15-daagse groepsrondreis Maleisië - Taman Negara

M. de Vries

Reisdatum: 15-04-2014 t/m 29-05-2014

Dag 2
Bij aankomst in Kuala Lumpur maakten we kennis met de FOX reisleider Jeroen, de lokale gids en de touringcar chauffeur. We moesten wel even wennen aan het drukkend warme klimaat. In KL staan erg veel wolkenkrabbers w.o. De Petronas Twin Towers. Brede snelwegen lopen dwars door de wijken.

Tijdens de stadstour bezochten we de hooggelegen Hindoe tempel in de Batu Caves met een groot godenbeeld voor de trap met 272 treden. Pas op voor de aapjes! Ook konden we een blik werpen in de Nationale Moskee met paraplu dak. De vrouwelijke deelnemers moesten hiervoor een paarse djellaba over hun kleren aantrekken. Op het Merdeka plein zagen we o.a. de Engelse Tudor stijl huizen, de grootste vlag van Maleisië, een sportveld voor o.a. cricket en het voormalige ministerie van Selangor met koperen koepels.

’s Avonds maakten alle deelnemers kennis met de heerlijke Maleisische keuken tijdens de culturele avond met dans in restauran Songket.

Dag 3
’s Ochtends maakten wij een wandeling door KL. Ze zeggen dat het witte Old Railway Station in KL met zijn uivormige koepels, poortjes en minaretten het mooiste station op de wereld is. In de overdekte autovrije Jl. Petaling in Chinatown kun je verse vruchtensapjes naast tassen, stoffen naast Chinese roerbakgerechten, pekingeend, naast de papieren imitaties van bijv. bankbiljetten die in het hiernamaals voor comfort van de overledenen moeten zorgen, kopen. Een paar minuten verder lopen vind je het door de Britten gebouwde art deco Central Market waar je o.a. Maleisische parels, batik en tin kunt kopen.

Om 16:00 uur vertrokken we per minibusje naar het mooie uitzichtpunt over de straat van Malakka bij de vuurtoren naast het Nederlands Maleisië fort Batu Hampar met om voedsel bedelende Languren. Aansluitend gingen we naar een goed vis restauran HWA in Kuala Selangor. Hier konden we genieten van de mooie ondergaande zon aan de oever van het water.

Daarna gingen we naar Kampung Kuatan en maakten een bijzondere Vuurvliegjes kolonietocht “Klip Klip” genaamd. In het donker per lange 4-persoonsboot naar de vele in het water staande bomen vol met knipperende mannelijke en vrouwelijke vliegjes. Het leken wel kerstbomen, maar ze waren wel moeilijk te fotograferen. Op de terugtocht bezochten we een nieuwe rijkversierde Hindoetempel.

Dag 4
Na voor een “permit” voor mijn camera te hebben betaald vertrokken we per longtailboot, vanaf de Jetty naar het oudste regenwoud ter wereld Temara Negara. De 3 uur durende mooie tocht, met alleen bagage voor 2 nachten bij ons, voerde stroomopwaarts over de Temeling rivier naar Kampong Tuala Tahan.

Rondom ons houten huisje op palen scharrelden ca. 1 meter lange varanen door het onkruid en apenfamilies kamden de bomen, bloemen en planten uit op zoek naar eten. Genietend van een doorlopend concert door vogels, krekels en andere tropisch regenwoudgeluiden maakten we een Avondwandeling over vlonders, onder leiding van een jonge gids uit het dorpje en zochten we met onze zaklantaarns naar slangen, bedwelmend geurende bloemen, reuzespinnen, nachtvlinders en paddenstoelen.

Dag 5
Zaterdag maakten we een super Canopy Walk heel hoog in de regenwoudreuzen. Daarna brachten we per boot een bezoek aan de semi nomaden Oerang Asli (oor-spronkelijke mensen) die een demonstratie gaven van het blaaspijp schieten. Zij woonden heel primitief in hutten op palen gemaakt van palmbladeren. Vrouwen verkochten zelfgemaakte haarkammen van bamboe, pijlhouders en armbanden. Voor de lunch gingen we per boot naar de andere oever bij een van de drijvende restaurantjes.

’s Middags maakten we een tocht, per boot, over de zijrivier Tahanriver met voor in de boot een mannetje dat stenen enz. wegduwde totdat de rivier te ondiep werd om te varen. Dan ca.1,5 km te voet over boomwortels en stenen springend, ontdekten o.a. bos olifantenmest en de spetterende waterval. Pootjebaden in het heerlijk heldere water met erboven rondfladderende vlinders. ’s Avonds werden we verrast door een tapir die uit het woud was aan komen lopen.

