Vakantie Fes

Fez, één van de markantste steden van Marokko en tevens de oudste koningsstad van Marokko. Ze is niet alleen een bekend productiecentrum voor de kunstnijverheid, maar ook de religieuze, intellectuele en artistieke hoofdstad van het land. Deze stad wordt ook wel 'het Athene van Afrika' genoemd. De stad is onderverdeeld in drie delen: Fès el- Jedid, het nieuwe Fez, en Fès el- Bali, het oude Fez. Deze ligt achter een grote toegangspoort uit de 13de eeuw. De poort is aan één zijde versierd met blauwe (de kleur van Fez) geëmailleerde faiencetegels en aan de andere zijde met groene (de kleur van de Islam) tegels. Wanneer je door de poort binnentreedt is links de Karaouine moskee te zien en rechts de Zaouia (broederschap van een heilige) van Moulay Idriss II.

De medina is door de Unesco uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Het is een indrukwekkend labyrint van soukhs (markten), waar je gemakkelijk kunt verdwalen. De smalle straatjes bieden enkel doorgang aan ezels voor het vervoer van goederen. Het geroep van 'ballach!' (opgepast!) is dan ook niet van de lucht. Wanneer je in de ambachtelijke wijk één van de vele dakterrassen beklimt, kun je genieten van het bijzondere uitzicht over de vele gekleurde verfbaden van de wolververs.

De moderne (nieuwe) stad is gebouwd tijdens het protectoraat. Ze is gebouwd met een regelmatig stratenplan en mist daardoor elke charme. Hier bevindt zich het koninklijk paleis (Dar el- Makhzen), dat niet voor publiek toegankelijk is. Het diende vroeger als paleis van de Sultan en zijn troepen. Ook de Mellah (Joodse deel van de medina) bevindt zich hier en deze was ooit de grootste van Marokko.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen