Madagaskar informatie

Landeninformatie Madagaskar

Een fascinerende eilandcultuur, unieke flora en fauna, en tropische klimaten – Madagaskar is een betoverende bestemming voor de kust van Zuidoost-Afrika. Sta oog in oog met de iconische lemuren, luister naar Malagassische muziek en verken afwisselende landschappen.

Bevolking taal en cultuur

De bevolking van Madagaskar wordt geschat op zo’n 25 miljoen mensen. De inheemse bewoners, die tevens het grootste deel van de bevolking op het eiland vormen, zijn de Malagassiërs. Binnen deze etnische groep zijn nog verschillen tussen de hooglanders en de kustbewoners, die respectievelijk afstammen van Zuidoost-Aziaten en Oost-Afrikaanse Bantoevolken. Deze twee groepen hebben in de loop der tijd veel culturele gebruiken van elkaar overgenomen.

Ongeveer de helft van de bevolking van Madagaskar is protestants en ongeveer een kwart van de bevolking is katholiek. Daarnaast zijn er nog enkele andere religies, waaronder de islam en lokale volksreligies. Concepten als tody (karma), fihavanana (solidariteit), geloof in magie en verering van voorouders spelen een belangrijke rol in de cultuur van Madagaskar. De meest gesproken taal op Madagaskar is het Malagassisch. Dit is eigenlijk een taalgroep bestaande uit elf Malagsitalen, die verwant zijn aan de Austronesische talen. Naast het Malagassisch zijn ook het Frans en het Engels aangeduid als officiële taal op het eiland. 

Madagaskar heeft een lange muzikale traditie met onder meer Zuidoost-Aziatische, Afrikaanse en Arabische invloeden. Malagassische muziek is erg melodisch en maakt veel gebruik van snaarinstrumenten, zoals de kabosy: een hoekige, houten gitaar. Ook creatieve uitingen als dans, poëzie en weefkunst zijn populair op het eiland. 

Naast de Malagassiërs zijn er nog een aantal etnische minderheden op Madagaskar te vinden. Indiase en Arabische gemeenschappen bestaan al lange tijd op het eiland. Recenter hebben ook Europeaanse en Chinese immigranten hun weg gevonden naar Madagaskar. Elk van deze groepen heeft een zekere invloed gehad op de ontwikkeling van de cultuur van Madagaskar.
 

Geschiedenis, economie en politiek

De eerste menselijke bewoners van Madagaskar kwamen waarschijnlijk met uitleggerkano’s van de Soenda-eilanden in Zuidoost-Azië. Zij arriveerden tussen 200 v.Chr. en 500 op Madagaskar. In de eeuwen die hierop volgden, begonnen zij bossen te kappen en gewassen te verbouwen, zoals taro en rijst.

Vanaf de achtste eeuw kwam er steeds meer contact en handel op gang met het vasteland. Handelaars uit het Midden-Oosten en Azië bezochten het eiland regelmatig of immigreerden naar Madagaskar. Zij introduceerden talen, religies en wetenschappelijke ontdekkingen. In de negende eeuw kwamen ook steeds meer Bantoevolkeren aan in Madagaskar.

Vanaf de vijftiende eeuw bezochten de Europeanen Madagaskar voor het eerst. Zij hadden al van het eiland gehoord uit Arabische bronnen. De Britten en Fransen probeerden herhaaldelijk koloniale vestigingen te bouwen op het eiland, maar faalden hierin. In plaats van een kolonie, werd Madagaskar in de zeventiende eeuw een thuishaven voor piraten. Op het eiland ontstonden verschillende koninkrijken.

In de negentiende eeuw werden steeds meer van deze koninkrijken samengevoegd onder leiding van koning Andrianampoinimerina en zijn zoon Radama I. Aan het einde van de negentiende eeuw was bijna het hele eiland verenigd, maar in 1895 lukte het de Fransen dan toch om Madagaskar te koloniseren. Na verschillende opstanden van de bevolking werd Madagaskar in 1958 de Malagassische Republiek en kreeg het eiland in 1960 weer volledige onafhankelijkheid.

De politieke situatie in Madagaskar was vrij labiel en in 1975 greep Didier Ratsiraka de macht op het eiland. Hij zou bijna onafgebroken regeren tot 2002. Corruptie is al lange tijd een probleem in de politiek van Madagaskar. De economie van het land is sinds de jaren tachtig geleidelijk gegroeid, maar het land kampt nog altijd met armoede. Landbouw, toerisme, textiel en mijnbouw horen tot belangrijke economische sectoren. Het land exporteert onder meer koffie, vanille, suiker, katoen en kleding.


Klimaat

Het klimaat van Madagaskar verschilt sterk per gebied. De oostelijke kuststrook van het eiland heeft een tropisch regenwoudklimaat. De temperatuur ligt vrijwel het hele jaar door tussen de 20 °C en 30 °C. Er valt het hele jaar door veel neerslag. Het westen van Madagaskar wordt gekenmerkt door een tropisch savanneklimaat. Dit is een tropisch klimaat waarin een duidelijk droog seizoen voorkomt. Dit droge seizoen loopt ongeveer van april tot oktober.

Het Centrale Hoogland heeft voornamelijk te maken met een chinaklimaat. Dit is een gematigd klimaat met natte zomers en zachte winters. In het zuiden en zuidwesten van het eiland is sprake van een warm steppeklimaat. Hier is valt beduidend minder neerslag dan op de rest van het eiland.

Bekijk het overzicht per maand voor de beste reistijd naar Madagaskar.


Natuur

Madagaskar heeft een unieke natuur, omdat het als eiland geïsoleerd bleef van het vasteland. Ook werd Madagaskar pas relatief laat door mensen gekoloniseerd. Hierdoor heeft het eiland een fascinerende biodiversiteit met veel soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Het eiland is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland.

Het eiland kan geografisch gezien worden ingedeeld in vier gebieden. Het Centrale Hoogland in het binnenland bestaat uit hoogvlaktes, steppen en rode rotsen. Het westelijke deel van het eiland bestaat uit vlaktes en een kalkplateau. Hier zijn droge loofbossen te bewonderen. In het oosten ligt een kustlijn met steile kliffen, lagunes, moeras en regenwoud – dit is het meest groene deel van het eiland. In het zuiden liggen droge vlaktes.

De meest iconische dieren op Madagaskar zijn de lemuren, een soort halfapen die alleen op dit eiland in het wild te vinden zijn. Andere endemische soorten van Madagaskar zijn bepaalde gekko’s, hagedissen en insecten. De karakteristieke baobab is de nationale boom van Madagaskar. Het eiland telt tientallen nationale parken, natuurreservaten en wildreservaten, waar de flora en fauna van het land beschermd wordt.