17-daagse groepsrondreis Door het Lievelingsland van Boeddha

C. Haertel

Reisdatum: 18-02-2015 t/m 06-03-2015

18 februari 2015 (dag 1)
Amsterdam - Yangon
Om 07.45 uur worden we naar Schiphol gebracht. Na het inchecken vertrekken we om 10.30 uur met Singapore Airlines. Naar Singapore is het 12.50 uur vliegen en van Singapore naar Yangon nog eens 3 uur. Het inchecken verloopt vlot want thuis hadden we via het internet de incheckpapieren al ingevuld.

19 februari 2015 (dag 2)
Yangon

Na een rustige vlucht met goed eten en drinken aan boord komen we na 12 uur om 07.00 uur aan op het vliegveld van Singapore, het is dan in Nederland 23.00 uur. We ontmoeten al op de terminal onze reisgenoten en maken kennis met elkaar.

We rijden met een treintje naar Terminal 2 en lopen naar Gate F 34, het is nog een hele tippel maar we hebben de tijd. Om 07.55 uur kunnen we boarden en gaan naar ons vliegtuig welke ons naar Myanmar zal brengen, we vliegen 2 ½ uur, met een hapje en drankje aan boord en zijn om 09.30 uur in Yangon. Eerst door de visum controle en daarna onze koffers van de bagageband plukken,  toen we bij de band waren kwamen onze koffers er al aan en konden daarna gelijk door de douane, deze stelde echter niet veel voor.

Onze reisleider Gijs staat al op ons te wachten en raad ons aan om gelijk bij een van de wisselkantoren geld te wisselen, we wisselen Dollars en Euro’s in Kyats. Hierna gaan we met de groep naar de bus en rijden naar ons hotel genaamd Panda.

Het is mooi weer maar erg druk op de weg, veel files en komen om 12.10 uur aan bij ons hotel. Gijs heeft onderweg al het een en ander verteld over de gang van zaken, hij stelt onze plaatselijke gids Tom voor en de chauffeur. Tom spreekt Engels maar Gijs zal indien nodig het verhaal van de gids vertalen.

In ons hotel aangekomen neemt Gijs ons mee naar een zaaltje op de eerste verdieping en geeft nadere uitleg over wat er de komende dagen staat te gebeuren. Ook betalen wij hem het geld voor de fooienpot, 132.000 Kyats.

Hierna eerst naar onze kamer op de 5e etage deze ziet er goed uit. Er is een kluisje, een waterkoker, koelkast en er staan twee flessen water.

Daarna gaan we de stad in om de markt te bezoeken, we lopen samen met een paar andere groepsleden en na wat vragen aan de plaatselijke bevolking komen we er uiteindelijk.
Het is een enorm groot complex waar van alles en nog wat verkocht wordt, van schilderijen, katoenweefsels, souvenirs, groente, fruit vlees en vis en nog veel meer. Het is er ontzettend druk en veel, vooral mannen staan met elkaar te praten of zitten te eten. De krukjes waarop men zit zijn nauwelijks 50 cm hoog, dit zullen we de hele reis zien.

We rijden met zijn vieren met een taxi terug naar ons hotel en drinken nog wat bij de bar. Hierna naar de kamer en douchen. Jammer genoeg doet de WiFi het niet op onze kamer, Gijs had wel verteld dat deze toch wel zeer traag werkte maar op onze kamer deed hij helemaal niets.

Om 19.00 uur lopen we naar het restaurant Shan Yoe Yar, aangeraden door Gijs. Het eten is goed en lekker. Hierna retour hotel.

20 februari 2015 (dag 3)
Yangon

Om 07.00 uur gaat de wekker, na een goed ontbijt vertrekken om 09.00 uur naar de Bladgouden Shwedagon Pagode het belangrijkste heiligdom van Myanmar. Het is een geweldig groot complex vol met Boeddha beelden en alle maten. Er zijn veel biddende mensen die hun offers brengen, zoals o.a. bloemen. We lopen met Tom onze gids een rondje door het complex tot 10.15 uur daarna hebben we nog tot 11.00 uur de tijd om zelf wat rond te kijken.

