15-daagse groepsrondreis Maleisië - Taman Negara

P. van Boeijen

Reisdatum: 20-05-2014 t/m 06-06-2014

DINSDAG 20 MEI 2014
We worden al vroeg opgehaald door een collega van de GEMEENTE SOEST. We willen gewoon op tijd zijn en nemen in AMERSFOORT de trein naar SCHIPHOL. We kunnen vrij vlot inchecken en zo zijn we op tijd om rond 12.00 uur te vertrekken. Nog geen idee welke personen in onze groep zullen zitten.

Om 06.00 uur 21 mei 2014 komen we aan op de luchthaven  van KUALA LUMPUR.  Daar worden we opgewacht door GIJS onze Belgische reisleider. Samen met SEB  gaan we naar de bus en maken eerst een stadstour door KUALA LUMPUR. Inmiddels wordt  al wat informatie aan en over elkaar uitgewisseld.

We rijden naar BATU CAVES. Dit is een grottencomplex. Om boven te komen moeten er 272 treden omhoog worden afgelegd. Deze grotten werden gebouwd in 1920 en zijn ter ere van  Lord Murugan. De hindoetempels liggen in de grot. In 2006 werd een “gouden standbeeld” afgerond van 42 meter van van Lord Murugan voor de BATU CAVES .Jaarlijks komen eind januari een miljoen hindoes naar de grot  ter viering van de jongste zoon van SHIVA.

We vervolgen  onze rondtour daarna met de bus langs diverse gebouwen en maken een stop bij het KONINKLIJK PALEIS  ISTAN NEGARA.  Gebouwd in 1928 en oorspronkelijk de residentie van een Chinese miljonair. Na een renovatie werd het paleis eigendom van de sultan van selangor tot  1957. Daarna is het aangekocht  voor de Maleisische  koning. Er zijn twee wachtposten die permanent worden bewaakt door leden van de Koninklijke Cavalerie.Vervolgens  gaan we richting het MERDEKA-plein met een aantal kenmerkende gebouwen zoals: SULTAN ABDUL SAMAD BUILDING
THE SELANGOR  CLUB  met het nog bestaande cricket-veld er voor.

Tenslotte naar de PETRONAS TOWERS. Wat een fraai gezicht. Gijs  wil vanavond nogmaals hier naar toe als het donker en verlicht zal zijn. Daarna  lunchen we in het moderne winkelcentrum KLCC SURRIA. Het eten is goed en voor ongeveer 10 euro heb je een lekkere maaltijd!

Dan  gaan we  naar ons hotel in KUALA LUMPUR   SWISS GARDEN. Er zijn voor de meesten wel wat uurtjes slaap in te halen. Op onze kamer 906 versturen we eerst nog wat mailtjes en pakken wat rust. Om 18.00 uur verzamelen we bij de bar en ontvangen we het ananas welkomstdrankje. Daarna met de bus richting het restaurant voor het welkomst-diner. Er is tussendoor ook Maleisische dans en muziek . Marijke waagt zich zelfs aan een stokkendans!

Aan het eind van de avond met de bus weer terug en maken zoals door GIJS beloofd een fotostop bij de verlichte  PETRONAS TOWERS. Geweldig om te zien en ook een aanmerkelijk verschil t.o.v. de middag! Om ongeveer 21.45 uur zijn we weer terug bij ons hotel.

DONDERDAG 22 MEI 2014
Om 08.00 uur richting het ontbijt. We zitten op de 6e verdieping en soms is het zoeken hierbij lastig! Het uitzicht is mooi en het ontbijt is  goed.Zoals de dagen erna wordt  nu al regelmatig aan tafel van gedachten gewisseld.  Marijke komt er zo achter dat Mascha 20 jaar heeft gewerkt met haar neef. Hoe klein is de wereld!

Er zijn vandaag diverse mogelijkheden om de dag te  benutten. Sommigen kiezen voor MALACCA(MELAKA) of de vuurvliegjes-excursie. Gezien de vlucht en de tijd hebben wij besloten het wat rustiger aan te doen  en willen wij liever een dag in KUALA LUMPUR doorbrengen. Om 09.45 gaan we voor 10 ringrit met de taxi naar het vogelpark in LAKE GARDENS. Veel foto’s gemaakt en om 11.45 uur weer terug, We laten ons afzetten bij  de winkelcentra in BUKIT BINTANG. Eerst naar  BERJAYA TIMES SQUARE.  Een werkelijk gigantisch winkelcentrum met 7 verdiepingen. De achtbaan, die door Auke en Mascha wel zijn bezocht, hebben we niet eens kunnen vinden!Daarna diverse winkelcentra bezocht:
BUKIT BINTANG PLAZA
SUNGAI WANG PLAZA
PAVILLON KL
STARHILL GALERY
LOT 10

Om 15.45 uur breekt het noodweer los. Ook dat kan gebeuren in Maleisie. Na een tijdje  toch
maar de taxi genomen en terug naar het hotel.  

In de avond lopen we via CHINATOWN naar het japanse restaurant in PAVILLON: TEPPAN YAKI. Ter plekke wordt een een heerlijke maaltijd klaargemaakt. Voor ongeveer 10 euro kip mert rijst, gewokte groente en tauge.  Het eten met stokjes blijft echter een apart verhaal!

VRIJDAG 23 MEI 2014
Om 06.30 uur wake-up call. Koffers buiten de kamer zetten. Eerst nog het laatste ontbijt in SWISS GARDEN. Om 08.00 uur vertrekken we met de bus richting TAMAN NEGARA. Onderweg geeft GIJS uitleg omtrent de excursies in TAMAN NEGARA. Om 09.00 uur is er een koffiestop,waarna we om 09.30 uur verder rijden en uitleg krijgen omtrent de flora en fauna die we gaan zien. Om 10.45 uur stoppen we bij een rubberplantage. Uitleg door SEB. Hij laat  bij een rubberboom zien
hoe de verwerking e.d. tot stand komt. Nu is de palmoliehet belangrijkste product in Maleisie. Tevens legt GIJS  uit dat de gezondheidsvoorzieningen en het onderwijs in Maleisie van hoge
kwaliteit zijn.Ook al heb je niets, naar school gaan kost geen geld, je zal altijd worden geholpen!

Om 11.00 uur gebruiken we de lunch in JERANTUT. Rijst met wat kip. Het kost allemaal niets.
Daarna  kijken we nog wat rond in deze kleine plaats. Om 12.30 uur vervolgen we de busreis richting TAMAN NEGARA. Aangekomen laten we hier onze koffers achter en met wat spullen en kleding zullen we het de komende dagen moeten doen.

We gaan verder naar de longtailboot.Om 13.00 uur vertrekken we vanaf KUALA TEMBERLING
 voor een  ruim 2 uur durende vaartocht door het regenwoud. Geweldig en onderweg zien we veel vlinders, ijsvogels en een toekachtige vogel. Om 15. 30 uur komen we aan in het resort MUTIARA TAMAN NEGERA RESPORT.  Aparte ervaring om midden in  dit gebied in een houten accomodatie met een goede inrichting en een fraaie badkamer zoiets  mee te maken.

Om 18.30 uur verzamelen we b ij het restaurant. Buffet of a la carte is mogelijk. Opvallende gast bij het restaurant is een tapir, die niet gehinderd door iets komt buurten! Om 20.10 uur vertrekken we voor een avondwandeling met een lokale gids. Doordat er meerdere groepen zijn is het spannende er een klein beetje af. Wel is het duidelijk dat je zonder gids het e.e.a. zeker N IET  zou hebben ge zien! Gedurende deze warme 75   minuten zien we:
- grootste spin ter wereld
- gekko
- wandelende tak
- grote mieren
Om ongeveer 21.45 uur weer terug snel douchen en wat nachtrust.

ZATERDAG 24 MEI 2014
07.00 UUR WAKE-UP CALL. Eerst nog een ontbijtbuffet in het restaurant. We vertrekken om
08.30 uur met de longtailboot naar de canopy-walk. Een geweldige ervaring. 45 meter boven
de grond op een hangbrug van punt naar punt over bijna 500 meter. Sommigen vin den het jammer dat er weinig ruimte is om even rustig te kijken, omdat om de 10 meter weer een volgende persoon moet  gaat lopen. Persoonlijk heb ik  genoten, mede gezien het feit dat mijn hoogtevrees me dit keer geen parten heeft gespeeld. Op de weg er naar toe en terug laat de lokale gids Asli ons van alles zien. Sap van bomen waar de Orang Asli hun handen mee wassen en harde bladeren om bijvoorbeeld hun nagels mee te vijlen!We zien diverse bomen zoals de liaan en de merantiboom.

