Praktische informatie Mongolië

Praktische info Mongolië

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Accommodatie

U logeert tijdens uw rondreis in goede middenklasse hotels en in traditionele Mongoolse tenten, Gerts/Yurts genaamd.
De hotelkamers beschikken over een eigen badkamer met bad, douche en toilet.
De tweepersoons Gerts/Yurts zijn prachtig gelegen midden in de natuur. De douches en toiletten zijn dan veelal voor gezamenlijk gebruik.

Elektriciteit

Het komt met regelmaat voor dat de elektriciteit uitvalt, wij adviseren u daarom een zaklantaarn te nemen.
De elektriciteit bedraagt 220 Volt. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is in Mongolië een 'wereldstekker' voor nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

Eten en drinken

Het kraanwater is zeker NIET drinkbaar en het is verstandiger om (goed afgesloten) flessen mineraalwater te kopen.
Het kraanwater kan maag- en darmklachten veroorzaken en mocht dat voorkomen kunt u het beste even contact opnemen met uw reisleider/ster. Soms zijn namelijk andere maatregelen nodig.

Let goed op dat al het voedsel, met name vlees en vis, goed gekookt of goed doorbakken is.
In Mongolië serveert men over het algemeen uitgebreide maaltijden, waarbij veelal schapenvlees wordt gepresenteerd. Aangezien vlees de basis is voor elke maaltijd kan de keuze aan maaltijden voor vegetariërs nogal beperkt zijn. Daarnaast gebruikt men in Mongolië veel melkproducten.

Fotograferen

Het fotograferen of filmen van de lokale bevolking is geen probleem, meestal zullen de mensen het leuk vinden. Indien u een foto wilt maken kunt u het beste van tevoren even toestemming vragen. Als u in het bezit bent van een poloroid camera is het aan te raden om deze mee te nemen tijdens uw reis naar Mongolië. De lokale bevolking buiten de stad kan het zeer waarderen wanneer u een foto maakt van de familie en de foto vervolgens aan hen geeft.

Algemene informatie digitale fotografie:
Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.Geld en Valuta

De munteenheid van Mongolië is de Tugrik (€1,- = 2960 Tugrik, koers april 2018). Op de meeste biljetten staan afbeeldingen van Genghis Khan, de vader des vaderlands. Lagere biljetten hebben afbeeldingen van andere personen uit de meer recente Mongoolse geschiedenis, zoals Sukhbataar.

Contant geld en reischeques:
U kunt in Mongolië contante dollars en beperkt euro’s (kleine coupures!) wisselen bij de banken en wisselkantoren.

Bankpassen en creditcards:
Travellercheques en creditcards worden geaccepteerd bij de banken, maar pinnen is maar beperkt mogelijk in Mongolië. Tevens worden de meeste creditcards ( met name Visa en Mastercard) geaccepteerd in de grotere hotels, restaurants en supermarkten in Ulaanbaatar. Neemt u daarom voldoende cash dollars en euro’s mee om eventuele (geld)problemen te voorkomen.

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard is het van het grootste belang dat u uw kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard.
Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Mongolië heeft geen ambassade in Nederland, andersom evenmin. De belangen worden behartigd door:

Nederlandse ambassade Beijing, China
Liangmahe Nanlu 4
100600 Beijing
Tel. 0086 10 85320200
Fax 0086 10 85320300

Mongoolse Ambassade in Brussel, België
Besmelaan 18
1190 Brussel
Tel.: 0032 2 344 69 74
Fax: 0032 2 344 32 15

Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor Mongolië is een visum verplicht. FOX kan voor u het visum regelen.

Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Reisbegeleiding

Op de luchthaven van Beijing wordt u welkom geheten door een FOX reisbegeleiding.
Hij/zij verwijst u naar de transferbus en begeleidt u naar uw hotel.

Uw reisleider/ster is uw aanspreekpunt tijdens de gehele reis voor vragen en probleempjes en zal, indien gewenst, ook voor vertaling zorg dragen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

Souvenirs

In Mongolië kunt u diverse souvenirs kopen. Het aanbod bestaat voornamelijk uit (winter) kleding, zoals leren jassen, wollen truien en vesten en wollen dekens.
Daarnaast kunt u veel handwerk, zoals schilderijen, aardewerk en traditionele muziekinstrumenten kopen, maar Mongolië heeft ook nog een groot aanbod in antiek en boeken (over Mongoolse kunst).
Het is echter verboden om antiek, oude schilderijen en (antieke) religieuze kunst uit te voeren.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Telefoonkaarten kunt u aanschaffen bij het postkantoor. U kunt echter voordeliger telefoneren via een speciale internettelefoon.
In Ulaanbataar zijn enkele internetcafés waar u goedkoop kunt internetten en telefoneren.
Wij adviseren u voor vertrek contact op te nemen met uw provider om te informeren naar de mogelijkheden van mobiel bellen, maar ook naar de kosten! Mobiel bellen blijft, zeker over deze afstanden, uitermate duur!

Internetten, mailen blijft de goedkoopste manier om contact te houden met het thuisfront. Maar hier kan het voorkomen dat de verbinding uitermate traag zijn.

Postzegels koopt u op het postkantoor. Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Ansichtkaarten en brieven zijn ongeveer 2 weken onderweg.


Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Mongolië bedraagt in de zomermaanden 7 uur. In de wintermaanden is het 8 uur later in Mongolië.

Tips en fooien

In Mongolië is het gebruikelijk om tips en fooien te geven.
Uw rekening naar boven afronden of een fooi geven van ongeveer 10% van het te betalen bedrag. Check voor betalen of de fooi al niet bij het eindbedrag opgeteld is.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Inentingen voor Mongolië zijn niet verplicht, maar te adviseren zijn: DTP, Hepatitis-A en Tyfus.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter www.dereisdokter.nl of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505. (niet gratis.) Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.
Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig.
Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van.
Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen!
Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

Daarnaast kunt u de internetsite van de reisdokter raadplegen op www.dereisdokter.nl. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.
Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Vervoer

In Mongolië zijn er weinig wegen en de wegen die er zijn verkeren vaak in slechte staat.
In Mongolië is het niet aan te raden om gebruik te maken van het openbaar vervoer, want de kleine bussen zijn overvol en oncomfortabel.

Daarnaast is het nog eens uiterst moeilijk, vooral door de taal, om er achter te komen welke bus, welke route rijdt. In de afgelopen jaren zijn in Ulaanbaatar enkele professionele taxibedrijven opgericht, echter rijden er sporadisch taxi’s rond.