Vakantie Taman Negara

Het oudste en grootste Nationale Park van Maleisië heeft een oppervlakte van 4343 km2 en ligt op het grondgebied van drie deelstaten: Pahang, Terengganu en Kelantan. Taman Negara betekent "Nationaal Park" in het Maleis en behoort tot de oudste jungle ter wereld. Zijn veelzijdige flora en fauna is het resultaat van een ongestoorde ontwikkeling, die bijna 130 miljoen jaar duurde.

Het park is bekend om zijn zeer visrijke rivieren en de goede plekjes, waar men dieren kan observeren. Geliefd zijn de trekkingtochten op paden door de jungle, tussen gigantisch hoge bomen door en de weelderige natuur, die door exotische insecten en vlinders omgeven zijn. Een boottochtje op de schuimende rivieren van de Taman Negara wordt tot de grote gebeurtenissen gerekend.

Voor de reis naar Taman Negara kunt u alleen handbagage meenemen, want u reist namelijk verder per longtailboot en daar passen geen koffers op. Het is dus aan te raden een kleine rugzak of weekendtas mee te nemen. Indien u vanuit Kuala Lumpur komt en na Taman Negara ook weer terug gaat naar Kuala Lumpur, kunt u uw koffers in het hotel in Kuala Lumpur achterlaten. Reist u na Taman Neraga verder, dan kunt u uw bagage bij de opstapplaats, ofwel de jetty laten staan.

Om foto’s te mogen maken in Taman Negara moet men een permit kopen, kosten: RM 5,-. (betalen bij de jetty). Om 14.00 uur vertrekken de longtailboten naar het park. Er kunnen maximaal 12 personen in een boot en u zit twee aan twee op een kussen. Zwemvesten zijn aan boord en er zit een dakje op tegen de regen. Prachtige boottocht over de rivier, dwars door het regenwoud. Onderweg kunt u mogelijk veel vlinders, vogels, waterbuffels en mogelijk otters en apen zien.

Langs de rivier liggen dorpjes van de Orang Asli bewoners, de oorspronkelijke bewoners van Maleisië. Na circa tweeëneenhalf uur varen komt u bij het Mutiara Taman Negara Resort aan en vanaf de steiger gaat u via een aantal steile trappen naar het hotel. Het resort is een bungalowpark (108 huisjes) en is in ecostijl gebouwd. Alle bungalows en chalets zijn van hout en zijn comfortabel (met airconditioning) ingericht. Aan de overkant van de rivier ligt een klein dorpje, dat u kunt bezoeken. Hier zijn allemaal restaurantjes op het water en in het dorpje zijn meerdere internet mogelijkheden.

’s Avonds kunt u een nachtwandeling maken. De tocht duurt circa anderhalf uur en onder begeleiding van een ervaren gids gaat u het oerwoud in, op zoek naar allerlei insecten. Om u heen hoort u overal de geluiden van een woud bij nacht en de gids leert hoe u met uw zaklamp deze insecten kunt spotten.
Het is een wandeling over vlak terrein, dus voor iedereen geschikt.

Ook kunt u een Jungletrekking doen, een tocht van circa drieëneenhalf uur, inclusief de Canopy Walkway. Met een ervaren gids wandelt u door het woud, waarbij het pad flink omhoog gaat. Flink klimmen, het zijn soms behoorlijke hoge stappen en het kan, zeker als het heeft geregend, redelijk glibberig zijn.

Het pad komt langs twee uitkijkpunten, waarbij u een mooi uitzicht heeft over het regenwoud en de rivier. Het is aan te raden om voldoende water en iets te eten mee te nemen. U loopt grotendeels in de schaduw van het woud, dus de zon valt mee. Uiteraard zijn er nog vele andere leuke activiteiten mogelijk.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen