Malediven informatie

Landeninformatie Malediven

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Vanaf de middeleeuwen kenden de Malediven een vrij strakke klassenindeling. De hoogste klasse bestond uit vrienden en familie van de sultans. Fanditha’s, traditionele genezers, ambachtslui en schippers (keyolhu’s) behoorden tot de middenklasse. Vissers en zeelui behoorden tot de laagste klasse. Helemaal onderaan de sociale ladder stonden de toddy-tappers die kokosnoten oogstten en sap tapten uit de bast van de kokospalm.

Deze indeling speelt nu geen grote rol meer. Door economische vooruitgang en een hoger algemeen opleidingsniveau zijn de verschillen veel minder duidelijk geworden. Bijzonder is dat het echtscheidingspercentage op de Malediven rond de 80% ligt (Nederland ca. 30%). Belangrijke redenen hiervoor zijn dat er tot 1996 op zeer jonge leeftijd getrouwd werd en de zeer soepele echtscheidingsprocedures. De overheid probeerde deze praktijken terug te dringen.

De minimumleeftijd waarop men mag trouwen ligt is nu op 18 jaar gezet. Officieel moet men nu via de rechter echtscheiding aanvragen. Alle Malediviërs zijn in principe islamieten omdat er geen godsdienstvrijheid is. Maledivische staatsburgers zijn verplicht moslim. De Malediviërs zijn soennitische moslims van de liberale shafiitenschool. Soennieten beschouwen de vier kaliefen na Mohammed als de opvolgers van het islamitische leiderschappen en de soenna, de traditionele wetspraktijk gebaseerd op de geschriften over het leven van Mohammed, als aanvulling op de koran. De geloofsbeleving in veel andere islamitische landen is veel strenger dan op de Malediven waar we met een mildere soort te maken hebben. Met name de jongere mensen zijn niet meer zo streng in de leer.

Fundamentele moslimgroeperingen komen niet voor op de Malediven. Ondanks dat de islam al sinds de 12e eeuw de staatsgodsdienst van de Malediven is, spelen bijgeloof en mystieke zaken nog steeds een belangrijke rol in de levensovertuiging van met name de oudere Malediviërs. Boze geesten of Jinni’s, astrologie, handlezen, occultisme en zwarte magie zijn zaken waar de meeste Malediviërs nog steeds min of meer in geloven. Het geloof in jinni’s dateert van voor de islam. Het is verwant aan het animisme waarin onder andere aan planten, dieren, stenen en andere objecten mystieke krachten worden toegekend. Malediviërs die veel speciale kennis van al deze zaken hebben worden fanditha’s genoemd en zijn een soort toverdokters of sjamanen die bijv. met jinni’s kunnen communiceren.

Cultuur

De bevolking van de Malediven is een mengeling van Arabieren, Afrikanen, Indiërs en Indonesiërs. Alle inwoners van de Malediven zijn soennitische moslims. Daar merkt u bijzonder weinig van, maar mocht u een lokaal eiland willen bezoeken zal u gevraagd worden om u qua kleding iets aan te passen en uw armen te bedekken. Vrouwen hebben op de Malediven echter wel meer vrijheid dan in de meeste andere islamitische staten.

De religie op de Malediven brengt wel een aantal regels met zich mee. Zo mag u geen alcohol invoeren en geen aanstootgevende literatuur of cd's met aanstootgevende hoesjes meenemen. De drank wordt aan de grens ingenomen en hier netjes voor u bewaard. Bij vertrek kunt u deze gewoon weer ophalen. Verder moeten de dames er niet te opzichtig bij lopen en topless zonnen is niet gewenst.

De zee speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven en de cultuur. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het geloof in boze zeegeesten, de jinni's. De bewoners laten graag wat van hun cultuur zien tijdens feestelijke avonden in de toeristische gebieden: traditionele dansen en tromgeroffel op holle boomstammen (bodu-beru-trommels).

Flora en fauna

Circa de helft van op de Malediven voorkomende gewassen is inheems. In totaal komen er ongeveer 600 soorten planten, struiken en bomen voor, waaronder de kokospalm, bamboe, banyan (ficus), pandanus (waarvan enkele soorten alleen op de Malediven voorkomen), breadfruit. Doordat de Malediven uit vele kleine eilandjes bestaan, moeten de planten bestendig zijn tegen het zoute klimaat.

Op enkele eilanden komt zelfs in mindere mate tropisch regenwoud voor. Niet inheemse gewassen, zoals rozen, oleanders, hibiscus en bougainville zijn er ook te vinden. De roze roos wordt gezien als de nationale bloem van de Malediven. In het brakke water langs de kusten vindt u mangrovegewassen. De casuaria op het strand vormen uitstekende windschermen en beschermen andere planten tegen zout zeevocht. Bijna alles wat er in en rondom de wateren van de Malediven leeft is uniek om te zien.

