Vakantie Kota Bharu

Kota Bharu ligt in een deel van Maleisië, waar het moslimgeloof nog erg streng is. Je ziet hier bijna alleen maar vrouwen met hoofddoekjes lopen en veelal nog gekleed in traditionele kleding. Het wordt dan ook zeer op prijs gesteld je kleding daar op aan te passen en schouders en knieën te bedekken.

Dit geldt eigenlijk al vanaf het moment dat je op de trein stapt. In Kota Bharu is op vrijdag, vanwege de Islamitische gebedsdag, veel gesloten. In deze voornamelijk moslim omgeving zal je ook geen alcohol aantreffen in winkels en restaurants.

Bezienswaardigheden:
*De Night Market is op een groot plein in het centrum van de stad en in het midden staan allerlei lokale eetstalletjes. Aan de buitenkant staan nog een aantal stalletjes, waar je drinken kan kopen en tussenin staan allemaal tafels en stoelen. Dus je haalt eerst jouw eten, vervolgens je drinken en gaat dan lekker zitten. De kwaliteit van het eten is goed, je kan hier rustig van eten en het is niet duur.
*De Central Market is een grote groente-/fruit-/vis- en levensmiddelen markt, deels buiten, deels in een hal. Een kleurrijk en vrolijk gebeuren, want vooral veel vrouwen verkopen daar hun waar. Er wordt druk onderhandeld en gepraat, er hangen de nodige luchtjes en in de hal is het van bovenaf gezien een leuk schouwspel. Absoluut een bezoek waard. Foto’s maken mag, maar wel eerst even aan de bevolking vragen als je gericht iemand op de foto wilt zetten.
*Oudste vliegerbouwer van het land. Deze oude man staat ook op de voorkant van de Insight Guide, maar helaas is hij erg ziek en kan weinig meer laten zien. In het Maleis heet een vlieger een Wau en ze kunnen soms wel 3,5 meter groot worden gebouwd. Malaysia Airlines heeft als logo de Wau Bulan, de halve maan, zo genoemd vanwege zijn staart.

Overigens is de oostkust van Maleisië nog de beste plaats om het traditionele leven te zien. Hier vind je de meeste en beste vliegerbouwers, poppenspelers, tolbouwers/spelers, etc. en hier wordt veel zilver en batik vervaardigd. De mensen zijn hier nog zeer gelovig, er wonen voornamelijk Maleiers, en het is nog niet zo zeer verwesterd, maar wel veel armer. Het straatbeeld is ook heel anders, er rijden nog fietstaxi’s en de mensen vervoeren nog wel het een en ander per brommer of fiets.