Myanmar informatie

Landeninformatie Myanmar

Regenwouden vol fascinerende diersoorten, boeddhistische tempels en mysterieuze mangrovebossen – Myanmar is een bestemming van onvoorstelbare schoonheid. Lees over de tradities, geschiedenis en landschappen van dit onontdekte land in Azië.

Bevolking, taal en cultuur

In Myanmar wonen ruim 53 miljoen mensen, van wie de meerderheid tot de Bamar of Birmanen behoort. Deze etnische groep migreerde in de zevende eeuw vanuit de huidige Chinese provincie Yunnan naar de aangrenzende Irrawaddy-vallei in hedendaags Myanmar. De cultuur van de Bamar is door de jaren heen beïnvloed door buurlanden en door boeddhistische tradities.

De traditionele kleding voor de Bamar is de sarong, een lap stof die als een wikkelrok wordt gedragen. Een ander uniek uiterlijk kenmerk is thanaka, een gele stof gemaakt van boomschors. Lokale bewoners smeren dit middel op hun gezicht als een soort zonnebrandcrème en make-up. Soms versieren ze het met patronen.

Er zijn vier grote taalfamilies die in Myanmar gebruikt worden: Sino-Tibetaanse talen, Tai-Kadaitalen, Austroaziatische talen en Indo-Europese talen. De officiële taal in Myanmar is het Birmaans, een Sino-Tibetaanse taal, maar verschillende etnische groepen hebben ook hun eigen talen. De belangrijkste etnische minderheden in het land zijn de Shan, de Karen en de Rakhine. 

Het grootste gedeelde van de bevolking van Myanmar is boeddhistisch. Boeddhistische invloeden zijn bijvoorbeeld terug te zien in kunst, literatuur, architectuur en ceremonies. Elke plaats heeft bijvoorbeeld een eigen festival rond de lokale pagode. 

Geschiedenis, economie en politiek

Hoewel er weinig bekend is over de eerste bewoners van Myanmar, leven er al meer dan 10.000 jaar mensen in het gebied. Het eerste volk dat in de geschreven geschiedenis van Myanmar genoemd wordt, zijn de Pyu. Ze stichtten de Oude Pyu-steden in het centrum van hedendaags Myanmar en werden beïnvloed door het boeddhisme en de cultuur van India

In de negende eeuw ontstond Pagan, een koninkrijk dat ongeveer het huidige Myanmar besloeg. Het koninkrijk was gesticht door de Bamar, het volk dat nu de grootste etnische groep van Myanmar vormt. De Bamar begonnen vanaf de zevende eeuw vanuit het Chinese Yunnan te migreren. Andere etnische groepen die al in het gebied leefden, zoals de Pyu en de Mon, gingen geleidelijk op in de Bamar. Het rijk Pagan viel in de dertiende eeuw uit elkaar door aanvallen van de Mongolen. 

Hierna was een tijdlang sprake van kleinere koninkrijken in het gebied, zoals het Koninkrijk Ava en de Shan-staten. In de zestiende eeuw was het Taungoo-rijk in opkomst, dat uiteindelijk grote delen van het huidige Myanmar en Thailand besloeg. In de achttiende eeuw kwamen verschillende opstanden voor binnen het koninkrijk, waardoor de Taungoo-dynastie werd vervangen door de Konbaung-dynastie. Ook raakte het land in oorlogen verwikkeld met Siam (voorloper van Thailand), China en het Britse Rijk.

In de negentiende eeuw werd het verzwakte Birma door de Britten gekoloniseerd. Het land werd een provincie van Brits-India. Hoewel de economie van het gebied begon te groeien, bleef de macht en rijkdom in de handen van Britten. Aan het begin van de twintigste eeuw was er een groeiende nationalistische beweging in het land. Protesten tegen de Britse kolonisten kwamen steeds vaker voor. 

In 1948 werd Birma onafhankelijk, waarna een lange periode van politieke onrust volgde. In de jaren zestig vond een staatsgreep plaats, waarna de nieuwe regering een socialistische staat probeerde te creëren. Verschillende opstanden werden op gewelddadige wijze neergeslagen. In 1988 vonden er massale protesten plaats, die wederom met geweld werden beantwoord. In 1989 werd de naam van het land veranderd naar Myanmar, en een jaar later vonden verkiezingen plaats waarbij keuze was uit meerdere partijen.  
 
Sinds 2011 is de politieke situatie in Myanmar relatief stabiel geweest. Desondanks heeft het leger nog veel macht binnen de politiek. Sinds enkele jaren is er een ernstig conflict gaande in het westen van het land waarbij het Rohingya-volk, een etnische minderheid in Myanmar, systematisch verdreven en vermoord wordt. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties is hier sprake van genocide, maar de regering van Myanmar ontkent dit. 

De economie van Myanmar is in de afgelopen jaren gegroeid, maar nog steeds leeft een grote groep van de bevolking in armoede en zijn er veel werklozen in het land. Belangrijke sectoren binnen de economie zijn landbouw, mijnbouw en de textielindustrie.

Klimaat

Het grootste deel van Myanmar, waaronder de centrale vallei en het zuiden, heeft een tropisch savanneklimaat. De gemiddelde temperatuur blijft het hele jaar ongeveer gelijk en ligt rond de 27 °C. De meeste neerslag valt van mei tot en met oktober. In het westen van het land is een gebied met een moessonklimaat. Ook hier valt de meeste neerslag van mei tot en met oktober, maar in dit gebied valt beduidend meer regen dan in het centrum van het land.

In de noordelijke hooglanden kunnen weersomstandigheden erg lokaal en wisselvallig zijn. Hier is met name sprake van gematigde klimaten, zoals het zeeklimaat, het mediterraan klimaat en het chinaklimaat. Bij deze klimaten – in tegenstelling tot tropische klimaten – is er een duidelijk verschil merkbaar tussen de seizoenen. De temperatuurverschillend tussen de winter en zomer zijn echter niet extreem groot. In het hooggebergte kan veel sneeuw vallen.


Natuur

Ongeveer de helft van de oppervlakte van Myanmar is bedekt met bossen. Daarnaast bestaat het landschap uit valleien in het midden van het land, kleine gebergtes in het zuiden en ruige hooglanden in het noorden. Aan de kust komen veel mangrovewouden voor en zijn prachtige stranden te vinden.

In de regenwouden van Myanmar leeft een groot aantal dier- en plantensoorten. Tijgers, luipaarden, krokodillen, slangen en verschillende soorten apen komen hier veel voor. In de tropische jungle van Myanmar groeien bovendien bloemen en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. Er leven ruim 800 soorten vogels in Myanmar, waaronder papegaaien, uilen, neushoornvogels en adelaars.

De hooglanden in het noorden van Myanmar zijn de uitlopers van het Himalayagebergte. Hier leven grote zoogdieren, zoals olifanten, neushoorns en buffels. Dit groene, bergachtige gebied bestaat uit een mix van bossen en velden waar rijst, granen of chilipepers verbouwd worden. De dorpjes en boerderijen in deze regio zijn met elkaar verbonden door stoffige wegen.

Aan de zuidkust van Myanmar liggen moerasachtige gebieden en mangrovewouden. Hier leven veel watervogels en krokodillen, en groeien tientallen verschillende soorten mangrovebomen. Ook liggen er voor de zuidkust van het land een groot aantal eilanden. De Mergui-archipel, in het uiterste zuiden van Myanmar, bestaat uit eilanden begroeid met regenwoud en omringd door grote koraalriffen. De biodiversiteit in dit afgelegen gebied is enorm.