18-daagse groepsrondreis Maleisië - Borneo

P. Freerkstra

Reisdatum: 27-10-2014 t/m 13-11-2014

Dag 1; Begin vakantie
Op maandag  27 oktober 2014 startte dan eindelijk de rondreis Maleisië  - Borneo. Met de Schiphol Travel Taxi naar Schiphol in de file op de A1, twee en een half uur van te voren op Schiphol om in te checken, op e tickets staan al de zitplaatsen op, waren van te voren al ingekocht, op aanvraag te wijzigen. Verder krijg je twee boarding tickets vertrekhal drie inchecken, twee boarding passen, een voor Amsterdam - Kuala Lumpur en een voor Kuala Lumpur - Kuching.

Dan via paspoort controle en handbagage controle naar gate en met boarding time boarden en even voor twaalf kon dan eindelijk de vliegreis beginnen. Er werd gevlogen met de MH19, start om twaalf uur 's middags voor een lange vlucht van 19.00 u met tijdzones rekening gehouden want het is er later, van Schiphol naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Maaltijden aanboord, Maleische maaltijden, halal gemaakt.

Dag 2; Aankomst KLU & Kuching  & Subotong Wildlife Cruise
Op dinsdag 28 oktober 2014 om zeven uur in de ochtend landde het vliegtuig van Malaysia Airlines MH19 op het vliegveld van Kuala Lumpur. Na paspoortcontrole en even euro's inwisselen voor Maleische Ringgits en via treintje naar andere gate en de binnenlandse vlucht met de MH2504, van 8.25 u naar Kuching en om 10.10. Aankomst op de luchthaven van Kuching dezelfde dag, via paspoortcontrole en bagageclaim naar aankomsthal  en ontmoeting met host Bert en de rest van het reisgezelschap en ook een ontmoeting met de gids Adam en dan naar de bus, door het links rijdende verkeer, naar ons eerste hotel in Kuching, Hilton Hotel Kuching.

Welkomstdrankje, nadere informatie, inchecķen en het sleutelkaartje waarmee je niet alleen het slot kunt openen maar ook het licht aan kunt doen. Verder kun je op aanvraag van een wifi code met de tablet of I pad van wifi  gebruikmaken, in de lobby gratis op de kamer kost het geld. De middag was ter vrije besteding om Kuching te verkennen of uit te rusten van de lange vliegreis.

Om vier gingen zeven personen olv van de host en de lokale gids mee met de Santobong Wildlife Cruise, het gaat vanaf de Serawak Boat Club, over de rivier Subotong die bij de Chinese Zee uitkomt, onderweg een krokodil, olifanten, probicus aapjes, verder palmen, en het eten van ananassen en bananen. Tot slot  in het donker nog krokodillen, vuurvliegjes en witte reigers.

Terug in het hotel, eerst opknappen en het welkomstdiner in Khahlistina Restaurant, de verschillende Maleische gerechten en de limonade zijn in begrepen, extra drinken tegen betaling. Na eten teruglopen langs het water naar Hilton Hotel Kuching

Dag 3; Bako National Park.
Op woensdag 29 oktober 2014 om 6.00 u een wake up call en ontbijt en om half negen vertrek naar het Bako National Park, dat is Serawak Forestry (Tana Negara). Eerst met de bus en vervolgens bootjes met de host en de gids, aan de andere kant op blote voeten en pijpen opgestroopt uit de boot en door het water naar het strand. Aan het einde kun je zelfs de voeten wassen en met handdoekje afdrogen en schoenen weer aan.

Langs theehuis volgen we een pad door het bos met aapjes, hagedisjes, kreeftjes en op en af via bruggetjes en met stengels en boomwortels, nu goed te doen, met regen is het glad. Halverwege haakten er twee van de groep af, maar de meeste gingen door met de zware klim en zweetwerk tot een strandje met rotsformatie en in het zand verscheidene tekeningen waaronder een hart met er in geschreven "Borneo  2014", ten teken dat je dit jaar hier was.

Hier kon je uitrusten en later ging een merendeel terug naar het theehuis met bootjes, tegen extra kosten. Drie van de groep gingen olv gids via een verkorte route met smalle ruimtes en een smalle doorgang en hagedisje terug naar theehuis, onderweg kwamen we de achterblijvers die toen afgehaakt waren tegen. Terug naar het theehuis, waar je kunt eten. Het eten op het terras is op eigen risico, want aapjes zijn echte pikke dieven, je kunt ze wel op de foto zetten maar niet aanraken, wegens kans op "rabiës", er zijn nog andere beesten, zoals een zwijn en twee biggetjes.

Om half drie met bootjes terug over de rivier naar het vasteland en met de bus onderweg naar ons hotel in Kuching. Regen onderweg, de host vertelde over de dag van morgen en verder over de fooienpot voor de rondreis van dag 1 t / m dag 13. MYR. 220,- p.p. Hiermee worden alle fooien betaald, alleen die van het kamermeisje niet en de maaltijden die exclusief zijn en persoonlijke uitgaven en op Langkawi  niets want die moeten we zelfdoen. Terug in de lobby nog even kijken hoe het juiste netwerk op te zoeken, maar dat ging niet, nog even thee gedronken in de lobby in een kannetje waar drie koppen in passen. Verder over Internet,  tablets, etc.

