Vakantie Luang Prabang

Luang Prabang

Prachtige Boeddhistische tempels, het voormalige koninklijke paleis en typische Frans-koloniale architectuur: Luang Prabang mag gerust de culturele hoofdstad van Laos genoemd worden. Maar, meer nog, is het de machtige Mekong, die majestueus door de stad meandert en waarover je een onvergetelijke boottocht kunt maken. Luang Prabang is dan ook de meest bezochte stad van Laos en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

'Luang Prabang mag gerust de culturele hoofdstad van Laos genoemd worden'

Luang Prabang is dan ook de meest bezochte stad van Laos en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO!

Voormalig koninkrijk
Luang Prabang heeft haar grandeur verworven als hoofdstad van het voormalige gelijknamige koninkrijk en heeft daardoor prachtige paleizen en tempels, zoals Wat Xieng Thong. Onder het Franse koloniale bewind kwamen er statige villa’s en kantoren bij, waardoor het straatbeeld wordt gekenmerkt door een samensmelting van westerse en oosterse architectuur. Het paleis, dat stamt uit 1904, werd nadat de communisten in 1975 aan de macht kwamen, verbouwd tot museum, waar nu de herinneringen aan het koninklijke tijdperk bewaard worden.

Phu Si
In het oude centrum van Luang Prabang doemt uit het niets een honderd meter hoge heuvel op: Phu Si. Op de top staat een gouden stoepa, waar een slingerende trap naartoe leidt. Eenmaal boven maken het uitzicht over de stad en de Mekong de klim meer dan waard.

Tak Bat-ceremonie
Iedere ochtend, in alle vroegte, lopen Boeddhistische monniken door de straten van Luang Prabang om van de burgers aalmoezen in ontvangst te nemen. Door hun oranje gewaden en zilveren schalen, levert deze processie prachtige plaatjes op. In de avonduren, daarentegen, verandert een groot deel van het oude centrum in een markt, waar je tal van handgemaakte souvenirs kunt aanschaffen.

Top bezienswaardigheden
• Pak Ou grotten - Ongeveer 30 kilometer van Luang Prabang bevinden zich de Pak Ou grotten, waar talloze Boeddha-beelden, van allerlei formaten, bij elkaar zijn gebracht. De zorgvuldig geplaatste beeldjes hullen de grot in mystieke sferen. Het beste reis je per boot over de Nam Ou naar de grotten, om te genieten van de prachtige rotsformaties die het uitzicht bepalen.
• Tat Kuang Si - De Kuang Si-watervallen, ten zuiden van Luang Prabang, zullen een van de hoogtepunten vormen van je reis. De azuurblauwe waterval beslaat meerdere plateaus, waar poeltjes een natuurlijk zwembad vormen.

De Kuang Si-watervallen!

De azuurblauwe waterval beslaat meerdere plateaus, waar poeltjes een natuurlijk zwembad vormen.