Vakantie Penang

Een fascinerende mix van Oost en West, met cultureel erfgoed dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en een keuken waar bijzonder veel te proeven valt, dat is Penang!

De naam van het eiland betekent letterlijk ‘eiland van de Betelnoot’, vernoemd naar de prachtige betelnoot palmen die de stranden omzomen. De gunstige ligging in de Straat van Malakka maakte het eiland een vellige haven voor Chinese, Indiase, Arabische en Europese handelsschepen op hun zoektocht naar specerijen.

Penang  werd in 1786 gekozen als nederzetting door kapitein Francis Light, een Engelsman werkzaam bij de Britse Oost-Indische Compagnie. Om zijn manschappen te motiveren de ondoordringbare jungle vrij te maken voor de bouw van een fort, schoot hij een kanon met zilveren en gouden munten  het oerwoud in. Het fort was het zelfde jaar nog af! Althans, zo gaat het verhaal…

my-penang

Na het stichtten van de haven kwamen er Chinese handelaren, Engelse ambtenaren en vele andere gelukzoekers uit alle windstreken om zich te vestigen in de hoofdstad Georgetown (vernoemd naar koning George III). En dat is terug te zien aan de vele indrukwekkende koloniale gebouwen, de zogenaamde ‘shophouses’, de oude rammelende trishaw’s (fietstaxi’s) en tempels van verschillende geloven. Dit is het charmante Azië wat je je voorstelt bij het lezen van boeken over vervlogen tijden. Natuurlijk heeft het eiland ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt en is het erg modern voor Aziatische begrippen, maar die charme, die ga je ongetwijfeld voelen!

my-trishaw

Al die verschillende invloeden hebben geleid tot een bijzonder harmonieuze multiraciale bevolking (net zoals in de rest van Maleisië). En dat is terug te proeven in de spectaculaire keuken!  Penang is een waar ‘street-food’ paradijs, waar je voor een habbekrats (veilig) kunt eten. Een populair lokaal gerecht is Assam Laksa (pittige noodle soep gemaakt van gepocheerde makreel waar bouillon van wordt getrokken met tamarinde, citroengras, pepers en garnalenpasta ). Het gerecht staat op nummer 7 van de 100 beste gerechten in de wereld!

Uiteraard mogen we de natuurlijke schoonheid van het eiland niet vergeten. Tropische stranden, vissersdorpjes en een prachtige jungle maken dit Maleisische eiland je bezoek meer dan waard. Penang heeft zelfs een nationaal park, het kleinste park van Maleisië! Het eiland komt echter het beste tot haar recht voor cultuurliefhebbers en mensen die van lekker eten houden.

my-aapjes

De meeste bezienswaardigheden liggen in en rondom Georgetown en in het midden en het zuiden van het eiland. Een greep uit de highlights:

 

  • Verschillende tempels en moskeeën, waaronder de indrukwekkende slangentempel
  • Botanische tuinen met bijzondere planten, specerijen, fruit, hier groeit werkelijk alles!
  • Penang Hill (met treintje omhoog). Geniet van spectaculair uitzicht over het eiland
  • Het culturele erfgoed van Penang.  Leuk om met een halve dagexcursie te bezoeken

    Penang

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen