Madagaskar informatie

Landeninformatie Madagaskar

Bevolking

Madagaskar telt ongeveer 20,6 miljoen inwoners. Bijna 70% van de bevolking woont nog op het platteland; rond 30% woont in de steden. De hoofdstad Antananarivo heeft ongeveer 2 miljoen inwoners. Ongeveer 75% van de bevolking leeft van de landbouw.

Madagaskar met SNP

Wij bieden helaas geen reizen naar Madagaskar meer aan. ANWB reisdochter SNP Natuurreizen heeft een aantal bijzondere reizen naar Madagaskar.

Madagascar verrast met haar bijzondere lemuren en vriendelijke bewoners. Een vakantie in Madagascar betekent genieten op de eilanden Nosy Be en Ile Sainte-Marie. Tropische stranden en onderwaterparadijzen. Mora mora. Relax!.

Naar Madagascar met SNP

 

Cultuur

De cultuur op Madagaskar is een mengelmoes van Aziatische en Afrikaanse invloeden. Madagaskar telt 18 verschillende stammen, waarvan de Merina-stam de grootste is.
Het beroemdste ritueel van Madagaskar is de herbegrafenis, ook wel Famadihana genoemd. Het is de meest directe manier om in contact te komen met de overleden voorouders. Tijdens dit ritueel worden alle doden uit het familiegraf gehaald. Er wordt gedanst en gefeest om ze te laten zien dat men nog steeds veel om de overledenen geeft.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaar
8 maart: Dag der Vrouw (vrije dag alleen voor vrouwen)
29 maart: Herdenking van de opstand van 1947
1 mei: Dag van de Arbeid
26 juni: Dag der Onafhankelijkheid
15 augustus: Maria Hemelvaart
1 november: Allerheiligen
25 december: Kerstmis (26 december is geen officiële feestdag in Madagaskar)

Flora en Fauna

Madagaskar heeft door zijn geïsoleerde ligging als eiland een unieke flora en fauna ontwikkeld. De bekendste dierengroep zijn de lemuren welke alleen op Madagaskar voorkomen. Er zijn ongeveer vijftig soorten lemuren bekend. Lemuren hebben gezichten die lijken op het gezicht van een vos en handen die lijken op die van de mens. Het grootste inheemse roofdier is de fossa. Ook zijn er op het eiland vele soorten kameleons en gecko’s te vinden. Ongeveer de helft van alle bekende soorten kameleons komen op Madagaskar voor en er leven 70 soorten gecko’s waarvan ongeveer de helft perfecte schutkleuren hebben. Er komen 170 verschillende soorten kikkers voor op Madagaskar, maar elke twee maanden wordt er wel weer een nieuwe soort ontdekt.
Er leven circa 270 soorten vogels op het eiland waarvan er 110 alleen op Madagaskar voorkomen.
Naast de cactussen, aloë’s, palmen en vleesetende planten is de bekendste boom op Madagaskar de baobab. Het land telt zeven verschillende soorten boababs, terwijl op het Afrikaanse vasteland slechts één soort voorkomt. Het zijn dikke, ronde bomen met een platte kroon. Ze kunnen dertig meter hoog worden en de stammen kunnen zestigduizend liter water vasthouden. Deze bomen kunnen tweeduizend jaar oud worden. Meer dan 80% van de begroeiing is uniek voor Madagaskar en komt in de rest van de wereld niet voor.

