Praktische informatie Malediven

Praktische info Malediven

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U verblijft in paradijselijk gelegen resorts. Kijk voor meer informatie bij de hotelbeschrijvingen.

Beste reistijd

Op de Malediven heerst een tropisch klimaat. Heel het jaar door is het rond de 30 graden en in de nacht daalt de temperatuur naar ongeveer 25 graden. De zee is meestal rond de 28 graden, heerlijk warm. De dagen en nachten duren gedurende het jaar ongeveer even lang, omdat het land dicht bij de evenaar ligt. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag.

Van mei tot en met november is het regenseizoen. Als u een beetje regen niet zo hinderlijk vindt, zijn het prima maanden om de Malediven te bezoeken. De regen valt meestal aan het eind van de dag of ‘s nachts.

Als u de regen wilt vermijden, kunt u het best in het droge seizoen komen. Deze periode is van november tot en met april, dit word door het noordoost moesson bepaald. Deze zorgt ervoor dat er droge lucht wordt aangevoerd én voor meer zonuren.


Electriciteit

De stroomvoorziening op de resort-eilanden wordt verzorgd door dieselgeneratoren. De netspanning is 220-240V. Een verloopstekker is nodig en is meestal te leen bij de receptie.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Vis en rijst worden het meest gegeten op de Malediven. Vlees en kip komen slechts op tafel bij feestelijke gelegenheden. Nationale gerechten zijn viscurry’s, gedroogde vis en vissoep. Vanwege het islamitische geloof wordt er op het eiland geen alcohol gedronken. In de toeristische resorts kunt u echter wel alcoholische dranken bestellen.

Het nationale drankje is raa, een heerlijk zoet drankje dat zo vanaf de palm getapt wordt. Naast kokosnoten groeien er verder weinig vruchten op het eiland. Het meeste voedsel dat in de resorts geserveerd wordt is geïmporteerd. Bij wijze van “after dinner mint” wordt op de Malediven op de Arecanut gekauwd, een ovale noot, gecombineerd met kruidnagels en limoen.

In de hoofdstad Male zijn theehuizen: een populaire ontmoetingsplek. Je kunt hier kleine gerechtjes bestellen, vooral met vis en kokos. Als drank wordt vanzelfsprekend thee geschonken. Bijna elk eiland beschikt over een eigen ontziltingsinstallatie om zoetwater uit de kraan te laten komen.


Fotograferen

Het is leuk en handig om een onderwatercamera mee te nemen. Tegenwoordig zijn er veel onderwatercamera's te koop tegen een zachte prijs. Echter als u daar nooit gebruik van zult maken, behalve tijdens uw reis naar de Malediven kunt u er ook voor kiezen een onderwater wegwerpcamera te kopen. Het is vaak ook mogelijk camera's te huren op  de eilanden.


Geld en valuta

De munteenheid is de Maledivian Rufiyaa (MVR). Betaling met zowel de MVR als de USD is alleen in de hoofdstad, Malé, mogelijk.

In de resorts zijn alle prijzen in USD aangegeven, deze worden als enig wettig betaalmiddel geaccepteerd. Bij een verblijf op de Malediven is het gebruikelijk dat u al uw uitgaven op de hotelrekening laat zetten en deze bij vertrek in één keer voldoet met contante USD (deze mag u onbeperkt in- en uitvoeren) of per creditcard. Betalen met de bekende creditcards is in de hotels en op het hoofdeiland Male mogelijk. Cash geld opnemen via een pinautomaat is op de Malediven over het algemeen niet mogelijk. Het is niet langer mogelijk Travellers Cheques te gebruiken als betaalmiddel op de Malediven.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade Sri Lanka in Nederland:
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel: (070) 365 59 10
Fax: (070) 346 55 96
E-mail: mission@srilankaembassy.nl
Website: www.netherlands.embassy.gov.lk

Nederlandse Ambassade in Sri Lanka:
25 Torrington Avenue
Colombo 07
Tel: 0094 11 251 02 00
Fax: 0094 11 250 28 55
E-mail: col@minbuza.nl


Paspoort en visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor een verblijf van minder dan 30 dagen krijgt u bij aankomst op de luchthaven een gratis visum (stempel in uw paspoort). Als u de Malediven verlaat bent u verplicht om een lokale vertrekbelasting te betalen. Deze belasting is niet bij de luchthavenbelasting inbegrepen.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, kopie polis reisverzekering en eventueel een kopie van uw medisch paspoort, telefoon- en faxnummer FOX, geld en creditcard. Vergeet de pincode, ook voor uw creditcard, niet!