Hierna rijden we naar de Karaweik Garden dat rond het Kandawgylmeer ligt, we moeten voor ons fototoestel 400 Kyats betalen om foto’s te mogen maken. We lopen een stukje over een houten vlonder en het enige waar ik een foto en een stukje film van maak is een geweldige Gouden Draak, een boot die in het meer ligt, dat was alles wat er te fotograferen en te filmen is.

Als extraatje rijden we naar de liggende Boeddha. Er zijn ontzettend veel files op de weg en het verkeer staat ook bijna stil, als je zou gaan lopen ben je echt eerder op je bestemming. De meeste auto’s, wel 90 van de 100 zijn taxi’s.

De liggende Boeddha is een mooi beeld die in een grote hal ligt, in Bangkok hadden we er al een gezien van 52 meter lang, deze is iets kleiner.

Om 12.45 uur rijden we naar het restaurant waar we gaan lunchen een kwartiertje rijden, het is een goede lunch met koffie of thee toe.

Na de lunch rijden we naar de stad waar we door de hoofdstraten gaan wandelen om de nieuwe gebouwen te gaan bewonderen ook lopen we nog door het bekende “Strand Hotel”. 17.00 uur zijn we weer bij onze bus die ons naar ons hotel brengt. We zijn zeer onder de indruk van de mensenmassa’s en het gigantische verkeer, de oude en nieuwe gebouwen, we hebben veel steden al bezocht maar deze slaat alles.

21 februari 2015 (dag 4)
Yangon - Kyalkhtiyo
06.30 uur Wake Up, na het ontbijt vertrekken we om 08.00 uur. Vandaag rijden we naar de Gouden Rots, onderweg stoppen we bij een Engelse begraafplaats die zeer goed wordt onderhouden, het doet ons denken aan de begraafplaats in Kanchanaburi in Thailand. 10.15 uur koffie pauze, daarna rijden we door dorpjes en langs de kant van de weg zijn stalletjes waar watermeloenen worden verkocht, we stoppen en laten ze ons dan smaken, we zien de velden erachter waar ze verbouwd worden. Ook wordt er rijst verbouwd.

Om 12.50 uur komen we bij ons restaurant waar we de lunch gebruiken, buiten zien we de personen vrachtauto’s met tientallen gereedstaan die de mensen naar boven brengen. Ook wij gaan met zo een auto naar boven. Bij ons hotel waar we langs rijden stappen we uit en brengen onze tassen naar binnen, de koffers zijn achtergebleven in ons laatste hotel waar we weer in terugkomen.

We rijden verder naar boven naar de Gouden Rots, als we uit de personenvrachtauto stappen is het nog een pittig stukje lopen maar het is de moeite waard. Bij de Gouden Rots aangekomen, vrouwen mogen hier niet naar toe, heb ik de rots met beiden handen aangeraakt en er een paar Gouden vingers aan overgehouden. Het is toch wel bijzonder dat men deze rots hier naar boven hebben gekregen. 17.30 uur mogen we onze sokken en schoenen weer aantrekken wat steeds weer een heel gedoe is en we weten dat dit nog vele keren zal plaats vinden. Om 18.50 uur zijn we in ons hotel terug.

Gezamenlijk gaan we om 19.30 uur dineren. We hebben vanmiddag bij aankomst in het hotel al onze bestelling gedaan, dit is een goede afsluiting van deze toch wel bijzondere dag.

22 februari 2015 (dag 5)
Kyalkhtiyo Yangon

06.30 uur gaat de wekker na het ontbijt vertrekken we om 08.00 uur. De gehele nacht zijn we wakker gehouden door gebed en gezang die door luidsprekers op luide toon wordt uitgezonden. Dit duurt 24 uur per dag een aantal monniken die elkaar afwisselen zingen en preken constant.

Om 08.00 uur stappen we weer in de personenvrachtauto die ons weer naar beneden en onze bus zal brengen, er stapt nog een andere groep bij ons in en het wordt een beetje dringen. Na enige tijd wachten rijden we naar beneden en wachten op onze bus bij het restaurant waar we gisteren onze lunch hebben gebruikt.

We rijden terug naar Yangon, na een paar Kodak stops bezoeken we in Bago weer een enorm liggend Boeddha beeld waar deze stad zijn bekendheid aan dankt. Tja weer schoenen en sokken uit en voor onze foto en filmtoestellen betalen we 300 Kyats.

Na het bezoek rijden we met de bus weer verder, het is niet ver even de hoek om en we staan voor ons restaurant.

Het is een groot restaurant genaamd Hanthavwaddy met twee verdiepingen, beneden zit vol en wij gaan naar de 1e etage. Als voorafje een loempiaatje daarna kip, vis, spinazie, boontjes met sla en een groenten soepje, als dessert watermeloen en stukjes banaan.

Het is inmiddels 14.00 uur geworden en rijden weer naar een liggende Boeddha, we passeren eerst een jongere versie. In de bus doen we onze schoenen en sokken uit, het is wel een heel gedoe elke keer en ook hier weer 300 Kyats voor het foto of filmtoestel.

Hierna rijden we retour hotel waar we om 17.00 uur aankomen. Na een flesje wijn en wat yoghurt te hebben gekocht in een supermarkt en terug op de kamer loop ik naar de receptie om te melden dat ons toilet blijft doorlopen, voordat ik terug op de kamer ben is er al iemand geweest en heeft het euvel verholpen. Je moet het deksel van het reservoir afhalen en aan het touwtje trekken, dan is het weer over, tja je moet het maar weten.

We hebben onze koffers opnieuw ingepakt en voor morgen de handtas ingepakt, we moeten om 4 uur opstaan en gaan om 5 uur rijden
 
23 februari 2015 (dag 6)
Yangon - Inle meer

04.00 uur opstaan, om 05.00 uur gaan we rijden naar het vliegveld, we krijgen een ontbijt/lunchpakket mee.

Om 05.30 uur zijn we op het vliegveld, na groepsgewijze te hebben ingecheckt gaan we door de controle, ik lever het plastic flesje in wat ik net heb leeggedronken en kan doorlopen Ans volgt, later blijkt dat ze haar volle flesje nog in haar tas had maar kwam gewoon door de controle.
 07.00 uur gaan we vliegen, per bus worden we naar ons vliegtuig gebracht, een ouderwets tweemotorig propellervliegtuig. De vliegtijd voor de tussenlanding is 1 uur en 10 minuten na de stop nog 25 minuten voor ons einddoel Heho.

Na de landing staat onze bus al te wachten met onze nieuwe gids Tee, de koffers worden ingeladen en rijden naar het Inle meer.

We stappen in een aantal 4 en 5 persoonsboten en gaan varen. Eerst langs een aantal huizen op palen en later langs een aantal vissers die op een zeer aparte manier met een voet een
roeispaan bewegen en zo met hun bootje varen, we varen verder 1 uur lang maar er is echter niet veel bijzonders te zien. Als dit de hele vaartocht zo is wordt het niet spectaculair.

We stoppen bij een gebouwtje waar men van teakhout met de hand planken zaagt om er boten van te maken, daarna bezoeken we een gebouwtje waar een aantal meisjes sigaren maken, hier worden een aantal ingrediënten in gestopt.

We stappen weer in de boot en meren een kwartier later af bij een restaurant waar we gaan lunchen. We krijgen tomatensoep, het is gekleurd water zonder enige smaak, een schotel met een hele vis opgevuld met ??? stukjes sperzieboon en wat andere groenten, wij hebben hier nauwelijks wat van gegeten, tja we zijn lastige eters en lusten niet alles maar daar hebben we geen problemen mee, als dessert sinaasappel, banaan en stukjes watermeloen.

We varen naar de volgende attractie  een weverij, we zien hoe draadjes zijde uit een Lotusstengel worden gehaald en zien vervolgens het weven hiervan. Uiteraard worden we meegenomen naar de winkel met de bedoeling dat we daar wat kopen. Het goedkoopste sjaaltje kost 50 Dollar.

