Praktische informatie Madagaskar

Praktische info Madagaskar

Accommodatie

Je verblijft gedurende je rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Het niveau van de hotels is echter niet te vergelijken met de Europese standaard. Hierbij houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die je van FOX mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn. Je kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche/bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad. Het kan voorkomen dat er soms stroomuitval is en gebrek aan warm water.

Madagaskar is een ongerepte reisbestemming en de algemene kwaliteit van infrastructuur en accommodaties kunnen lager zijn dan je van ons gewend bent. Gedurende onze reizen maken wij gebruik van goede middenklasse hotels. Je kamer is voorzien van eigen badkamer met douche en toilet en plafondventilator. Sommige hotels beschikken over een zwembad, maar verwacht geen overbodige luxe.

Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.


Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 220 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heb je geen verloopstekker nodig.

Eten en drinken

Madagaskar is een voormalige Franse kolonie. Dit is in de keuken nog een beetje zichtbaar, met name bij het ontbijt. In Madagaskar eet men voornamelijk rijst in combinatie met vlees of vis geserveerd met een pikante groentecurry. De lokale gerechten, zoals ro (kruiden en bladgroente gemengd met rijst) en ravitoto (een stoofpot van vlees en kruiden), zijn zeker het proberen waard. Ook is er volop fruit te krijgen zoals bananen, lychees, mango’s, verschillende citrusvruchten, kokosnoten, avocado’s etc. Het nationale toetje is geflambeerde banaan met rum.
Lokale frisdranken zijn ranonápango of ranovola. Deze drankjes worden gemaakt van het water waarin rijst is gekookt. Madagaskar heeft ook goede lokale bieren. ‘Betsabetsa’ is bier gemaakt van suikerriet. Misschien meer smakelijk zijn de grote flessen lokaal gebrouwen ‘Three Horses’ bier. Net als in veel Afrikaanse landen zijn er ook goede wijnen te krijgen. Kraanwater is in Madagaskar niet drinkbaar. Je kunt overal flessen mineraalwater kopen.

Indicatie van prijzen voor maaltijden:
Lunch: tussen de 10 en 15 Euro
Diner: tussen de 20 en 25 Euro


Fooien

Het geven van een fooi is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens je reis verrichten tientallen personen diensten voor je, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en zal daarom zeer op prijs gesteld worden.

Tijdens onze groepsreizen zal de reisleider aan het begin van je rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat je niet de hele dag naar je portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. Je kunt op die manier rustig van je vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als je twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en de kamermeisjes zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.

Het bedrag voor de fooienpot is bij elke reis te vinden onder het tabblad 'Data & Inbegrepen', waar onder de tabel met vertrekdata een tabblad 'niet inbegrepen' opengeklapt kan worden. De fooienpot kan altijd in lokale valuta, en meestal ook in euro's betaald worden. 

Het is in Madagaskar gebruikelijk om een tip te geven voor verrichte diensten. Voor onder andere kofferjongens en kamermeisjes, chauffeurs en gidsen is dit vaak een belangrijk extraatje of zelfs onderdeel van het inkomen. Voor ‘bagage’ dragers wordt een tip van 500 ariary geadviseerd.

Fotograferen

Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raad je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor je camera geschikt zijn. Ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Geld en valuta

De munteenheid van Madagaskar is de Ariary (MGA). Voor € 1,- ontvang je ongeveer 4090 Ariary (september 2019). Op de luchthaven is er gelegenheid euro's te wisselen. Pinnen is mogelijk bij banken in Antanarivo en andere grote steden, echter het aantal automaten is beperkt en ze zijn met enige regelmaat buiten bedrijf. Ook met een creditcard kun je niet overal terecht. Bij de banken en in de hotels in de hoofdstad wordt doorgaans alleen de Visa Card geaccepteerd. Buiten de hoofdstad zijn de mogelijkheden zeer beperkt. Banken zijn doordeweeks geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur. Wij raden je aan voldoende contant geld mee te nemen in euro’s of Amerikaanse dollars. Je kunt deze ter plaatse bij de banken, in hotels en op de luchthaven wisselen.
Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Houd er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met je bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Tijdens onze reizen door Madagaskar doorkruisen we een grote variatie aan landschappen. Van de gastvrije, authentieke plattelandsdorpjes tot schilderachtige rijstvelden en van dichte wouden met lemuren en kameleons tot idyllische stranden. Om onze reizigers mee te nemen naar het hart van Madagaskar verlaten we regelmatig de bus voor een wandeling. De wandelingen duren circa 3 tot 4 uur en voeren over brede en vlakke paden. Het is echter van belang dat reizigers op deze reis goed ter been zijn en gewend zijn aan het maken van wandelingen. Bergschoenen zijn niet noodzakelijk, maar zorg voor sportieve schoenen met een profielzool.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.

 


Nuttige adressen

Consulaat van de Republiek Madagaskar
Heemraadssingel 97
3022 CB Rotterdam
Telefoon: +31 (0)10 - 425 52 12
Fax: +31 (0)10 - 425 49 40

Ambassade van de Republiek Madagaskar
Avenue de Tervuren 276
1150 Brussel
België
Tel: +32 (0)2 770 1726
Fax: +31 (0)2 772 3731


Paspoort en visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Je bent zelf verantwoordelijk voor het in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Voor het reizen naar Madagaskar dien je vooraf een e-visum aan te vragen. De aanvraag valt onder je eigen verantwoording, dit kan niet via FOX gerealiseerd worden.

Je dient je hiervoor te registreren via de volgende website: http://www.evisamada.gov.mg/en/. Het bewijs van registratie dien je uitgeprint mee te nemen zodat je deze ter plaatse bij het visumloket op de luchthaven van Antananarivo kunt tonen. De kosten voor het e-visum voldoe je bij het visumloket en bedragen circa EUR 35 per persoon (max. 30 dagen verblijf). Wij raden je aan de registratie tijdig uit te voeren (tenminste 7 dagen vóór vertrek).

BELANGRIJK: de letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. Je dient te allen tijde het cijfer 0 te gebruiken.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een ander visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt, dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt je verder mee:
  • Fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal)
  • Telefoonnummer alarmcentrale
  • Telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
  • Kopie van je polis van je reisverzekering
  • Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen)
  • Telefoonnummer en e-mailadres van FOX Verre Reizen
  • Geld, bankpas en evt. creditcard
  • Vergeet de pincode niet, ook niet van je creditcard!

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

Souvenirs

Er worden in Madagaskar veel producten te koop aangeboden waarin (delen) van bedreigde dier- en plantensoorten zijn verwerkt: tassen, riemen, schoenen, sieraden e.d. Om deze mee te kunnen nemen dien je een geldig CITES-certificaat te hebben. Nederland en België zijn aangesloten bij de Washington Conventie (Verdrag over de Internationale Handel in Bedreigde Soorten, afgekort als CITES) en treden streng op tegen overtredingen.
In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes moet je gaan afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten kistje.
Afdingen is een sport, waar je naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane, want je mag niet alles zomaar meer invoeren.

Tijdsverschil

In onze winter is twee uur later in Madagaskar. Gedurende onze zomer bedraagt het tijdsverschil één uur. Er is dus geen sprake van een jetlag.

Vaccinaties/Gezondheid

Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:
DTP, Hepatitis A en B.
Wanneer je 7 dagen voor binnenkomst in Madagaskar uit een gele koorts gebied komt is een gele koorts vaccinatie verplicht. Malariapillen zijn ten zeerste aanbevolen. 

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp.
Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor je reis belangrijk zijn.
Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.
Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen.
Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. je bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Over het algemeen is Madagaskar voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dien je ook in dit land goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen. Je paspoort, geld en cheques kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt, kun je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kun je het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raak je deze kwijt dan heb je in ieder geval geen probleem.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. FOX adviseert je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.

Het wegennet van Madagaskar is voor het grootste gedeelte in slechte staat. Dit komt door het gebrek aan onderhoud en de tropische weersomstandigheden. Ook is het wegennet niet erg uitgebreid. Van het totale wegennet op Madagaskar is ongeveer 15% verhard. De overige wegen zijn halfverhard of niet verhard. Op veel secundaire wegen zie je vaak voetgangers, loslopende dieren, karren en ander langzaam verkeer. De bewegwijzering is alleen op de hoofdwegen redelijk te noemen, op andere wegen is de bewegwijzering slecht of niet aanwezig.

Vlucht

FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat je reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer je een reis boekt bij FOX vlieg je met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kun je bij de betreffende reis terugvinden onder het tabblad 'Data & Inbegrepen'.