Praktische informatie Malta

Praktische info Malta

Ga goed voorbereid op reis! Heb je een wereldstekker nodig, kun je water uit de kraan drinken en welke reisdocumenten heb je nodig? Je vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan je reis.

Coronavirus - veelgestelde vragen

Wanneer gaat mijn singlereis wél of niet door?
  • Wij voeren de reis uit wanneer er voor de bestemming(en) waar je naartoe reist een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies wordt gehanteerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Hoe wordt de reis uitgevoerd ten tijde van het coronavirus?
  • Wij voeren de reis uit wanneer dit logistiek mogelijk is volgens de geldende Nederlandse en lokale maatregelen en je niet bij aankomst op bestemming in quarantaine moet verblijven. Uiteraard kunnen kleine dingen tijdens de reis anders verlopen dan je gewend bent. Kort voor vertrek informeren wij je over de actuele stand van zaken.
Wat gebeurt er als de reis niet doorgaat?
  • Gelden er kort voor vertrek nog reisbeperkingen? Dan annuleren wij de reis kosteloos voor je. Kijk op FOX.nl/coronavirus voor alle informatie.

Electriciteit

Het voltage in Malta is 230 Volt. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van het type G (adapter Verenigd Koninkrijk) of een universele wereldstekker nodig. Deze is onder meer verkijgbaar bij de ANWB en/of op het vliegveld.

Eten en drinken

Op Malta vind je allerlei soorten restaurants, van een snelle hap tot de exclusieve keuken.Het lekkerste eten wordt gemaakt van vis en konijnen. De konijnen die gegeten worden zijn van een ander ras dan de kleine, wilde konijnen die op het eiland rondlopen. Een echt Maltees gerecht is spaghetti met konijnensaus. Het wordt vooral gegeten als voorgerecht.

In de herfst maken de Maltezen fenkata: gebakken konijnenvlees met gestoofde aardappels, uien, erwten en rode wijn. Rundvlees en dergelijke worden gekocht in het buitenland. Bragoli is een gekruide vleesrollade, een aanrader voor als je echt trek hebt.

De populairste vis (lampuki) wordt gebakken met tomaat, ui, olijven, erwten, peterselie en bloemkool.

Het water dat in Malta uit de kraan komt, is van goede kwaliteit en is drinkbaar. Toch kan het voorkomen dat je maag van streek raakt. Koop in dat geval flessen water in de supermarkt of je hotel.


Fotograferen

Je kunt bijna overal fotograferen of filmen, neem echter wel de beleefdheidsregels in acht en vraag om toestemming indien j mensen wilt fotograferen. Bij bepaalde historische bezienswaardigheden kan het zijn dat je niet in het geheel mag fotograferen of filmen.

Geld en valuta

In Malta betaal je met de euro. Creditcards worden door bijna alle hotels en restaurants geaccepteerd, ook bij de Maltese middenstand kun je op veel plaatsen met de belangrijkste creditcards terecht.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Nuttige adressen

Ambassade van Malta:
Carnegielaan 4 14
2517 KH Den Haag
Tel: 070 3561252

Paspoort en visum

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist om naar Malta af te kunnen reizen. Voor Malta is geen visum nodig.

Wat neem je verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Een oud Maltezer ambacht is het kantklossen. Je kunt op Malta prachtige kanten tafelkleden, kleren en andere producten kopen. Een andere oud ambacht is het maken van filigraan zilver. Met de hand worden prachtige juwelen gemaakt. Ook Maltezer glaswerk is een mooi souvenir om als herinnering mee naar huis te nemen. Op sommige plaatsen kun je de glasblazers nog aan het werk zien. Zij vervaardigen prachtige vazen, beeldjes en ornamenten.

Telefoon, Internet en post

Sinds juni 2017 worden binnen de EU geen roamingkosten meer in rekening gebracht. De bel- en internetkosten voor gebruik binnen EU-landen zijn daarmee gelijk aan die in Nederland en worden verrekend met je bundel. Vraag je provider naar de voorwaarden.

Veel restaurants, hotels, bars en de luchthaven bieden gratis wifi aan.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met Malta.

Vaccinaties/Gezondheid

Het niveau van de medische zorg op Malta is hoog. Zowel op Malta als op Gozo is een modern ziekenhuis waar reizigers terecht kunnen, mochten ze ziek worden. Hotels kunnen reizigers de namen van huisartsen, specialisten en tandartsen geven. 

Zorg er in ieder geval voor dat je reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, aspirines, muggenwerende crème of tonic en medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg. Bij ziekenhuisopname dien je direct je verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen, zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer en dergelijke) bij de hand.


Veiligheid

Malta is een veilige bestemming; er is weinig criminaliteit.