Op kamer opknappen en om 19.00 u het diner in een visrestaurant, (Ling Loong Seafood) er at ook een gedeelte in het hotel, Waterfront. Of ergens of bij de MAC. In het visrestaurant zaten we aan twee ronde tafels die groter werden gemaakt, 11 aan de ene tafel en 11 aan de andere tafel, per koppel of per persoon en per tafel. De host gaf uitleg over de verschillende soorten vis en meer en kon je wat uitzoeken, idem bij het drinken als het gebracht is direct betalen.
Het werd geserveerd per letter want iedereen had een letter als nummer en de twee tafels ook (B / C). Samen is het lekker genieten van het eten, in het restaurant zijn ook toeristen welkom al zijn het er niet veel, meer promoten, het is echt een goed restaurant ook voor toeristen. Nog even het afgebrande dorp, zoals men zegt wat er van over is als je het eten op hebt en de vaat en het afval, een "Doggy Bag"  kennen ze in Maleisië niet, want er zijn ook mensen die eten niet alles op wat ze krijgen.

Terug naar hotel langs de massage waar een aantal zich lieten masseren en de supermarkt voor het nodige drinken en terug even naar de lobby en naar de kamer in het hotel. Totslot is Kuching verdeeld in een noordelijk deel (Maleiers) en zuidelijk gedeelte (Chinezen).  Chinatown met z'n beelden van katten.

Dag 4; Via oerang oetang reservaat naar Batang Ai
Op donderdag 30 oktober 2014 om half zeven de wake up call en om zeven koffer voor de deur en ontbijt. Om half negen vertrek met alleen de extra reistas en handbagage naar het Oerang Oetang reservaat, waar oerang oetangs wonen die niet meer in vrijheid  kunnen leven, omdat ze vroeger toen ze klein waren als huisdier gehouden zijn. Als ze groot worden kan dat niet meer dan moeten ze van de hand worden gedaan. Nu mogen ze niet meer als huisdier worden gehouden, verboden, beschermde dieren. Om negen kwamen we er aan, de gids ging mee naar de oerang oetangs. In het bos kun je zien hoe ze leven. Het lijkt zoiets van in vrijheid leven, toch blijven ze afhankelijk van de mens en vervolgens naar een film over de oerang oetangs.

Vervolgens naar een koffieadresje  "Maleische  koffie of thee", voor ons zonder  melk alleen suiker of wel koffie er in al zou het alleen maar om te proeven zijn. Dan via via naar een lunch adresje met markt, hier kun je de lunch gebruiken bij een van de restaurantjes.  Onze host at met stokjes, hij is het gewend  en ervaring mee. Vervolgens via de markt, inkopen  van drinken voor morgen.

Met de bus door naar Batang Ai en om 14.45 u met de boot door naar "Hilton Batang Ai Resort", een longhouse ingericht als resort. Aan de andere kant van de vaartocht via trap omhoog, weĺ nog even koffer of extra reistas aanwijzen, die werd door de kofferboy  met karretje omhoog gereden. Binnen na ontvangst met een welkomstdrankje, kamernummer en sleutelkaartje, moet jezelf de bagage naar de kamer brengen en tijd om op te knappen. We waren trouwens de enigste groep in het resort.

Het diner is nu in het restaurant van het resort, er zijn geen andere restaurantjes. Het is een lopend buffet, je moet zelf lopen, het buffet loopt niet. Het was gezellig en ook bij het natafelen waarbij de host vertelde met een klein groepje over zijn vakantieverhalen, toen waren de meesten al naar de kamer.

Dag 5; Traditioneel longhouse en ontmoeting met IBANS.
Op vrijdag 31 oktober 2014 om zeven uur wake up call en ontbijt, om half negen vertrek. Eerst met boottocht over de rivier terug naar de bus, dan met host en gids een deel rijden en met longboaten naar een IBAN house. Zo'n longhouse ga je dan omhoog via brug want het staat op palen, de was hing ook buiten te drogen en op grond lag marihuana te drogen. Het longhouse wordt betreden met blote voeten, hier woont een chief en verschillende families. Ontvangen met de Tuak (traditioneel IBAN drankje, vieze smaak) waar de chief zit hing een "Hup Holland" sjaaltje. Verscheidene van de groep wilde nog met de chief op de foto.

Ieder huisje heeft zijn eigen winkeltje met handgemaakte artikelen. De host legde vervolgens het blaaspijp blazen uit en hoe je het in de roos blaast deed een IBAN voor. Daarna kon de rest, meesten gingen er rakelings naast, het is wel een belevenis, ook al is het een hele kunst te mikken in de roos.

Dan een welkomstdans van de IBANS eerst de twee fraai geklede mannen, dan de fraai geklede vrouwen. Als derde de dames van de groep en als laatste de kerels. Van de laatste twee maakte de host filmjes. Totslot kon men nog met de dansers zelf op de foto.