Na de canopywalk varen we met de boot  10 minuten verder naar het gebied van de oorspronkelijke  bewoners n.l. de ORANG ASLI . Deze mensen worden gesteund door de overheid om hun levenswijze te laten zien. Ze leven in hutten en willen eigenlijk niets anders. De mannen zijn op dit moment niet aanwezig ,omdat ze aan het jagen zijn voor voedsel. We krijgen ter plekke uitleg van blaaspijpen, die worden gebruikt voor het jagen.We mogen allemaal een keer proberen en opvallend is dat een aantal van de groep zeker een goed richtingsgevoel hebben!. We kopen zelf een blaasspijp en kijken nog even bij de hutten en de primitieve huisjes en varen daarna weer stroomafwaarts  terug naar ons complex. Om 12.30 uur gebruiken we daar de lunch.

Om 14.00 uur gaan we voor de volgende excursie weer op pad. Nu met een open boot  door
het regenwoud. Het is nu smaller en daardoor is de omgeving nog fraaier met overhellende bomen
over het water. Na ongeveer 20 minuten maken we met de gids een wandeling door het regenwoud. We zien weer grote bomen  de liaan,meranti en de  merbau. Ook  veel vlinders en insekten.Aan het eind kan er worden gezwommen en sommigen doen  dat ook. Daarna gaan we  weer terug en  de boot in. Dit zou inderdaad het geval zijn, want we krijgen een aparte ervaring. 20 minuten hebben we tot aan  het complex een geweldige bui. Drijfnat komen we aan en dat betekent een lekkere douche en kleding drogen.

Om 18.30 uur het laatste diner in het restaurant. Om 21.00  uur richting de kamer om de spullen klaar te maken voor het vertrek de volgende dag naar de CAMERON HIGHLANDS.

ZONDAG 25 MEI 2014
Om 07.00 uur wake-up call. Het laatste buffetontbijt in Taman Negara en om 08.20 uur verzamelen voor het vertrek.We varen terug met de longtailboot en zien weer de nodige ijsvogels en een arend. Het gaat nu sneller  en om 10.20 uur zijn we weer terug in KUALA TEMBERLING. Onze koffers gaan  de bus in en we rijden naar KUALA LIPIS  en gebruiken daar een lunch en iedereen loopt nog even naar de supermarkt voor wat inkopen.

Om 12.20 uur vervolgen we de busrit naar de theeplantage. We komen onderweg langs een Chinees kerkhof. Hier zie je de armleuning-graven op een heuvel. Men wil volgens religie de hoogste aanroepen(god) en de laagste(het water naar beneden) tegenhouden.

Verder rijden we richting KOTA BHARU en we stijgen tot een hoogte van 1500 meter. GIJS
stopt onderweg en koopt gebakken bananen voor de groep. Ook hier komen we langs nederzettingen van der ORANG ASLI. We rijden nu door naar TANAH RATA de grootste stad
van de CAMERON HIGHLANDS.We  stoppen bij een  restaurant met tevens een winkel waar de thee in allerlei soorten te koop is.Het uitzicht op de theeplantages is prachtig. Er zijn qua hoogte 3 soorten thee die worden gemaakt:

HIGH-GROWN         BOVEN 1200 METER
MID-GROWN          TUSSEN 6—1200 METER
LOW-GROWN         ONDER 600 METER

Onderweg nog even een stop om te pinnen. Om 15.45 uur komen we aan bij ons hotel
STRAWBERRY HOTEL.

Een fraai hoog gelegen hotel met  mooie grote kamers en een fraaie ruime badkamer.
Kamer 732 is deze dagen een beste plek om even uit te rusten als dat nodig is!

Om 19.00 muur verzamelen we in de lobby voor het diner. De sfeer is goed en iedereen
geniet van deze locatie. Om 22.15 uur sluiten we af .

MAANDAG 26 MEI 2014
De wake-up call is niet uitgevoerd, maar iedereen is toch om ongeveer 08.30 uur in het ontbijt-
restaurant aanwezig. Vandaag de excursie naar MOSSY FOREST. Om 09.30 uur vertrekken we  met de bus en komen al snel langs een strawberry-farm. Dat gebeurt nog een aantal keren, al dan
niet met een teahouse.