We varen verder door dorpjes en smalle slootjes, dit is het echte leven rond dit meer, dit is zeker niet saai en zien het echte leven van de vissers. Het is ook steeds weer bijzonder om te zien hoe deze vissers hun bootje met een voet om een roeispaan voorruit bewegen. Doe het maar na.

Als laatste gaan we, schoenen en sokken uit in de boot, naar een gebouw wat alleen uit teakhout bestaat, hier zien we weer veel Boeddha beelden van klein tot groot. Er lopen veel katten rond, twee jaar geleden was er een monnik die de katten gedresseerd door een hoepel liet springen, helaas deze monnik is er niet meer de katten wel.

Inmiddels is het 16.30 uur geworden en varen weer terug naar ons begin punt, onderweg zien we weer veel vissers die op drie manieren vis vangen, de eerste is om met een roeispaan op het water te slaan en om zo de vis in een net te drijven, de tweede is om ze gewoon in een net te vangen en de derde is een rieten korf met een net erin om de vis te zetten en ze met een stok het net in te drijven.

Als we weer terug zijn stappen we uit en lopen naar ons hotel, om 19.30 uur gaan we aan de overkant van ons hotel dineren.

Hierna retour hotel, we zijn moe en gaan naar bed, het was weer een hele interessante vaardag vandaag. Deze moet beslist in het programma blijven.

24 februari 2015 (dag 7)
Inle meer

07.30 uur opstaan, ontbijt en om 09.00 uur begint weer een bijzondere dag. We lopen vanuit het hotel naar de vijfdagen markt die vandaag hier is. Het is een drukte van belang en we kunnen er nauwelijks doorheen lopen, ik moet gebukt lopen want er hangen zeiltjes tegen de zon maar wel erg laag. We maken maar een klein rondje want eigenlijk zie je op elke markt die we tegenkomen het zelfde, groenten, fruit, vlees, vis, kleding en souvenirs. We lopen hierna naar de haven waar onze longtailboten liggen, we gaan weer varen en na een uurtje komen we aan bij een Goud en Zilversmederij, we lopen rond en gaan naar de volgende souvenir winkel, achterin deze winkel zitten drie Langnekvrouwen te weven, deze hebben we al in Thailand gezien maar is toch weer leuk om ze te zien in hun kleding en de ringen om de nek.

We gaan eten in een restaurant waar ze Italiaans eten serveren, tomatensoep die lekker is en stukjes Pizza, alles bij elkaar voor ons veel te veel, als toetje een stukje pannenkoek met daarop een aardbei, er komen kinderen met een plastic zakje in de handen en bedelen om het eten wat over is in deze zakjes te doen. Blij en lachend gingen ze er mee vandoor.

Vervolgens gaan we de Shwe Inn Tain Pagode bezoeken er staan hier 1054 Pagodes en men is druk bezig met de restauratie.

Het is inmiddels 15.15 uur en varen terug naar ons begin punt, van waar we lopen naar ons hotel en na een hele mooie dag tevreden aankomen.

25 februari 2015 (dag 8)
Inle meer - Kalaw

Het weer om 07.00 uur opstaan, na het ontbijt vertrekken we om 08.30 uur. Na een klein stukje rijden gaan we een klooster bezoeken. We zien ouderen monniken die op een bankje zitten en jongeren die hun lessen aan  het leren zijn, ook dit keer weer schoenen en sokken uit.

Een stuk verder stoppen we bij een illegale stierenmarkt waar stieren worden verkocht en geëxporteerd worden naar o.a. Thailand. We rijden door een mooi heuvellandschap afgewisseld door dorpjes. Er is een festival met een aantal groepen jongens en meisjes in klederdracht waar we stoppen, ze wachten op een minister en er klink veel muziek. Erg leuk om te zien.

Na nog een stuk rijden gaan we een grot bezoeken waar duizenden Boeddha beelden staan en tegen het plafond hangen van klein tot groot, de prijs van de excursie was $ 32 p.p. Het is maar een klein stukje omrijden begrijpen wij en vinden dan ook deze excursie veel te duur.

Om 12.00 uur rijden we verder en stoppen bij een papier en parasol fabriekje, er wordt gedemonstreerd hoe een en ander wordt gemaakt en er wordt als je dat wil een olifantje, uiteraard tegen betaling, op je camera getekend. Vervolgens worden we naar de winkel gebracht om wat te kopen, tja deze excursies zijn altijd hetzelfde.

