Plaatsen in Mexico

Plaatsen Mexico

Wilt u meer weten over de meest interessante plaatsen van Mexico? Lees hier meer over onder andere Acapulco, Cancún, Mérida, Mexico-stad, Palenque, Playa del Carmen, San Cristóbal en Tulum.

Acapulco

Acapulco, een uitermate populaire badplaats aan de Grote Oceaan, is tevens de belangrijkste haven aan de westkust van Mexico. De stad zelf heeft meer dan 645.000 inwoners en met de omliggende gemeenten erbij zijn het er zelfs meer dan anderhalf miljoen (2006).

Bacalar

Bacalar is een klein dorpje dat op zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Chetumal is gelegen. In de pre-Columbiaanse tijd was Bacalar een Maya-nederzetting en toen de Spanjaarden het land veroverden werd hier een Spaanse nederzetting gevestigd. In Bacalar is een meertje van ruim 60 meter diep gelegen. Door de helderblauwe kleur van het meer, heeft het de naam Cenote Azul gekregen. Het is hier heerlijk om in te zwemmen. Een andere bezienswaardigheid van Bacalar is het fort, welke in de 18e eeuw is gebouwd.

Campeche

Campeche, de enige ommuurde stad van het land, is een aangename stad, waar je zonder al te veel problemen de nacht door kunt brengen. Vele huizen, binnen de stadsmuren, zijn geschilderd en versierd met smeedijzer of stucwerk. Op 50 km afstand vindt u ook nog de ruïnes van Edzna, waar elk jaar (in juni) een eeuwenoude plechtigheid plaatsvindt ter ere van de regengod Chac, de Chachaak, die duizenden Maya’s bijeenbrengt.

Cancun

De bekendste vakantiebestemming langs de Caribische kust is Cancun, een mondaine badplaats. De kust leent zich heel goed om te zwemmen en duiken

Chetumal

Chetumal is gelegen in het oosten van Mexico en grenst aan Belize. Chetumal is een typische grensstad. In Chetumal is een grote marinebasis gelegen en de stad heeft een belastingvrije zone. Hierdoor komen er veel bezoekers uit Belize en Guatemala, die de stad ook een leuke sfeer geven. Chetumal is in de jaren ’40 en ’50 van de twintigste eeuw tot drie keer toe helemaal verwoest door orkanen. Sindsdien is de stad opnieuw opgebouwd en daarmee ook explosief gegroeid.

Guadalajara

Deze op een na grootste stad van Mexico is de stad van feest en muziek. Hier ontstonden de mariachis, de muziekgroepen met hun sexy kleding en typische Mexicaanse sombrero en natuurlijk de tequila! De oude binnenstad is prachtig en de vier achter elkaar gelegen pleinen tussen de Kathedraal en het Hospicio de las Cabanas behoren tot de mooiste architecturale realisaties van heel Mexico. Een geweldige stad dus!

Mérida

Mérida, “'de Witte Stad”, is de belangrijkste stad van Yucatan en ook het beginpunt van een bezoek aan het schiereiland. Een uitgestrekte stad, waar in de omgeving van de markt een permanente drukte heerst.

Mexico City

Mexico City, een wereldstad, is een stad vol contrasten. De één zal van haar houden, de ander zal haar verafschuwen. U vindt er prachtige gebouwen en musea, maar ook armoedige krottenwijken.

Oaxaca

Ligt op ca 1500 meter hoogte en is een uitermate charmante stad in een door hoge bergketens omgeven vallei. De stad was één van de kernen van beschaving van het oude Mexico en door het ontbreken van industriële ontwikkeling heeft ze een aangenaam provinciaal karakter weten te behouden.

Palenque

Palengue betekent “omringd door bomen” en is één van de grootste en mooiste Mayasteden van Mexico! Op elk heuveltje vindt u een tempel met daaromheen het oerwoud. Het is werkelijk schitterend! Als u een ontdekkingstocht maakt in het oerwoud moet u zorgen voor goede wandelschoenen en een zaklamp, want u zult er zeker apen tegen komen.

Paricutin

De Paricutin is een zogenaamde sintelkegelvulkaan. Hij ontstond spontaan midden in een korenveld op 20 februari 1943 en groeide in de vijf erop volgende dagen uit tot een hoogte van bijna 100 meter.

Playa del Carmen

Dit kleine dorpje is in een korte tijd uitgegroeid tot een grote internationale badplaats met prachtige stranden. Ondanks de enorme opkomst van hotels en restaurants heeft deze plaats zijn charme weten te behouden. Naast het genieten van zon, zee & strand kunt u hier ook uitstekend duiken, snorkelen en vissen!

San Cristobal de las Casas

Dit is de oudste Spaanse stad in de staat Chiapas, met smalle straatjes, arcaden en lage huizen met smeedijzeren traliewerken die deze plek zeer aangenaam maken. San Cristóbal ademt nog steeds de charme van een oude, koloniale provinciestad, die steeds meer ontdekt wordt door toeristen.

San Miguel Allende

Deze ‘oude’ koloniale stad (1850 mtr.) ligt op een met cactussen begroeide hoogvlakte en in de jaren veertig oefende ze een grote aantrekkingskracht uit op vele buitenlandse kunstenaars, vanwege de kwartsrijke bodem, die voor een speciaal lichteffect zorgde en omdat het leven er goed en exotisch is.

Tehuantepec

U bevindt u op de landengte van Tehueantepec en het kan hier enorm waaien. De bomen aan de kant van de weg hellen dan ook zwaar over en de haren waaien van uw hoofd. De indianen in uit deze streek houden heel bijzondere tradities in ere, de vrouwen dragen prachtige jurken en sjaals. Op de zócalo heerst altijd een gezellige drukte en bovendien kunt u hier heerlijk traditioneel eten.

Tulum

Op nog geen 136 km van Cancún vindt u de enige Mayastad, die aan de kust ligt. In tegenstelling tot de ander mayasteden vindt u hier geen indrukwekkende piramiden of reusachtige paleizen, want het is eerder een ‘vesting’ vanwaar de Maya’s met verbijstering toekeken hoe de eerste Spaanse karvelen, in 1518, de kust naderden. Het plaatsje stelt niet te veel voor, maar heeft echter wel een prachtig ongerept zandstrand.


Grotere kaart weergeven

Uxmal

Dit is een archeologische vindplaats met prachtige monumenten, waarvan de Chichén Itzá het belangrijkste, maar ook het meest pittoreske, monumentencomplex van Yucatan is. Dit allemaal mede dankzij het heuvelachtige landschap op de achtergrond, waar je voor 11.00 uur ’s ochtends de mooiste foto’s neemt!

Villahermosa

Op 99 km van Mexico City vindt u de hoofdstad van Tabasco, een plaats waar je bijna niet omheen kunt als u op weg bent naar Yucatan of Chiapas. Het is niet een heel interessante plaats, maar aan de oevers van de Grijalva vindt u nog een klein niet onaardig centrum, waar het in de autovrije straten ’s avonds best heel gezellig kan zijn.
Terug naar boven