Vakantie Malacca

Malacca of Malakka is een mooie stad op zo’n 2 uur rijden van Kuala Lumpur, gelegen aan de ‘straat van Malacca’ dat het vasteland van Maleisië en Sumatra in Indonesië van elkaar scheidt.

Geschiedenis van Malacca

Malacca is in 1396 gesticht door een Sumatraanse prins, Parameswara. De stad werd oorspronkelijk gesticht om de concurrentie met het Majapahitrijk in Oost-Java te vergroten. Het was in eerste instantie een klein vissersdorp maar groeide al vrij snel uit tot een belangrijke havenstad, voornamelijk door de strategische ligging tijdens het regenseizoen. De stad speelde een sleutelrol in de specerijenhandel en de handel tussen China en India.

Veel Chinezen vestigden zich in de stad, wat hedendaags nog redelijk goed terug te zien is. Maar wat de stad echt kenmerkte is de kolonisatie door de Portugezen, de Nederlanders en de Britten.

Van de Europese kolonisten waren de Portugezen in 1511 de eerste die aankwamen in Malacca, en werd het een strategische basis om de Portugese invloed in de regio te vergroten. De Portugezen introduceerden onder andere het katholieke geloof en bouwden onder meer de St. Paul's Church, wat later een begraafplaats werd. De muren van de kerk staan nog steeds en is na een korte wandeling te bezichtigen.

In 1641 kwamen de Nederlanders met de VOC naar Malacca en verdreven samen met de sultan van Johor de Portugezen uit de stad. Vanaf dat moment hadden de Nederlanders de Straat van Malacca in handen. Tegenwoordig zijn er nog steeds bouwwerken te zien uit de tijd dat de Nederlanders zich in Malacca bevonden. Zo is het beroemde Stadhuys nog steeds aanwezig en zijn er verschillende (oud-) Nederlandse inscripties te lezen in de begraafplaats van de St. Paul’s Church.

Begraafplaats-Malacca

Toen er een einde kwam aan de VOC kwam Malacca in handen van de Nederlandse overheid, die uiteindelijk het ‘Verdrag van Londen’ tekende en Malacca ruilde voor delen van Sumatra, aan de andere kant van de Straat Malacca.

Tegenwoordig is de stad niet meer belangrijk voor de grote internationale schepen doordat de haven niet diep genoeg is voor de grote schepen.

Bezienswaardigheden in Malacca

In 2008 is het historische centrum van de stad uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed wat de stad een enorme toename aan toeristen heeft bezorgd. Belangrijke bezienswaardigheden in de stad zijn het Rode plein, ook wel ‘Dutch Square’ genoemd. Het Stadhuys wat hier staat, is in 1650 door de Nederlanders gebouwd en is waarschijnlijk het oudste Nederlandse bouwwerk in Azië!

  Malacca

Verder is het levendige Chinatown in Malacca nog goed bewaard gebleven, in de voormalige Heerenstraat, tegenwoordige de Jalan Tun Tan Cheng Lock zijn nu tal van verschillende kleine souvenir winkeltjes en leuke, hippe restaurantjes gevestigd. Vanzelfsprekend mogen de Chinese tempels niet ontbreken in een Chinatown. Zo staat hier de Cheng Hoon Tengtempel, de oudste Chinese tempel  in Maleisië.

Malacca-Souvenir-winkel

Een populaire manier om de binnenstad te verkennen is per prachtig versierde fietstaxi, een riksja!

Fietstaxi-Malacca

Bekijk het oude Stadthuys met Google Street View