Malediven informatie

Landeninformatie Malediven

Helderblauw water, fascinerende koraalriffen en de ultieme droomstranden: deze eilandengroep is een paradijs op aarde. Leer over de geschiedenis en cultuur van de Malediven!

Bevolking, taal en cultuur

De Malediven is een eilandengroep in de Indische Oceaan, ten zuidwesten van India. De archipel bestaat uit meer dan duizend eilanden, maar heeft in totaal slechts een landoppervlakte van nog geen 300 vierkante kilometer – dat is minder dan Vlieland. Op dat beperkte gebied wonen bijna 450.000 mensen, waarmee het een van de dichtstbevolkte landen ter wereld is.

De grootste etnische groep op de Malediven zijn de Maldiviërs. Meer dan de helft van de bevolking hoort tot dit inheemse volk. Zij spreken het Divehi, een Indo-Arische taal die tevens de officiële taal van het land is. Deze taal is verwant aan het Singalees, dat gesproken wordt op Sri Lanka. Veel Maldiviërs spreken bovendien Engels als tweede taal. 

De cultuur van de Malediven is een unieke mix van Indiase, Sri Lankaanse, Maleisische, Arabische, Perzische en Afrikaanse invloeden. Er is geen religieuze vrijheid op de Malediven, waardoor de volledige bevolking van de eilandengroep islamitisch is. 

Belangrijke culturele uitingsvormen in de Maldivische cultuur zijn muziek en dans. Een populaire muziekstijl is boduberu, een energieke muziekvorm waarbij met name drums en zang worden gebruikt. Boduberu wordt vaak vergeleken met muziek uit het oosten en zuidwesten van Afrika. Op het versnellende ritme van de muziek wordt uitbundig gedanst. 

Een van de grootste attracties op de Malediven is Sultan Park, een park dat in de zestiende eeuw werd aangelegd op het terrein van het gesloopte koninklijke paleis. Het park ligt in Malé, de hoofdstad van de Malediven. In het park zijn verschillende kunstwerken te bewonderen.

Geschiedenis, economie en politiek

Er is weinig bekend over de eerste bewoners van de Malediven. Volgens sommige archeologen worden de eilanden in de Indische Oceaan al ongeveer 5.000 jaar lang door mensen bewoond. Andere onderzoekers stellen dat de Malediven pas in de vijfde eeuw v.Chr. door mensen gekoloniseerd werden. 

Vanaf de eerste eeuw voor Christus waren de bewoners van de Malediven boeddhistisch. In de twaalfde eeuw bekeerde de toenmalige koning van het gebied zich tot de islam. Hij richtte het islamitische Sultanaat van de Maldivische Eilanden op. Dit sultanaat bleef lange tijd een zelfstandig rijk, hoewel het in de zestiende eeuw een tijd door Portugezen werd bezet. In 1887 werd het gebied een Brits protectoraat.  

In 1965 verkreeg de Malediven opnieuw onafhankelijkheid. Vanaf 1968 is het land een republiek geworden. Van 1978 tot 2008 was Maumoon Abdul Gayoom president van de eilandengroep. Toen hij werd verkozen, was er geen andere kandidaat die door het parlement was goedgekeurd. Gayoom werd regelmatig bekritiseerd, omdat hij de Malediven op autocratische wijze regeerde. 

In 2003 werd de Democratische Partij van de Malediven opgericht, die al snel won aan populariteit. De partij wil naar eigen zeggen mensenrechten beschermen en democratisering bevorderen. Sinds 2008 zijn verschillende leiders aan de macht geweest die verbonden waren aan deze partij. 

Toerisme is de belangrijkste industrie op de Malediven. In de jaren tachtig en negentig groeide het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking enorm, met name door de toename van het aantal toeristen. Andere belangrijke economische sectoren zijn de visserij, landbouw en de productie van kleding, matten en touw. 
 

Klimaat

Op de Malediven heerst een tropisch klimaat, omdat de eilandengroep op de evenaar ligt. De temperatuur blijft daardoor het hele jaar ongeveer gelijk. Het is meestal rond de 30 °C, maar door de hoge luchtvochtigheid kan de gevoelstemperatuur hoger liggen en kan het benauwd aanvoelen. ’s Nachts koelt het af tot tussen de 23 en 28 °C. De temperatuur van het zeewater is ook het hele jaar stabiel: zo’n 28 °C.

Er zijn eigenlijk maar twee seizoenen op de Malediven: een nat en een droog seizoen. Het natte seizoen vindt plaats van mei tot en met november. In deze periode valt er gemiddeld 200 millimeter regen per maand. Mei en september zijn meestal de natste maanden. Er kunnen dan veel heftige regenbuien vallen, hoewel deze meestal niet lang duren. Tussen die korte buien schijnt de zon gewoon door. Van december tot en met april heerst het droge seizoen. Hoewel het nog steeds af en toe kan regenen, valt er over het algemeen erg weinig neerslag in deze periode. 
 

Natuur

De grootste reden dat mensen de Malediven bezoeken, is vanwege de schat aan natuurlijke schoonheid die op en rond de eilandengroep te zien is. De republiek bestaat uit ongeveer 1.190 koraaleilanden, die verdeeld zijn over 26 atollen. 

Onaangetaste witte zandstranden, hoge kokospalmen en de kristalheldere golven van de Indische Oceaan – het is moeilijk om een bestemming te bedenken die dichter bij het paradijs komt dan dit. Omdat de Malediven bestaat uit koraaleilanden, vormt de omgeving een belangrijk leefgebied voor verschillende diersoorten. 

Op sommige van de eilanden komen enkele reptielen en amfibieën voor, zoals slangen en gekko’s. De meeste biodiversiteit van deze regio is echter te vinden in en op het water. Er leven duizenden soorten vissen rond de eilanden, waaronder kleurrijke koraalvisjes, en imposante reuzenmanta’s en walvishaaien. Verder leven er verschillende zeeschildpadden, octopussen en zeesterren in de wateren bij de Malediven. Walvissen en dolfijnen komen ook voor in dit deel van de oceaan. 

Klimaatverandering is een groot probleem op de Malediven. Als de zeespiegel met twee meter stijgt, komt de hele eilandengroep onder water te staan. Daarom besteden de politici en bewoners van de Malediven veel aandacht aan klimaatbescherming.