Geografie

Madagaskar ligt langs de straat van Mozambique op 400 kilometer van de oostkust van Afrika. Het is het op drie na grootste eiland ter wereld na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo. De oppervlakte van Madagaskar is 587.041 km2 en dat is ongeveer even groot als België en Frankrijk samen. De grootste afstand van noord naar zuid is circa 1580 km en van oost naar west circa 579 km. De belangrijkste rivier in het land is de Manambolo en het hoogste punt is de berg Maromokotro met een hoogte van 2876 meter.
Door de roodbruine aarde wordt Madagaskar ook wel het “rode eiland” genoemd. Het eiland heeft een zeer afwisselend landschap. In het noorden ligt een berggebied met vele bossen vol met varens, palmen en grote bomen. Centraal in Madagaskar loopt een 1000 tot 1500 meter hoge bergrug met veel kalksteenformaties en grotten. Aan de oostkust zijn steile kusten te vinden met bomen, klein struikgewas en moerassige delen. Tevens is het aan de oostkust tropisch vochtig waardoor je hier ook tropische regenouden vindt. In het westen komen vooral steppelandschappen voor en het zuiden bestaat uit een zeer droog woestijngebied.

Geschiedenis

Madagaskar is, ondanks de nabijheid van het Afrikaanse vasteland, een lange tijd onbewoond gebleven tot ongeveer 2000 jaar geleden. De eerste inwoners van Madagaskar kwamen van circa 6400 kilometer verderop en waren Maleisiërs en Indonesiërs. Het merendeel van de bevolking stamt dan ook van deze mensen af. De Maleisiërs en Indonesiërs namen ook hun eigen voedsel mee. Hierdoor is rijst nog steeds het belangrijkste voedsel voor de inwoners van Madagaskar.
De eerste Europeanen arriveerden in het jaar 1500 op Madagaskar. In de eeuwen die volgden probeerden Portugezen, Hollanders en Engelsen zich tevergeefs permanent op het eiland te vestigen.

In de 16de tot 18de eeuw ontstonden er, mede door de verdeeldheid, 3 koninkrijkjes: Menabe in het westen, Zana-Melata in het oosten en Merina op het centraal pleateau. Na vele veroveringen over en weer werden de Merina de belangrijkste stam van Madagaskar en hadden zij het halve eiland onder controle.

In de 19de eeuw veroverden de Merina stam onder leiding van koning Ramada I, met behulp van een 35.000 man sterk leger, heel Madagaskar. In het jaar 1820 sloot men een verdrag met de Engelsen die Madagaskar vanaf die tijd beschouwden als een onafhankelijke staat onder de leiding van de Merina. Vanaf die tijd kwamen de eerste missionarissen naar Madagaskar om de bevolking tot het christendom te bekeren. De Madagassische taal werd op schrift gezet en de eerste scholen werden gebouwd. Koning Radama I sterft in 1828 en werd opgevolgd door Koningin Ranavalona I. Zij was echter een vreemdelingenhaatster en verklaarde het christendom illegaal. Hierdoor vluchtten vele missionarissen of zij werden gedood.  In 1861 stierf Ranavalona I en werd zij opgevolgd door haar zoon die veel vooruitstrevender was dan zijn moeder. De bevolking van Madagaskar kreeg weer vrijheid van godsdienst, het rechtssysteem werd gemoderniseerd en het land werd weer opengesteld voor buitenlanders. Het christendom werd al snel de officiële godsdienst. De jaren die daarop volgden bestond uit vele oorlogen en ziektes.