Na de lunch maken we onderweg een groepsfoto, Gijs zal deze later per e-mail aan ons opsturen.

De route is erg mooi, het is een vrij smalle weg waar we op rijden dus het gaat niet al te hard.

Om 16.00 uur zijn we bij ons hotel Green Haven. Met de bus gaan we om 18.30 uur naar een restaurant om te dineren, om 20.30 uur rijden we retour hotel.

26 februari 2015 (dag 9)
Kalaw

Om 07.00 uur wordt er op de deur geklopt, wij hoeven echter ons bed niet uit want vandaag hebben we een vrije dag, een aantal van de groep gaan een wandeling maken van ongeveer 4 uur.

Na het ontbijt gaan we naar buiten in de schaduw zitten het is weer lekker warm maar vannacht hebben we het toch koud gehad, ja we zitten wel op 1300 meter hoogte.

Om 13.15 uur worden degene die in het hotel zijn gebleven door de bus opgehaald voor de gezamenlijke lunch die vandaag is inbegrepen. Hierna maken we nog een rondje over de markt, dan retour naar ons hotel. Voor ons is het een lekkere rustdag.

Terug in het hotel gaan we nog even in het restaurant een glaasje drinken en zitten nog met Gijs en een paar anderen te kletsen.

19.00 uur gaan we dineren in het hotel, we bestellen 1 portie kip met cashewnoten en dat delen we samen, het is genoeg voor ons twee en het smaakt lekker. Hierna naar de kamer.

27 februari 2015 (Dag 10)
Kalaw - Bagan

Na een goed ontbijt vertrekken we om 08.30 uur, het wordt een lang rit vandaag. We maken vanaf 1300 meter een mooie afdaling door de bergen met mooie vergezichten. We rijden door leuke dorpjes waarvan de huisjes langs de kant van de weg staan met de gebruikelijke uitstallingen en eetgelegenheden. Onderweg maken we kodakstops en ook bezoeken we een school met wel honderden kinderen die ons uitbundig begroeten, door de groep wordt er een donatie gegeven. De rest van de weg rijden we door een vlak landschap met opvallend veel plastic afval wat langs de weg ligt.

12.30 uur stoppen we voor de lunch. Verder rijden we met nog een plaspauze achter de cactussen (er is niets anders) langs de weg en om 16.15 uur komen we aan bij ons hotel Tharin Garden. De bus en onze gids Tee gaan weer terug. Ook in dit hotel een ATM zoals als bij eerdere hotels waar we geweest zijn. Ook was er altijd wel een bank met ATM of een wisselkantoor in de stad of dorp waar we langsreden. dus je kan onderweg makkelijk geld uit de muur halen.

Als we op onze kamer komen ligt er een bloemenzee op bed met als tekst “Welkom” en er staat een olifantje van handdoeken gevouwen op bed, erg leuk.

We lopen naar het zwembad om daar een kijkje te nemen en zien flessen wijn bij de bar staan waaronder ook een klein flesje, op mijn vraag wat deze kost krijg ik als antwoord wan to dollar ik begrijp dit als 1 fles is 2 dollar, ik herhaal mijn vraag wel 5x omdat ik het erg goedkoop vindt maar krijg steeds het zelfde antwoord. De wijn smaakt lekker maar bij het afrekenen blijkt het flesje 12 dollar te kosten. Ze konden twaalf niet zeggen in het Engels dus maakte ze er 1- 2 van, duur foutje. Maar konden er toch om lachen.

We dineren om 19.00 uur de tafels staan buiten in het gras gezellig met kaarslichtjes en wierookstokjes, je kan van alles bestellen en het smaakt goed. Om 21.40 uur gaan we naar de kamer het is een gezellige avond.

28 februari 2015 (dag 11)
Bagan

Na het ontbijt vertrekken we om 08.30 uur, vandaag gaan we 8 tempels, een lakfabriek en de zonsondergang zien.

