Vakantie Vang Vieng

Jarenlang was Vang Vieng hét backpackersplaatsje van Laos, waar jongeren naar afreisden voor het beruchte tubing: op een binnenband de rivier Nam Song afdobberen en onderweg bij de vele bars aan de oever ‘aanmeren’ voor een drankje. Door talloze (zelfs dodelijke) ongevallen zijn deze praktijken aan banden gelegd, waardoor het stadje weer iets van haar oorspronkelijke charme terugkrijgt. Langzaamaan worden backpackersbars en –guesthouses, waar Friends dag in dat uit op repeat staat, vervangen door luxere restaurants en hotels.

Natuurlijke schoonheid
De kalkstenen rotsformaties aan de westelijke oever van de Nam Song bepalen de natuurlijke schoonheid waardoor Vang Vieng in eerste instantie populariteit verwierf. De puntige rotsen torenen subliem boven de rijstvelden uit, wat werkelijk een prachtig gezicht is. Het is de ideale setting om per fiets te verkennen, maar hiervoor moet je wel eerst de lokale houten brug over. De rotsen herbergen talloze grotten die je kunt verkennen, met of zonder gids; vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.

Kajakken
Nu de Nam Song minder druk bezaaid is met tubende backpackers, is kajakken een perfecte manier om de omgeving te verkennen. In Vang Vieng zijn er diverse bureautjes te vinden waar je een kajakexcursie kunt boeken. Met een gids peddel je over de rivier, tegen een prachtige achtergrond van de kalkstenen rotsen, onderweg bezoek je kleine dorpjes en grotten. Maar ook andere activiteiten worden populair, zoals rijden met een quad of buggy.

Top bezienswaardigheden
• Tham Phu Kham - Ofwel de Blue Lagoon van Vang Vieng. Deze grot met haar natuurlijke zwembad, op zo’n 6 kilometer fietsen van Vang Vieng. Deze grot wordt door de lokale bevolking als heilig gezien, door het helblauwe water in de lagune onderaan de grot. Na een klim is dit de ideale plek om af te koelen.
• Tham Jang - Een van de grotten bij Vang Vieng die een bezoek waard is, is de Tham Jang. Tegen een kleine entree, kun je de grot in die in het begin van de negentiende eeuw diende als bunker tegen de Chinezen. Vanuit de grot heb je een prachtig uitzicht over de rivier.