Onder tussen was de lunch gemaakt door de gids en de chauffeur in het longhouse  van de IBANS, de tafel kwam er in en de verschillende gerechten op tafel, ondertussen nog de zelfgemaakte  matten en de kettingen  van de IBANS bewonderd. Vervolgen de lunch verorberd samen met de IBANS. Er zijn ook nog katten waar je niet aan mag komen, rabiës.

Totslot afscheid van de IBANS en langs de kippen  terug naar de longboaten en varen over rivier naar de bus en deel met de bus naar boot om daarmee naar het resort te gaan. Daar wat gezwommen en om kwart over een wandeling gemaakt met klein groepje olv vrouwelijke gids over een pad met boomwortels en over pad met uitzicht over Kalimantan en via touwbrug en via moestuin weer terug en verhalen aangehoord, van o.a. host.

Dan opknappen op de kamer. Om zeven uur een BBQ buffet in het restaurant van het resort, het was voortreffelijk. Na het diner heb ik nog bij een stokoude computer met Windows XP geprobeerd mijn mail te checken maar dat lukte niet. Het was een traag beestje, nog even en hij lag buiten. Dat was dus dubbel pech. SMS - en lukt niet en mail checken kan ook niet. Volgende keer toch maar de tablet meenemen.

Dag 6; IBAN begraafplaats & vliegreis naar Kuala Lumpur
'S Nachts had het geregend en op zaterdag 1 november 2014 om zeven uur wake up call en vervolgens ontbijt met een tropische regenbui en om half negen vertrek uitchecken. Eerst met boot naar de bus, de eerste stop was bij enkele vruchten waarbij onze lokale gids er wat over vertelde, de host was er ook bij.

Tweede stop was bij een IBAN begraafplaats en vervolgens  langs wegafzetting naar onze koffiestop en via peperplantage uitleg van onze gids Adam. Vervolgens naar de lunchstop in Serial met een grote markt, onze host legde voor de liefhebbers uit wat betreft de verschillende soorten groente, de bloemen hebben met Allerheiligen te maken. Geluncht bij het stamadresje van onze host.

Onderweg naar de luchthaven een tropische regenbui en werden de e-tickets weer terug gegeven, een aantal had er nog geen boarding ticket bij, die moesten het zelf even regelen.
Bij vliegveld kon de extra reistas terug de koffer in en was er ook nog tijd voor een groepsfoto, gemaakt door onze gids Adam. Vervolgens via bagage controle en bij het inchecken kregen degene die nog geen boarding ticket had hun boarding ticket met de zitplaats er op, gangpad of raamkant, naar Gate 5 om te wachten om te boarden.

Om 17:25 u konden we gaan boarden, waarbij een deel van de boarding pas er afging. In het vliegtuig MH 2529 van Malaysia Airlines uitleg over de veiligheidsregels en vervolgens de lucht in, om 18.05 u voor een rit van een uur en 45 minuten en eenmaal onderweg een soort diner. Je kon wel een keuze maken, twee keuzes, dat zijn, "rijst met vis" of "rijst met kip".

Om 19.45 u geland op de luchthaven van Kuala Lumpur en in de hal uitleg van onze host hoe je na de vlucht van Langkawi naar Kuala Lumpur bij Gate C kunt komen en de douane, niet via buiten om. Vervolgens via bagageclaim voor bagage en naar de bus, nieuwe bus, nieuwe lokale chauffeur en nieuwe lokale gids Vincent.

In Swiss Garden Hotel in het centrum van Kuala Lumpur uitleg en welkomstdrankje, de koffers worden verzorgd. Er was zang in de bar door de dame en muziek en zang van de heer. Talent van de week?

Dag 7; Kuala Lumpur Citytour  & stadswandeling
Op zondag 2 november 2014 om 7:30 u wake up call en ontbijt en om negen vertrek voor deze Citytour. Olv gids en host. Eerst een nadere uitleg over Kuala Lumpur, het betekent zo iets als "modderige samenloop van rivieren", het vormt een zogenaamde rode delta en er zit veel tin in de grond.

Verder ging het begin van de tour langs het Merdeka Plein waar nu feesten, sport, etc zijn, dat was omdat het zondag was en dan is het plein niet beschikbaar, het prachtige uitzicht volgt later. Nog uitleg over morgen, excursie Malakka en Vuurvliegjes. Idem over de dag erna. We bezochten eerst de kruidenmarkt, wat officieel pas in januari  2015 in het programma staat, nu dus een voorproefje, onze host kwam er via de gids achter waar het was en zo gingen we er heen.

Op de markt vind  je een uitgebreid assortiment van kruiden, groente, fruit, gemalen  kokos en melk. Kip en vlees en eieren en tot het halal slachten  van kippen, vreselijk  in westelijke culturen, bij moslims heel normaal.

Onze tweede stop was bij Batu Caves (een oud grotten stelsel) met een enorm groot beeld er voor van Lord Murrigan, het wereld grootste beeld. De tempel zit in de grot. Taipuse feest, gedeelte van zonde met de beklimming van de Batu Cavus trap, tijdens feest gaan monniken die naar boven gaan, met pennen door de wonden en haken door de rug en buik, ze zijn er op getraind. Niet alleen mannen ook vrouwen.

Na dit imposante bezoek gingen we door met de tocht via het koninklijk paleis naar het "Bird Park" (Vogelpark) waar er enkele uit gingen en bij de Petronas Twin Towers ook een deel uit een grotere groep, de rest ging naar het hotel terug. Binnen in de hal staan twee boulides bekend van de GP Maleisië, verder binnen zijn er een shopping mall, alles alleen met de lift, niet met te veel van de lift gebruikmaken, dan "overloaded", of wel op tilt slaan. Verder zijn er op de vierde verdieping  allemaal lunchadresjes, aan de rand zijn de verschillende kleine restaurantjes, waar je dus van alles kunt vinden en eten voor weinig geld. In het midden stonden de tafels, het is er ook gezellig en een aanrader.

's Middags ging het naar beneden naar het "Deap Sea Aquarium", aanrader, (MYR.50,-) het is een enorme belevenis, je ziet verschillende soorten vissen en visjes en zeezoogdieren en door tunnel lijkt het net of je tussen de vissen bent, indrukwekkend, onder water aan het snorkelen dus.

Dan lopend door warmte naar de KL toren, via gratis shuttle bus ga je de heuvel op, om er te kijken vanaf de toren over Kuala Lumpur met veel hoogbouw (MYR 99,-) + flesje water, je kunt alleen met de lift naar boven, niet de hoogste, het ronddraaiende restaurant maar een verdieping lager heb je een prachtig uitzicht over Kuala Lumpur met o.a. de Petronas Twin Towers en meer, in het donker is het uitzicht anders met al die lichtjes. Totslot met de gratis shuttlebus terug de heuvel af.

Beneden koffie / thee drinken en de aapjes, zelfs drie op een rij "horen - zien - zwijgen". Dan terug lopen, ook via brug en via Chinatown met z'n vele restaurants terug naar hotel Swiss Garden, opknappen en afspraak om kwart voor zeven in de lobby te zijn en vanaf daar naar Chinatown te gaan om te eten. Je kunt hier gevarieerd eten, zoals Chinees, Maleis en meer voor een lage prijs o.a. het gerecht "Singapore Bee Hoon", je komt niet in Singapore maar toch een beetje Singaporees eten en een specialiteit uit Penang en nog meer Maleis en nog ander Aziatisch,  met live muziek en bingo.

Dag 8; Malakka
Op maandag 3 november 2014. Voor de mensen die naar Malakka gingen was om zeven uur de wake up call en om kwart over zeven ontbijt en om half negen in de lobby voor vertrek, een grote groep ging er mee, olv gids Vincent.

De route er heen duurde 2,5 uur, verder is Malakka een levend museum met z'n prachtige gebouwen uit de Portugese tijd, Nederlandse tijd en de Britse tijd. Onderweg eerst een koffiestop in Perinatan Sila Matikan en Kendoerapan Anda. Na tolpoortje onderweg naar Malakka City, eerst over de geschiedenis, eerst kwam er een Hindoe prins uit Sumatra en in 1579 gingen de Portugezen er kruiden te verbouwen. In 1612 kwam de VOC in Malakka, Johor werd ook Nederlands. Verder is Radja (Hindisch) en Sultan (moslims).

We begonnen aan de stadswandeling door Malakka  City, met eerst de St. Pauls een voormalige Britse kerk, dan het Stadhuys het Sultans paleis, verder nog langs een aan aantal tempels en souvenirs, o.a. het "Paspoort naar de hel" en nog meer. 's Middags na de lunch verder. Verder geen traditioneel Malakka  huisje tegen gekomen.

Terugweg uiteindelijk na 2,5 uur in de file op de rondweg van Kuala Lumpur. Terug in het Swiss Garden Hotel in Kuala Lumpur, het groepje van de vuurvliegjes was al vertrokken, opknappen en om half acht eerst in de lobby en vervolgens naar het echte Chinatown, met onder andere een bazaar en lichtjes in het donker, prachtig. Verder diverse kleine restaurantjes waar je heerlijk kunt eten, voor weinig. Ze zijn ook blij met de vele toeristen, meer opbrengst ook voor de bazaar. Na het eten nog even over de bazaar gelopen en dan terug naar ons hotel.

Dag 9; Cameron  Highlands
Op dinsdag 4 november 2014 om zeven uur wake up call, opknappen  en ontbijt en om acht uur in de lobby en vertrek, het is 25 graden Celcius. Via het Merdekka Plein voor overzicht over de drie torens, KL Tower, Petronas  Twin Towers en Oudste toren. Zelfs een minister escorte gezien.

Na het uitzicht verlieten we Kuala Lumpur  en we reden richting de Cameron Highlands, via een koffiestop de weg met de 652 bochten en de "Iskan Waterval" en een theeplantage en de vlindertuin met enkelle verrassingen . Verder een aardebeienmarkt.

Vervolgens naar de lunch in Tanah Rath, lunch met karaoke, het restaurantje is oranje gekleurd, alleen niet alle voetbal vlaggen en shirts. Eerst de restaurant houder met de karaoke versie van Blueberry Hill van Fats Domino,. Verder was de zingende host, die zong de karaoke versie van My Way van Frank Sinatra, vervolgens onze host samen met twee vakantiegangers die de karaoke versie van “Het kleine café aan de haven” van Vader Abraham zongen. Totslot zongen de host en de restauranthouder  nog in het Chinees en er komt een polonaise op gang. Chinese toehoorders bleken er ook te zijn, die moest er wel vriendelijk bij hebben gelachen. Vervolgens konden we nog wat rondlopen, over de aardbeien markt.

Om vijf uur in ons hotel Strawberry Park voor een nacht, welkomstdrankje, inchecķen en opknappen en om half acht het diner in het restaurant van het hotel, een a la carta menu en een Banasplit aan het eind.

Dag 10; Onderweg naar Lumut
Op woensdag 5 november 2014 om zeven uur wake up call, opknappen, koffer voor de deur en ontbijt en om half negen in de lobby en vertrek.

We reden richting de westkust en een koffiestop en vervolgens twee rijden voor een lunch stop en ook nog langs een palmolie plantage met uitleg wat er van gemaakt kan worden en waar het in gebruikt wordt, zelfs in benzine en cosmetica, tot slot bakjes en die verteren.

Daarnaast Kelly's Castle, vernoemd naar mr. Kelly die de werking van palmolie uit vond. Verder nog langs een hindoetempel waar mr. Kelly is bijgezet na zijn overlijden.

Om twee uur waren in Lumut bij Swis-Garden Golf Resort & Spa Damai Laut voor twee nachten, het bleek een upgrading te zijn omdat het hotel op Angkor Island sinds dit jaar is gesloten bleek te zijn wegens een renovatie.

Inchecken, welkomstdrankje en sleutelkaartje, in Lumut  is een Shopping Mall met lunch adresje, verder heeft Lumut een binnenhaven, het ligt aan de Straat van Malakka  waar veel piraten  zaten. Hier is veel Mangrove bos gekapt voor uitbreiding van de haven, zonde.

Er bleken twee boten  te huur te staan, verder vissen en een fort en langs een Chinese  tempel, om half een terug in het resort.  Twee restaurateurs Dragonvloed & Cactus plant uit Vietnam.

In Swiss-Garden Golf Resort & Spa Damai Lumut, in lobby  ochtig verfrissings doekje en welkomstdrankje in de lounge met fontein  aan de buitenkant. Kamernummers en sleutelkaartjes en we bleken allemaal kamers op strandzijde te hebben en luxe van binnen. Rust en op of over het strandlopen en via het zwembad langs het restaurant en terug naar kamer om wat ontspannen.

Gevolgd door een tropische regenbui en onweer. Opknappen en om half negen in lobby naar restaurant voor het diner (in buffetvorm). Na het eten nog muziek in de bar van schaarse geklede dames, nog net geen Pussy Ryat.

Dag 11; Rondtoer Pangkor Island
Op donderdag 6 november 2014 om half acht wake up call en ontbijt en om negen vertrek. Met busjes gingen we naar de haven om vanaf daar met bootjes naar Pangkor Island te gaan. Verder bleek ter info van de host dat er afgelopen nacht een aardbeving is geweest in Cameron  Highlands had plaats gevonden met 4 doden ten gevolge. We hadden dus geluk dat we in Lumut zaten.

Op het eiland Langkor een Rondtoer langs diverse bezienswaardigheden olv de gid en de host, zoals: Dutchfort, Chinese Tempel en meer, totslot bij de gedroogde vis en het netten repareren, als de bemanning van het schip aan het douchen zijn niet op de foto zetten, dan nog wat rondlopen en met de bootjes terug naar de wal en vervolgens met de busjes terug naar het resort  en wat rondlopen en zelfs zwemmen  in zee en zwembad en lekker liggen in de stoel bij het zwembad onder parasol, want het is opppassen dat je niet verbrand, goed insmeren.

Opknappen en om half acht het diner a la carte, zelf ik iets origineel Maleis gegeten:
"Kampung Fried Rice", recept werd na geleverd om het thuis te maken.

Dag 12; Ritje naar Penang
Op vrijdag 7 november 2014 om zeven uur wake up call, om half acht koffer voor de deur en ontbijt en om half negen vertrek.

Op de snelweg was er een koffiestop bij een wegrestaurant en vervolgen verder door naar Penang of wel Pinang, wat ook een Bettelnootboom betekend waarvan er vele in Penang groeien. Er zijn verschillende zoals de Kek Lok Si Tempel en de Penang Hill waar je met een kabelbaan op kunt en het historische Georgetown niet te vergeten. Verder informatie over de optionele excursies in Penang en op Langkawi, op 7 november de Trishaw Tocht, op 8 November Penang Heuvel & Tempeltocht en op Langkawi zijn dat op 10 November de Caves & Mangrove en op 11 November  is dat de Fietstocht.

In Bayview Hotel Georgetown in hartje Georgetown bij aankomst een welkomstdrankje, inchecken en sleutelkaartje, om twaalf uur kon men lunchen in Ryan's Gourmet, in het verlengde van het hotel.

Om drie uur begon de Trishaw Tocht met verschillende Trishaws, onder andere een met oranje bloemen en muziek, de bruidsuite en eentje waar Floor en meer op staat, 1e Floor.... Route ging olv gids Vincent naar Fort Cornwallis en verschillende soorten tempels. Na afloop MYR 5,- fooi voor de Trishaw chauffeur.

Om zes uur terug in het hotel en opknappen en om half acht in de lobby en het diner in "Red Garden" met verschillende stalletjes, het is iets verder dan Ryan's Gourmet en kan van harte worden aan bevolen. Je kijkt gewoon rond wat de verschillende stalletjes te bieden hebben en als je wat hebt uitgezocht bestel je en geef je het tafelnummer door en gaat er zitten. Als het gebracht word  betaal je pas. Op een gegeven moment kwam de muziek.

Dag 13; Penang Heuvel & Tempeltour
Op zaterdag 8 november 2014 om half zeven wekker, om zeven uur ontbijt en om half negen vertrek. Deze dag bewolkt en nevelig maar droog met de excursie olv de locale gids Vincent, eerst met de bus naar de 830 m hoge Penang Hill. Daar werden de kaartjes geregeld en we konden met een kabelbaan naar boven, bovenop een rondwandeling langs de verschillende bezienswaardigheden en er over. Alleen het uitzicht over Penang was mistig. Wel foto bij bord en uitzichtpunt, zelfs met twee knappe Chinese of Japanse toeristes. En vervolgens met kabelbaantje en shops terug naar de bus.

Onze volgende stop is de Kek Lok Si Tempel, de grootste van Maleisië. Het heeft Thaise, Chinese en Birmese invloeden. Tevens grootste Boedistische tempel van Penang, met z'n 430 treden en waarbij je boven in kunt genieten van het prachtige uitzicht over Penang, althans als het niet heiig is. Totslot langs het "God of Mercy" - beeld.

Om een uur weer terug in Bavyiew Hotel Georgetown en lunch in Ryan's Gourmet. En middag vrij en na het opknappen om 17:00 u in de lobby om naar Bako Ferringhi te gaan (shopping mall & pasar malam). Met twee taxi's, het regende naar Bako Feringhi, bij restaurant  gegeten en wat rondgelopen op de verregende Pasar Malam en weer met taxi op de terugweg de taxichauffeur wist veel over Langkawi en had zelfs boekjes. Terug in het Bavyiew Hotel Georgetown, bovenin in de bar van het draaiende restaurant nog wat gedronken en genoten van "Penang By Night".

Dag 14; Veerboot Langkawi
Op zondag 9 november 2014 om zes uur wake up call en 6:45 u koffer voor de deur en ontbijt en om 7:30 u  uitchecken en vertrek. Eerst met de bus, afscheid van de gids Vincent en chauffeur, die kregen van de host namens ons de fooi. De boot terminal in, host regelde de kaarten en op de de katamaran, met de hoge golven nog al aardige wiegend, als je foto's probeert te maken wel oppassen dat je niet omvalt of let op als je ergens tegen aan staat en een foto wil maken van de hoge golven dat je niet overboord slaat. Verder foto's maken op zo'n katamaran met hevige deining is moeilijk, je kunt moeilijk blijven staan dan maar ergens tegen op, maar pas op!!!, dat je niet overboord slaat.

Op Langkawi splitste de groep zich, er gingen twee groepjes met twee busjes naar een ander resort, die hadden ge-upgraded en de rest ging met een grote bus naar het standaard hotel, Holliday Villa Beach Resort. Eerst bij de bus volgt er een afscheid van de host en we gaven hem allemaal een enveloppe met inhoud, de fooi, uit dankbaarheid en waardering.

In het resort afscheid van de local agent die het inchecken had geregeld, copy van paspoort bij de hand en afgeven. Je kon nog niet direct van de kamer gebruik maken, eerst lunchen in het restaurant van het resort, erna kon je pas van de kamer gebruik maken om wat te rusten en te settelen. Later opknappen.

Om 19.30 u in de lobby en voor het diner naar het Cactus restaurant tegenover het resort met allemaal voetbalshirts en clubvlaggen, niet iedere club, verder live muziek en met het standaard groepje, later meerdere van de groep. Totslot nog wat rondlopen en terug naar het Resort.

Dag 15; Mangrove Tour
Op maandag 10 november 2014 om zeven uur opgestaan en om half acht ontbijt en om negen vertrek. Handdoek van het zwembad van het resort meenemen en niet van de kamer, verder geld de Mangrove Tour als aanrader en het staat beschreven in het boek van Floortje Dessing getiteld "100 wereldplekken die je gezien moet hebben", door haar heel mooi beschreven.

Nou op mijn manier: We zijn eerst met busjes, alleen onze groep en allemaal, naar de haven gebracht en vanaf daar een heel indrukwekkende boottocht, met twee bootjes, waarbij vertelt wordt over het Mangrove woud, het ontstaan en het behoud en al dieren die er in leven, vooral aapjes. Onderweg kwamen  we eerst langs een vleermuisgrot met bezoek er aan, soms moet je bukken, dus "mind your head".

In het donker kun je geen foto's van maken van de vleermuizen die ondersteboven hangen, met goede flits, dan zie je de vleermuizen goed zitten en met de zaklamp van de gids ook. Verderop de route zijn er veel aapjes (mafia of probiscus aapjes genoemd, omdat als je het niet in de gaten hebt, ze het zo weg gappen.)

Verder op langs een vissersdorp met uitleg over de verschillende soorten vissen, en vervolgens wederom langs aapjes.  Krokodillen zie je hier niet veel meer.

Dan verder door naar Robinson Island, zo genoemd omdat het survival programma "Expeditie Robinson" er wordt opgenomen, verder zijn we hier dichtbij Thailand (Phuket).

Op een verlaten strandje aan de andere kant van Robinson Island zijn we aan wal gegaan, we konden eerst zwemmen in het zoute water en bereide de beide gidsen de lunch met verschillende soorten vruchten en meer op een zelfgefabriceerde tafel, twee dames harkte het strand, de dames van de gemeentereiniging. Het zwemmen geeft verkoeling, al smaakt het zout en spelen met een bal. Vervolgens de lunch die bereid is door de locale gidsen, uitleg over de Maleise specialiteiten, wat vruchten, wat pakjes en meer en nasi (rijst) erbij.

Na de lunch weer opruimen alles wat over is, dat is voor de aapjes, de zelf gefabriceerde tafel laten ze staan voor de volgende keer en we gingen in bootjes langs de Mangrove  terug naar de haven, de gids en de stuurman bedankt en fooi gegeven, als blijk van waardering te geven voor hun goede werk.

Totslot terug met busjes naar het Holliday Villa Beach Resort, eerst wat naar het andere resort en dan hier heen. 's Middags wat rusten bij het zwembad en wat zwemmen en later handdoek van het zwembad terugbrengen.

Op kamer opknappen en om 19.30 u in de lobby en het diner bij restaurant Cactus tegenover het resort. Dit maal maar eens wat anders uitzoeken, dan gisteren: Satay (Maleische BBQ) en rijst met stukjes kip en toe: Pisang Goreng (Banana Isco).

Dag 16; Bikingtour Langkawi
Op dindag 11 november 2014 om zeven uur opstaan en om half acht het ontbijt en om negen in de lobby en vertrek met busje en ook weer alleen van onze groep, een wat kleinere groep, maar toch nog genoeg voor alleen onze groep.

Voor mij de formeel laatste fietstocht van het seizoen 2014 ook al is het op Langkawi. We werden met busjes vanaf het Resort gebracht, door een roodharige Maleis naar een plaats gebracht waar de fietsen stonden. Met een mountain bike olv een gids langs onder andere rijstvelden, strand en meer, een koffiestop en nog meer fietsen langs verschillende plekken naar het eind, de plaats waar het begon. Daar volgt er een lunch, een Maleische lunch met allemaal Maleische producten en overheerlijk.

Na afloop voor fooi voor gids als dank en waardering en we gingen in busje terug van het ene resort naar het andere resort, chauffeur was dezelfde als er na toe en ook voor hem een fooi om hem te danken ook uit waardering.

Verder werd het een middagje luieren en zwemmen en het mijmeren over de excursies, andere gebeurtenissen en het weer de afgelopen dagen.

Na de handdoek van zwembad teruggebracht te hebben opknappen en om 19.30 u in de lobby wat te doen met het avondeten en welk restaurant, het werd weer in het Cactus restaurant tegenover het resort, we zijn inmiddels vast klant en ze weten wat we drinken, Tiger bier en spa blauw. Alleen we zaten nu aan een andere tafel omdat onze tafel bezet was door anderen van onze groep. Het was weer met live - muziek.

Totslot nog even in de lobby en op kamer, morgen proberen te regelen de kamer langer aan te houden van 12.00 u - 19.30 u.

Via neushoornvogel dus naar kamer.

Dag 17; Rustdag met noodweer en vertrek
Op woensdag 12 november 2014 na het ontbijt de koffer wat op orde maken, de souvernirs tussen de kleding doen en wat rondlopen. Kamer langer aanhouden kon niet, tegen twaalf uur de koffer voor de deur zetten de koffer en wat fooi voor de kofferboy als dank onopvallend tussen de labels, en wat kleingeld voor het kamermeisje als blijk van dank. De sleutel bij de receptie afgeven en zeggen dat de koffer voor de deur staat en dat de kofferboy hem kan ophalen en hem in de opslag te zetten.

