Plaatsen in Jamaica

Plaatsen Jamaica

Wilt u meer weten over de meest interessante plaatsen van Jamaica? Lees hier meer over onder andere de Blue Mountains, Kingston, Montego Bay, Negril, Ocho Rios, Port Antonio en Treasure Beach.

Blue Mountains

Vanuit Kingston kan men de Blue Mountains al zien liggen. Deze bergketen rijst op vanuit de stad en zorgt voor een schitterend landschap met mooie vergezichten. Het gebied omvat meer dan 750 km² en is in 1993 uitgeroepen tot een nationaal park. Dit gebied biedt goede wandel- en fietsmogelijkheden en ook het spotten van mooie tropische vogels behoort hier tot de mogelijkheden. Er is een verscheidenheid aan wandelpaden en elke route leidt naar schitterende tuinen, koffieplantages, watervallen of mooie bergtoppen. De duur van de routes varieert tussen de twee tot vijf uur. Erg bijzonder is het hoogste punt van de Blue Mountains. Op heldere dagen kunt u vanaf de top zelfs Cuba zien liggen. Een bijzondere ervaring is om hier in de ochtend de zonsopgang te zien.

Kingston

Kingston is de hoofdstad van Jamaica en daarmee de grootste stad van het eiland. De stad heeft zo’n 800.000 inwoners en is tevens de grootste Engelstalige stad van het Caraïbisch gebied. De bruisende en kleurrijke stad is een mekka voor de cultuurliefhebbers onder ons en biedt dan ook tal van mogelijkheden.

De stad is gelegen ten zuidoosten van het land, aan de kust. Kingston is het centrum van kunst, cultuur, wetenschap, handel en politiek van het eiland. Kingston kent twee wijken, namelijk downtown en uptown. Downtown Kingston is het oude historische centrum van de stad. Hier bevindt zich onder andere het beroemde Devon House, één van de mooiste koloniale huizen van het eiland. Bijzonder aan dit huis is dat het is gebouwd door de eerste zwarte miljonair van het eiland. Tegenwoordig is er een bar, restaurant en een souvenirwinkel in gevestigd. Verder bevindt zich in Downtown Kingston het Bob Marley Museum, het Jamaica House en Kings House, waar respectievelijk de premier en de gouverneur-generaal van de Engelse koningin wonen. Uptown Kingston kenmerkt zich als het moderne deel van de stad. Verder zijn in Uptown Kingston de dierentuin en de botanische tuin een bezoekje waard.

Kingston is de geboortestad van de Reggae en dat is ook overal in terug te vinden. In het metropolische deel van de stad zijn vele nightclubs, dansgelegenheden, restaurants en cafés. Kortom genoeg mogelijkheden om van de reggae muziek te genieten.

Montego Bay

Na Kingston is Montego Bay de grootste stad van het eiland. De stad heeft ongeveer 120.000 inwoners en het is de hoofdstad van de parish Saint James. Vaak wordt de stad ook wel Mo Bay genoemd. De grootste luchthaven van het eiland, Sangster International Airport, ligt hier. Montego Bay is een bruisende stad met een rijke historie. In 1494 ging Columbus hier voor het eerst voor anker en noemde de baai ‘’mooi weergolf’’. De naam Montego Bay verwijst hoogstwaarschijnlijk naar de vroegere rol van de productie van varkensspek in deze regio. Montego wordt dan herleid tot het Spaanse woord ‘’Manteca’’, dat vet betekent. Door de jaren heen heeft Mo Bay zich ontwikkeld tot één van de grotere toeristencentra’s van het eiland. De stad heeft verder niet veel historische bezienswaardigheden. Montego Bay is de belangrijkste havenstad van het eiland. Vanaf Montego Freeport worden vele containers vervoerd. Verder beschikt de stad over een kilometers lange kust met mooie zandstranden. In Jamaica worden jaarlijks vele bekende reggae festivals gehouden, waaronder het bekende Reggae Sumfest Festival in Montego Bay.

Negril

Op de westpunt van het eiland ligt het idyllische plaatsje Negril. Negril strekt zich uit van de Bloody Bay in Hanover tot de vuurtoren in Negril. Hiertussen ligt zo’n 11 kilometer lang wit zandstrand. De kustlijn wordt dan ook heel toepasselijk 7 Mile Beach genoemd. De combinatie van woeste kliffen, kilometers lange witte zandstranden en kristalheldere wateren vindt men nergens anders op het eiland. Tevens heerst er nergens anders op het eiland zo’n relaxte ‘’laid back’’ sfeer als in dit plaatsje. De eerste bezoekers aan Negril waren voornamelijk hippies en mede dankzij hen heeft Negril zo’n relaxte sfeer. Naast de prachtige en eindeloze stranden en de azuurblauwe waters, heeft Negril veel leuke restaurantjes en een actief nachtleven. Negril loopt voorop als het gaat om het beschermen van de omgeving, er zijn verschillende ‘’groene’’ hotels en daarnaast mag volgens de wet geen enkel gebouw boven de hoogste palmbomen uitsteken. Hierdoor verandert het plaatsje niet in een overvol toeristenoord. Het dagelijkse straatbeeld van Negril is hierdoor ook niet echt veranderd ten opzichte van vroeger. Rasta en reggae is nog altijd de dagelijkse gang van zaken hier. Verder zijn er tal van watersportmogelijkheden, zoals onder andere surfen, zeilen, snorkelen, duiken, waterfietsen en waterskiën.

Ocho Rios

Ocho Rios is een bekend toeristenplaatsje. Het ligt halverwege de lange noordkust van het eiland en de schitterende groene omgeving biedt tal van mogelijkheden voor het maken van excursies. Ocho Rios is een waar paradijs. De naam doet vermoeden dat het plaatsje aan 8 rivieren ligt, maar dat is niet zo. De Jamaicanen beweren dat hier de hemel overloopt en in de zee sijpelt. Het gebied van Ocho Rios staat bekend om de spectaculaire watervallen, de mooie stranden, de prachtige tropische tuinen en de plantages. Ook bevindt zich in Ocho Rios één van de bekendste attracties van heel Jamaica, namelijk de Dunn’s River Falls. Het is zelfs mogelijk om deze 180 meter hoge watervallen te beklimmen.

Port Antonio

Port Antonio is een idyllisch tropisch paradijsje, gelegen aan de oostkust van Jamaica. Het stadje heeft de charme van een klein vissersdorpje, met daarbij de gemakken van een afgelegen vakantieoord. Het gebied beschikt over prachtige kustlijnen, romantische stranden, stille baaien, rivieren en watervallen, met de Blue Mountains op de achtergrond. Port Antonio was een eeuw geleden een welvarende haven waar men bananen verscheepte naar Engeland en de Verenigde Staten. Het stadje beschikt over één van de mooiste havens van het Caraïbisch gebied en het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Treasure Beach

Treasure Beach is gelegen in het zuidwesten van Jamaica. Treasure Beach is de verzamelnaam voor vier baaien, namelijk Billy’s Bay, Frenchman’s Bay, Calabash Bay en Great Pedro Bay. Het plaatsje staat erom bekend dat hier de vriendelijkste en meest hardwerkende mensen van het hele eiland wonen. Hier wonen al tijden generaties van boeren en vissers. Nog een andere reden waarom Treasure Beach anders is dan de rest van Jamaica is dat dit gebied bekend staat als de woestijnkust. Hier valt jaarlijks de minste regen en het gebied doet vele bezoekers denken aan de droge savannes van Oost-Afrika. Vissen is de dagelijkse bezigheid in Treasure Beach. Elke bewoner van Treasure Beach kan eeuwenoude vissersverhalen vertellen, die soms wel tot twee eeuwen terug gaan. Naast het vissen wordt er ook aan landbouw gedaan. Dit is hier dan ook de tweede grote industrie. Treasure Beach wordt daarom ook wel ‘’de broodmand van Jamaica’’ genoemd, aangezien men er meer fruit en groenten produceert dan op de rest van het eiland. Tijdens het verkennen van de omgeving kunt u dan ook heerlijk fruit kopen bij kraampjes langs de weg.
Terug naar boven