Eerst stoppen we nog even bij de lokale markt waar we een ½ uurtje kunnen rondwandelen. Het is zoals we steeds meemaken weer een drukte van belang en er is van alles te koop. Je snapt niet dat al de groente en fruit wat hier ligt verkocht wordt voordat het bederft zoveel ligt er hier.

Een van de groepsleden wil een ballontocht maken we stoppen bij het Ballonkantoor en ze vraagt de prijs, deze bedraagt 380 Dollar, dat vindt ze wel een beetje aan de dure kant en ziet er maar vanaf.

De eerste tempel die we bezoeken is de Shave Zigon, het is een groot complex. De volgende is de Lay-Myet-hna ook daar lopen we een rondje. De derde is de Htilominlo Guphaya, het is inmiddels 11.15 uur de vierde is de Amamda Phay de bekendste en ook de mooiste in Bagan er staan diverse Boeddhabeelden in diverse maten, elk complex is toch weer anders, het zelfde is dat elke keer de kousen en schoenen uit moeten.

De lunch is vandaag vegetarisch. Vervolgens rijden we naar een lakfabriekje waar ze diverse gebruiksvoorwerpen maken, zoals kopjes, schaaltjes, tafeldecoratie beeldjes van o.a. olifanten en nog veel meer, de kwaliteit is erg goed, de prijzen ook.

15.10 uur arriveren we bij tempel 5 de Dhammayangyl, we lopen over stenen vloeren vol kuilen, gaten, hobbels en kleine steentjes, het lopen is niet makkelijk en krijgen pijn in onze voeten.

Dan op naar tempel 6 de Sulumani ofwel Kroonjuweel geheten. We zien er veel aparte muurschilderingen.

Op weg naar de zonsondergang naar de Lay-Muet-hna pagode drinken we onderweg nog ergens een drankje.

Bij de pagode aangekomen, moeten we uiteraard op blote voeten, via een stijl smal trappetje door een kleine ruimte omhoog tot we op het dak zijn, het zijn wel 20 treden maar het valt niet mee, je moet ook weer naar beneden.

Helaas de zonsondergang is niet zoals we het ons gewenst hadden, het is mistig van de waterdampen en de zon verdwijnt opeens achter een wolk en dat is het, jammer.

Om 18.30 uur zijn we terug in ons hotel en gaan om 19.30 uur gezamenlijk eten bij het zwembad.

1 maart 2015 (dag 12)
Bagan

Vandaag is het een dag ter vrije besteding, een aantal gaan fietsen maar wij gaan naar het zwembad, gewoon een dagje lekker luieren.

Terug op de kamer rommelen wat met onze koffers want morgen gaan we weer verder. Ik maak voor ons beiden een Cup a Soup en om 19.30 uur gaan we weer bij het zwembad eten.

2 maart 2015 (dag 13)
Bagan - Mandalay
Vertrek om 09.00 uur, oorspronkelijk zouden we deze dag per boot naar Mandalay varen maar de vorige groep had nog al wat commentaar op deze bootreis, het zou te lang duren en ze zaten op een smerige boot en de tocht was saai. Gelukkig was de waterstand momenteel te laag zodat we toch niet met de boot konden aangezien deze tocht dan ruim 14 uur zal duren maar gelukkig met de bus gingen, hoera.

We krijgen een lunchpakket mee met daarin 4 eieren, 4 bananen, 8 sandwich kip en 4 sinaasappelen.

We rijden door een woestijnachtig landschap afgewisseld door velden waarop groente en dergelijke wordt verbouwd. De huisjes die we onderweg zien, zien er niet uit houten hutjes met palmbladeren bedekt, zeer armetierig, maar ja de mensen weten niet beter.

Een koffiestop maken we om 11.30 uur in een soort restaurant in een dorpje.

We rijden weer verder en gaan op een gegeven moment een snelweg op. Ik zit achterin boven de wielen en na een paar kilometer gereden te hebben hoor ik een paar harde knallen en ja hoor de bus heeft een lekke band.

De chauffeur de bus boy en de gids gaan aan het werk om de wielen los te maken en de kapotte band te wisselen, ze hebben pech dat het de binnenste band is die lek is en zijn er wel een uurtje mee aan het werk.