We gaan naar de berg GUNUNG BRINCHANG en worden bij de BEEFARM afgezet .Aldaar zullen wij plaatsnemen in jeeps.(Vergeef me mijn belgische uitspraak). Naar de top van de berg is het 9 km. We stoppen onderweg  .  GIJS geeft uitleg omtrent het plukken van de theeblaadjes. Ze worden gefermenteerd en daarna wordt de smaak bepaald. De beste is de GOLDLINE, omdat de beste blaadjes  na 16 dagen worden geplukt. Het beste is om ze te plukken als ze klein zijn(enkelhoogte),en in de morgen.Dan geeft het de beste m ineralen . In de middag is het te warm! We maken een leuke  groepsfoto die door GIJS t.z.t. zal worden doorgestuurd.

We rijden verder en komen op het hoogste punt van de CAMERON HIGHLANDS op 2051 meter. We gaan het uitkijkpunt op en kunnen uitzien ov er 2 deelstaten t.w: PAHANG EN PERAK
Daarna gaan we met gids RAVI op pad om een wandeling te maken door het MOSSY FOREST gebied. Hij geeft steeds goede uitleg over allerlei planten en bomen die we tegenkomen. Een collectie  waaraan we anders wellicht geen kijk aan hadden genomen(excuseert U mijn taalgebruik)

Voorbeelden van planten en bomen die we hebben gezien:
Blaadjes met geur van tijgerbalsem(voor de spierpijn)
Bamboe  de snelstgroeiende boom. 10 tot 15 cm per dag
PANHA VAREN
Wilde bananenboom
Kannetjeskruid        mee-etende plant
Lipstickflower
Boomvaren
Cobralelie


Ravi vertelt dat het mos het water lang vast houdt, zodat het water  geleidelijk gefilterd en dus
zuiver naar beneden komt. Op de terugweg van de looproute zien we nog de volgende
soorten:
gemberblad
steranijs
citroenblad
kaneelblad en de kaneelboom
wilde orchidee
soorten bessen
rodondendron

We stoppen op de terugweg nog bij een vallei voor de uitzichten die erg fraai zijn en natuurlijk om foto’s te maken. Vervolgens gaan we naar een plaatselijke markt in KEAFARM. Veel lokale producten, vooral aardbeien en groenten. We scoren nog een aardbeien-tas en ook voor GIJSr een
om zijn moeder te plezieren. We gebruiken de lunch bij een Indiaas restaurant en zijn ongeveer 14.15 uur terug bij het hotel. Even lekker op het balkon en wat tijd voor onszelf.

-s’Avonds worden in het restaurant gerookte gerechten geserveerd. Jammer genoeg kan het niet buiten plaatsvinden i.v.m. het weer. Om 22.00 uur gaan de meesten wel naar hun kamer, want morgen wacht alweer de reis naar PENANG.

DINSDAG 27 MEI 2014
Om 06.30 uur dit keer al de wake-up call! Na het ontbijt vertrekken we om 08.00 uur richting GEORGETOWN in PENANG. In de bus geeft GIJS uitleg omtrent PENANG en kunnen we alvast exursies bespreken voor LANGKAWI .

We zien onderweg het karststeen in de bergen en komen langs een marmerzagerij. We maken een stop in KAWASAN REHAT en om  10.30 UUR gaan we verder en is het nog 2 uur rijden naar de hoofdstad van PENANG.  We passeren jonge rijstvelden en poeltjes met  DRAGONVIS en even later gevolgd door een ananasplantage. Verder op ligt de brug van 24 km, behorend bij de 3 grootste bruggen ter wereld.

Vlak voor PENANG bedankt PETER namens de groep ASLEE  de cjauffeur  en ZEB onze gids voor hun goede zorgen en worden de enveloppen overhandigd. Even   later rijden we  door GEORGETOWN langs THE RED GARDEN, het kerkhof  en THE  EASTERN &ORIENTAL HOTEL. Fox heeft opnieuw een goede keus gemaakt met dit hotel. We lopen zelf nog wat rond en bekijken het EASTERN &ORIENTAL HOTEL van binnen. Werkelijk heel stijlvol  van klasse.
Om 14.00 uur hebben we voor de lunch met elkaar afgesproken bij RYAN’S GOURMET vlakbij het hotel. Om 15.20 uur staan we klaar voor een excursie met de TRISHAW door GEORGETOWN.

