Japan informatie

Landeninformatie Japan

Eeuwenoude tempels, futuristische wolkenkrabbers, vredige natuurgebieden en felle neonlichten – Japan is een bestemming van extremen. Het contrast tussen stad en natuur, maar ook tussen traditie en innovatie, is in het hele land voelbaar aanwezig. Maak kennis met een gebied dat eeuwenlang bijna afgesloten leefde van de buitenwereld en ontdek de unieke natuur, bevolking en cultuur van Japan.

Bevolking, taal en cultuur

De inheemse bevolking van Japan is het Aino-volk, dat met name op het noordelijke Japanse eiland Hokkaido leeft. Tegenwoordig zijn er nog enkele tienduizenden mensen die bij een Aino-stam horen. De meerderheid van de hedendaagse bevolking van Japan stamt daarentegen af van migranten van het vasteland, die vanaf ongeveer 300 v.Chr. naar de Japanse archipel kwamen. Japan heeft een erg heterogene bevolking: ruim 98 procent van de 129 miljoen inwoners van het land heeft de Japanse etniciteit.

De Japanse taal is ontstaan uit een bijzondere mix van binnen- en buitenlandse invloeden. In het Japans worden verschillende schriften gebruikt. Het logografische kanji is afgeleid van het Chinese hànzi; daarnaast zijn er twee fonetische schriften (hiragana en katakana) die in combinatie met kanji worden gebruikt. Grammaticaal gezien verschilt de Japanse taal echter sterk van Chinese talen en is het meer verwant aan het Koreaans.

De Japanse cultuur is een bizarre mix van traditionele aspecten en innovatieve trends. In de architectuur van grote steden is deze tweesplitsing duidelijk zichtbaar. Het contrast tussen eeuwenoude houten bouwwerken en futuristische wolkenkrabbers is voor veel bezoekers overweldigend. Japan staat vol met religieuze monumenten, zoals boeddhistische tempels en shintoschrijnen. Beroemde voorbeelden van traditionele architectuur zijn het tempeleiland Miyajima, de Senso-ji tempel in Tokio en de historische geisha-wijk Gion in Kyoto.

Eeuwenoude Japanse kunstvormen, zoals kalligrafie, houtsnede en bloemschikken, zijn nog altijd populaire hobby’s onder Japanse scholieren en volwassenen. Veel bezoekers kiezen ervoor om een cursus te volgen in een van deze artistieke bezigheden. Een andere manier om de traditionele Japanse cultuur eigenhandig te ervaren, is door middel van een verblijf in een authentieke ryokan. Deze traditionele pensions bestaan al sinds de achtste eeuw en hebben vaak een eigen warmwaterbron om in te badderen en een prachtige tuin.

Naast de vele tradities en eeuwenoude gebouwen, heeft Japan een lucratieve popcultuur met fans van over de hele wereld. Japanse videospellen, animatieseries, popartiesten en modetrends worden wereldwijd omarmd door liefhebbers van de unieke cultuur van dit Aziatische land. De felle neonlichten en lawaaiige straten van Tokio kunnen in het begin nogal overweldigend zijn, maar bieden een eindeloos aanbod aan nieuwe ervaringen.


Natuur

In de Japanse cultuur is veel aandacht en respect voor de natuur – volgens het shintoïsme heeft elke berg, steen en rivier een eigen godheid. Hoewel de meeste Japanners tegenwoordig niet meer erg religieus zijn, is de harmonieuze band tussen mens en natuur nog altijd duidelijk zichtbaar in de cultuur. Zo is er bijvoorbeeld veel aandacht voor de verschillende seizoenen. In het voorjaar gaan Japanners massaal picknicken tussen de roze kersenbloesem; in het najaar raakt men niet uitgepraat over het oranje, rood en geel van de herfstbladeren.

Het is maar goed dat Japanners van de natuur houden. Het grootste deel van het land is niet geschikt voor steden of landbouw, omdat het te bergachtig of dicht bebost is. De Japanse natuur bestaat uit een diverse verzameling landschappen, waaronder vulkanische gebergtes, heldere meren, uitgestrekte bossen en onontdekte eilanden. De vulkanische berg Fuji, het hoogste punt van het land, is een bekend symbool voor de Japanse natuur. Het is een voorbeeld van de vele vulkanische natuurverschijnselen die in het land te zien zijn. Natuurlijke warmwaterbronnen, griezelige zwaveldampen en blauwe kratermeren liggen verspreid over de hele eilandengroep.

Ongeveer twee derde van het landoppervlak van Japan is bedekt met bossen. In het noorden van het land liggen dennenbossen, terwijl in het midden en zuiden zelfs gematigde regenwouden voorkomen. De bossen zijn een belangrijke bron van leven binnen de Japanse natuur. Een groot deel van het leven in deze groene gebieden bestaat uit endemische dier- en plantensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen, zoals de Japanse makaak, de Japanese bosgems en het amamikonijn.

Japan bestaat uit bijna 7.000 eilanden, waardoor het land een bijzonder lange kustlijn heeft. De landschappen aan zee zijn al even gevarieerd als die in het bergachtige binnenland. In het subtropische zuiden van Japan liggen paradijselijke stranden en koraalriffen; voor de noordelijke kustlijn drijven ’s winters ijsschotsen. Een populair eiland om te bezoeken is Miyajima, vanwaar bezoekers een weids uitzicht hebben over andere eilanden in de baai van Hiroshima.


