Zwaaiende palmen en koraalriffen

Praktische informatie Mozambique

Praktische info Mozambique

Ga goed voorbereid op reis! Heb je een wereldstekker nodig, kun je water uit de kraan drinken en moet je misschien een visum regelen? Je vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan je reis.

Elektriciteit

In Mozambique is het voltage 220/240 AC 50 hertz. Stopcontacten (met 3 ronde en vierkante gaten) dragen maximaal 15 ampère. Het is belangrijk om een adapter met drie (ronde en vierkante) pinnen mee te brengen aangezien dit in Mozambique niet verkrijgbaar is.
Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

Eten en drinken

De keuken is voornamelijk Portugees met invloeden uit het Verre Oosten. Zeebankgerechten zijn prominent. Zo serveren de meeste restaurants aan de kust veelal garnalen, inktvis en gegrilde vis. Meer landinwaarts is geroosterde kip een populair gerecht en in het zuiden is matapa, jonge cassavebladeren gekookt in pindasaus en opgediend met zeebanket een aanrader.

Het drinken van kraanwater is sterk af te raden. Overal worden flesjes mineraalwater verkocht. Naast lokale thee, kun je overal koffie drinken. En bestel gerust een glaasje Zuid-Afrikaanse wijn of  het plaatselijke gebrouwen bier.  


Tips en fooien

Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Mozambique. Als richtlijnen gelden de volgende bedragen: in het restaurant bedraagt dit ongeveer 10% van de totale rekening, voor bellboys ongeveer 1 US$ per koffer en kamermeisjes krijgen ongeveer 2 US$ per dag. Deze richtlijnen gelden natuurlijk alleen wanneer je tevreden bent met de kwaliteit van de service. Veelal wordt in samenspraak met de reisleiding een gezamenlijk fooienpot gemaakt, zodat je niet ieder moment van de dag in de buidel hoeft te tasten.

Fotograferen

Mozambique is bijzonder fotogeniek. Vraag wel altijd de lokale bevolking om van te voren toestemming te vragen. Soms verwacht men een kleine vergoeding hiervoor. Het is verboden foto’s te maken van bruggen, dammen, kazernes, stations, openbare gebouwen en vliegvelden.

Geld en Valuta

De munteenheid voor Mozambique is de Metical. Voor 1 euro ontvang je ongeveer 68 Mozambique Metical (koers september 2019). In de steden vind je geldautomaten, waar je met je Cirrus/Maestro bankpas kunt pinnen. 

Bankpassen en creditcards:
Internationale creditcards worden in luxe hotels, een aantal winkels en restaurants in Maputo geaccepteerd.
Buiten Maputo worden creditcards niet gebruikt. De banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 11.00.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Houd er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.


Nuttige adressen

Ambassade Mozambique
Boulevard Saint Michel 97
1040 Brussel
Tel. 00-322/7362564/0096
Fax: 00-322/7356207

Nederlandse Ambassade in Mozambique
Rua de Mukumbura 285 Maputo
C.P. 1163, Maputo
Tel: 00-258-1-490031/2/3
Fax: 00-258-1-490429

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor Mozambique is een visum verplicht. FOX kan het visum voor je regelen.

Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij je naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neem je verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens de rondreis word je begeleid door een Nederlandse reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijg je veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we in de natuurparken soms gebruik van lokale Spaans/Engelssprekende gidsen, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

Souvenirs

In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg kom je allerhande soorten handarbeid tegen. Je ziet vele soorten houtsnijwerk. Op markten en in stalletjes moet je gaan afdingen. De straatverkopers hebben hun vraagprijs hierop aangepast. Afdingen is een sport, waar je naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

Telefoon, internet en post

Wanneer je naar Nederland wilt bellen, dien je eerst het landnummer 0031 (voor Nederland) of 0032 (voor België) in te toetsen en vervolgens het abonneenummer. De kosten kunnen wel behoorlijk oplopen. Houd er ook rekening mee dat in de hotels een behoorlijk bedrag aan bemiddelingskosten wordt gerekend. Post naar Europa doet er gemiddeld 7 dagen over. 

In de meeste hotels en lodges is wifi (soms alleen in de hotellobby of andere gemeenschappelijke ruimtes). De verbinding is buiten de hoofdstad Maputo niet al te snel. In de grote steden vind je internetcafés.  


Tijdsverschil

In de zomer is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Mozambique één uur later. 

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Voorzorgsmaatregelen tegen DTP, gele koorts, hepatitis A en malaria zijn aan te raden.
Wanneer je uit een gele koorts gebied komt is een gele koorts vaccintatie verplicht.
Soms is een Cholera-verklaring nodig.

In ons hoofdstuk VACCINATIES wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om

up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD in jouw buurt.

Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van je reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn. Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van.
Het beperkt gebruik van Immodium tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.


Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Mozambique is een land met betrekkelijk weinig misdaad. Bezoekers zullen met name in de grote steden op het volgende moeten letten: In het donker moet je bepaalde stadscentra vermijden. Dit geldt vooral voor Maputo. Berg je paspoort en geld op in een kluis in het hotel. Draag je portemonnee en andere documenten die je nodig hebt in een ‘body belt’, bij voorkeur onder losse kleding. Let op wat andere mensen in je buurt doen. Wanneer je ergens onzeker over bent, vraag dan de gids, het hotelpersoneel of een plaatselijke persoon die je kent.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

Je reist met FOX in de beste airconditioned bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. FOX adviseert je de veiligheidsgordels in de bus te dragen.