Dan maar wat rusten en zwemmen bij het zwembad, wel eerst even een handdoek van zwembad ophalen, in het zwembad was het wel de laatste rondjes zwemmen en zonnen en tussen door een lunch en weer zonnen en zwemmen totdat er een fixe tropische regenbui er een eind aanmaakte eerst onder rieten parasol tot het minder werd en kon je de handdoek terugbrengen in looppas maar pas wel op dat je niet in het water valt en door de plassen naar de overdekking naast het restaurant van het resort. Via koffer voor wat toiletspulletjes en andere kleding nog even douchen in de algemene douchekamer en een tropische hevige onweersbui dat een einde maakte aan deze prachtige rondreis, nog even douchen.

Om vijf uur het laatste diner van deze rondreis in het Boat restaurant, met het zelfde gezellige groepje, het werd een gezellig feestje aan een ronde tafel, gegeten werd er vis.

Terug in het resort nog even een ander shirt aan en de jas uit de koffer en in de lobby wachten tot we werden opgehaald, dat was om 19:30 u met drie busjes.

Op vliegveld van Langkawi eerst de koffer, handbagage en metalen in bakje door de scan en nog door scan poort, vervolgens inchecken, met e ticket en paspoort en er bij zeggen twee boarding tickets, een voor Langkawi - Kuala Lumpur & een voor Kuala Lumpur - Amsterdam.

Resterende Ringgits inwisselen voor Euro's, de kleine Ringgits konden niet daar kon je nog wat voor drinken bij Starbucks wat er meerdere van de groep deden, Ringgits die dan nog over waren zijn voor het plakboek, muntjes konden in een bak, op een gegeven moment via de paspoortcontrole, naar de juiste gate, die allemaal naast elkaar liggen.

Op een gegeven moment boarden, het gaat hier iets anders via deur naar buiten en via vliegtuigtrap in het vliegtuig van Malaysia Airlines MH 1471, voor een binnenlandse vlucht, reistijd van een uur van 21.35 u - 22.35 u en welkom geheten door cabinepersoneel en de juiste plek opzoeken.

Eenmaal in de lucht kregen we een zakje pinda's en jus d'orange of appelsap, na de korte vlucht landing op de luchthaven van Kuala Lumpur. Vanaf gate B naarGate C in een korte tijd, want zo veel tijd is er niet. Dit gaat snel met het treintje van de ene gate naar de andere gate. Wel nog afscheid van de twee jongste van de groep, de dames, die gingen naar Tana Negara, om verder uit te rusten.

Om half twaalf boarden en word er strookje van boarding pas gehaald en door de sluis naar het vliegtuig van Malaysia  Airlines MH16, reistijd 6,5 uur, vertrek 23.59 u en welkom geheten door cabinepersoneel en de plek opzoeken en eenmaal in de richting Amsterdam via omweg, route dus omgekeerde richting van heen, ruimte zat in het vliegtuig niet helemaal vol, in de lucht een maaltijd, keuze uit vis of vlees, dan duty free verkopen en wat slapen.

Dag 18; Aankomst & einde fantastische rondreis
Op woensdag 13 november 2014 was de aankomt: De reistijd bedroeg 6,5 uur, rekening houdend met tijdzones, nu met de klok mee, na wat slapen volgde het ontbijt, een Maleische ontbijt, dat ontbijt is om af te kicken van het Maleische & Aziatische eten dat word straks wel weer anders.

Maar nog iets over de route waar we over heen vlogen: Ardaman Zee - Indische Oceaan - India - Pakistan - Afghanistan - Iran - Irak - Turkije - Zwarte Zee en de Europese landen Bulgarije - Hongarije - Slowakije - Tsjechie - Polen - Duitsland en Nederland en om 6.36 u landing op het vliegveld Schiphol en komt er echt een einde aan deze fantastische vakantie met een aantal bijzonderheden, op Schiphol via paspoortcontrole naar bagageclaim eerst krijgt het personeel de bagage en dan wij.

Dan nemen we afscheid van elkaar ieder ging een andere weg, vervolgens treinticket enkele reis naar huis vanaf spoor twee, zat met de twee echtparen uit Hengelo in de trein.

7.37 u vertrek via Amsterdam Zuid (7.44 u), Duivendrecht (7.50 u), Hilversum  (8.07 u), Amersfoort  (8.21 u), Apeldoorn  (8.47 u), Deventer  (8.58 u), Almelo (9.24 u), Hengelo  (9.37 u), afscheid van de twee echtparen de laatste van gezellige groep, deze gingen er hier uit, dan nog een station verder voor mij, aankomst 9.45 u op spoor 2 en met buslijn 4 terug naar huis en het is nu echt het einde van een fantastische rondreis met een gezellige groep. Het waren fantastische excursies inclusief optionele excursies,  gezellige restaurantjes en de hotels en resorts waren ook perfect, onze host heeft ook prima werk verricht al wil hij niet opgehemeld worden. Verder was het Belgische Genk ook vertegenwoordigd een plaatsje waar ik vroeger nooit van had gehoord, alleen sinds dit jaar, het ligt bij Geleen over de grens.
Einde!!!