi. Denkt u hierbij voor reisleiding aan circa € 3,-/€ 4,- per persoon per dag en voor de chauffeur circa € 2,- /€ 3,- per persoon per dag.

   

   

 • Fotograferen

  Fotograferen is, behalve op de luchthavens, bij militaire objecten en op sommige heilige plaatsen, over het algemeen overal toegestaan. Wanneer u een foto wilt maken van een bewoner, dient u dat eerst uit beleefdheid te vragen.

  Algemene informatie digitale fotografie:
  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

  Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 • Geld en valuta

  De lokale munteenheid in Israël is de Israëlische Shekel (ILS). De shekel is verdeeld in 100 agorot.  Buitenlandse valuta kunnen bij iedere bank en in de meeste hotels worden gewisseld. De belangrijkste creditcards worden overal in Israël geaccepteerd en ook is het mogelijk om met een pinpas bij de meeste banken geld op te nemen.

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

 • Mobiliteit

  Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
  Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

  U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

  Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
  Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

  Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
  Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt

 • Nationale Feestdagen

  Israël kent vele feestdagen. Houdt u er rekening mee dat op dit soort dagen winkels, restaurants en enkele bezienswaardigheden gesloten kunnen zijn. Ook het openbaar vervoer ligt dan stil. De feestdagen starten met de zonsondergang van de eerste dag en eindigen met de zonsondergang van de laatste dag.

  Voor 2020 zijn dit de belangrijkste feestdagen:

  8 t/m 16 april - Pesach (Joods Pasen)    
  21 april - Jom Ha-sjoa (Holocaust herdenkingsdag)
  29 april - Jom Ha-atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag) 
  28 en 29 mei - Sjavoeot (Wekenfeest) 
  30 juli - Tisja Beav (Treurdag om Jeruzalem)      
  18 t/m 20 september - Rosh Hashana (Joods nieuw jaar) 
  28 september - Yom Kippur (Grote verzoendag)
  2 t/m 10 oktober - Sukkot (Loofhuttenfeest)  
  10 t/m 18 december - Chanukah (Lichtfeest) 

  In de Palestijnse gebieden en in de niet-Joodse wijken van een stad is alles wel gewoon geopend.

 • Nuttige adressen

  Ambassade van Israël in Nederland
  Buitenhof 47
  2513 AH  Den Haag
  Tel: +31 (0)70 3760500
  Fax: +31 (0)70 3760555
  E-mail: info@hague.mfa.gov.il

  Ambassade van Nederland in Israël
  Bezoekadres:
  Beit Oz, 13th floor
  14 Abba Hillel Street
  Ramat Gan 52506
  Israël
  Tel: +972 3 754 0777
  Fax: +972 3 752 0748
  E-mail: nlgovtel@012.net.il
  Website: www.netherlands-embassy.co.il

  Postadres:
  P.O.Box 1967
  Ramat Gan 52118
  Israël

 • Paspoort en visum

  Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
  Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

  Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

  In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

  Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigt of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

  FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

  Tegenwoordig krijgt u bij het betreden van Israël geen stempel meer in uw paspoort. U ontvangt een los entreebewijs dat u tijdens de reis bij u moet houden en weer moet tonen bij het verlaten van het land.

  Indien u eerder een bezoek heeft gebracht aan Iran en een Iraans visum in uw paspoort heeft, kan dit vertraging opleveren bij het betreden en verlaten van Israël. Houd rekening met extra wachttijd oplopend tot drie uur.

  In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die een niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

  Wat neemt u verder mee:
  Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies bankpas/creditcard deze te kunnen blokkeren, kopie polis reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen), telefoon- en faxnummer FOX, geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques. Vergeet uw pincode, ook van uw creditcard niet!

 • Reisbegeleiding

  De groepsreis wordt veelal begeleid door een Nederlandssprekende reisleiding. Deze verwelkomt u op de luchthaven of tijdens het welkomstdiner in het hotel op de dag van aankomst. Het is de taak van de reisleiding om uw reis reistechnisch tot tevredenheid te laten verlopen.

  De reisleiding reist de gehele reis met u mee en staat klaar om vragen te beantwoorden, te vertalen, de tips en fooien te regelen en eventuele problemen of klachten op te lossen. Hij/zij is uw aanspreekpunt tijdens de reis.

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
  Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

 • Sabbat

  Sabbat is de Israëlische rustdag en begint bij zonsondergang op vrijdag en eindigt de daaropvolgende dag na zonsondergang. Bij feestdagen geldt het op de zonsondergang voorafgaande aan de feestdag en eindigt op de daaropvolgende avond na zonsondergang. Tijdens de Sabbat zijn banken, winkels en openbare instellingen gesloten. Ook het openbaar vervoer ligt tijdens deze uren stil. Echter blijven in de grote steden de meeste restaurants, bioscopen en discotheken open. In de Palestijnse gebieden en in de niet-Joodse wijken van een stad is alles wel gewoon geopend.

  Op vrijdag en zaterdag zijn er een aantal bezienswaardigheden gesloten in Israël. Het gaat om;
  Tel Aviv: Op vrijdag is de Independence Hall gesloten.
  Jerusalem: Op vrijdag en zaterdag zijn de Tempel Mount, de Dome of the Rock en de Al Aksa Moskee gesloten.

 • Souvenirs

  Net zoals in de meeste landen in het Midden Oosten, kunt u ook in Israël mooie en bijzondere souvenirs kopen. Denk hierbij aan schitterend aardewerk, mooie sieraden en religieuze relikwieën. Natuurlijke Dode Zee producten en heerlijke honing zijn natuurlijk ook onmisbaar om als aandenken mee terug te nemen naar Nederland. Afdingen is hier heel gewoon en onderhandelen is dan ook zeker aan te raden! Men zal zelfs verbaasd staan als er niet wordt onderhandeld.

  Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want u mag niet alles zomaar meer invoeren.

 • Telefoon, internet en post

  De meeste postkantoren zijn geopend van zondag tot en met donderdag van 08.00 tot 18.30 uur (met uitzondering van de woensdag en op vooravonden van joodse feestdagen).

  In geheel Israël zijn er telefooncellen vanwaar u kunt bellen. Telefoonkaarten en/of munten kunt u bij de postkantoren verkrijgen. Ook mobiel bellen is mogelijk, maar voor meer informatie verwijzen wij u naar uw provider. Het is mogelijk om in de hotels te bellen, maar hiervoor worden hogere tarieven gevraagd.

  In de meeste plaatsen, met name in de toeristische gebieden, zijn internetcafés te vinden en ook kunt u veelal internetten in de hotels.

 • Tijdsverschil

  Het is in Israël 1 uur later dan in Nederland.

 • Vaccinaties / Gezondheid

  Advies van de Reisdokter:
  Voor Israël zijn geen vaccinaties verplicht, maar DTP en Hepatitis A en B worden zeker aanbevolen.

  Wij raden u aan om een goed antimuggenmiddel mee te nemen. Afhankelijk van de tijd van het jaar kunnen er veel muggen zijn in sommige streken van het land.

  Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan om contact op te nemen met de Reisdokter of de GGD. De GGD heeft een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

  Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

 • Veiligheid

  Over het algemeen is Israël, zeker de laatste jaren, een veilig land om naar en in te reizen. De meeste ongeregeldheden komen ver buiten de toeristische gebieden voor. Toch wordt u geacht om voorzichtig en waakzaam te zijn. Het is gebruikelijk dat er bij een ingang van een gebouw uw tas wordt gecheckt en er lopen militairen over straat.
  Uiteraard komen kruimeldiefstalletjes en zakkenrollen wel voor, maar wanneer u goed op uw spullen let en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, hoeft u zich hier in het geheel geen zorgen over te maken. De meeste toeristen die uit Israël terugkeren, hebben zelfs meer verhalen over verloren bezittingen, die netjes werden teruggebracht, dan over diefstal.

  Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 • Vervoer

  FOX gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn.

   

  Taxi’s: deze kunnen zowel telefonisch als langs de weg worden aangehouden. De taxi’s rijden op een meter, dat is wettelijk bepaald in Israël. Tevens kunt u gebruik maken van een ‘sherut’, dit zijn gedeelde bustaxi’s die tegen een gunstige prijs bijvoorbeeld tussen de grote steden rijden of voor vervoer van en naar een luchthaven.

  Openbaar vervoer: reizen met de bus is het meest populaire vervoermiddel, voor zowel binnen als buiten de steden. Ook is het mogelijk om per trein te reizen. De bussen en treinen rijden op regelmatige tijdstippen. Het Openbaar Vervoer rijdt niet tijdens Sabbat en Joodse feestdagen.

 • Vlucht

  De vliegtijd naar Israël bedraagt circa 4,5 uur.
  FOX biedt reizen aan naar Israël met de volgende luchtvaartmaatschappij: Transavia.

 • Zakgeld

  Wanneer u een rondreis naar Israel heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

  Voor onze groepsrondreis dient u rekening te houden met € 60,- per persoon zakgeld per dag.

  Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

  Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

  Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

  Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
  Laatste update februari 2018

clock
Het is nu: 18 januari 2020 14:15 Tijdzone: Israel Standard Time

Lees alles over