Dag 6
We verlaten Kampong Tuala Tahan weer per longtailboot wat stroomafwaarts iets sneller gaat dan op de heenreis. Na tweeëneenhalf zijn we weer in Kuala Tembeling terug waar de bus met onze koffers gereed staat om via een slingerweg de hooggelegen kassen en uitgestrekte theeplantages van de Cameron highlands te bereiken. Onderweg maakten we een educatieve fotostop bij een kampong met een rubberplantage en bij een palmolieplantage.

’s Avonds werd in het hotel op draaiplateaus ‘n heerlijk Maleis diner geserveerd.

Dag 7
Per oude schoolbus naar de in rozetten aangeplante theevelden. Op de markt zee kokosnoten ontdekt en naast de heerlijke aardbeien werden erg veel soorten tropisch fruit w.o. drakenvruchten te koop aangeboden. Hierna stond het bezoek aan de vlindertuin op het programma. Een speciale ervaring omdat we grote vlinders, slangen, wandelende takken, kameleons en andere soorten insecten aangereikt kregen of konden aanraken. We lunchten bij de golfbaan.

Met een minibusje reden we naar het unieke Maleisische Mossy forest. Met een gids hebben we een ca. 2 km wandeling gemaakt over gladde vlonders, door dit kille, vochtige, bemoste, groene, met varens en knoestige bomen en hangende planten in nevelflarden gehulde berglandschap.

Dag 8
Dinsdag via de “oude” brug naar het eiland Penang. We maakten kennis met werelderfgoedstad Georgetown door een gezamenlijke Rishaw tour. We zagen o.a. scholieren doedelzak spelen, het fort Cornwallis, de katholieke cathedral of the assumption. Reden door de Indiase wijk en in de Chinese wijk bezochten we het clanhuis van de Chinese Khooclan met fijn vervaardigd beeldhouwwerk met kleurige geglazuurde draken op de nok van het dak en vele Boeddha’s. Heel bijzonder was het om te lopen op een brede houten vlonder boven het water door de hoofdstraat met aan beide kanten woonhuizen, in het paalwoningdorp van de Chewclan.

’s Avonds heerlijk gegeten op de Red Gardencourt. Je kunt hier kiezen uit veel keukens van over de hele wereld.

Dag 9
Woensdag eilandtour gemaakt. Mooie stranden en woningen die getroffen waren door de Tsunami gezien en ook de vervangende flats die door de overheid voor de slachtoffers zijn gebouwd. We liepen door een vissershaventje met kleurige houten boten en zijn gestopt bij een Maleisisch huis op een kampong met een jelly fruit boom.

Via een Batik atelier, naar Maleisische stalletjes met tropisch fruit zoals de durian en mango’s vers van de bomen, mango’s en natuurlijke hebben we vers geoogste nootmuskaat gekocht. De Chinese levende slangentempel van Kwan Yin was ’n speciale ervaring. Individueel hebben we ’s middags het oude Engelse kerkhof bezocht, een wandeling door de kleurrijke Chinese wijk gemaakt..

Dag 10
Donderdag hebben we de facultatieve excursie naar de Boeddhistische Kek Lok Si tempel gemaakt met het 30 meter hoge bronzen, de fles leeggietende, Kuan Yin beeld, waar gele geglazuurde dakpannen werden verkocht met wensen in Chinese karakters. De 8 hoekige 7 verdiepingen tellende kleurige BanHood pagode met duizenden Buddha’s bewonderd.

Daarna naar Penang Hill per tandradbaan. Hier heb je een mooi uitzicht op Georgetown en de oude en nieuwe brug. Dropoff bij het fort Cornwallis, met o.a. Nederlands kanon. ‘Middags hebben we een wandeling gemaakt door de Indiase wijk en natuurlijk voor ’n habbekrats heerlijk thee gedronken..

Dag 11 per catamaran ferry boot naar Langkawi.

Dag 12
Super Mangrove dagtocht per boot naar o.a. vleermuisgrot met aapjes tussen de mangrove wortels, een heel bijzondere visfarm met o.a. pijlstaartroggen, die in beeld was tijdens een uitzending van NG, een zeearenden kolonie die zeker meer dan 100 vogels telde. De 2 Maleisische gidsen serveerden een uitstekende picknick op Gua Cherita op een zandstrand in een idyllische baai en rotspunt, die alleen per boot bereikbaar is.

Dag 13
Snorkelen op het eiland Palau Payar. Voor veel deelnemers was dit een onvergetelijke vuurdoop. Het snorkelen tussen de haaien en vele andere kleurige, tropische vissen, hadden we niet willen missen.

Dag 14
Tijd voor een wandeling over het brede zandstrand van Pantai Cenang en een heerlijke lunch. Na nog een laatste duik in het zwembad van het hotel, vertrokken we ’s avonds naar het vliegveld van Langkawi.

Dag 15 Aankomst in Amsterdam