Praktische informatie Mauritius

Praktische info Mauritius

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Duiken

Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan. Het weer is subtropisch met een luchttemperatuur rond de 25°C overdag. Gedurende de zomer kan de temperatuur stijgen naar de 30° Celsius. De temperatuur van het water varieert tussen de 20°C en 30°C, afhankelijk van het seizoen en de duiklocatie.

Mauritius is voor duikers een bekende locatie en sommige duikers zijn zelfs van mening dat Mauritius zich kan meten met locaties als de Malediven en de Rode Zee. Het grootste deel van de duikactiviteiten vindt plaats aan de westkust en buiten het rif. In totaliteit zijn er 200 verschillende soorten koraal, inclusief het beroemde zwarte koraal. Door het rif is de zee gevuld met uiteenlopende dieren zoals schildpadden, alen, inktvissen, zeekreeften, haaien alsmede een groot aantal tropische vissen. Ook is het mogelijk dat u rondom Mauritius walvissen of dolfijnen tegenkomt.

Duiken in Mauritius is niet alleen beperkt tot de riffen. Mauritius is van origine een vulkanisch land en er zijn heel wat grotten om te ontdekken. Daarnaast treft u onder water honderden wrakken aan, waarvan sommigen teruggaan tot de tijd van de piraten. Een populair wrak voor duikers is de Sirius, een 19 eeuws fregat dat na een zeegevecht tegen de Fransen is gezonken.

Duiklocaties bij Mauritius

De duikcondities zijn sterk afhankelijk waar u rond het eiland vertoeft en wat u graag wilt zien. Bijvoorbeeld, de oostkust is kouder dan de westkust. Toch heeft de oostkust de beste duiklocaties van het eiland. Sommige delen in het zuiden hebben geen rif en zijn dus erg gevaarlijk door de grote golven. Het westen en het noorden van het eiland hebben recente wrakken die tot zinken zijn gebracht om het leven rondom het rif te bevorderen. Hieronder treft u een lijst van bekende duiksites aan.

Grotduiken: De 'Kathedraal' bij Flic-en- Flac is waarschijnlijk de meest bekende locaties. Het is een interessante klif die 35 meter diep is. Op de bodem kunt u een grot binnengaan, die een plafond heeft van 10 meter. De grot wordt veelvuldig bezocht door zeekreeften en scholen vissen.

Alen en murenen: De 'Serpent Rank' bij Flic-en-Flac. In elk hoekje treft u wel een aal of een murene aan, sommigen met een lengte van 3 meter. Tevens zult u schorpioenen en leeuwvissen zien. Kijk uit voor de steenvis die op de rotsen ligt.

Koraalrif: Het leven van de zee treft u rondom het gehele eiland aan. Bekende plekjes zijn: Le Morne, Flic-en-Flac en Trou-Aux-Biches. Bij Grand Baie in het noorden ligt een interessante vulkanisch krater, die vaak bezocht wordt door haaien en roggen.

Wrakken: Sommige wrakken zijn bewust tot zinken gebracht door de Mauritius Marine Conservation Society. Deze wrakken kunnen worden gevonden bij Flic-en-Flac en bij Troux-Aux-Biches. Andere wrakken liggen verspreid rondom het eiland, maar een groot deel is gebroken.

Snorkelen: Een ideale plek om te snorkelen is de lagune bij Flic-en-Flac. Het water reikt op veel plaatsen niet verder dan de borst. Hou wel in de gaten dat sommige plekken ineens 3 meter diep kunnen zijn.

Wat is de beste tijd om bij Mauritius te duiken?

Van oktober t/m april, omdat het dan zomer is en het water warmer is om te duiken. Gedurende de overige maanden kan ook wel gedoken worden alleen zal het zicht onder water minder zijn. Ook wordt een watertemperatuur van 20°C niet door iedereen als aangenaam ervaren. Vergeet niet om het weer op Mauritius te controleren, want gedurende de eerste maanden van het jaar is de kans op een cycloon het grootst.


Elektriciteit

Voltage: 220 Volt. Neemt u wel een wereldstekker mee.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De Mauritiaanse keuken is en afspiegeling van de cultuur van het eiland: kosmopolitisch en veelzijdig. De gerechten worden meestal met lekker pittige groenten of gekonfijte zuidvruchten met kruiden in azijn ('achards') en rijst geserveerd, soms gegarneerd met gemarineerde meloenen. Het is begrijpelijk dat de oceaan die heel Mauritius omgeeft, invloed heeft op de Mauritiaanse gastronomie.

Op de markt en in de (hotel)restaurants ziet men bergen vers fruit liggen: papaja’s, watermeloenen, ananas, bananen, goyaves, passievruchten, bigarades en citroenen. In de zomer, van november tot mei, kan men zich ook te goed doen aan lychees, mango's, corrosols en longanes. De overheerlijke koffie drinkt men volgens creools gebruik met vanillearoma.


Fotograferen

Er valt genoeg te fotograferen in Mauritius. Om uw foto’s goed te laten slagen, is het van belang dat u het juiste materiaal bij u heeft.

Algemene informatie digitale fotografie:

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kunt laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming.

Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid is de Mauritan Rupee, verdeeld in 100 cent. Het is aan te raden te wisselen bij de bank (open ma t/m vr 10- 14 uur). Creditcards worden geaccepteerd. Ook kan men in de grotere steden terecht bij een pinautomaat. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken.

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas.Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Mauritiaanse ambassade:
Rue des Bollandistes 68
Etterbeek 1040 (Brussel)
België
Tel : 0032 2 733 99 88
Fax : 0032 2 734 40 21
Open: ma t/m vr van 10.30 - 12.30 uur (consulaire afdeling)


Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, kopie polis reisverzekering en eventueel een kopie van uw medisch paspoort, telefoonnummer en e-mailadres van FOX, geld, creditcard en (indien gewenst) travellercheques. Vergeet de pincode, ook voor uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Op Mauritius werken wij met een lokaal Engelssprekend agentschap die tevens uw aanspreekpunt is in geval van nood, maar ook voor het boeken van excursies.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.


Souvenirs

Curepipe is de belangrijkste residentiële stad van het eiland. In deze sfeervolle en bloeiende stad woont de society van Mauritius. U ziet er een aantal mooie gebouwen, zoals het landhuis in koloniale stijl en één van de oudste lycea van de Gemenebest, gesticht in de 18e eeuw. Maar u moet hier vooral heen gaan vanwege de buitengewone 'shopping'-mogelijkheden in de chinese, indiase en europese winkels.

Er zijn mooie maquettes van schepen uit de 15e en de 18e eeuw (van een honderdtal ambachtslieden), er zijn voorwerpen van hout, jade en porselein, ook geborduurde kleden, sarongs, enz.

Tip: denk er eens over uw winterkleding in Mauritius te kopen, want hier vindt u het neusje van de zalm op modegebied!

Bovendien zult u hier voortreffelijke restaurants vinden. Maar Port Louis is vooral bekend om de beroemde overdekte markt, een uniek spektakel dat het midden houdt tussen een Arabische markt en de Parijse hallen. Er wordt naast kleding (kleurrijke sarongs) en allerlei souvenirs ook groente en fruit te koop aangeboden. En niet te vergeten de kruidenman die alle kwalen geneest! In Port-Louis, Curepipe, Grand Baie en Mahébourg zijn vele winkels en supermarkten. Veel hotels hebben één of meer eigen boetieks en voeren soms zelfs een eigen accessoire- en modelijn.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Vanuit Mauritius naar Nederland belt u 00-31 gevolgd door het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Mauritius 00-230-net- en abonneenummer. In Port Louis en Grand Baie zijn veel telefoontoestellen.

U kunt gebruik maken van uw mobiele telefoon. Mobiel bellen blijft duur. Informeer bij uw provider wat de mogelijkheden zijn en vooral de kosten.

Internetcafés zijn op veel plaatsen te vinden. Veel hotels hebben ook mogelijkheid tot Wi-Fi.


Tijdsverschil

Op Mauritius is het tijdens de wintertijd drie uur later dan in Nederland en tijdens de zomermaanden is het tijdsverschil 2 uur.

Tips en fooien

Fooien zijn niet verplicht, maar worden graag ontvangen.

Vaccinaties/Gezondheid

Vaccinaties Hepatitis A en B en DTP worden aanbevolen voor reizigers naar dit land, maar inentingen zijn niet verplicht. Komt u van een verblijf in Afrika (Krugerpark) naar Mauritius dan dient u wel vaccinatie-bewijzen te kunnen overleggen. Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GGD of uw huisarts. Tevens raden wij u aan om een uitdraai van uw programma mee te nemen zodat men u een advies op maat kan geven.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Mauritius is een redelijk veilige bestemming. Natuurlijk dient u altijd voorzichtig te zijn op straat en niet paraderen met uw luxe artikelen. In uw hotel raden wij u aan de safe te gebruiken, sinds het hotel zich meestal niet aansprakelijk stelt voor ‘verloren’ items. In alle hotels die u in onze brochure op Mauritius aantreft, heeft u een minisafe in uw kast.

Vervoer

Op Mauritius rijdt men links. De wegen zijn over het algemeen goed, maar de verkeersborden ontbreken vaak. Toch is het goed mogelijk om een auto te huren en zelf enkele dagen over het eiland te rijden. Wij raden u aan een goede en nauwkeurige landkaart te kopen. Er is een goed functionerend buslijnennet tot in alle hoeken van het eiland. Diensten van 05.30 uur tot 19.00 uur. Zeer redelijke tarieven. Tevens bestaat er bij sommige hotels de mogelijkheid om fietsen te huren. Autoverhuur met en zonder chauffeur (men rijdt er links). Taxi's (zonder meters, dus prijsafspraak van tevoren maken).