Zelf met de auto op pad

Tips voor veilig links rijden op reis

Op vakantie in een land waar men links rijdt

nz_linksrijden-inspiratie
Een auto huren en op eigen houtje eropuit gaan is natuurlijk een heerlijke manier om een land te ontdekken. U ziet veel van de omgeving, hebt alle tijd van de wereld en de vrijheid om te gaan en blijven waar en wanneer u wilt. Een auto huren in een land waar links wordt gereden, kan wellicht ineens wat minder ontspannend zijn. Links rijden is voor veel mensen toch een nieuwe bezigheid.

De linksrijdende landen in Europa zijn Engeland, Schotland, Wales, (Noord-) Ierland, Malta en Cyprus. Tot 1967 reden ze zelfs in Zweden nog op de linker weghelft! Wereldwijd wordt er nog in meer dan zeventig landen links gereden. Van Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland is dit veelal bekend. Maar dit gebeurt ook nog steeds, in de met name oud-koloniale landen, zoals Suriname, Maleisië, Namibië, Botswana en Swaziland.

Zuid-Afrika is een zeer populaire vakantiebestemming om zelf met een huurauto te bereizen. Met de auto kunt u de Tuinroute rijden, langs de wijngaarden van Oudshoorn en Stellenbosch, of de indrukwekkende kustlijn volgen.

Onderweg heeft u de vrijheid om te stoppen voor een prachtige boottocht, wandelingen, excursies, een gamedrive op zoek naar de Big Five, of om door te rijden naar een traditionele braai.

Links rijden vindt zijn oorsprong uit de tijd dat men te paard over de wegen reed. Rechtshandige ridders reden liever links, zodat zij hun rechterarm dichter in de buurt van een tegenstander hadden. Zo konden zij doeltreffender met hun zwaard aanvallen of verdedigen.

Vandaag de dag hebben we weinig meer te stellen met paardrijdende indringers. Dat neemt alleen de uitdagingen van links rijden niet weg. Het is niet moeilijk, maar even oefenen kan geen kwaad. Doe zeker uw voordeel met onderstaande tips!

Tips om veilig links te rijden

na_linksrijden-inspiratie
#01
Huur een automaat, links schakelen is echt even wennen.
#02 Oefen een rondje op het terrein van de autoverhuurmaatschappij.
#03 Blijf een tijdje achter een auto rijden, om in de ‘slipstream’ gewend te raken met de nieuwe weghelft.
#04 Onthoud dat u een rotonde linksom moet nemen. Dit zal even onwennig voelen.
#05 Verminder vaart op rustige landweggetjes. De kans is groot dat u hier uit automatisme weer aan de rechterkant gaat rijden.
#06 Neem de bochten wat ruimer. Het vraagt wat tijd om te wennen aan zoveel ‘auto’ links van u.
#07 Verkeer van links heeft in sommige landen voorrang (bijvoorbeeld Suriname)
#08 Vraag uw medepassagiers op te letten dat u op de goede weghelft blijft.
#09 Veel huurauto’s hebben een sticker op het dashboard met de tekst ‘Keep left’. 
#10 Zet met een stift de letter L op uw linkerhand.


Terug naar boven