De fauna op het land is minder uniek dan die in het water leeft. Voor wat betreft de fauna gaat de meeste aandacht natuurlijk uit naar het maritieme leven. Ontelbare soorten, van het microscopisch kleine plankton tot de 14 meter lange witte haai, komen voor. Het lauwwarme water en de koraalriffen vormen een ideale omgeving voor tropische vissen waarvan sommige nog niet door de wetenschap beschreven zijn. Ook dolfijnen en walvissen zijn in de Maledivische wateren te vinden.

De zoogdieren op het land beperken zich tot vleermuizen, knaagdieren en geiten. Katten worden wel als huisdier gehouden, maar honden zijn om religieuze redenen verboden. Men kan op de Malediven wel de vliegende hond tegenkomen, vele soorten (mooie) vlinders, diverse libelles, schorpioenen, heremietkreeftjes, gekko's, twee ongevaarlijke slangensoorten, schildpadden en nog vele andere diersoorten.

Geografie

Op ongeveer 700 kilometer ten zuidwesten van Sri Lanka liggen in de Indische Oceaan bijna 1200 eilanden die tezamen de Malediven vormen. De meeste eilanden liggen nog net ten noorden van de evenaar. De eilanden zijn ontstaan nadat de aardkorst een langgerekte bergrug opdrukte. Rond de toppen van dit onderzeese gebergte vormden zich koraalatollen.

De eilanden zijn verdeeld over 26 atollen waarvan de Malé-atol de belangrijkste is. Geen enkel land op aarde is rijker aan koraal dan de Malediven. Qua landoppervlak en omvang van de bevolking behoren de Malediven tot de kleinste landen van Azië.

De oppervlakte van de Malediven bedraagt ongeveer 90.000 km2. Dit lijkt veel maar het totale landoppervlak is slechts 298 km2 oftewel 0,33% van de totale oppervlakte. Het grootste eiland is nauwelijks 5 km2 groot en maar 9 eilanden zijn groter dan 2 km2.

Zoetwatermeren of rivieren zijn er niet op de Malediven. Drinkwater wordt gehaald uit de poreuze bovenlaag van het koraalkalksteen. De hoeveelheid zoet water hangt sterk af van de hoeveelheid neerslag die er valt. In droge tijden kan dat problemen opleveren doordat het water brakker wordt.

Van alle eilanden zijn er ongeveer 200 bewoond. Verschillende kleine eilandjes zijn bewoonbaar gemaakt voor toeristen, het is zelfs mogelijk een privé-eiland te huren. De eilanden zijn omringd door koraalriffen, waardoor duiken en snorkelen in helder en rustig water zeer goed mogelijk zijn. Het aantal eilanden is niet altijd gelijk doordat er soms nieuwe eilanden ontstaan en sommige eilanden weer onder de zeespiegel verdwijnen.

De Malediven zijn volgens het Guiness Book of Records het platste land ter wereld; het hoogste punt ligt op drie meter. Hoewel de Malediven op een vulkanische zeebergrug liggen komen sterke aardbevingen niet voor.

Geschiedenis

Waarschijnlijk werden de Malediven rond 500 voor Chr. ontdekt door Singhalese zeevaarders. Het dialect dat op de Malediven vandaag de dag gesproken wordt, herinnert sterk aan die van de Singhalezen. Tevens zijn er enkele Boeddhistische overblijfselen op de eilanden gevonden tijdens opgravingen. Het jaar 1153 was een ommekeer voor de eilandbewoners van de Malediven. De Marokkaan Abul Barakaath Yoosuf Al Barbary bekeerde hen in dit jaar tot de Islam. De Marokkaan werd de eerste sultan van de Malediven. Na hem volgden nog 92 sultans. De laatste sultan van de Malediven was Mohammed Fareed ul-Avval in 1968.

De beroemde Arabische reiziger Ibn Battuta verbleef in 1343 en 1344 enkele maanden op de Malediven. Hij kreeg er een belangrijke positie als qadi (islamitisch rechter). Ondanks zijn strenge straffen slaagde hij er tot zijn eigen ergernis niet in om de vrouwen op de eilanden niet langer met ontbloot bovenlichaam te laten rondlopen. In die periode trouwde hij zelf echter met maar liefst 6 vrouwen uit de regio, die hij net zo makkelijk weer verliet. In de 17e eeuw kwamen de Malediven onder bescherming van de Nederlanders en later van de Britten. Beide landen maakten er echter nooit een kolonie van.