Het is inmiddels 13.30 uur geworden en rijden naar de mooiste teakhoutenbrug van Myanmar  de U Bein brug van wel 1200 meter lang. We lopen er een stukje overheen. De restanten van onze lunch worden hier uitgedeeld aan de arme mensen die bedelen.

Om 16.00 uur zijn we bij ons hotel, we krijgen een hoekkamer met uitzicht op een muur. Ans wil dit niet en gaat gelijk naar de receptie waar Gijs nog aanwezig is en deze regelt gelijk een andere kamer er kwamen nog drie andere groepsleden die ook niet tevreden over hun kamer waren en ook een andere kamer wilde.

In de lobby hebben we na de kamer wissel nog wat zitten praten, hierna liepen we naar een klein soort supermarktje en kochten daar wat te drinken, het is stukken goedkoper dan in het hotel.

3 maart 2015 (dag 14)
Mandalay

Om 07.00 uur opstaan we hebben vannacht eindelijk goed geslapen, anderen van de groep hadden last van een verbouwing in het hotel die tot laat in de avond duurde.

Vanmorgen gaan we weer varen om 08.30 uur rijden we naar de boot we varen over de Irrawaddy rivier naar Mingun en meren af bij een niet afgebouwde Pagode, deze zou de grootste moeten worden in de wereld echter koning Bodawpaya die deze tempel liet bouwen overleed en het gebouw werd nooit afgebouwd.

Na het uitstappen, het is een uurtje varen en het valt niet mee over een smalle loopplank te lopen om aan de wal te komen en waarna we nog een aantal zeer ongelijke trappen op moeten.

We zien het half afgebouwde gebouw die ook nog eens gedeeltelijk is verwoest door een aardbeving, wij gaan niet naar boven of het gebouw in, het zijn weer een aantal steile trappen.

Vervolgens lopen we een stukje door en bewonderen nog een grote klok die in een tempeltje hangt. Een paar van de groep slaan met een stuk hout op de klok die dan een mooie galm geeft.

Hierna even koffie/thee/cola pauze, het is inmiddels 11.15 uur, om 11.45 uur gaan we weer varen. Bij het in en uitstappen worden we gelukkig geholpen door de bemanning van de boot.

Hierna bezoeken we de Mahamuni Pagode waar alleen mannen de Boeddha met goud mogen beplakken. Ook bezoeken we nog een prachtig teakhouten klooster.

Vervolgens naar een fabriekje waar het Bladgoud wordt gemaakt die op de Boeddha’s wordt geplakt we zien hoe jonge mannen met een grote hamer op een stukje goud slaan om het heel dun als papier te maken.

We rijden langs een supermarkt en stappen allemaal uit om wat boodschappen te doen.

Als laatste rijden we naar Mandalay Hill voor een uitzicht over de stad en de zonsondergang. Met busjes worden we boven gebracht en moeten onze schoenen hierin achterlaten, het laatste stuk gaan we met roltrappen, helaas het is erg mistig, dit komt door waterdampen en er is weinig te zien ook de zonsondergang wordt afgebroken doordat de zon plots achter een wolk verdwijnt. Hierna retour naar ons hotel.

4 maart 2015 (dag 15)
Mandalay

Vandaag is er een excursie, kosten 43 Dollar, helaas gaan wij niet mee omdat we tijdens deze excursie ruim drie uur in een paardenkar moeten zitten die over een zeer slechte weg vol met kuilen, hobbels en gaten moet rijden en zeker niet is voorzien van een vering, daar kan mijn rug absoluut niet tegen, er is helaas geen alternatief.

Wat we vandaag gaan doen weten we niet, gisteren hebben we al door de stad gereden en omdat nog eens te doen heeft voor ons geen zin en het is vandaag behoorlijk warm.

Het valt op dat hier erg weinig auto taxi’s rijden maar erg veel bromfiets taxi’s ook zijn er weinig files zoals in Yangon.

We vermaken ons maar op de kamer, hebben WiFi voor onze I-pad en kijken naar mooie natuurfilms op de TV.

