Praktische informatie Malta

Praktische info Malta

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Accommodatie

U verblijft in goede, toeristenklassenhotels.

Electriciteit

Het voltage in Malta is 240 Volt. U heeft een adapter nodig, onder andere verkrijgbaar bij de ANWB en/of op het vliegveld.

Eten en drinken

Op Malta vindt u allerlei soorten restaurants, van een snelle hap tot de exclusieve keuken.Het lekkerste eten wordt gemaakt van vis en konijnen. De konijnen die gegeten worden zijn van een ander ras dan de kleine, wilde konijnen die op het eiland rondlopen. Een echt Maltees gerecht is spaghetti met konijnensaus. Het wordt vooral gegeten als voorgerecht.
In de herfst maken de Maltezen fenkata: gebakken konijnenvlees met gestoofde aardappels, uien, erwten en rode wijn.Rundvlees en dergelijke worden gekocht in het buitenland.
Bragoli is een gekruide vleesrollade, een aanrader voor als u echte honger hebt.
De populairste vis (lampuki) wordt gebakken met tomaat, ui, olijven, erwten, peterselie en bloemkool.Het water dat in Malta uit de kraan komt, is van goede kwaliteit en is drinkbaar. Toch kan het voorkomen dat uw maag van streek raakt. Koop in dat geval flessen water in de supermarkt of in uw hotel.

Fotograferen

U kunt bijna overal fotograferen of filmen, neemt u echter wel de beleefdheidsregels in acht en vraag om toestemming indien u mensen wilt fotograferen. Bij bepaalde historische bezienswaardigheden kan het zijn dat u niet in het geheel mag fotograferen of filmen.

 

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en valuta

Sinds 1 januari 2008 is in Malta de euro de (inter)nationale munteenheid. Reis je vanuit Nederland of België naar dit land, dan hoef je dus geen vreemde valuta mee te nemen. De bekende creditcards worden in de meeste hotels, benzinestations en grotere winkels geaccepteerd Creditcards worden door bijna alle hotels en restaurants geaccepteerd, ook bij de Maltese middenstand kunt u op veel plaatsen met de belangrijkste creditcards terecht.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Nuttige adressen

Ambassade van Malta:
Scheveningseweg 2
2517 KT Den Haag
Tel: 070 3561252

De kantoren van het Malta Verkeersbureau vind je op de volgende adressen:

Malta
1 City Arcades
Valletta - City Gate
Tel: (00356) 237747

Valletta
Tel: (00356) 21237747
Fax: (00356) 21255844

Malta International Airport
Aankomsthal
Tel: (00356) 69996073 / 4

Spinola Palace
Spinola Bay, Saint Julian's
Tel: (00356) 21381392
Fax: (00356) 21383830


Paspoort en visum

FOX adviseert dat uw paspoort of identiteitskaart bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal_, telefoonnummer SOS Centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopie polis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon-faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider. Naast deze Nederlandstalige reisleider maken we gebruik van lokale Engelssprekende gidsen om u zoveel mogelijk informatie over het land, de bevolking en de gewoonten te geven.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden wij u vele reisgidsen aan van onder andere Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etcetera.

Souvenirs

Een oude Maltezer ambacht is het kantklossen. U kunt op Malta prachtige kanten tafelkleden, kleren en andere producten kopen. Een andere oude ambacht is het maken van filigraan zilver. Met de hand worden prachtige juwelen gemaakt. Ook Maltezer glaswerk is een mooi souvenir om als herinnering mee naar huis te nemen. Op sommige plaatsen kunt u de glasblazers nog aan het werk zien. Zij vervaardigen prachtige vazen, beeldjes en ornamenten.

Telefoon, Internet en post

Vanuit de meeste hotels en vakantiecomplexen kunt u direct bellen. Informeer eerst even hoe hoog de toeslag is voor het gebruiken van de hotellijn. Het beste kunt u bellen met telefoonkaarten die verkrijgbaar zijn op de luchthaven, bij de kantoren van TeleMalta/Maltacom en bij kiosks en postkantoren. Er zijn bijna 600 "cardphones" op Malta en Gozo, tenimste 1 in ieder dorp.Voor Nederland draait u 0031 en vervolgens het kengetal zonder 0 en het abonneenummer (achter elkaar doordraaien).

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met Malta.

Vaccinaties/Gezondheid

In Malta heeft men een uitstekende medische zorg. Zowel op Malta als op Gozo is een modern ziekenhuis aanwezig. Apotheken zijn over het hele eiland gevestigd en op zondag is er van 09.00 uur tot 12.30 uur een wisseldienst. Uw hotel of vakantiecomplex heeft de gegevens over de zondagdiensten.Zorgt u er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, aspirines, muggenwerende crème of tonic en medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven.Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname dient u direct uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen, zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer en dergelijke) bij de hand.

Veiligheid

Malta is een veilige bestemming; er is weinig criminaliteit.

Vervoer

Het openbaar vervoer is van redelijke kwaliteit en verbindt steden en dorpen met de hoofdstad Valetta. Er is een regelmatige verbinding vanaf Sliema met andere, centraal gelegen stadjes en dorpen. De service eindigt om 23.00 uur, sommige routes zelfs eerder. Houd hiermee rekening als u een uitstapje plant.De beste manier om Malta te verkennen - naast de excursiebussen - is per huurauto. De tarieven zijn zeer redelijk en zelf rijden geeft geen noemenswaardige problemen. In Malta wordt links gereden en er zijn overal maximum snelheden. Sinds de introductie van mountainbikes is fietsen op het eiland enorm populair geworden. Fietsen en mountainbikes zijn op veel plaatsen te huur.

Vlucht

FOX biedt reizen naar Malta aan met de luchtvaartmaatschappijen Air Malta en Lufthansa. Een  rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam duurt ongeveer 3 uur.