Maleisië informatie

Landeninformatie Maleisië

Weelderige regenwouden, groene theeplantages en futuristische wolkenkrabbers – Maleisië biedt reizigers een fascinerende mix van landschappen en culturen. Lees hier alles over onder meer de bevolking, natuurgebieden en economie van deze verrassende Aziatische bestemming.

Bevolking, taal en cultuur

De bevolking van Maleisië bestaat uit verschillende etnische groepen, waarvan de grootste de Maleiers, Chinezen en Indiërs zijn. Elk van deze groepen heeft eigen culturele invloeden naar Maleisië gebracht, die samen zijn versmolten tot de Maleisische cultuur van vandaag. Bijna alle grote religies van de wereld komen voor in Maleisië – de islam, het boeddhisme, het christendom en het hindoeïsme zijn de belangrijkste geloven in het land.

 

De officiële taal van Maleisië is het Maleis of Bahasa Melayu, dat ook wordt gesproken in Singapore, Brunei en delen van Sumatra. De taal lijkt sterk op het Indonesisch. Daarnaast spreken veel inwoners van Maleisië Engels of een dialect van het Chinees. Inheemse talen, waaronder Iban en Kadazan, zijn de moedertaal voor etnische minderheden die in Maleisië wonen. Deze talen worden vaak door kleinere groepen gesproken.

 

Houtsnijden, weven en zilverbewerking zijn een paar voorbeelden van traditionele Maleisische kunstvormen. Het houtsnijden is voornamelijk terug te zien in de architectuur van traditionele huizen of paleizen en in houten maskers. De weefkunst wordt nog vaak gebruikt om praktische voorwerpen te maken, zoals prachtig gekleurde matten en manden van palmbladeren of bamboe. Van zilver maakt men decoratieve objecten en sieraden.

 

De traditionele cultuur van Maleisië wordt in steden afgewisseld met wolkenkrabbers en infrastructuur die 'innovatie' schreeuwen. De straten en architectuur van Kuala Lumpur laten zien dat het land snelle economische ontwikkelingen doormaakt, die ook op cultureel gebied belangrijke ontwikkelingen met zich meebrengen.

 

De Maleisische keuken is bijzonder gevarieerd en heeft veel overeenkomsten met de Indonesische keuken. De bekendste gerechten zijn roti, saté en nasi lemak – een gerecht met witte rijst dat traditioneel wordt geserveerd met pinda's, een gekookt ei, rendang, ansjovis en sambal. Een populaire drank in Maleisië is teh tarik, zwarte thee met gecondenseerde melk. Het inschenken van de thee van grote hoogte vergt nogal wat oefening en is een bijzonder spektakel om als reiziger mee te maken. De thee gaat goed samen met een van de kleurrijke gebakjes en andere zoetigheden waar Maleisische bakkers bekend om staan.


Geschiedenis, politiek en economie

De eerste koninkrijken in Maleisië waren – net als de rest van Zuidoost-Azië in die tijd – grotendeels beïnvloed door India. Al voor de jaartelling waren er handelsverbindingen tussen het Maleisisch Schiereiland en gebieden in China en India. Tussen de achtste en twaalfde eeuw was dit deel van Maleisië, samen met een groot deel van Indonesië, onderdeel van het boeddhistische Koninkrijk Srivijaya. Vanaf de dertiende eeuw introduceerden Arabische handelaars het islamitisch geloof in de regio.

 

In 1402 werd het Sultanaat van Malakka opgericht door een Srivijayaanse prins die bekeerd was tot de islam. De strategische ligging maakte dit rijk tot een belangrijke handelspost en havengebied – iets dat de Europese kolonisten ook inzagen. Vanaf de zestiende eeuw begon een periode van kolonisatie door Portugese, Nederlandse en Britse machten. In de negentiende eeuw kregen de Britten de volledige macht over het Maleisisch Schiereiland – dit zou zo blijven tot de onafhankelijkheid van Maleisië.

 

In 1957 won het schiereiland onafhankelijkheid onder de naam Malaya, nadat de lokale communistische partij een strijd begon tegen het Britse leger. De gebieden op Borneo – die tegenwoordig ook bij Maleisië horen – volgden enkele jaren later. Hoewel Singapore in eerste instantie ook bij Maleisië hoorde, waren de Maleiers hier niet blij mee: de inclusie van Singapore zou ervoor zorgen dat de grootste etnische groep in het land de Chinese bevolking zou zijn. Daarom stemde het Maleisische parlement in 1965 voor de uitsluiting van Singapore.

 

De economische situatie in Maleisië was triest in de jaren zestig. In 1970 werkten de meerderheid van de Maleiers op het land en leefden veel mensen in armoede – het land was in crisis. Een innovatief economisch beleid van 1971 tot 1990 bracht hier verandering in. Met het nieuwe plan werd armoede aangepakt, educatie verbeterd en de infrastructuur drastisch vernieuwd.

 

Tegenwoordig is de Maleisische economie de 35ste grootste economie ter wereld. Belangrijke exportproducten zijn palmolie en rubber. Een groot deel van de economie wordt gevormd door de industriële sector, waaronder de bouw en de productie van elektronica en auto's. De bankensector en toerisme zijn eveneens belangrijke bronnen van werkgelegenheid in het land.


Klimaat

Maleisië ligt vlakbij de evenaar en heeft daarom een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat het hier het hele jaar door heet en vochtig is. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 °C. Vanwege de ligging is er in Maleisië geen sprake van seizoenen zoals we die in Europa gewend zijn, maar er zijn wel lokale verschillen en regenseizoenen.

 

Het klimaat op het Maleisisch Schiereiland is anders dan dat van de Maleisische staten op Borneo, omdat het weer op het schiereiland beïnvloed wordt door winden uit het vasteland van China. In het noorden van het Maleisisch Schiereiland, bij de grens met Thailand, zijn seizoenen duidelijker merkbaar en valt minder neerslag. Op het Maleisische deel van Borneo is de regenval het zwaarst. Op hoger gelegen gebieden, zoals in de Cameron Highlands, is het over het algemeen een stuk koeler dan in de laaggelegen kustgebieden.

 

Hoewel er in elke maand neerslag valt, kent Maleisië verschillende heftigere moessonperioden, afhankelijk van de locatie. Het westelijke deel van het Maleisisch Schiereiland kent een regenseizoen van juni tot en met september. In deze maanden kunnen er zware buien vallen, met name in de late middag en in de nacht. De moesson in het oostelijke deel van Maleisië, inclusief de staten op Borneo, vindt plaats tussen november en februari – in deze maanden regent het vaker dan in de andere maanden van het jaar.


Natuur

Maleisië bestaat uit Malakka (ook wel het Maleisisch Schiereiland) en het noordelijke deel van het eiland Borneo. Een groot gedeelte van dit landoppervlak bestaat uit heuvels en bergen bedekt in tropisch regenwoud met duizenden verschillende boomsoorten. De onaangetaste bossen en kalme kustlijnen van Maleisië zijn ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar avontuurlijke tochten door het regenwoud, ontspannen middagen aan de kust en onvergetelijke ontmoetingen met wilde dieren.

 

De pracht van de Maleisische natuur is duidelijk zichtbaar in Taman Negara, het oudste en grootste nationale park van het land. Het park werd in de jaren dertig gecreëerd om een 130 miljoen jaar oud oerbos in het hart van het Maleisisch Schiereiland te beschermen. Dit ongerepte bos is een van de oudste tropische regenwouden ter wereld en een belangrijk leefgebied voor beschermde diersoorten zoals de Maleise tijger, de Maleise beer, de Maleise spiegelpauw en de Indische olifant.

 

Misschien wel het meest iconische beeld van Maleisië is dat van de Cameron Highlands ten westen van Taman Negara. Deze heuvelachtige hooglanden zijn volledig bedekt in felgroene theeplantages – een overblijfsel van de Britse koloniale periode. De Britten voelden zich aangetrokken tot deze plek vanwege het relatief koele klimaat en de adembenemende landschappen die de hooglanden nog altijd een populaire bestemming maken. De geur van verse thee en eucalyptusbomen overheerst in dit rustgevende gebied.

 

Geen plek in Maleisië is ver verwijderd van de kust, maar de allermooiste stranden liggen op de eilanden die bij dit land horen. Het eiland Pangkor ligt voor de westkust van het Maleisisch Schiereiland en biedt paradijselijke stranden, prachtige koraalriffen en de ruïnes van een zeventiende-eeuws Nederlands fort. Verder naar het noorden liggen de Langkawi-eilandjes, een eilandengroep die door UNESCO werd uitgeroepen tot een Geopark vanwege de unieke natuurlijke waarde van het gebied. Het ultieme duik- en snorkelparadijs van het Maleisisch Schiereiland is te vinden aan de oostkust: de Perhentian-eilanden worden omringd door koralen, haaien en zeeschildpadden.