Praktische informatie Myanmar

Praktische info Myanmar

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Elektriciteit

In Myanmar is het voltage: 220 – 230 Volt. De stopcontacten in Myanmar zijn niet uniform, soms passen er alleen Britse, driepolige stekkers in, soms ook tweepolige. In alle steden moet u er rekening mee houden dat op elk moment de stroom kan uitvallen, daarom bezitten veel hotels een dieselgenerator. Vergeet daarom ook beslist niet een zaklantaarn meenemen. Voorzichtigheid is geboden bij het opladen van accu's en bij het gebruik van gevoelige elektronische apparaten, omdat de elektrische spanning nog wel eens kan schommelen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Bagage tips

Houd er rekening mee dat we meerdere keren per dag onze schoenen aan en uit moeten trekken wanneer we tempels bezoeken. Instappers zijn dan erg handig!

Fooien

Het geven van fooi wordt steeds gebruikelijker met name voor gidsen, hotelpersoneel en chauffeurs. In lokale restaurants is het minder gebruikelijk, maar wordt een fooi zeker gewaardeerd.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, maar echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in Myanmar goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming.

Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De lokale valuta in Myanmar is de Kyats (spreek uit als Tjat). De koers fluctueert vaak.

Contant geld en travellercheques
Euro's zijn op de luchthaven van Yangon en een aantal andere luchthavens te wisselen. Volg bij het wisselen de aanwijzingen van uw chauffeurs/gids of reisleider. Let er op dat wanneer u dollars wisselt het belangrijk is dat dit nette briefjes zijn. Oude of beschadigde briefjes worden vaak geweigerd.

Bankpassen en creditcards
In Myanmar zijn inmiddels in de meeste toeristische gebieden pinautomaten te vinden, al is het zeker aan te bevelen ook contant geld mee te nemen. Creditcard worden steeds meer, maar nog niet overal geaccepteerd. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken.

Klik hier om vreemde valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Myanmar
Boulevard Général Wahis 9
1030 Brussel, België
Tel: 0032 (0) 2 2 701 93 80
Fax: 00 32 2 705 50 48
E-mail: mebrussels@skynet.be

Nederlandse Ambassade in Yangon
No. 43/c Inya Myaing Road
Shwe Taung Kyar 2 Ward, Bahan
Yangon, Republic of the Union of Myanmar
Tel: 0095 1 2306046 t/m 9
Fax: 0095 1 2305805
E-mail: YAN@minbuza.nl


Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort. 

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor Myanmar is een visum verplicht. FOX kan voor u het visum regelen. Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'.

Houd er rekening mee dat u extra informatie dient aan te leveren. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende uw reis aan, maar persoonlijke documenten dient u altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. U ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart.

Tevens kunt u een visum voor maximaal 28 dagen online verkrijgen via http://evisa.moip.gov.mm. De kosten voor het visum bedragen USD 50,- per persoon. Deze kosten dienen per creditcard (Visa, Mastercard en American Express) te worden voldaan.

Tijdens de online aanvraag dient u rekening te houden met de volgende punten:
• De letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. U dient ten allen tijde het cijfer 0 te gebruiken.
• U dient een pasfoto in kleur in te scannen.
• U dient uw e-mailadres in te vullen, dit is noodzakelijk voor het ontvangen van de bevestiging van het visum.
• In verband met de geldigheidsduur van het visum, kunt u het vanaf 90 dagen voor aankomst aanvragen.
• Tijdens de online aanvraag dient u het volgende in te vullen bij accomodatie in Myanmar:
Panda Hotel
No. 205, Corner of Wadan Street & Min Ye Kyaw Swa Road
Yangon
Myanmar
Tel: (95-1)212850-3
Agency Name: EPG Travel Co. Ltd
Agency Contact No.: +95 1 378 714-19

FOX onthoudt zich in deze van elke aansprakelijkheid.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld kan worden indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Geld en een fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer van FOX.


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met ANWB Webwinkel de bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

In Myanmar worden veel souvenirs verkocht, zeker bij bekend tempels in Bagan en het bekende Inle Meer staat het vol van verschillende souvenirkraampjes. U kunt hier onder meer boeddha beeldjes en tekeningen kopen.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Post versturen is heel goedkoop en komt (meestal) na ca. 15 dagen aan in Nederland. Het beste kunt u post versturen vanuit Yangon of Mandalay. Postzegels en kaarten zijn alleen in de drukker bezochte plaatsen als Yangon, Mandalay, Bagan en Inle Lake verkrijgbaar.

Langzamerhand wordt het gemakkelijker om uw mobiele telefoon te gebruiken, al verschilt het per provider en zal het bereik wisselend zijn. Bekijk voor vertrek de actuele situatie bij uw provider. Bellen vanuit de hotels kan ook, maar is vrij kostbaar. In veel hotels en restaurants wordt (gratis) wifi aangeboden, maar snelheid en ontvangst zijn niet altijd even goed. In sommige plaatsen zijn er enkele internetcafés te vinden.


Tijdsverschil

In Myanmar is het in de zomer 4,5 uur later en in de winter 5,5 uur later dan in Nederland.

Vaccinaties/Gezondheid

Vaccinatieadvies van de Reisdokter:
Voor een bezoek aan Myanmar worden een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en B en Buiktyfus.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vindt u een GGD bij u in de buurt.

Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

In Myanmar komt het Zika virus voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. De mug is overdag actief. De aanwijzingen dat het Zika-virus, als zwangere vrouwen worden besmet met dit virus, een ernstige afwijking kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht zijn alleen maar sterker geworden. De adviezen van RIVM aan zwangere vrouwen en hun partner zijn dan ook nog steeds van kracht, zie www.rivm.nl/zikavirus voor meer informatie.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

Vanwege de slechte toestand van de wegen is reizen in sommige delen van het land zwaar. Wie niet tegen wat ongemak opziet, kan echter een boeiende reis tegemoet zien. In Myanmar is het heel eenvoudig om een fietstaxi te nemen voor de kleinere afstanden binnen een stad of dorp. Spreek wel altijd vooraf de prijs af met de chauffeur, meestal 0,5 tot 1 euro. Voor de langere afstanden kun u gebruik maken van auto taxi’s, spreek ook hier vooraf een prijs af (vaak is het ook mogelijk in het hotel te vragen of men een taxi kan regelen). Indien u echt met de lokale bevolking kennis wilt maken, kunt u bijvoorbeeld een lokale bus of pick up truck nemen. Let u wel op bij het oversteken van de straat. In Myanmar gaan weggebruikers als auto’s, trucks en bussen er vanuit dat zij voorang hebben op voetgangers!  

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.


Vlucht

FOX biedt reizen naar Myanmar aan met Singapore Airlines en Emirates. De gemiddelde reisduur naar Yangon bedraagt ca. 19 uur.

Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Myanmar heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreizen en single groepsreizen dient u rekening te houden met € 38,- per persoon zakgeld per dag.

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018