Namibië informatie

Landeninformatie Namibië

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Namibië is één van de meest dunbevolkte landen ter wereld. Het heeft een oppervlakte van 824.000 vierkante kilometer wat ongeveer zo groot is als Duitsland en Frankrijk samen. Er leven gemiddeld zo'n 2,1 miljoen inwoners (cijfers uit 2009) welke zijn in te delen naar: Owambo (650.000), Kavango (120.000), Herero (100.000). Verder zijn er zo'n 85.000 Europeanen en 52.000 kleurlingen. Het inwonertal per vierkante kilometer is hier ongeveer 2 (ter vergelijking: in Nederland is dit 400 !).

Cultuur

De Rehobothen (vroeger ook nog wel aangeduid met de bedenkelijke naam 'bastaards') zijn nakomelingen van blanke Afrikaners en Nama en vormen de grootste groep van de mensen met een gemengde achtergrond. De blanke bevolking heeft een Duitse, Afrikaner of Engelse achtergrond en deze groepen wonen vooral in de steden op het centrale plateau en aan de kust. Ze hebben duidelijk een stempel gedrukt op de cultuur in het land.

Missionarissen hebben ooit kerkkoren opgericht, waar zij religieuze liederen zongen, en hebben hierin een traditie opgebouwd, die niet onderdoet voor de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse gospeltraditie. De muziek is ook sterk beïnvloed door de Duitse kolonisten. Orkesten en klassieke muziek zijn onder de blanke bevolking erg populair, maar onder de zwarte bevolking is de township-art erg geliefd. Deze schilder- en beeldende kunst, ontstaan in de Zuid-Afrikaanse townships, is tijdens de apartheid overgewaaid naar de arme bevolking van Namibië. Belangrijke Namibische vertegenwoordigers van deze stroming zijn Tembo Masala en Joseph Madisia.

De architectuur van Namibië is op Hollandse en Duitse leest geschoeid, maar delen van Windhoek en Lüderitz hebben daarentegen weer een Beiers uiterlijk, terwijl Walvisbaai deels bestaat uit oer-Hollandse trapgevelhuisjes.

Heldendag was oorspronkelijk een herdenkingsdag van het Herero volk, zoals bij ons de dodenherdenking op 4 mei. De Herero herdenken dan hun leiders, die in de gevechten met Duitse kolonialen zijn vermoord. In het uiterste noordwesten van Namibië, in het onherbergzame Kaokoveld, wonen de Himba, de laatste traditionele stam van het land, die al eeuwenlang als nomaden leven en waarvan er (naar schatting) nog geen 10.000 meer zijn. Hun vee is het belangrijkste wat ze hebben.

Vooral onder de zwarte bevolking is voetbal immens populair en zelfs Himba kinderen groeien op met een bal, die ze zelf van geitenleer en takjes hebben gemaakt. Sinds Frankie Fredericks de zilveren medaille won op de 100 en 200 meter tijdens de Olympische Spelen in Atlanta doen ook veel Namibiërs aan atletiek. De meeste bewoners krijgen genoeg lichaamsbeweging tijdens hun dagelijkse bezigheden. Kinderen op het platteland wandelen of rennen vijf kilometer of meer per dag naar school, terwijl hun ouders op het land spitten en oogsten.

Flora en Fauna

The Namib, de oudste woestijn in de wereld, vormt een barrière tussen de centrale hooglanden en het koude water van de Atlantische Oceaan. De lange kust van Namibië ligt tegen een achtergrond van grote zandduinen, kiezelwoestijnen, wilde zeegezichten en wrakken. De kiezelduinen en zandvlakten, die vroeger onder zeeniveau lagen, zijn nu rijke gronden voor multinationale diamantmijnbouwondernemingen. Zoutpannen en zoetwaterlagunes bieden een onderkomen aan duizenden flamingo’s, pelikanen en andere waad- en watervogels.

 

De prachtige Fish River Canyon en de oostelijke rand van de Namib Woestijn lopen in een noordelijke richting vanaf de Oranjerivier in het zuiden en vormen een gebied van absolute schoonheid. Dit ravijn is het op één na grootste in de wereld – de Grand Canyon in Noord-Amerika is de grootste. Dit zuidelijke en centrale binnenland is een gebied met grote open grasvlakten en woestijnvegetatie, dat af en toe onderbroken wordt door kale bergen of een geïsoleerde oase waar de aanwezigheid van grondwater de verbouwing van een aantal gewassen mogelijk maakt.