We eten om 18.30 uur in het hotel en daarna naar de kamer, er komt plots een enorme stortbui die is goed voor het stof vinden wij, het is de eerste en de laatste die we meemaken tijdens deze vakantie.

Degene die op de excursie mee waren hebben het leuk gehad, sommigen hadden er wel een “Blauw” achterste aan overgehouden van het hobbelen in de paardenkar.

5 maart 2015 (dag 16)
Mandalay - Singapore

Vandaag gaan we helaas al weer op huis aan. Om 12.30 uur vertrekken we naar het vliegveld een uurtje rijden. Tijdens de rit geeft een van ons Gijs een toespraak. Hij geeft Gijs complimenten dat de groep zeer tevreden is over zijn kundig reisleiderschap, zijn uitleg over de bezienswaardigheden waren duidelijk en to the point en wist ook leuke grapjes te maken. Hierna krijgt hij van de groep een fooi aangeboden die per paar in een enveloppe was gedaan. Ook de chauffeur en de bus boy krijgen een fooi.

Op het vliegveld duurt het inchecken zeer lang, er is ook een stroomstoring zodat onze tickets naar Singapore met de hand moeten worden ingevuld en op die van Singapore naar Amsterdam moesten we lang wachten tot dat die waren uitgeprint.

Op onze ticket staat boarden 15.25 uur maar bij de anderen weer 14.45 uur, we gaan het zien. Uiteindelijk wordt het 15.20 uur. We worden per bus naar ons vliegtuig gebracht een Airbus A 320 van Silk Air, de vlucht zal 3.40 uur zijn.

Er zijn diverse zitplaatsen dubbel geboekt, slordig maar met wat schuiven heeft ieder een zitplaats.

We krijgen een lunchpakket, kip met pasta in de vorm van rijst, ook krijgen we een glaasje wijn en als we er om nog een vragen krijgen we zelfs een flesje. Het is een rustige vlucht en komen om 07.00 uur op het vliegveld van Singapore.

Het vliegveld is gigantisch groot en mooi er ligt overal prachtig tapijt en de hallen zijn versiert met veel bloemen en veel prachtige winkels. Ook is er gratis WiFi. Om 24.00 uur vertrekken we naar Schiphol, het is ongeveer 12.40 uur vliegen.

6 maart 2015 (dag 17)
Aankomst Amsterdam

Om 01.00 uur krijgen we eten, kip met Dragonjus, diverse groenten en aardappelpuree, als toetje banaan en kokos cake, we eten er niet veel van. Verder liggen we een beetje te slapen, het is meer doezelen. Het is wel fris door de airco en het dekentje komt goed van pas.

Om precies 06.00 uur landen we op Schiphol na een goede vlucht. Als we bij de bagageband staan wordt mijn naam omgeroepen om mij bij de service balie te melden, ik zeg tegen Ans dit gaat om onze koffers let maar op en ja hoor, om een lang verhaal kort te houden vertelde men mij dat onze koffers nog in Singapore stonden en morgenochtend pas op Schiphol zouden zijn. Ze worden dan daarna bij ons thuisbezorgd.

We wisselen nog onze overgebleven Dollars in bij de GWK voor Euro’s, bellen Thea onze buurvrouw om ons op te halen en om 08.00 uur zijn we weer thuis na een ongelofelijke mooie en bijzondere reis.

Tot Slot:
We hebben op deze geen reis geen malaria tabletten ingenomen, we hebben geen mug gezien, maar dat ligt aan het jaargetijde, we hadden wel Muggenolie bij ons maar het maar een keer als voorzorg gebruikt. Ook geld kan men in de meeste hotels in elke stad en zelf dorp uit de muur halen er zijn daar diverse geldautomaten en wisselkantoortjes.

Een wereldstekker is overbodig een gewone platte stekker en geaarde stekker kan men in elk hotel gebruiken in het stopcontact van de kamer. Neem wel een zaklantaarn mee want het licht op de kamer kan af en toe uitvallen.

Er is hier en daar wel WiFi maar deze is zeer traag en soms doet hij het niet.

Deze reis is zeer goed verzorgd, ook is er steeds, gratis, water in de bus.