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Op de Malediven zijn veel verschillende souvenirs te koop. Veel eilanden hebben hun eigen specialiteit, zoals het eiland Kashidhoo (Malé atol) dat bekend is om haar kokosnootsiroop. Op het eiland Gadhdhoo (Gaafu Dhaalu Atol) worden veel kleden geweven. Op het eiland Thulaadhoo (Baa Atol) wordt mooi lakwerk gemaakt. Goudsmeden zijn te vinden op het eiland Ribudhoo (Dhaalu Atol) en zilversmeden op het eiland Hulhudeli (Dhaalu Atol). Algemeen veel verkrijgbare souvenirs zijn houten potten, vazen en dozen met diverse verschillende abstracte motieven erop in de kleuren geel, rood en zwart. Natuurbescherming staat hoog in het vaandel op de Malediven. U mag dus geen stukjes koraal, schelpen of sieraden waarin dit materiaal is verwerkt meenemen.

Let Op: Meegebrachte alcoholische dranken en souvenirs uit Sri Lanka (bijv. Buddha beelden) mag u niet invoeren in de Malediven en dient u op de luchthaven van Malé achter te laten. U ontvangt deze goederen bij vertrek uit de Malediven weer retour.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon en internet

Vanuit alle resort-eilanden kan men internationaal bellen of gebruik maken van internet. Dit is erg duur, maar een goede oplossing is om een simkaart te kopen op het vliegveld van Malé. Het is raadzaam om uw aanbieder te raadplegen of u mobiel kunt bellen vanuit de Malediven. De meeste resorteilanden bieden draadloos internet aan. Dit kan prijzig zijn, maar sommige resorts bieden dit gratis aan.

Tijdsverschil

Het is op de Malediven tijdens onze zomertijd 3 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 4 uur.

Tips en fooien

Het is gebruikelijk om het service personeel zoals de bediening, de kamerjongen en de bootbemanning een tip te geven. Men is gewend aan het ontvangen van een blijk van waardering in de vorm van een fooi. Geef echter alleen een fooi indien u werkelijk tevreden bent over de geboden service of geleverde diensten.

Vaccinaties/Gezondheid

Vaccinaties en/of malariatabletten zijn niet verplicht. Voor de zekerheid kunt contact opnemen met uw huisarts, de GGD of de Reisdokter tijdens de Reis & Inspiratiedagen. Gebruik tijdens uw verblijf goede zonnebrand en draag een goede zonnebril. Voorkom verbranding. Omdat de enige apotheek van de Malediven zich op Malé bevindt, is het verstandig om voldoende medicijnen mee te nemen, een EHBO-pakketje, zonnebrandcreme (hoge factor) en anti-muggenmiddel.

In Malediven komt het Zika virus voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. De mug is overdag actief. De aanwijzingen dat het Zika-virus, als zwangere vrouwen worden besmet met dit virus, een ernstige afwijking kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht zijn alleen maar sterker geworden. De adviezen van RIVM aan zwangere vrouwen en hun partner zijn dan ook nog steeds van kracht, zie www.rivm.nl/zikavirus voor meer informatie.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Vervoer

Op de eilanden is geen vervoer aanwezig aangezien alles op loopafstand is. Tussen de eilanden varen traditionele vissersboten ('dhoni's'). Toeristen worden vanaf het vliegveld met een boot, helikopter of watervliegtuig naar de verschillende resort-eilanden gebracht. Naar verder weg gelegen eilanden waarbij de open zee moet worden overgestoken worden doorgaans geen transfers in het donker uitgevoerd. Bovendien zullen voor deze eilanden zoveel mogelijk passagiers op hetzelfde tijdstip (soms maar eenmaal per dag) worden vervoerd. De vertrektijden van zowel de boten als ook de (water)vliegtuigen sluiten aan op de aankomsttijden van de verschillende chartervluchten die vanuit de hele wereld op de Malediven aankomen.

Vlucht

De aanvlieghaven voor Nederlandse gasten is Malé. Het vliegveld (Hulule) ligt circa 2 km ten noordoosten van de hoofdstad Malé.