12-daagse groepsrondreis Koninklijke Steden en Oases (t/m 2019)

Ga goed voorbereid op rondreis door Marokko. Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

 • Accommodatie

  U verblijft gedurende uw rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Het niveau van de hotels is echter niet te vergelijken met de Europese standaard. De buffetten hebben vaak een beperkte keuze, maar de kwaliteit is goed. Uiteraard houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die u van FOX mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn.

  Uw kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad.

  Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

 • Beste reistijd

  Marokko kan het gehele jaar worden bezocht. De zomers zijn heet en droog en de winters zijn mild. In de zomermaanden (juni t/m augustus) kan het kwik in de steden oplopen tot wel 36 graden.

  Als u niet van hitte houdt, kunt u het beste in het voor- en najaar reizen, wanneer de temperatuur rond 20 graden ligt.

 • Elektriciteit

  De elektriciteit bedraagt 220 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u geen wereldstekker nodig. Heel soms kan het voorkomen, in de afgelegen gebieden, dat de stroom even uitvalt. Dan neemt de generator van het hotel gelijk de stroomvoorziening over.

 • Eten en drinken

  De Marokkaanse keuken staat over het algemeen goed bekend en is meestal niet duur. Tajine, in allerlei soorten en maten, komt heel veel voor. Kip, vis of vlees, couscous en groentes van het seizoen vormen vaak de basis van een tajine.

  De restaurants in de hotels en grote steden hebben meestal een Frans georiënteerde keuken. Ook de Marokkaanse gerechten ontbreken echter niet en vaak zijn er ook nog Spaanse en Italiaanse gerechten te verkrijgen.

  Het drinken van leidingwater wordt afgeraden!

  U reist door een islamitisch land en hierdoor kan het voorkomen dat er in bepaalde hotels geen alcohol wordt geschonken. U mag dan wel uw eigen drank meenemen om dit bij uw maaltijd of op uw kamer te nuttigen.

   

 • Fotograferen

  Indien u de bevolking wilt fotograferen, helpt het vaak om eerst toestemming te vragen (al dan niet in gebarentaal). U merkt al snel aan de houding van deze persoon of dit gewenst is of niet. Wanneer u deze persoon eerst begroet en een praatje maakt, werkt het vaak ontwapenend. Ook waarderen zij het vaak als u de digitale foto achteraf laat zien. Toon te allen tijde respect, ook als een persoon zich niet wil laten fotograferen. Dit heeft namelijk meestal religieuze redenen.

  Wees terughoudend met het nemen van foto's bij religieuze gebeurtenissen, militaire gelegenheden en objecten zoals vliegvelden en bruggen. In musea is fotograferen veelal verboden.

  Algemene informatie digitale fotografie:
  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kunt laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

  Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vraag wel altijd toestemming voor u een foto van een persoon maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 • Geld en valuta

  De munteenheid van Marokko is de Dirham. Eén Dirham is verdeeld in honderd centimes. In bijna alle steden is het mogelijk om te pinnen en bijna overal zijn banken, waar je geld kunt omwisselen. Wel even rekening houden met de openingstijden. Vrijdagmiddag zijn de meeste banken, vanwege Gebedsdag, gesloten.

  Met uw bankpas en creditcard kunt u bijna overal in Marokko, zelfs in de kleinste dorpjes, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken en voor elke transactie betaalt u een klein bedrag aan kosten. Uw Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heeft u nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeert u kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

 • Kleding

  Voor een verblijf in Marokko tijdens de zomermaanden is ons advies om lichtgewicht katoenen of linnen kleding mee te nemen. Voor de avonden en een eventueel verblijf in de woestijn zult u iets warmere kleding nodig hebben, bijv. een fleecetrui. In oktober en november is, voor dat verblijf in de woestijn, nog iets warmere kleding nodig. In het regenseizoen is, voornamelijk aan de kust en in de bergen, een regenjack te adviseren.

  Marokko is een Islamitisch land, het verdient verder aanbeveling hiermee rekening te houden in uw kledingkeuze. Bij uw kledingkeuze is het gepast om rekening te houden met en respect te tonen voor de lokale cultuur. In vrijwel geheel Marokko wordt schaarse kleding als aanstootgevend beschouwd. Wanneer u schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot ongemakkelijke situaties. Het is netjes om, dit geldt voor zowel vrouwen als mannen, uw schouders en bovenbenen tot en met de knieën te bedekken. Wanneer u heilige plaatsen, moskeeën en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.

 • Mobiliteit

  Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
  Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

  U gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

  Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
  Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

  Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
  Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt

 • Nuttige adressen

  Ambassade van Marokko:
  Oranjestraat 9
  2514 JB Den Haag
  Tel: +31 (0)70 360 2203

  Nederlandse Ambassade in Marokko:
  40 Rue de Tunis
  Quartier Tour
  Hassan - Rabat
  Tel: +212 537 21 9600

 • Paspoort en visum

  Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
  Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

  Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

  In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

  Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort. 

  FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

  Wat neemt u verder mee:
  • Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
  • Telefoonnummer alarmcentrale
  • Telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
  • Kopie van uw polis van uw reisverzekering
  • Kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen)
  • Telefoonnummer en e-mailadres van FOX
  • Geld, bankpas en evt. creditcard
  • Vergeet uw pincode niet, ook niet van creditcard!

 • Reisbegeleiding

  Tijdens uw groepsrondreis wordt u begeleid door een Nederlandse of Engelssprekende reisleider. Deze verwelkomt u bij aankomst op de luchthaven of in het hotel. De reisleider draagt zorg voor het hele organisatorische aspect van uw rondreis. De reisleider gaat de hele reis met u mee en staat klaar om vragen te beantwoorden, de excursies en fooien te regelen en eventuele problemen of klachten op te lossen. De reisleider is uw aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om uw vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.

  Indien u zelf met een huurauto op pad gaat, is ons lokale agentschap telefonisch bereikbaar in het geval van vragen, problemen of het boeken van een excursie.

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

  Naar de ANWB Webwinkel

 • Souvenirs

  De traditionele markten, soukhs, zijn uitstekende gelegenheden om plaatselijk handwerk aan te schaffen. Lederen tassen, riemen, Marokkaanse lampen, zilver, waterpijpen, rieten manden en tassen, schoenen, kleding en kruiden, u kunt het zo gek niet bedenken of het is te verkrijgen. Verder zijn er door het gehele land volop mogelijkheden om uw geld, op een gezellige manier en al winkelend, uit te geven. In deze soukhs moet u wel fors afdingen, want u wordt gezien als een rijke Europeaan met een portemonnee vol met euro's! U begint met een bod van 30% van de vraagprijs en daarna beginnen de onderhandelingen.

  Winkeltijden zijn van maandag tot en met zaterdag 08.30-13.00 en van 14.30-19.30 uur. Op vrijdagmiddag zijn veel winkels (ook in de soukhs) vaak gesloten vanwege Gebedsdag. De traditionele markten zijn zeven dagen per week geopend van 08.30-13.00 en van 14.30-18.00 uur.

  Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want u mag niet alles zomaar meer invoeren.

 • Telefoon en internet

  Communiceren met het thuisfront is vanuit Marokko niet moeilijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik en kunt u eenvoudig gebruik maken van uw mobiele telefoon. Wees voorzichtig met het bellen vanaf uw mobiele telefoon en vanuit de hotelkamer, de kosten kunnen enorm oplopen. Een alternatief is een lokale simkaart aan te schaffen, hierop kunt u kosteloos gebeld worden en vaak zijn de kosten voor het bellen naar Nederland aanzienlijk lager. Op luchthavens en in grotere winkelcentra kunt u deze bij een telefonie winkel aanschaffen.

  Wi-Fi wordt ook in de meeste accommdaties aangeboden en is meestal gratis en soms tegen betaling. Het verschilt per accommodatie of de Wi-Fi alleen in de lobby of andere gemeenschappelijke ruimtes werkt of in de gehele accommodatie. 

 • Tijdsverschil

  Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze wintertijd is er geen tijdsverschil. Rondom de Ramadan kan het tijdsverschil afwijken.

 • Tips en fooien

  Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis verrichten tientallen personen diensten voor u, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en zal daarom zeer op prijs worden gesteld.

  Tijdens onze groepsrondreizen zal de reisleider aan het begin van uw rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat u niet de hele dag naar uw portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. U kunt op die manier rustig van uw vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als u twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en de kamermeisjes zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.

  Het bedrag voor de fooienpot is bij elke reis te vinden onder het tabblad 'Prijzen & Inbegrepen', waaronder de tabel met vertrekdata een tabblad 'niet inbegrepen' opengeklapt kan worden. De fooienpot kan altijd in lokale valuta, en meestal ook in Euro's betaald worden.

  In het algemeen worden er zeker fooien gegeven in Marokko. Portiers en gidsen voeren meestal ongevraagd extra diensten uit en hopen zo een extra hoge fooi te krijgen. Op deze manier kunnen zij het beleg op hun brood verdienen. Restaurantpersoneel verwacht meestal een fooi, waarvan de hoogte afhangt van het soort restaurant.

 • Vaccinaties/Gezondheid

  Aanbevolen basisvaccinaties van de Reisdokter:
  Er zijn geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties, maar de vaccinaties DTP en Hepatitis A en B worden aangeraden. Geen buiktyfus en geen malariaprofilaxe.

  Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke evt. vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging te voorkomen kunt u, bij extreme hitte, het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo'n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

  Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

 • Veiligheid

  Over het algemeen is Marokko voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

  Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in land goed op te letten op uw bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat uw kamersleutels achter bij de hotelreceptie als u het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die u onderweg nodig heeft kunt u het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder uw kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van uw waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raakt u deze kwijt dan heeft u in ieder geval geen probleem.

  Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 • Vervoer

  FOX gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. FOX adviseert u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.

  Het is ook mogelijk een auto te huren en het wegennet van Marokko is tegenwoordig in goede staat. Bijna overal liggen asfaltwegen, maar af en toe kan er wel een gat in de weg zitten. In de afgelegen gebieden komt dat iets vaker voor. In de woestijn zelf zijn het voornamelijk "Dirt Roads" of soms zelfs niet meer dan een karrenspoor.

 • Vlucht

  FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat uw reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer u een reis boekt bij FOX vliegt u met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kunt u bij de betreffende reis terugvinden onder het tabblad 'Prijzen & Inbegrepen'.

 • Zakgeld

  Wanneer u een rondreis naar Marokko heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

  Voor groepsrondreizen, familiereizen en single groepsreizen dient u rekening te houden met € 23,- per persoon zakgeld per dag.

  Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

  Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

  Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

  Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
  Laatste update februari 2018

clock
Het is nu: 09 december 2019 01:03 Tijdzone: Morocco Standard Time

Lees alles over