Kenia informatie

Landeninformatie Kenia

Afwisselende landschappen gevuld met alle planten en dieren die een safari de moeite waard maken: Kenia is een bestemming van eindeloze natuurlijke schoonheid. Daarnaast is het een land waar talloze culturen samenkomen en waar eeuwenoude tradities in leven zijn gehouden.

Bevolking, taal en cultuur

In Kenia wonen ongeveer 50 miljoen mensen, van wie de meerderheid behoort tot de Bantoevolken. Bantoe verwijst naar een groep stammen en volkeren die over een erg groot gebied verspreid leven, maar wel aan elkaar verwant zijn. Ook de talen die zij spreken behoren tot dezelfde familie: de Bantoetalen. 

De meest gesproken Bantoetaal is het Swahili, dat samen met Engels de officiële taal van Kenia vormt. Andere Bantoetalen die in Kenia door miljoenen mensen worden gesproken, zijn bijvoorbeeld het Gikuyu, Kamba, Ekegusii en Kimîîru. Bijna alle inwoners van Kenia spreken op zijn minst twee verschillende Afrikaanse talen. 

Het is moeilijk om te spreken van één Keniaanse cultuur, omdat de bevolking van het land is opgebouwd uit een mix van tientallen verschillende culturen die elk hun eigen kleding, muziek, gerechten en traditionele gebruiken kennen. De Masai staan bijvoorbeeld bekend om hun traditionele leefwijze, kleurrijke sierraden en de beroemde dans waarbij hoog gesprongen wordt. De grootste etnische groep in Kenia zijn echter de Kikuyu, een van oudsher nomadisch volk dat in de vruchtbare hooglanden van Kenia leeft.

Bijna alle inwoners van Kenia zijn religieus; de meest voorkomende religie in het land is het christendom. Bijna de helft van de Kenianen is protestants, en ongeveer een derde van de bevolking is aanhanger van de katholieke kerk. Ongeveer 10 procent van de Kenianen is islamitisch, en tussen de 2 en 3 procent van de Kenianen is niet religieus. Verder zijn er nog een aantal religies die door kleine groepen mensen, zoals een enkele stam, worden beoefend.

Natuur

Met hoge bergen, moerassen vol mangrove, uitgestrekte meren en de vlakten van de savanne, heeft Kenia een bijzondere diversiteit aan landschappen. Door deze combinatie van natuurgebieden leven er veel verschillende diersoorten in het land. Sommige soorten, zoals de bergbongo en de hirola, komen zelfs nergens anders ter wereld voor. Zo’n vijftig nationale parken en natuurreservaten zijn opgericht om de rijkdom aan planten en dieren in het land te behouden.

Het hoogste punt van Kenia is Mount Kenya, een vulkanische berg met een top van 5.199 meter hoog. Het gebied bestaat uit rotsachtige pieken, gletsjers, watervallen, bossen en savanne. Het nationaal park rond Mount Kenya is een van de perfecte plaatsen om de veelzijdigheid van de Keniaanse natuur te ervaren. Kafferbuffels, olifanten en verschillende soorten apen leven op en rond het gebergte. 

Kenia is een populaire bestemming om op safari te gaan, omdat de ‘Big Five’ – olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard – hier allemaal te zien zijn. Ook andere grote zoogdieren, zoals nijlpaarden, zebra’s en giraffes, komen voor in het natuurrijke land. Aan de kustlijn zijn onder meer koraalriffen, zeeschildpadden, walvishaaien, mantaroggen en zeekoeien te bewonderen.

De Grote Slenk is een riftvallei die dwars door het westen van Kenia loopt. In dit natuurgebied liggen verschillende meren, zoals het Nakurumeer. De algen in dit meer zijn een geliefd hapje voor flamingo’s, die in grote groepen naar het water trekken. Miljoenen van de kleurrijke watervogels zijn soms tegelijkertijd aanwezig, waardoor het hele meer roze kleurt.

Geschiedenis, economie en politiek

De menselijke geschiedenis in Kenia gaat verder terug dan op veel andere plekken ter wereld. Tot de belangrijkste archeologische vondsten van het land horen stenen gereedschappen van een miljoen jaar oud en skeletten van mensachtigen die nog ouder zijn dan dat. Zoals in de rest van de wereld, waren ook de eerste inwoners van Kenia jagers-verzamelaars, tot zo’n vijfduizend jaar geleden landbouw steeds populairder werd in de regio.

De Bantoevolkeren begonnen zich duizenden jaren geleden over het Afrikaanse continent te verspreiden; rond 1.000 v.Chr. bereikten zij het westen van Kenia. De talen, culturen en kennis van deze mensen werden in de loop der tijd onderdeel van de lokale cultuur. In de eerste eeuw bestond de regio uit stadsstaten die handelsrelaties opbouwden met elkaar en met Arabische volkeren. Het Swahili, oorspronkelijk een Bantoetaal, werd gebruikt als een soort lingua franca. De Swahili-cultuur ontwikkelde door invloeden van Perzische, Arabische, Indiase, Chinese en Afrikaanse handelslieden.

Aan het eind van de vijftiende eeuw kwamen Portugese schepen aan in Mombasa. De Portugezen stichtten in de zestiende eeuw marinehavens om de macht te grijpen over de Indische Oceaan, maar in dezelfde tijd was het Omaanse Rijk zich aan het uitbreiden over de regio. Het Omaanse leger en de Portugezen vochten lange tijd om de Oost-Afrikaanse kuststrook.

In de negentiende eeuw was de kust van Kenia en Tanzania gekoloniseerd door het Omaanse Rijk. Sultan Seyyid Said verplaatste in 1824 zelfs de hoofdstad van zijn rijk naar Zanzibar. De Omaanse heersers legden plantages aan en profiteerden van slavenhandel in de regio. Westerse machten kregen echter ook steeds meer interesse in het gebied – Britse, Franse, Duitse en Amerikaanse consulaten werden geopend om handelsbelangen van die landen te beschermen.

Vanaf 1895 greep de Britse regering de macht in een gebied dat zij Brits-Oost-Afrika noemden en dat het huidige Kenia besloeg. Vanaf 1920 veranderde dit in de Kolonie en Protectoraat Kenia. In de twintigste eeuw waren er steeds sterkere bewegingen van lokale bewoners die het koloniale regime afwezen, wat uiteindelijk in 1963 leidde tot een onafhankelijk Kenia. 

Sindsdien is de politieke situatie in het land wisselvallig geweest. De huidige president van Kenia is Kenyatta, hoewel de laatste twee verkiezingen van het land overschaduwd werden door beschuldigingen van verkiezingsfraude. Corruptie was en is een grote uitdaging binnen de Keniaanse maatschappij. De economie van Kenia is sinds de jaren tachtig maar weinig gegroeid, in tegenstelling tot die van veel andere landen. Belangrijke industrieën zijn landbouw, mijnbouw, fabricage en toerisme.

Klimaat

Het klimaat in Kenia verschilt per regio. In het noordoosten en noordwesten van het land heerst voornamelijk een woestijnklimaat, wat betekent dat er het hele jaar bijna nooit neerslag valt. Overdag ligt de temperatuur tussen de 25 °C en 45 °C, maar ’s nachts kan de temperatuur sterk dalen, soms zelfs tot onder het vriespunt. 

In het centrum en aan de kustlijn van het land is voornamelijk sprake van een tropisch savanneklimaat. Hier is sprake van een duidelijk droog seizoen (van december tot en met maart) en ligt de gemiddelde maximumtemperatuur het hele jaar rond de 30 °C. Buiten het droge seizoen valt er regelmatig neerslag.

Beste periodes om wild te zien

De mate waarin het wild te zien zal zijn, houdt sterk verband met voedsel en watervoorziening en dichtheid van begroeiing. Grote en kleine migraties zijn eigenlijk overal en het hele jaar in Afrika. Kuddes antilopen verlaten de dorre savannes op zoek naar de regen en de verse graasgronden. Roofwild is over het algemeen territoriaal gebonden en ander groot wild verplaatst zich binnen een groter gebied. De aanvang en het einde van een regenseizoen is zeer verschillend en in sommige jaren valt er nauwelijks regen. Met name in de zuidelijke landen van Afrika bieden de droge periodes aanblikken van grote concentraties van het wild bij de schaarser wordende drinkplaatsen.