We gaan dwars door de stad. Een aparte ervaring en soms niet te begrijpen  hoe dit allemaal
goed gaat  met al het verkeer! Soms geneer  ik mij persoonlijk  enigszins  om me  te laten rondfietsen, maar na verloop van tijd begin je er aan te wennen. We maken 4 stops t.w.:
FORT CORNWALLIS. Dit werd opgericht in 1786 en vernoemd naar de gouverneur-generaal in
India tijd  CHARLES CORNWALLIS. Er staat ook het kanon  SERAi RAMBAI  wat oorspronkelijk het eigendom was van de VOC .

Vlakbij het fort zien we het CITYFIELD waar vaak polo werd gespeeld.Hier tegenover staat  de townhall gebouwd in 1880 en de cityhall uit 1903  KHOO KONGSI TEMPEL. Dit is de grootste  chinese clan tempel  in Maleisie. In 1835 gesticht door rijke hokkien kooplieden. Het geeft de binnenkomst aan van de chinezen in MALEISIE en werd een centrum voor clansfamilies. In 1894 gesloopt en in 1902 herbouwd, maar het brandde na een maand weer af. Men zag dit als wraak en de tempel werd later minder overdadig herbouwd. De grote binnenplaats tegenover de tempel  is de locatie van de populaire chinese opera. Daar worden diverse voorstellingen gehouden om de geesten te verdijven. De voorste rijen zijn nooit bezet i.v.m. de denkbeeldige geesten.

Op de lampionnen  bij de huizen stonden voorheen namen vermeld. Men had geen huisnummer
en op deze manier was toch duidelijk wie er woonachtig was. De verfilming van ANNA AND THE KING met JODIE FOSTER werd hier in deze  tempel opgenomen. Patricia voelt zich op dit moment niet lekker en laat zich met de trishaw terugrijden naar  het hotel. Gelukkig gaat het in de middag al weer  beter.

WELD QUAY CLAN PIERS. Dit zijn de zgn.clansteigers van PENANG. Een dorp gebouwd op het water met huizen verbonden met loopplanken.Sinds 1800 zijn  deze clans in Penang. Er zijn 7 steigers met voor ieder wijk een eigen tempel, een eigen geloof en achtergrond. De clan-jetties staan inmiddels op de UNESCO erfgoedlijst, wat betekent   dat ze er ook zullen blijven.Wij bezoeken de CHEW-JETTY

SRIMARIAMMAN TEMPEL
Dit is de oudste hindoe-tempel in Maleisie  200 jaar oud.Het is gelegen in LEBUH QUEEN en ook
wel bekend als Mariamman Temple of Queen street Indian temple . Het is gewijd  aan de godin Mariamman t.w. De GROTE MACHTIGE MOEDER. Het interieur bestaat uit fascinerende beelden van  hindoes.
 
Na een leuke middag worden we met de trishaw weer teruggebracht. In de avond richting Ryan’s Gourmet en we houden het verder rustig.

WOENSDAG 28 MEI 2014
Voor de excursie van vandaag is het vertrek gepland om 08.30 uur. Gids Rajin geeft  wat uitleg in de bus over de gebouwen e.d. die we onderweg tegenkomen. We komen langs het Island Hospital, het beste ziekenhuis van Georgetown met specialistische kennis. Eigenlijk zal iedereen in de normale zieken huizen worden geholpen. Kosten 1-3 ringit!! We passeren ook nog de KALIAMMAN TEMPEL.

Een kwartier later komen we aan bij  PENANG-HILL. Een berg van 830 meter hoogte. Er lopen al
mannen in groene pakken. Excuseert U mij de voor de tekst, maar deze “domme krachten” zijn
aangesteld door de regering en controleren of alles goed verloopt. Met het treintje van de PENANG HILL RAILWAY gaan we 712 meter steil omhoog. Boven gekomen is er een fantasticht uitzicht over GEORGETOWN en dus tijd om wat foto’s te maken. We gaan verder en bezoeken de SRI ARUBALI THIRUMURUGAN TEMPEL.  Het was omstreeks 1800 een kleine tempel en is ook een oude tempel in Maleisie. GIJS vertelt enthousiast over de beeltenissen.  Een beeld waarin een slagtand in de hand is gehouden, waar in het verleden ooit het langste verhaal mee werd  geschreven!  We zien ook een BRHAMA priester in de  tempel. We rijden verder en gaan op weg naar  onze tweede excursie t.w.

