Vakantie Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van de Democratische Volksrepubliek Laos, zoals de volledige naam van het land luidt. Hoewel de stad in het niets valt bij miljoenensteden als Bangkok of Ho Chi Minh City, begint Vientiane steeds meer de air van een hoofdstad te krijgen. Toch zal deze kleine stad niet snel haar authentieke charmes verliezen.

De machtige Mekong
Vientiane ligt aan de oever van de Mekong. De machtige rivier vormt hier de natuurlijke grens tussen Laos en Thailand, maar niet altijd waren de grenzen zo duidelijk bepaald. Laos bestond vroeger uit diverse, kleinere koninkrijken, waar Vientiane er een van was, tot het land in 1975 communistisch werd. Verschillende bezienswaardigheden herinneren aan deze overwinning, zoals het Kaysone Phomvihane Memorial ter nagedachtenis aan de leider die een einde maakte aan de bloederige burgeroorlog. Maar ook de Franse koloniale overheersing heeft een duidelijk stempel gedrukt op de stad; je hoeft er nooit lang te zoeken naar een lekker kopje koffie met gebakje.

Eropuit
De bezienswaardigheden in Vientiane liggen op schappelijke afstand van elkaar, waardoor de stad gemakkelijk wandelend te verkennen is. De tempel Wat Si Saket mag je niet missen: het is de oudste tempel van Vientiane en er staan duizenden Boeddhabeelden. Sluit je wandeling af aan de boulevard langs de Mekong, waar je kunt genieten van de zonsondergang.

Top bezienswaardigheden
• Pha That Luang - De belangrijkste tempel van Laos is de Pha That Luang en mensen uit het hele land komen er dan ook offers brengen. Volgens de legende ligt hier een stukje borstbeen van Boeddha opgesloten in een relikwie.
• Xieng Khuan - Zo’n 24 kilometer van Vientiane ligt Xieng Khuan, ofwel het Boeddhapark. De naam verraadt het al: het enorme park staat vol met allerlei Boeddhistische en Hindoeïstische Boeddhabeelden. Heerlijk om een middag doorheen te slenteren met de kinderen.