Geschiedenis, economie en politiek

De eerste mensen die de Japanse archipel bewoonden, arriveerden waarschijnlijk zo’n 40.000 jaar geleden in het zuiden van het land. Er is echter weinig bekend over de eerste bewoners van Japan, omdat zij niet veel sporen hebben achtergelaten. Vanaf de Jomonperiode, die loopt van 10.000 v.Chr. tot 300 v.Chr., beginnen de archeologische vondsten in Japan toe te nemen. In deze tijd werd aardewerk geïntroduceerd op de eilandengroep, begon men met het praktiseren van landbouw en ontwikkelden de eerste religieuze rituelen.

Hierop volgde de Yayoiperiode, een tijd waarin grote groepen mensen van het vasteland naar Japan migreerden. De Yayoi-cultuur was daarom sterk beïnvloed door gebieden van buiten Japan, zoals China en Korea. Metalen gereedschappen, weefkunst en natte rijstplantages zijn enkele van de vernieuwingen die in deze tijd de Japanse archipel bereikten. Rond het jaar 300 ging de Yayoiperiode over in de Yamato-periode. Een opvallend kenmerk uit deze tijd zijn de grote grafheuvels die door mensen gebouwd werden. Ook was er steeds meer politieke organisatie, waarbij kleinere clans allianties vormden. Rond 500 besloeg het Yamato-rijk al een groot deel van het huidige Japan.

In 645 vond er een staatsgreep plaats, waarna de Taika-hervormingen werden ingevoerd. China diende als voorbeeld voor deze hervormingen in het Japanse staatsbestel. Het bestuur van het land werd nog verder gecentraliseerd en het boeddhisme speelde een steeds grotere rol in de politiek. In de Naraperiode, gedurende de achtste eeuw, bereikte de invloed van China een hoogtepunt.

De hierop volgende Heianperiode staat bekend om de verfijnde dichtkunst en literatuur, de keizerlijke hofcultuur en de ontwikkeling van de samoeraiklasse. Verschillende families vochten om de macht in het land en vanaf de twaalfde eeuw kwam deze macht voor lange tijd in handen van krijgsheren en samoerai. In 1603 begon een eeuwenlange heerschappij van het Tokugawa-shogunaat, ofwel de Edoperiode. Japan voerde in deze tijd een sterk geïsoleerde politiek, met als enige handelspartners China, Korea, de Riukiu-eilanden en Nederland. Nederlanders mochten vanaf 1614 als enige westerlingen een handelspost hebben binnen Japan op het eiland Deshima.

In 1868 kwam een einde aan de isolatiepolitiek van Japan, nadat het land door Amerikaanse troepen werd gedwongen de grenzen open te stellen. Er kwam tevens een einde aan het shogunaat en er brak een tijd aan van radicale modernisering en verwestering: de Meijiperiode. Het nationalisme onder de bevolking groeide en Japan ging oorlogen aan met buurlanden China en Rusland. De eilandengroep werd een imperialistische wereldmacht en begon omliggende gebieden, zoals Taiwan en Korea, in te nemen. In de Tweede Wereldoorlog had het fascistische Japanse Rijk zich uitgebreid over Zuidoost-Azië en delen van China en Rusland.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog is een zwarte pagina uit de geschiedenis van Japan. Twee Amerikaanse atoombommen, gedropt op Hiroshima en Nagasaki, richtten een ongekende verwoesting aan in het land. Meer dan honderdduizend mensen vonden de dood – nog vele anderen zouden pas later (soms dodelijke) gezondheidsproblemen ondervinden als gevolg van de straling. Na de overgave van Japan zou het Amerikaanse leger nog lange tijd invloed uitoefenen op de politiek van het land. De conservatieve en Amerika-gezinde LDP (Liberale Democratische Partij) is sinds de jaren vijftig bijna onafgebroken aan de macht geweest.

De economie van Japan had een grote klap gekregen door de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog, maar begon vanaf de jaren zestig steeds sneller te groeien. Tegenwoordig is de Japanse economie de op twee na grootste economie ter wereld. Belangrijke exportproducten zijn motorvoertuigen, elektronica en producten van ijzer en staal.


Klimaat

Omdat de eilanden van Japan zich uitspreiden over een immens gebied, kent het land verschillende klimaten. Het noordelijkste van de grote eilanden, Hokkaido, heeft voornamelijk een gematigd landklimaat. Dit betekent dat de zomers koel zijn en de winters koud. De gemiddelde temperatuur in de warmste maand van het jaar ligt hier onder de 22 °C. In Hokkaido kan het hele jaar door neerslag vallen – ’s winters ligt er over het algemeen dus een flink pak sneeuw.

In het noorden van Honshu, het grootste eiland van Japan, heerst een warm landklimaat. Ook hier kan het hele jaar door neerslag vallen, maar de temperaturen liggen ‘s zomers hoger dan in Hokkaido. De temperatuurverschillen tussen de winter- en zomermaanden zijn groot.

Het zuiden en de centrale kustlijn van Japan heeft een warm zeeklimaat. De temperatuurverschillen tussen de seizoenen zijn hier niet zo groot als in het noorden van het land, maar wel significanter dan bij een tropisch klimaat. In de winter blijft de gemiddelde temperatuur boven het vriespunt liggen, terwijl ’s zomers temperaturen van boven de 30 °C geen uitzondering zijn.


Onze reizen naar Japan

  • Hoogtepunten als Mount Fuji, unieke overnachting in een Ryokan en een treinreis per Shinkansen.
  • We overnachten in comfortabele drie- en viersterrenhotels.
  • Groepsrondreis met deskundige Nederlandssprekende reisleiding.
  • Veel excursies en extra's bij de prijs inbegrepen.
Alle reizen naar Japan