In 1890 sloten Frankrijk en Groot-Brittannië een verdrag waarin Madagaskar onder de invloedssfeer van Frankrijk kwam. Ondertussen kwam koningin Ranavalona III aan de macht en in 1894 eisten de Fransen dat zij zou aftreden. Frankrijk stuurde een leger naar Madagaskar toen zij dit weigerde. Ondanks grote verliezen door ziektes en oorlogen, namen de Fransen de hoofdstad Antananarivo in op 30 september 1895. Alle Britse invloeden werden onderdrukt en tevens probeerden zij de macht van de Merina stam te elimineren door onder andere de Malagassische taal en cultuur te verbieden. In 1897 werd Frans de officiële taal van Madagaskar en lukt het de Fransen om koningin Ranavalona III af te zetten. Zij werd verbannen naar Algerije. De Fransen investeerden daarna veel in de economie, transport, bouw en onderwijs om het land verder te ontwikkelen. Al snel ontstonden er nationalistische groeperingen onder de Merina- en Betsileo-stam en zij organiseerden vele demonstraties en stakingen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Madagaskar al snel veroverd door de Britten, omdat ze dachten dat de Japanners het eiland zouden gebruiken als uitvalsbasis. Echter, in 1943 werd Madagaskar al weer teruggegeven aan de Fransen.
Na de oorlog laaiden de nationale gevoelens weer fel op. Dit resulteerde uiteindelijk in een opstand in 1947 die door de Fransen werd neergeslagen. Er waren naar schatting 80.000 doden.
In de jaren ’50 werden er voor het eerst politieke partijen gevormd. De Parti Social Démocratie (PSD) van Philibert Tsiranana werd de belangrijkste partij. In 1958 werd er een referendum gehouden waar de Malagassiërs instemden vóór een status als autonome republiek als onderdeel van de Franse overzeese gebiedsdelen. In 1960 volgde de onafhankelijkheidsverklaring en Philibert Tsiranana werd de eerste president. De Fransen hielden wel de controle over de handel en het bankwezen. Eind jaren zestig daalde de populariteit van Tsiranana snel toen het steeds slechter ging met de economie in Madagaskar. Na massale demonstraties treed Tsiranana in september 1972 af en geeft hij de macht over aan de chef-staf van het leger, generaal Gabriel Ramanantsoa. Hierna werden de betrekkingen met China en de Sovjet-Unie krachtiger. Door het vertrek van de Fransen werd snel duidelijk dat Madagaskar erg afhankelijk was van hun ontwikkelingsgeld en technische hulp. Het ging snel slechter met Madagascar op politiek, sociaal en economisch gebied. Door ontwikkelingsgeld van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank krabbelt de economie langzaam en gestaag weer wat op.

De jaren daarna volgen machtswisselingen elkaar snel op. Momenteel is de macht in handen van Andry Rajoelina, de voormalig burgemeester van Antananarivo.


Klimaat

Madagaskar heeft een tropisch klimaat en is het hele jaar door prima te bereizen. Wel kunnen er van januari tot maart aan de noordoostkust cyclonen voorkomen.
De winter is het drogere seizoen en valt tussen april en november. Het is dan vaak helder weer met temperaturen van gemiddeld 20 tot 25 graden. In de hogere gebieden van Madagaskar kan de temperatuur na zonsondergang dalen tot het vriespunt.

De zomer duurt van november tot april met een gemiddelde temperatuur van 30 graden en in november begint ook het regenseizoen. De natuur is dan op haar mooist. De meeste regenval vindt geconcentreerd in de namiddag plaats. In de zomer kan het langs de noordoostkust soms de hele dag regenen.
Het noorden van het eiland is bijzonder nat. Dit in tegenstelling tot het veel drogere zuiden.
Drie maanden per jaar, ongeveer van half juni tot en met september, is er kans om walvissen te zien aan de oostkust.


Politiek/Economie

Madagaskar is een republiek met aan het hoofd een president. Het land is één van de armste landen ter wereld waar bijna 75% van de bevolking van de landbouw leeft. De export bestaat voor 80% uit agrarische producten. Het belangrijkste exportproduct is koffie. Ook kruidnagelen, vanille en garnalen worden veel geëxporteerd. De economie groeit maar langzaam, onder meer door de geïsoleerde ligging, slechte infrastructuur, corruptie en geringe koopkracht van de bevolking.
Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid.

Religie

Ruim de helft van de bewoners op Madagaskar heeft een inheems geloof (waaronder voorouderverering en dodenverering). Daarnaast komen het christendom en de islam nog in kleinere percentages voor.

Taal

De officiële talen van Madagaskar zijn Frans en Malagassisch. Het Frans wordt voornamelijk in de grotere steden en het zakenleven gesproken. In het (voortgezet) onderwijs wordt ook Franse les gegeven. Engels wordt enigszins gesproken in de hoofdstad en de toeristencentra.