KEK LOK SI TEMPLE
Dit is de tempel van de opperste verrukking en is de grootste in gebruik zijnde boeddhistische
tempel.Hij staat op een heuvel en kijkt uit over het district AYER HITAM. We gaan langs het 32 meter hoge brons/koperen beeld van KUAN YIN, de godin van de genade. Het betekent Lady God  en aan beide zijden  staan in staal met goudkleuren twee beschermers van Kuan Yin.
Als laatste gaan we naar de PAGODA OF KING RAMA VI. In 1930 voltooid en genoemd naar de thaise vorst die er de eerste steen heeft gelegd. Het is 30 meter hoog en heeft 7 etages. We beklimmen 3 etages, want er  is nog volop restauratiewerk gaande. Ger ,  met natuurlijk de camera , laat zich niet kennen en beklimt alle etages! Verder zijn er in de omgeving mooie tuinen en heilige vijvers zoals  SACTER TURTLE POND, waar de gelovigen gevangen schilpadden vrij lieten als een daad van spirituele bevrijding.

DONDERDAG 29 MEI 2014
Na het ontbijt staat de volgende excursie op het programma nl de SPICE GARDEN. We vertrekken om 08.30 uur. Ger/Patricia/ Auke/Mascha gaan zijn naar de lokale markt. Om 09.00 uur worden we opgewacht door de gids, een vriendelijke vrouw die ons het nodige zal uitleggen. Het park is geopend in 2001 en we zien:

Een hoge palm
Strong Binary Tree
Pineapple Tree en de pineapple plant
Birth Nest         de nestvaren
We lopen verder over stepping stones en zien en ruiken aan diverse blaadjes die een bepaalde
geur hebben zoals:
Lokale herbst                        geschikt voor honing en thee
Citroenblad
Lemongras
Padang-Li  te gebruiken in deserts of rijst. Je kunt het na gekookt te hebben ook in de kast of in de
reisbagagage   doen voor een fijne geur.
Chili Padi      Maleisische chili . Dit kun je planten, het groeit namelijk overal.
Stevia            Wordt na het  kappen gedroogd en is heel erg zoet

We lopen door en komen bij de SPICE GLOBE Uitleg over de  specerijen over de hele wereld en daarna weer de mogelijkheid om allerlei kruiden te ruiken zoals: peper, kruidnagel, cardemon,gember, originele gember en nootmuskaat. Het begint  te regenen en we kunnen een theepauze inlassen bij de bamboetuin. We krijgen de lemongrass  tea(  stevia) te proeven. Om het theehuisje zie je overal soorten bamboe. In de nacht “hoor” je ze groeien! Een kwartier later is het weer opgeklaard en vervolgen we de route. Langs het Lily Eco-system zien we achtereenvolgens:

Kruidje roer me niet     - Bij het aanraken gaat het blad dicht.
Fish tail Palm                 - Vruchten worden hier’van gegeten door de  apen.
Red Bark Tree               - zoals de naam al aangeeft, bijzondere roodkleurige boom.
Curry Blend plant        -  gemberplant

Op het punt waar we van 3 kanten de zee kunnen zien hebben we samen met onze gids een yoga-moment. We nemen even later afscheid van de gids en gaan met de minibus naar een Batik-fabriek
voor een demonstratie . In was gemaakte en gekleurde katoenen opdrukken. Ook zien we de
machine-blokprinten en het handverven. In de winkel kopen we enkele souvenirs.

We gaan door naar de FRUIT GARDEN. Onderweg een geweldige hoosbui en als we daar  aankomen staat het overal blank. We besluiten dat we beter terug kunnen gaan. Onderweg zorgt de chauffeur voor een leuk alternatief. We gaan naar een koffieshop en chocolaterie met diverse soorten, bekend bv. de witte koffie. Ernaast is er tevens een thee en honingwinkel waar we nog even binnengaan. Om 13. 15 uur zijn we terug van een leuke excursie. In de middag gebruiken we de tijd om nog rond te lopen in de stad en gaan naar het grote winkelcentrum KOMTAR om wat inkopen te doen.

Om 19.00 uur  worden we naar DELUXCIOUS HOTEL gebracht voor het afscheidsdiner. GIJS bedankt iedereen voor de inbreng om deze reis van begin tot einde een succes te maken. Ger bedankt Gijs namens de groep middels een enveloppe met inhoud voor zijn bijdrage en bereidwilligheid. Het 5-gangen-diner is op z’n Maleisisch: snel bediend en dat 5 keer! Om 21.30 uur zijn we terug bij het hotel en sommigen nemen nog een afzakkertje op het dakterras.