Rondom 1860 bouwden handelslieden uit Bombay (India) vele pakhuizen en winkels in Malé en kregen hierdoor het monopoly op de lucratieve handelsroute tussen Europa en het Verre Oosten. Sultan Mohammed Mueenuddin II kreeg genoeg van economische grip van de Indiaanse handelslieden op de Malediven en hij tekende een overeenkomst met de Britten in 1867, waarin de Malediven volledige onafhankelijkheid werd gegarandeerd.

Als dank voor de Britse bescherming, mochten de Britten op de Malediven defensieve faciliteiten bouwen. Gedurende de tweede wereldoorlog bouwden de Britten een luchtmachtbasis op het eiland Gan. In 1953 werd het sultanaat op de Malediven afgeschaft en de Malediven werden een republiek. Aan het hoofd stond hun eerste president Amin Didi. Binnen een jaar moest president Didi echter aftreden, omdat de eilandbewoners weer voor een sultan kozen, Mohammed Farid Didi.

In 1957 werd er gekozen voor Ibrahim Nasir als minister president. Nasir maakte een eind aan de rekrutering van eilandbewoners door de Britten voor hun leger. Hier kwamen de eilandbewoners van Addu en Suvadiva (Huvadu) tegen in opstand. Met de Britten aan hun zijde wilden ze een onafhankelijke staat vormen, maar Nasir hield dit in 1962 tegen. De Britten haakten af en de Malediven werden een totaal onafhankelijke republiek in 1965.

Klimaat

De temperaturen op de Malediven zijn, door de ligging rond de evenaar, vrij constant en schommelen het hele jaar rond de 30°C. De temperatuur van het zeewater ligt constant tussen de 27 en 29°C. Het klimaat is warm en vochtig tropisch. De zon schijnt het hele jaar door ongeveer acht uur per dag.

De dagen en nachten zijn het hele jaar door even lang. De twee hoofdseizoenen die men op de Malediven kent, worden bepaald door passaatwinden.

Het droge seizoen
Het droge seizoen duurt van november/december tot april, wordt bepaald door de noordoostmoesson, de iruvai. Er wordt dan droge lucht aangevoerd van het Indiase subcontinent, het is dan over het algemeen zeer zonnig.

Zuidwestmoesson
Na de iruvai komt de hulhangu, de zuidwestmoesson. Dit duurt van april tot november. De zuidwestelijke wind brengt vochtige lucht mee en er ontstaan boven de Malediven sterke winden en stormen, met name in november. Tussen begin mei en half juni en van half oktober tot half november valt er zo nu en dan enige regen. Het betreft hier gewoonlijk kortstondige tropische buien die even snel weer ophouden als zij begonnen zijn.

Politiek

Door middel van een referendum werd het sultanaat in 1968 helemaal opgeheven en Nasir werd gekozen als president van de Malediven. Nasir ontwikkelde zich als een alleenheerser en onder zijn bewind veranderden de Malediven in één van de 25 armste landen ter wereld. Na ongeveer 10 jaar moest hij vluchten voor zijn leven en vertrok richting Singapore. Als islamitische staat hebben de Malediven een machtige president. Hij is hoofd van de regering, religieus leider, hoofd van het justitiële apparaat en opperbevelhebber van het leger. Verder benoemt hij alle rechters en ministers en heeft hij ook de macht om ze te ontslaan.

De 26 natuurlijke atollen (eilanden) zijn verdeeld in 19 administratieve districten geleid door een atolhoofd, de atolhu verin, dit is een soort gouverneur. Hij bezoekt elk bewoond eiland van zijn atol éénmaal per maand. Per atol is er ook een islamitisch rechter, een gazi, aanwezig. Gazi’s worden door de president benoemd. Elk bewoond eiland heeft verder een eilandhoofd, een bodukhateeb, die aan het hoofd staat van het eilandbestuur. Zij worden door de bevolking gekozen. Het wetgevende orgaan is het Maledivische parlement, genaamd de Citizen’s Majlis. Deze telt 48 leden. Alle 19 administratieve atollen en de hoofdstad Male kiezen twee leden voor deze raad. Hiernaast wijst de president acht leden aan. Deze burgerraad komt slechts drie maal per jaar samen.

Politieke partijen bestaan niet op de Malediven. Om de vijf jaar nomineert de Citizen’s Majlis in een geheime stemming één presidentskandidaat die daarna via een algemeen referendum gekozen wordt door stemgerechtigde Malediviërs. Zij mogen stemmen vanaf 21 jarige leeftijd. In totaal wist president Maumoon Abdel Gayoom tot nu toe vijf van deze referenda te winnen met overgrote meerderheid van de stemmen.