Verder naar het westen, in de richting van de grens met Botswana, verandert het landschap in de uitgestrekte vlakte van rood zand en dorenbomen van de Kalahari Woestijn, die zich ver naar het oosten over geheel Botswana uitstrekt. Hier ligt een ander schitterend en verlaten natuurgebied, met grote open moeraslanden, vol wilde dieren en een zeer kleine menselijke bevolking.

Het centrale plateau, met hoogten van 2000 meter boven zeeniveau, gaat in het noordwesten over in het Damaraland en Kaokoveld. In deze dorre en door de zon verschroeide gebieden komen de zeldzame, dunpotige, woestijnolifant en de betrekkelijk kleine zwarte neushoorn voor. Grote pannen en mopane bosgebieden zijn toonaangevend voor de noordelijke delen van Namibië. Verblindend wit licht weerkaatst vanuit de grote lege pannen – dit wordt later blauw als de zilverachtige pannen, tijdens het regenseizoen, voor een korte tijd met water bedekt zijn. Het Etosha Nationaal Park, het mooiste wildreservaat in Namibië, is de centrale bezienswaardigheid in dit spectaculaire gebied.

De oostelijke punt van Namibië, inclusief de Caprivistrip, staat in groot contrast met de rest van Namibië. Dit is een gebied met bossen, rivieren en seizoenmoerassen, die gevoed worden door de Kwando, Kavango en grote Zambezi rivieren, die vanuit het noorden van Angola en het westen van Zambia stromen. De Zambezi Rivier domineert het oostelijke Caprivi gebied en de overstromingen tijdens het regenseizoen lopen over het vlakke land, waardoor de rivier vele kilometers wijd wordt. Prachtige beboste eilanden liggen in de hoofdstromen van de rivieren en er zijn in dit gebied ongekend veel mogelijkheden om te vissen of vogels en wilde dieren te zien.

Geografie

Ligging: 17°30' - 28°58' zuiderbreedte, 11°46' - 25°05' oosterlengte
Oppervlakte: 824.292 vierkante kilometer

Namibië ligt tussen de Cunene en Kavango rivieren die, in het noorden, de grens met Angola vormen en de Oranjerivier die, in het zuiden, de grens met Zuid-Afrika vormt. In het oosten grenst het aan Botswana en in het westen stroomt het koude water van de Atlantische Oceaan langs de kust. De Caprivistrip is een merkwaardig aanhangsel van Namibië, dat dateert uit de koloniale tijd, dat zich vanuit het noordoosten, in oostelijke richting, uitstrekt tot aan de Zambezi Rivier, die op de grens van Zambia en Zimbabwe loopt.

Klimaat

Namibië is een droog land met een gemiddelde neerslag van slechts 270 mm. Het klimaat is, in het binnenland, over het algemeen gematigd tot warm en gematigd, maar zeer droog langs de kust. In het binnenland kunnen overdag de zomertemperaturen tot flink boven de 35° C stijgen en in de winter kan het ’s nachts zelfs vriezen!

In de kustgebieden komt de meeste neerslag in de vorm van mist, die vanaf de Atlantische Oceaan een aantal kilometer het land intrekt, totdat deze door de hitte weer verdampt. De regen valt over het algemeen in de zomer. De gebieden met de hoogste regenval zijn geconcentreerd in het uiterste noordoosten vanaf Rundu in de Okavango regio tot Katima Mulilo in het oostelijke deel van de Caprivistrip.

Politiek/Economie

Namibië is onderverdeeld in dertien regio’s en de officiële voertaal is Engels, hoewel deze taal het minst gesproken wordt. Engels is wel de voertaal van het zakenleven en de regering. Windhoek is de hoofdstad en bevindt zich praktisch in het geografische middelpunt van het land en is ook het belangrijkste commerciële centrum in Namibië.

Walvis Bay is Namibië’s grootste haven, ligt aan de kust ten westen van Windhoek en deze haven is het paradepaardje van het Zuid-Afrikaanse ingenieurschap. Hij kwam tot stand door een enorme injectie van belastinggelden uit dat land.
Terug naar boven