Zwaaiende palmen en koraalriffen

Mozambique informatie

Landeninformatie Mozambique

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat je vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Er leven in Mozambique een kleine 30 miljoen mensen. Het land is bijna 20 keer zo groot als Nederland en 26 keer zo groot als België. De bevolking bestaat voor het grootste gedeelte uit Makua-Lomwe gevolgd door Tsonga, Shona, Malawi en Swahili. Ongeveer 85% van de bevolking is werkzaam in de landbouw en visserij.

Cultuur

Mozambique heeft een boeiende cultuur die gebaseerd is op Afrikaanse, Arabische, Portugese en zelfs Indische invloeden. De ontspannen en vriendelijke mensen en de fantastische zeebanket gerechten zijn extra redenen om de wonderen van dit vrij onbekende land te gaan ontdekken.

Taal: Portugees is de officiële taal, maar er zijn ook verschillende inheemse talen
Religie: voornamelijk inheemse godsdiensten, verder Christelijk (voornamelijk rooms-katholiek), moslim en hindoeïsme
Feestdagen: 1 januari: Nieuwjaarsdag, 3 februari: Heldendag, 7 april: Vrouwendag, 1 mei: Dag van de arbeid, 25 juni: Onafhankelijkheidsdag, 7 september: Overwinningsdag, 25 september: Armed Forces dag, 25 december: Eerste kerstdag.

Flora en Fauna

In Mozambique bestaat het landschap uit een lange vlakke kustlijn. De binnenlanden zijn bedekt met dichte bossen en savannen. De westelijke grens met Zimbabwe wordt gevormd door bergen. Mozambique heeft ook een flink aantal prachtige eilanden. Hagelwitte stranden, azuurblauwe zee en de mooiste koraalriffen ter wereld.

Geografie

Mozambique ligt aan de zuidoosten kust van Afrika. In het noorden grenst Mozambique aan Tanzania, in het zuiden aan Zuid Afrika en Swaziland, in het westen aan Zimbabwe en Zambia en in het noordwesten aan Malawi.

Geschiedenis

De geschiedenis van Mozambique kenmerkt zich door eeuwen van onderwerping aan veroveringen en uitputting. Arabische handelaars maakten in het jaar 600 n. Chr. al contact met de plaatselijke bevolking. De eerste Portugezen arriveerden in 1498. De Portugezen verdreven de Arabische handelaars en maakt Mozambique tot hun belangrijkste handelscentrum. In 1558 begonnen de Portugezen met de bouw van het Fort Sain Sebastian.

De rijkdommen die in de oude handelsposten langs de kust van Mozambique vergaard werden kwamen voort uit handel in slaven, ivoor en goud. De regering van Portugal verzette zich tegen het Afrikaanse nationalisme dat na de Tweede Wereldoorlog als een golf over Afrika spoelde en was tevreden met de status van de Afrikaanse koloniën als provincies van Portugal. Als gevolg brak een guerillaoorlog uit. Het Portugese bewind stortte in.

Frelimo, de nationale verzetsbeweging, behaalde de meerderheid. De Portugese inwoners vluchtten uit Mozambique. Het land stond er alleen voor en de bevolking was erg arm. Door jarenlange droogte bleef de oogst uit. Werkgelegenheid in de landbouw daalde hierdoor. Er werd door de regeringen van Rhodesië (het huidige Zimbabwe) en Zuid-Afrika de verzetsbeweging Renamo, in het leven geroepen. Er brak een 17 jaar durende burgeroorlog uit tussen Frelimo en Renamo.

In 1994 werd er een akkoord gesloten, die de vrede herstelde en er kwamen verkiezingen. Fremilo haalde een kleine meerderheid in de regering. Frelimo gooide het programma om en richtte zich op een drastische economische wederopbouw.

Klimaat

In het noorden van Mozambique heerst een tropisch klimaat en in het zuiden een subtropisch klimaat. Aan de kust is het vaak warmer dan in het binnenland. Het natte zomerseizoen is van oktober tot maart. De meeste regenbuien zijn van januari tot maart. Van april tot september loopt het winterseizoen. Het is het koeler, maar overdag en vooral aan de kust kan het nog erg warm worden.

Politiek/Economie

Mozambique is een parlementaire democratie met aan het hoofd een president. Mozambique is onderverdeeld in 10 provincies. De hoofdstad Maputo ligt in het uiterste zuiden. Na het wanbeleid en de burgeroorlog was de economie ineengestort, maar nu de Fremilo regering het beleid heeft gebaseerd op de beginselen van een vrijemarkteconomie, groeit de economie gestaag.

De landbouw en visserij blijft voorlopig de belangrijkste vorm van inkomen.De toeristische voorzieningen worden hersteld en men erkent het belang van het ontwikkelen van de toeristische sector.