Privé rondreis met huurauto Magnifiek Maleisië

 

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

 • Accommodatie

  Accommodatie in Maleisië is er in overvloed. Van eenvoudige hostels tot de meest luxueuze hotels en resorts. Ook eco resorts, zoals bijv. het Mutiara Taman Negara en Langkawi.

  Het is altijd wel het voordeligst om vanuit Nederland al te boeken, maar ook de rugzakreiziger zal voor redelijke bedragen kunnen overnachten. Het is wel aan te bevelen altijd een kamer met airconditioning te nemen, want dat houdt de insecten buiten en geeft aangename verkoeling in de constante warmte.

 • Elektriciteit

  De stroomsterkte in Maleisië is 220-240 volt en men gebruikt stekkers met drie pennen. U kunt de accu's van uw (video) fotocamera in de hotels opladen, maar daar heeft u dus een “wereldstekker” voor nodig.

  Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

 • Eten en drinken

  Eten in Maleisië is goed en goedkoop. Vanwege de verschillende culturen, vindt u een diversiteit aan maaltijden. De Hawker Stalls, eetstalletjes, zijn erg populair en bieden lekker en goedkoop eten. Waar je in veel Oosterse landen beter niet op straat kunt eten, kan dat van deze stalletjes wel. Daarnaast zie je veel lokale restaurants, compleet met plastic meubilair en tl-verlichting.

  Natuurlijk kunt u in de grote steden ook in de luxere restaurants terecht, maar daar liggen uiteraard de prijzen een stuk hoger. De Maleise keuken biedt o.a.: veel rijst, noedels, kip, vlees (geen varkensvlees), en vis, wat allemaal klaargemaakt wordt met groenten in een sausje (bijvoorbeeld zoet/zuur, curry, gember). De Chinese keuken vindt u minder in de eetstalletjes, maar meer in de restaurants. Tenslotte heeft ook de Indiase keuken lekkere maaltijden te bieden. Vooral de Roti Canai, dunne pannekoek met kerriesaus, is een geliefd ontbijt in Maleisië.

  Vanwege het Islamitisch geloof, wordt op veel plaatsen geen alcohol geschonken, wat zeker opgaat voor de oostkust en dus ook in Kota Bharu. Sommige hotels hebben voor toeristen een aparte bar, waar wel alcohol, zoals bijv. lokale en geïmporteerde bieren, verkrijgbaar zijn. Wijn komt veel vanuit Australië.

  Thee is een geliefde drank, vooral onder de Chinezen. Koffie is overal te krijgen, maar smaakt vaak niet zoals wij het gewend zijn. Vers geperste vruchtensappen zijn volop verkrijgbaar.

  In Maleisië kan op veel plaatsen het water uit de kraan gedronken worden, maar de smaak is niet altijd even lekker, vanwege een echte chloorsmaak.
  In Taman Negara bijvoorbeeld is het absoluut onmogelijk om het water uit de kraan te drinken, omdat dat daar rechtstreeks uit de rivier komt. Flessen mineraalwater zijn overal te koop, zowel in halve als hele liters. In Taman Negara zit er statiegeld op de daar gekochte flessen.

  Op veel hotelkamers staat een kan met water of staan er flesjes (soms wel tegen betaling) klaar. IJsblokjes zijn op veel plaatsen gewoon te gebruiken, maar bij twijfel zeker niet gebruiken.

  Kosten indicatie eten & drinken:
  Ontbijt: tot € 8,-
  Lunch: tussen € 7,- en € 10,-
  Diner: tussen € 10,- en € 15,-
  Koffie/thee: € 1,-
  Frisdrank/bier: € 1,- á € 2,-

 • Fotograferen

  Maleisië is een land waar prachtige foto’s gemaakt kunnen worden. Van de mooie groene regenwouden, de echte tropische stranden, tot kleurrijke markten met hun lokale bevolking.

  Algemene informatie digitale fotografie:
  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

  In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming.

  Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 • Geld en Valuta

  De munteenheid is de Ringgit, afgekort RM, ook wel Maleisische dollar genoemd. 

  Op Maleisië kunnen pinproblemen voorkomen. Niet bij elke bank kan meer geld worden gepind met Nederlandse bankpassen. De twee banken waar op dit moment de Nederlandse passen worden geaccepteerd, zijn: Hang Leong Bank en HSBC Bank. Vooral op Langkawi is het lastig om te pinnen, omdat daar weinig verschillende banken zijn. Wij raden u daarom aan om meerdere bankpassen van verschillende banken uit Nederland mee te nemen, contant geld om ter plaatse te wisselen en creditcards.

  Contant geld en reischeques:
  Vraag bij het wisselen van geld om kleinere coupures, omdat veel dingen goedkoop zijn. De euro is op veel plaatsen in het land eenvoudig om te wisselen, mocht dat niet lukken dan zijn Amerikaanse dollars altijd welkom. Travellercheques zijn altijd makkelijk en verzekerd bij diefstal of verlies. Geld wisselen geeft bij de moneychangers een betere koers dan bij bank of hotel.

  Bankpassen en creditcards:
  Pinnen gaat normaal gesproken eenvoudig in Maleisië, want in de grotere plaatsen zijn overal pinautomaten. Sinds 2013 worden helaas diverse Nederlandse bankpassen niet bij elke bank geaccepteerd om te pinnen. Creditcards worden zeker in de hotels en shoppingcentra geaccepteerd, maar uiteraard niet op de lokale markt. Wilt u pinnen met uw creditcard, dan zijn daar kosten aan verbonden. Pinnen met uw bankpas is geen probleem. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken.

  Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

  Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

 • Nuttige adressen

  Ambassade van Maleisië
  Rustenburgweg 2
  2517 KE Den Haag
  Tel: (070) 350 65 06
  Fax: (070) 350 65 36
  E-mail: mwthehague@kln.gov.my

  Nederlandse Ambassade in Maleisië
  7th Floor, South Block, The AmpWalk
  218, Jalan Ampang
  50480 Kuala Lumpur
  Tel: 0060 3 21 68 62 00
  Fax: 0060 3 21 68 62 40

  Er is in Nederland geen Maleisisch Verkeersbureau, maar wel een zeer informatieve Nederlanse website: www.visitmalaysia.nl.

 • Paspoort en Visum

  FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. 
  Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
  U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

  Wat neemt u verder mee:
  Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer van FOX. Vergeet uw pincode, ook van uw creditcard, niet!

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

  Naar de ANWB Webwinkel

 • Souvenirs

  Het aanbod in Maleisië is gevarieerd en zeer betaalbaar. Door de lange tradities van ambachten en kunstnijverheid kunt u vaak de mooiste souvenirs kopen, zoals batikwerken, handgevlochten manden, vliegers en zilver- en koperwerk. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

 • Telefoon, internet en post

  Postkantoren zijn overal, de posterijen in Maleisië zijn betrouwbaar. In de meeste hotels kunt u kaarten en brieven laten verzenden. 

  Openbare telefoons werken op muntjes, creditcards of telefoonkaarten, die in veel kleine winkels verkrijgbaar zijn. Tussen 19.00 en 07.00 uur belt u voor een laag tarief. Telefoneren vanuit de hotels is aanzienlijk duurder.

  Mobiel bellen lukt tegenwoordig vanuit de meeste plaatsen. Bellen vanuit Maleisië naar Nederland begint met 0031, van Nederland naar Maleisië met 0060. Collect call vanuit Maleisië kan via nr. 1-800800031.
  Advies: Bij uw provider even informeren wat de mogelijkheden en vooral de kosten zijn! Mobiel bellen blijft duur! SMSen kan voor dezelfde prijs als in Nederland.

  Internetcafés zijn op veel plaatsen te vinden, zelfs in Taman Negara. Veel hotels hebben ook een internet mogelijkheid, maar dat is meestal wel duurder.

 • Tijdsverschil

  Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 7 uur, in de zomertijd is het 6 uur later dan in Nederland.

 • Tips en fooien

  De duurdere hotels en restaurants verwachten een fooi van ongeveer 10%, bij de kleinere gelegenheden is fooi geven niet gebruikelijk, maar wordt wel gewaardeerd!

  Bij riksja's of taxi's is het ook niet standaard, maar wordt ook hier in dank afgenomen. Afdingen is hier niet gebruikelijk, maar bij een riksja of een taxi zonder meter kunt u afdingen.

  Dit is wel aan te raden bij aanschaf van souvenirs, antiek en andere toeristische items. Op markten wordt zeker vaak onderhandeld over de prijs.

 • Vaccinaties/Gezondheid

  Advies van de Reisdokter.
  Officieël is geen enkele vaccinatie verplicht, maar vaccinaties voor DTP en Hepatitis A en B worden aangeraden. Voor Oost-Maleisië en Borneo eventueel ook malariatabletten.

  Wij raden u aan om goede anti-muggenolie mee te nemen en wanneer u in afgelegen gebieden komt, in overleg met de Reisdokter of GGD, malariaprofilaxe te slikken.

  In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen. 

  Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: u krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria.
  Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

  Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

  Maleisië heeft een goed ontwikkeld systeem van gezondheidszorg. Het is één van de gezondste landen van Zuid-Oost Azië, maar zoals op alle tropische bestemmingen moet u ook hier voorzichtig zijn.

  Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt, blijf niet te lang in de felle zon en draag lichte en luchtige kleding. In de meeste grote steden krijgt u de beste hulp bij 'Medical Centres'. Zelfs in de kleinere plaatsen vindt u vaak privé-klinieken. Apotheken met Westerse en Chinese medicijnen zijn vooral te vinden in warenhuizen en supermarkten. De meeste internationale hotels hebben (in geval van) afspraken met een arts en een eigen drogisterij.

  Maleisië is een heel schoon land, de gezondheidszorg is er goed geregeld en het meest voorkomende probleem blijkt in de praktijk alleen buikloop te zijn. Een aantal andere voedingsmiddelen, waar u extra voorzichtig mee moet zijn: schaal- en schelpdieren, rauw vlees, geschild fruit en IJS!!

  De wettelijke regels voor hygiëne bij de bereiding van voedsel zijn streng en u kunt dan ook zelfs uit eetstalletjes goed en veilig eten. 
  In de meeste hotels waar u met FOX logeert is airconditioning aanwezig. Deze voorkomt tevens dat u veel last zult hebben van muggen of insecten.

  Aan de kust van Batu Ferringhi op Penang komen kwallen voor die het soms onmogelijk maken om te zwemmen. De hoeveelheid verschilt per jaargetijde, maar houdt u de waarschuwingsborden in de gaten, want van de kwallensteken kan men soms nog wel een behoorlijke tijd last hebben.

  In Maleisië komt het Zika virus voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. De mug is overdag actief. De aanwijzingen dat het Zika-virus, als zwangere vrouwen worden besmet met dit virus, een ernstige afwijking kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht zijn alleen maar sterker geworden. De adviezen van RIVM aan zwangere vrouwen en hun partner zijn dan ook nog steeds van kracht, zie www.rivm.nl/zikavirus voor meer informatie.

  Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
  • Dragen van bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
  • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

 • Vervoer

  FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn.

  Indien u geen transfer heeft geboekt, kunt u op verschillende manieren naar de stad toe. Snelste manier is per gloednieuwe trein, de KLIA Express. In 28 minuten brengt deze u naar Kuala Lumpur Centrum en hij rijdt iedere 15 minuten, van 5 uur ’s morgens tot 1 uur ’s nachts.
  Op de luchthaven staat duidelijk aangegeven waar het station is.

  Een andere mogelijkheid is per bus, de Express Coach, en dan bent u in circa één uur in het centrum van Kuala Lumpur. Vanaf het vliegveld kunt u iedere 30 minuten naar de stad vertrekken (tussen 06.45 en 00.30 uur) en vanaf de stad naar het vliegveld tussen 05.30 en 22.15 uur.

  Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

 • Visum (extra informatie)

  Indien u een combinatiereis heeft geboekt naar Thailand, gelden de onderstaande bepalingen:

  LET OP: Wanneer u langer dan 30 dagen in Thailand verblijft, is een visum verplicht. Let u er op dat deze regel enkel van toepassing is wanneer u in Thailand aankomt met een internationale vlucht.

  Heeft u een reis geboekt waar u tijdens de reis over land Thailand binnenkomt, dan geldt dat u maar maximaal 30 dagen in Thailand mag verblijven zonder kosten. Heeft u een verlenging geboekt dan kunt u uiteraard langer in Thailand verblijven, echter dient u hiervoor in Bangkok uw visum te verlengen bij het immigratie kantoor. De kosten voor het visum bedragen 1900 Baht per persoon voor 7 extra dagen en wordt éénmalig verstrekt. U kunt uw visum dus maximaal 7 dagen verlengen!

  Adres:
  Immigration Bureau Head office
  507 Soi SuanPlu
  Sathorn Thai Road
  Tel. 02-287-3101-10 
  Website Immigration Bureau Head office


  Wij wijzen u op het feit dat u zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit en bij u hebben van de vereiste geldige documenten. Indien uw reisdocumenten niet in orde zijn, waardoor uw reis niet kan plaatsvinden, kunt u geen aanspraak maken op FOX.

 • Vlucht

  FOX biedt reizen naar Maleisie aan met de volgende luchtvaartmaatschappijen:  Singapore Airlines en KLM. De gemiddelde reisduur naar Kuala Lumpur bedraagt: KLM circa 12 uur Singapore Airlines circa 16 uur.

 • Zakgeld

  Wanneer u een rondreis naar Maleisië heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

  Voor groepsrondreizen, familiereizen en single groepsreizen dient u rekening te houden met € 40,- per persoon zakgeld per dag.

  Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

  Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

  Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

  Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
  Laatste update februari 2018

clock
Het is nu: 18 november 2018 09:32 Tijdzone: Singapore Standard Time

Lees alles over

Reis & Inspiratiedagen Maleisië

Laat u informeren en inspireren in het FOX Theater in Hoofddorp.
Datum Aanvang Plaatsen
03-02-2019 16:00 100 Reserveer
17-03-2019 14:00 96 Reserveer