Praktische informatie Madagaskar

Praktische info Madagaskar

Accommodatie

U verblijft gedurende uw rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemHet niveau van de hotels is echter niet te vergelijken met de Europese standaard. Hierbij houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die u van FOX mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het vookomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn. Uw kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche/bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad. Het kan voorkomen dat er soms stroomuitval is en gebrek aan warm water.

Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

Wij bieden helaas geen reizen naar Madagaskar meer aan. ANWB reisdochter SNP Natuurreizen heeft een aantal bijzondere reizen naar Madagaskar.

Madagascar verrast met haar bijzondere lemuren en vriendelijke bewoners. Een vakantie in Madagascar betekent genieten op de eilanden Nosy Be en Ile Sainte-Marie. Tropische stranden en onderwaterparadijzen. Mora mora. Relax!.

Naar Madagascar met SNP

 

Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 220 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u geen verloopstekker nodig.

Eten en drinken

Madagaskar is een voormalige Franse kolonie. Dit is in de keuken nog een beetje zichtbaar, met name bij het ontbijt. In Madagaskar eet men voornamelijk rijst in combinatie met vlees of vis geserveerd met een pikante groentecurry. De lokale gerechten, zoals ro (kruiden en bladgroente gemengd met rijst) en ravitoto (een stoofpot van vlees en kruiden), zijn zeker het proberen waard. Ook is er volop fruit te krijgen zoals bananen, lychees, mango’s, verschillende citrusvruchten, kokosnoten, avocado’s etc. Het nationale toetje is geflambeerde banaan met rum.
Lokale frisdranken zijn ranonápango of ranovola. Deze drankjes worden gemaakt van het water waarin rijst is gekookt. Madagaskar heeft ook goede lokale bieren. ‘Betsabetsa’ is bier gemaakt van suikerriet. Misschien meer smakelijk zijn de grote flessen lokaal gebrouwen ‘Three Horses’ bier. Net als in veel Afrikaanse landen zijn er ook goede wijnen te krijgen. Kraanwater is in Madagaskar niet drinkbaar. U kunt overal flessen mineraalwater kopen.

Indicatie van prijzen voor maaltijden:
Lunch: tussen de 10 en 15 Euro
Diner: tussen de 20 en 25 Euro


Fotograferen

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Geld en valuta

De munteenheid van Madagaskar is de Ariary (MGA). Voor € 1,- ontvangt u ongeveer 3305 Ariary (september 2016). In Madagaskar zijn de mogelijkheden om te pinnen zeer beperkt. Ook met een creditcard kunt u niet overal terecht. Bij de banken en in de hotels in de hoofdstad wordt doorgaans alleen de Visa Card geaccepteerd. Buiten de hoofdstad zijn de mogelijkheden zeer beperkt. Banken zijn door de weeks geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur. Wij raden u aan voldoende contant geld mee te nemen in Euro’s of Amerikaanse Dollars. U kunt deze ter plaatse bij de banken, in hotels en op de luchthaven wisselen.
Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Consulaat van de Republiek Madagaskar
Heemraadssingel 97
3022 CB Rotterdam
Telefoon: +31 (0)10 - 425 52 12
Fax: +31 (0)10 - 425 49 40

Ambassade van de Republiek Madagaskar
Avenue de Tervuren 276
1150 Brussel
België
Tel: +32 (0)2 770 1726
Fax: +31 (0)2 772 3731


Paspoort en visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

U heeft voor Madagaskar een visum nodig. U kunt deze bij aankomst op de luchthaven van Madagaskar kopen, voor 23 euro. Dit visum is 30 dagen geldig. Wanneer u langer dan 30 dagen in Madagaskar wilt verblijven, dient u vooraf een visum te regelen. Bij aankomst op de luchthaven kiest u voor de rij met bovenschrift “No visa”, u ontvangt uw visum dan ter plaatse.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:

  • Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
  • Telefoonnummer alarmcentrale
  • Telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
  • Kopie van uw polis van uw reisverzekering
  • Kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen)
  • Telefoonnummer en e-mailadres van FOX Verre Reizen
  • Geld, bankpas en evt. creditcard
  • Vergeet uw pincode niet, ook niet van creditcard!

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

Souvenirs

Er worden in Madagaskar veel producten te koop aangeboden waarin (delen) van bedreigde dier- en plantensoorten zijn verwerkt: tassen, riemen, schoenen, sieraden e.d. Om deze mee te kunnen nemen dient u een geldig CITES-certificaat te hebben. Nederland en België zijn aangesloten bij de Washington Conventie (Verdrag over de Internationale Handel in Bedreigde Soorten, afgekort als CITES) en treden streng op tegen overtredingen.
In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes moet u gaan afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten kistje.
Afdingen is een sport, waar u naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane, want u mag niet alles zomaar meer invoeren.

Tijdsverschil

In onze winter is twee uur later in Madagaskar. Gedurende onze zomer bedraagt het tijdsverschil één uur. Er is dus geen sprake van een jetlag.

Tips en fooien

Het geven van een fooi is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis verrichten tientallen personen diensten voor u, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en zal daarom zeer op prijs gesteld worden.

Tijdens onze groepsreizen zal de reisleider aan het begin van uw rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat u niet de hele dag naar uw portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. U kunt op die manier rustig van uw vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als u twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en de kamermeisjes zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.

Het bedrag voor de fooienpot is bij elke reis te vinden onder het tabblad 'Data & Inbegrepen', waar onder de tabel met vertrekdata een tabblad 'niet inbegrepen' opengeklapt kan worden. De fooienpot kan altijd in lokale valuta, en meestal ook in Euro's betaald worden. 

Het is in Madagaskar gebruikelijk om een tip te geven voor verrichte diensten. Voor onder andere kofferjongens en kamermeisjes, chauffeurs en gidsen is dit vaak een belangrijk extraatje of zelfs onderdeel van het inkomen. Voor ‘bagage’ dragers wordt een tip van 500 ariary geadviseerd.

Vaccinaties/Gezondheid

Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:
DTP, Hepatitis A en B.
Wanneer u 7 dagen voor binnenkomst in Madagaskar uit een gele koorts gebied komt is een gele koorts vaccinatie verplicht.
Malaria-profylaxe kan noodzakelijk zijn voor een bezoek aan Madagaskar.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp.
Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505. (niet gratis.) Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.
Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.
Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen.
Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over malariapillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk kunnen zijn. U kunt u de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria.
Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.
De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.
Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Veiligheid

Over het algemeen is Madagaskar voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in land goed op te letten op uw bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat uw kamersleutels achter bij de hotelreceptie als u het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die u onderweg nodig heeft kunt u het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder uw kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van uw waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raakt u deze kwijt dan heeft u in ieder geval geen probleem.

Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. FOX adviseert u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.

Het wegennet van Madagaskar is voor het grootste gedeelte in slechte staat. Dit komt door het gebrek aan onderhoud en de tropische weersomstandigheden. Ook is het wegennet niet erg uitgebreid. Van het totale wegennet op Madagaskar is ongeveer 15% verhard. De overige wegen zijn halfverhard of niet verhard. Op veel secundaire wegen zie je vaak voetgangers, loslopende dieren, karren en ander langzaam verkeer. De bewegwijzering is alleen op de hoofdwegen redelijk te noemen, op andere wegen is de bewegwijzering slecht of niet aanwezig.

Vlucht

FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat uw reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer u een reis boekt bij FOX vliegt u met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kunt u bij de betreffende reis terugvinden onder het tabblad 'Data & Inbegrepen'.