Praktische informatie Mali

Praktische info Mali

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Accommodatie

U verblijft gedurende uw rondreis in goede tot uitstekende hotels.
Het kan voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Dit heeft dan te maken met het feit dat er eenvoudigweg geen beter hotel aanwezig of beschikbaar is. 
Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

Elektriciteit

De standaardvoltage in het gehele land is 220/230 volt.
Voor het type stopcontact dat in Mali wordt gebruikt, hebt u een stekker met een ronde uitsparing voor de randaarding nodig.

Eten en drinken

De Malinese keuken kent vele Franse invloeden zoals stokbrood en jam. Populaire lunch en diner gerechten zijn kip, couscous, friet, vlees, vis, erwten en sperziebonen.
Een echt typisch Maliness gerecht is ‘to’: een pap van gierst met tomaten- of pindasaus. Daarnaast is ook gegrilde nijlbaars erg populair.
Op straat bevinden zich veel eetgelegenheden met bankjes eromheen. Hier worden voor weinig geld gerechten geserveerd zoals gefrituurde yamchips en oliebolletjes. Als toetje eet de bevolking voornamelijk fruit.
In de toeristische plaatsen zijn naast de Afrikaanse eetgelegenheden ook restaurants met een Europese of Aziatische keuken.

Het drinken van kraanwater in Mali wordt afgeraden. Het beste kunt u flessen mineraal water kopen die vrijwel overal te verkrijgen zijn.


Fotograferen

U zult in Mali  naar hartenlust kunnen fotograferen: prachtige landschappen en nog veel meer.
Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het netjes om van tevoren toestemming te vragen.

Het is raadzaam om voldoende materiaal en ook batterijen uit Nederland mee te nemen. Ons advies is om ruim voldoende MB vanuit Nederland mee te nemen.


Geld en valuta

De munteenheid in Mali is de Centraal Afrikaanse franc, ook wel afgekort als CFA. (€1,- is ongeveer 494,84CFA , koers maart 2013).
Voor noodgevallen kan het handig zijn om een creditcard mee te nemen naar West-Afrika, ook al kunt u de credit card slechts op een zeer beperkt aantal plaatsen gebruiken.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige Adressen

Malinese ambassade
Nederland valt onder het ambtsgebied van de Malinese ambassade in Brussel.

Avenue Molière 487
1050 Bruxelles
Tel (00 32) 23 45 74 32
Fax (00 32) 23 44 57 00
E-mail  info@amba-mali.be

Nederlandse ambassade in Mali
Hippodrôme Rue 437
BP 2220
Bamako
Mali

Tel   (00 223) 2021 56 11  /  (00 223) 2021 95 72 
Fax  (00 223) 2021 36 17
E-mail  bam-ca@minbuza.nl 


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor Mali is een visum verplicht. FOX kan voor u het visum regelen.

Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, telefoonnummer van uw bank, creditcardinstelling om bij verlies bankpas/creditcard deze te kunnen blokkeren, kopie polis reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen), telefoon- en faxnummer FOX, geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques.
Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden wij u vele reisgidsen aan van onder andere Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter en Marco Polo.

Souvenirs

In Mali is er een uitgebreide keuze uit typische West-Afrikaanse souvenirs. De bogolans is erg bekend, een hand beschilderde katoenen deken. Verder vindt u er kalebassen, zilveren pijpen, steenzout, duimpiano’s en nog veel meer.
In Mali kunt u vaak oude kledij ruilen voor souvenirs.

Telefoon, internet en post

Wanneer u naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031 en vervolgens het abonneenummer. Voor België draait u 0032 en vervolgens het abonneenummer. Voor bellen naar Mali draait u eerst de landcode +223.
Wij adviseren om vooraf contact op te nemen met uw provider over uw mobiele kosten en bereik in het buitenland.
In de grotere steden van Mali vindt u internetcafés.
Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties.

Tijdsverschil

In onze wintertijd is het in Mali één uur tijdverschil. Tijdens onze zomertijd is het tijdsverschil met Mali twee uur vroeger.

Tips en fooien

Het is in Mali erg gebruikelijk om fooi te geven. In de meeste gevallen is de service in restaurants niet bij de prijs inbegrepen. Als richtlijn kunt u een fooi van ongeveer 10% aanhouden.


Vaccinaties/Gezondheid

Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:.
Gele koorts en een cholerastempel.
DTP, malariapillen en Hepatitis A en B zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen.

Vergeet u inenting boekje niet mee te nemen op reis! 
Dit in verband met de vaccinatie tegen gele koorts. U heeft namelijk kans dat u bij aankomst op Mali alsnog moet worden ingeënt tegen deze ziekte wanneer u uw inenting boekje vergeet mee te nemen op reis. 

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp.
Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de REISDOKTER of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505. (niet gratis.) Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.
LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.
Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.
Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen.
Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.
Tijdens onze Sound & Light shows vertelt de Reisdokter uitgebreid over malariapillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk kunnen zijn. U kunt u de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zo nodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria.
Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.
De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.
Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter


Veiligheid

Mali is een relatief veilig- en stabiel land met uitzondering van het noorden waar bandieten kunnen opereren.
Reist u in groepsverband dan zal uw reisleider beslist zorgen dat u wordt ingelicht over wat te doen en wat niet te doen. Reist u individueel dan adviseren wij u om de volgende zaken in acht te nemen:
- gebruik alleen de hoofdingang van uw hotel
- Vermijd donkere plaatsen en neem een taxi terug naar het hotel. Ga 's avonds NIET alleen wandelen
- doe de deur van uw hotelkamer niet open als u niet weet wie er is
- laat uw kamersleutels achter bij de hotelreceptie als u het hotel verlaat
- laat uw bagage nooit onbewaakt ergens staan en zorg voor goede bagagelabels
- gebruik de kluisjes, veelal op uw kamer of anders bij de balie, in de hotels voor het opbergen van uw waardevolle spullen en reisdocumenten
- maak een kopie van uw paspoort dat u altijd bij u draagt
- laat niet zien dat u geld, cheques, creditcards e.d. bij u draagt
- draag, als u gaat wandelen, geen gouden armbanden, dure horloges of een batterij camera's op uw buik. Laat uw dure sieraden thuis en vervang deze door imitaties!
- vestig nooit de aandacht op u zelf
- reist u met een gezelschap, blijf dan altijd bij de groep.

Vervoer

Tijdens uw rondreis reist u per airco touringcar.
De singlerondreizen worden uitgevoerd in goede 10-24 seaterbussen met airco.

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn.

Wanneer u kiest voor een individuele rondreis, heeft u uiteraard de keuze tussen de verschillende type auto's en binnenlandse vluchten.
U krijgt bij FOX altijd een zeer uitgebreide informatiemap met onder andere wegenkaart, hotelfolders, tips en activiteiten, etc.