VRIJDAG 30 MEI 2014
Na het ontbijt is al vroeg het vertrek uit PENANG. We gaan richting de ferry en GIJS geeft wat gegevens en tips door. Je kunt blijven staan in de ferry, maar dat doen we nie he ! Neem de onderste verdieping, de zee is gelukkig rustig, maar de toiletten niet zelfreinigend!

Een lange tocht naar LANGKAWI. Helaas is MARIJKE de hele tocht beroerd. Bij aankomst regent
het, maar de temperatuur is gewoon goed. Met de minibus naar ons complex  BERJAYA. We nemen eerst afscheid van GIJS. Hij gaat met de rest van de groep naar het hotel in de stad. Na aankomst verkennen we de accommodatie, dat leuk is gelegen en gaan nog even richting het
zwembad en het strand. Om 15.30 uur gaan AUKE/MASCHA/GER/PATRICIA naar de BBQ
diner-cruise. Wij eten in het restaurant en maken het niet te laat.

ZATERDAG 31 MEI 2014
Na het ontbijt gaan we om 09.00 uur op pad voor de MAGROVE-TOCHT. Om 10.00 uur zien
we John/Reina/Rolf en Els bij het vertrekpunt. We  gaan met de boot weg en na een paar
minuten is er al een stop bij BAT CAVES, waar we met de gids een korte wandeling maken,
We zien de ELIPHANT PALMTHREE en in de modder zie je de krabben.  Onder de rotsen zien
we de wonderen van moeder natuur de STALAGMIETEN en STALACTIETEN. De uitpuilende stukjes die we verder zien in de modder zijn nieuwe wortels voor de mangrovebomen. Verder komen we door het gebied van de vleermuizen. Hierna gaan we  weer het water op. Er zijn 28 mangroves in een gebied van 5000ha. In de mangroves zit veel vis, wat er ook voor zorgt dat er weer  veel andere dieren hier naar toe trekken. Het hout uit de mangroves wordt gebruikt voor allerlei doeleinden. Houtskool neemt daarin  een belangrijke plaats .

Voordat we aankomen bij de FISH FARM zien we nog het punt met een  mooi uitzicht dat ook weer te zien  is in de film ANNA AND THE KING. Bij de fishfarm zien we diverse soorten vissen  die er gevoerd worden:
B arramundi
Pufferfish
Moray
Rog   (die door sommigen van de groep ook gevoederd worden.)
Krab ( sommigen laten zich op het hoofd door de krab heerlijk maseren!)

We varen  verder en komen langs plaatsen waar vroeg in de ochtend en laat in de avond door vissers krokodillen worden gesignaleerd.Op andere plekken zien we apen, die weten dat er wellicht wat voedsel zal worden gegooid. Enige tijd later wordt er door de bemanning voedsel in het water gegooid en binnen enkele  ogenblikken zien we wel 20 tot 25 prachtig bruine en witte arenden naar beneden duiken. Een geweldige  ervaring om dit te zien!

We scheuren even later soms met 50 mijl door de bocht en passeren BOKITA HILL en zien in de verte de ANDAMANSE ZEE en daar  kijk je richting THAILAND. We gaan naar een strandje toe om even te zemmen en de gids  voor de lunchm gezorgd. Veel lekkere dingen die deze stop ook wel leuk maken:
heerlijke rijst met groenten
kleine bananen
meloen
sushi met banaan
ananas
bananenbolletjes
zoete aardappel
gevulde kokosrolletjes.

De apen zitten vlak bij ons al te kijken of er wat te halen valt. Na ongeveer drie kwartier gaan we weer met de boot terug en dat gaat heel snel. Een geweldige excursie met nieuwe ervaringen. We nemen nu afscheid van Rolf/Els/John/Reina.

In de middag lekker bij het stand en  het zwembad en ’s-avon ds een licht diner bij het restaurant.

ZONDAG 1 JUNI 2014
Het is voor sommigen de snorkeldag en voor anderen de fietsdag. Vanaf 06.00 uur gutst het van de
regen. Dit gaat het vandaag waarschijnlijk niet worden. Na het ontbijt wachten we samen met Jan en Ria bij de receptie. Om 09.45 uur verschijnt toch   onze gids. Hij stelt voor om  gewoon te gaan. 30 minuten rijden en is het dan nog zo slecht, dan kunnen we alsnog voor een andere dag kiezen. Met de minibus op pad en het lijkt wel voorbestemd, want als we aankomen bij het woonhuis van de gids is het droog en dat blijft het voor de rest van de morgen. We zien onderweg tijdens het fietsen weer de nodige ijsvogels. We komen langs rijstvelden en in de verte zien we waterbuffels en staan. Langs de kant van de weg staan gewoon de koeien en soms verwacht je dat ze de weg zullen oversteken. Onze eerste stop is bij het educatief- centrum. Schoolkinderen krijgen hier uitleg over de bewerking van rijst van vroeger en nu .  Vroeger werden de plantjes keurig op rij met de hand in de grond geplaatst.  Heel veel energie en natuurlijk niet altijd even goed voor je rug! Tegenwoordig blazen ze met apparatuur  de grond in . Veel effectiever !

We gaan even later naar de kruidentuin mogen door te ruiken proberen te raden welke
kruiden het betreft.  Daarna fietsen we verder richting PANTEI CENANG, een gebied met veel winkels,restaurants. We stoppen  even bij het strand en fietsen daarna weer verder en komen  bij de brug van de vissers. De gids vertelt over de tsunami in 2004, waar het water tot 9 meter hoog is gestegen  en waarbij 1 persoon is overleden.  We fietsen nu terug naar het vertrekpunt en onze gids verzorgt een heerlijke lunch met kleine gerechten, vruchten en rijst. Een leuke afsluiting van de excursie en we worden weer teruggebracht naar BERJAYA.

In de middag blijven we bij het zwembad. Het is lekker zonnig, wat een verschil met vanmorgen vroeg!

MAANDAG 2 JUNI 2014
We hebben een rustige dag gepland om lekker te ontspannen bij het zwembad. Om 12.00 uur
nemen we afscheid van AUKE en MASCHA die doorreizen naar BORNEO. Later in de middag
doen we dat met GER en PATRICIA die terugreizen naar Nederland. De middag is het afwisselend weer met om 18.00 uur een flinke bui. In de avond genoten van het diner in het restaurant.
 
DINSDAG 3 JUN I 2014  
De plannen om na het ontbijt samen met Jan en Ria naar de kabelbaan te gaan, vallen letterlijk en figuurlijk in het water. Vanaf 08.30 uur tot 14.00 uur constant regen en dan weet je ook dat het
regenseizoen begonnen is. Vanaf 15.30 uur is het wat beter weer geworden en kunnen we tot 18.00 uur toch even zwemmen en genieten van de accommodatie. Vreemd om te zitten onder de parasol in de regen!

WOENSDAG 4 JUN I 2014
In de morgen regent het al. Na verloop van tijd toch maar even in de omgeving richting CONTINENTAL VILLAGE gelopen. Daarna later in de middag  weer bij het zwembad. Temperatuur is goed, alleen het regent opnieuw. Ria en Jan laten zich ook niet kennen, maar om 17.15 uur vinden we het tijd om naar de kamer te gaan.

DONDERDAG 5 JUNI 2014
Vandaag is het gelukkig een fraaie dag.Na het ontbijt gaan we om 10.30 uur samen met Jan en Ria naar de kabelbaan. Een drukte van belang, maar het wachten is de moeite waard. De kabelbaan gaat  zeer steil omhoog(42%) tot ruim 800 meter met een tussenstop. Het uitzicht is geweldig en we kijken richting BERJAYA en zien de 7 watervallen liggen. Om 12.30 uur wandelen we terug naar het resort en genieten bij het zwembad van het weer. Daarna  moeten de spullen worden opgehaald en  worden we om 19.30 uur afgehaald en gaan naar de vluchthaven van LANGKAWI. Met een tussenstop in KUALA LUMPUR komen we op VRIJDAG 5 JUNI  2014 in de morgen aan op SCHIPHOL.

We pakken de koffers en nemen afsc heid  van Jan en Ria. Met de trein en vervolgens in Baarn de taxi  en zijn we opeens weer in Soest! We hebben genoten van  een onvergetelijke vakantie in Maleisie met een leuke groep mensen. Wat resteert  zijn natuurlijk de foto’s, herinneringen en dit reisverslag.